אישור הסכם ממון כתנאי לתקפותו
חתימה על הסכם ממון לפני נישואין בין בני זוג, חייבת לקבל אישור ואימות של נוטריון, או של בית המשפט לענייני משפחה, או של בית הדין הרבני.
אימות על הסכם ממון (הסכם טרום נישואין) יינתן, רק לאחר שבית המשפט או הנוטריון השתכנעו שבני הזוג עשו את ההסכם בהסכמה חופשית ובהבינם את משמעותו ותוצאותיו.
חוק יחסי ממון חל על כל הזוגות שנישאו החל מתאריך 1.1.74. חל עליהם הסדר איזון המשאבים הקבוע בפרק השני בחוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל”ג – 1973.
אישור הסכם ממון בין בני זוג נשואים – אך ורק בבית משפט
בפני בני זוג שכבר נשואים ומעוניינים לחתום על הסכם ממון עומדת רק אופציה אחת – אישור בפני ערכאה שיפוטית, בית דין רבני או בית המשפט לענייני משפחה. אישור נוטריון אינו אפשרי אם בני הזוג כבר נישאו ויש ברצונם לערוך הסכם ממון המסדיר את החיים המשותפים.
אנו מורגלים לראות הסכם ממון טרום נישואין ופחות בני זוג שהינם כבר נשואים החותמים על הסכם ממון.
יחד עם זאת, ישנם מקרים בהם בני זוג נשואים שאין ביניהם מריבה ואינם רוצים או מתכננים להתגרש – נאלצים להביט למציאות בפנים, ולערוך ולאשר כדין הסכם ממון. כך למשל במקרה בו הורי אחד הצדדים, דהיינו הורי הגבר או הורי האישה, מעוניינים להעניק סכום כסף נכבד, שיש בו כדי לשנות את מאזן הרכוש בין הצדדים.
או בדוגמא נוספת, אם הצדדים עומדים לרכוש דירה והורי האישה מעוניינים לתת סך של מיליון ₪ והם רוצים להבטיח שאם חו”ח יקרו גירושין – הם יכולים לדרוש מבני הזוג כתנאי למתנה שהם עומדים לתת – כי יחתמו על הסכם ממון בו יחריגו מכלל השיתוף את הסך של מיליון ₪.
(קיימת גם אפשרות במקרה המודגם לעיל לחתום על הסכם הלוואה בין ההורים לבין בני הזוג, אך גם אפשר לעגן את ההסכמות בהסכם ממון שיש לאשר כדין).
המקור הנורמטיבי – חוק יחסי ממון בין בני זוג
סעיף 5(א) לחוק יחסי ממון קובע, כי עם התרת הנישואין או עם פקיעתם עקב מותו של בן זוג, זכאי כל אחד מבני הזוג למחצית שווים של כלל נכסי בני הזוג, למעט –
(1) נכסים שהיו למי מבני הזוג ערב הנישואין או שהתקבלו במתנה או בירושה בתקופת הנישואין;
(2) גמלה המשתלמת לאחד מבני הזוג על ידי המוסד לביטוח לאומי, או גמלה או פיצוי שנפסקו או המגיעים על פי חיקוק לאחד מבני הזוג בשל נזקי גוף או מוות;
(3) נכסים שבני הזוג הסכימו בכתב ששוויים לא יאוזן ביניהם.
החוק חל רק על בני זוג נשואים ואינו חל על ידועים בציבור או על אנשים שיש להם כוונה להתחתן בעתיד. תחולתו רק על בני זוג נשואים, לרבות בנישואין אזרחיים ולרבות בני זוג בני אותו מין, אשר נישאו במקומות בעולם אשר מכירים בנישואים חד מיניים.
כלומר בהעדר הסכם ממון – כל רכוש שנצבר על ידי מי מהצדדים, למעט במקרה של ירושה, מתנה, נזקי גוף וגמלאות – שאר הרכוש שייך לבני הזוג בחלקים שווים ביניהם.
אם עקרון זה המופיע בחקיקה אינו מוסכם על מי מהצדדים – חובה על בני הזוג לערוך הסכם המתנה על חוק יחסי ממון ואשר קובע אחרת.
בהסכם יכולים בני זוג לאשר את כל התנאים הרכושיים שהם מעוניינים בהם לפי השקפת עולמם ולפי תפיסתם את חייהם. ישנם זוגות המעוניינים בהפרדה רכושית מלאה ואינם מעוניינים לחיות בשיתוף, כהשקפת עולם.
איך מאשרים הסכם ממון של בני זוג לפני נישואין?
אישור של הסכם הממון שנכרת בין בני זוג שטרם נישאו והעומדים להינשא, בין בנישואין אזרחיים ובין בנישואין כדת משה וישראל, יכול להיעשות על ידי מספר גורמים, כל אחד מהם תקף בנפרד:
נוטריון, רשם הנישואין, בית המשפט לענייני משפחה. בני זוג אשר יש להם תכנית וכוונה להינשא חייבים לאשר את ההסכם ואין להם פטור בעניין זה. הדרך המומלצת ביותר אפוא, היא אישור הסכם הממון בבית משפט לענייני משפחה.
הגשת הבקשה מבחינה טכנית:
כדי להגיש את הבקשה לאישור הסכם ממון, יש לעשות זאת בבית המשפט לענייני משפחה באזור מגורי הזוג. צריך לצרף שורה של מסמכים:
צילומי תעודות הזהות וספח בני הזוג, שלושה העתקים חתומים מקורית של הסכם הממון שלכם, טופס הבקשה לאישור הסכם ממון, טופס הנקרא “הרצאת פרטים” עם כל הפרטים האישיים הדרושים בו. לפני ההגשה יש לשלם אגרה בסך 512 ש”ח (באופן מקוון או במזכירות בית המשפט), ולצרף האסמכתא ששולמה אגרה.
אישור הסכם של בני זוג ידועים בציבור
ידועים בציבור אינם חייבים לאשר הסכם ממון ביניהם אם אין להם כוונה להינשא, אולם אני ממליצה לאשר את ההסכם בכל זאת בבית המשפט לענייני משפחה.
זאת, מאחר שיש חשיבות לכך שאנשים עומדים בפני שופט ומצהירים על כוונותיהם ועל הבנתם את ההסכם, והדבר נרשם בפרוטוקול הדיון.
יש לשים לב לדבר חשוב ועקרוני ביותר, שכן כאשר משתנה הכוונה ומשתנה הסטטוס והצדדים נישאו לאחר שחיו כידועים בציבור – עליהם לערוך ולאשר מחדש את ההסכם,
כלומר: אם בני זוג ידועים בציבור אישרו הסכם בפני בית המשפט בידיעה שהם ידועים בציבור, ולאחר מכן נישאו – הם חייבים לאשר את ההסכם מחדש. עד כמה שהאמור לעיל נשמע בלתי סביר – זוהי הפסיקה בעניין זה.
פסק דין שהתפרסם במרץ 2024, קובע כי אין תוקף להסכם שאושר בבית משפט כשבני הזוג היו ידועים בציבור בלבד ולא היתה להם כוונה להינשא.
מספר שנים לאחר אישור ההסכם נישאו הצדדים, וכפועל יוצא מכך ההסכם שנכרת ביניהם הוצהר כחסר תוקף בהליך המשפטי שיזם הגבר כלפי האישה.
המסקנה שיש להסיק מהמקרה, הינה שיש להתייעץ עם עורך דין בעל מומחיות בדיני משפחה במקרה שבני הזוג משנים סטטוס או שחל שינוי מהותי בחייהם, ומידועים בציבור הם הפכו לזוג נשוי עם ילדים.
הדחקה של השינוי, והתעלמות ממצבים משתנים שיש בחיינו – גורמת לכך שאחד הצדדים עלול לצאת ניזוק.
מומלץ להתייעץ עם עורך דין מקצועי בטרם אישור
בטרם אישורו של הסכם ממון בבית המשפט, אני ממליצה לבקש מעורך דין שיעבור עליו וייתן את דעתו לסעיפיו ותוכנו. עורך דין שמתמחה בהסכמי ממון יכול לגלות סוגיות ופרטים שיכולים להיות בעייתיים/לא ברורים דיים/מפלים – בראייה צופה פני עתיד.
עין מקצועית שעוברת על ההסכם, יכולה לעשות הבדל משמעותי למען האינטרסים של בני הזוג, לחדד נושאים מהותיים ולמנוע אי הבנות העלולות להופיע בתרחישים עתידיים פוטנציאליים.