הסכם ממון – מדריך מעשי ומשפטי
הסכם ממון מהו?
הסכם ממון הוא מסמך המבטא ומעלה על הכתב הסכמות של בני זוג נשואים, של בני זוג העומדים להינשא, כולל הסכמות של בני זוג ידועים בציבור. הסכם ממון נעשה בדרך כלל בין בני זוג העומדים להינשא, בבחינת הסכם טרום נישואין, והרוצים להסכים ולהסדיר מראש את ענייני הממון שביניהם, בין בני זוג שכבר נשואים כאשר ארע משבר ביניהם, וגם ידועים בציבור יכולים לערוך ביניהם הסכם ממון. הסכם ממון יכול להיעשות גם על ידי בני זוג חד מיניים וגם על ידי זוגות שאין להם כל כוונה להינשא אך הם חיים חיי משפחה סטנדרטיים ביניהם.
ההסכם בין בני הזוג אמור להביא לידי ביטוי הסכמות הנוגעות לרכוש, וההסכמות אמורות להתייחס לעבר, להווה ולעתיד. הסכמות אלו צריכות להיכתב בצורה ברורה כך שיהיה פתרון לכל ויכוח ולכל מחלוקת בין בני הזוג בעתיד. הסכם ממון יכול להתייחס לרכוש נפרד, לרכוש עתידי, לרכוש שנצבר בעבר וגם לרכוש משותף שעשוי להיצבר במהלך הזוגיות. הסכם ממון בעיקר עוסק בנושאים כלכליים ורכושיים – אך לא רק.
הסכם הממון מאפשר לבני הזוג לקבל בעצמם את ההחלטה כיצד הם רואים את העתיד הכלכלי של המשפחה, בכל מיני פרמטרים כגון: חשבון בנק משותף או נפרד, דירה משותפת או נפרדת, התייחסות לירושה עתידית ועוד ועוד.
ההסכם צריך להיות צופה פני עתיד ולהבהיר כיצד יחולק הרכוש המשותף במידה וחס וחלילה הקשר הזוגי לא יעלה יפה, והצדדים ייפרדו זה מזו או יתגרשו.
הרציונל לעריכת הסכם ממון בטרם נישואין
המטרה של הסכם ממון הינה למנוע הליכים משפטיים אם בני הזוג ייפרדו או יתגרשו בשלב כזה או אחר של החיים המשותפים.
הסכמי ממון נועדו למנוע מאבקים משפטיים בין בני זוג במקרה של פרידה ולחסוך לכל אחד מבני הזוג כספים, זמן ועוגמת נפש. מאחר שמסכימים בהסכם הממון על כל סוגיה שיכולה לצוץ ולעלות בין בני זוג – הרי שמתן פתרון מראש במסגרת הסכם ממון יכול לחסוך לצדדים הליכי משפט.
חלוקת רכוש הינו אחד הנושאים בעלי ההשלכות הגדולות ביותר על עתידם הכלכלי של בני הזוג. הסרת ספיקות היא מטרתו של הסכם ממון במובן זה.
יחד עם זאת, אם מישהו מבני הזוג הינו בר ריב ומדון ורוצה לריב ולהסתכסך הרי שהסכם הממון לא ימנע ממנו לפתוח בהליכים משפטיים. אם אחד מבני הזוג מרגיש שהסכם הממון קיפח אותו – הוא לא יסכים לקבלו בעת הגירושין, וינסה לבטל אותו בעילות מעילות שונות. הגם שהסיכוי קלוש לבטל הסכם, ובית המשפט נוטה לקיים הסכמים כדבר שבמדיניות, הרי שעצם קיומם של ההליכים עצמם אינו יאפשר פרידה חלקה.
המצבים העיקריים בו מקובל לערוך הסכם ממון
עריכת הסכם ממון טרום נישואין הצופה פני עתיד היא דבר מאד מקובל בימינו. מומלץ להתגבר על אי הנעימות הכרוכה בהעלאת הנושא, ולערוך הסכם הוגן אשר יעשה צדק עם כל אחד מהצדדים.
הסכם ממון מקובל בשלושה מקרים עיקריים:
א. כאשר יש פערים ראשוניים גדולים בין בני הזוג באחזקות הכלכליות.
גיל הנישואין עלה, ומטבע הדברים בני הזוג או מי מהם המגיעים לנישואין, הצליחו כבר לצבור חסכונות או נכסים. אדם הנישא לבן או בת זוגו בגיל 35 יכול שיהא בעל ותק של 10 שנות עבודה, שבמהלכן עלה בידו לחסוך כמה מאות אלפי שקלים בביטוח מנהלים, בהנחה שהוא אקדמאי בדרך ניהולי בינוני.
יתר על כן, הפערים היום בין עניים לעשירים התחדדו עוד יותר. צעירים רבים בגילאי 30 ואף למטה מכך, מקבלים מהוריהם דירה או סכומי כסף גדולים היכולים לשמש כתשתית להתחלת החיים הזוגיים. מנגד ישנם הורים רבים שאינם יכולים לסייע במאומה לילדיהם הנישואים או לכל היותר בסכומים המסתכמים בעשרות אלפי שקלים.
ראינו אם כן, שהפערים בין זוגות נישאים יכולים להיות פערים כלכליים משמעותיים ביותר. כל אדם שעיניו בראשו יבין כי בנסיבות של פערים כלכליים גדולים – ראוי ורצוי לערוך הסכם יחסי ממון הצופה פני עתיד, והמסדיר את חלוקת הרכוש, במקרה של גירושין.
ב. בעת נישואין שאינם נישואין ראשונים למי מהצדדים ו/או לשניהם.
זאת ועוד, בני זוג הנישאים זה לזו או חיים זה עם זו בזוגיות מספר שתיים, מגיעים לזוגיות זו, עם נכסים שצברו קודם לכן, ועם אינטרסים מנוגדים, כאשר כל אחד מעוניין לדאוג לילדיו מנישואין ראשונים, ומעוניין להגן על רכושו שלו, במידה וזוגיות מספר שתיים (או שלוש.) לא תעלה יפה. בנסיבות אלו ודאי וודאי שיש לערוך הסכם ממון.
ג. לבני זוג שבחרו לא להינשא (או כאלה שאינם יכולים להינשא) אך הם מקיימים משק בית משותף וחולקים את חייהם זה עם זו – דהיינו לידועים בציבור.
גם זוגות החיים ללא חופה וקידושין ואף ללא נישואין אזרחיים והמוותרים מסיבה כזו או אחרת על גושפנקא חוקית חייבים להסדיר את נושא הרכוש והמזונות ביניהם, זאת מאחר ומעמדם של ידועים בציבור שונה מאלו הנשואים, ואם ברירת המחדל בנישואין רגילים הינה שיתוף בנכסים הרי שלגבי ידועים בציבור חלה החזקה ההפוכה, וכך מי שחפץ להסדיר את זכויותיו ראוי שיחתום על הסכם ממון.
*חשוב להדגיש: מאחר שכיום בני זוג מגיעים לחיי נישואין בגילאים מתקדמים יותר, דהיינו באמצע שנות ה- 30 לחייהם לכל המוקדם, הרי שחלקם הגדול צובר זכויות סוציאליות ופנסיוניות, שאת החלוקה שלהם בין בני זוג יש להסדיר בהסכם. ברירת המחדל המצויה בחוק יחסי ממון מתייחסת אך ורק לבני זוג נשואים ואינה חלה על ידועים בציבור.
בני זוג נשואים או העומדים להינשא צריכים לאשר את ההסכם בבית משפט, ואילו ידועים בציבור רשאים לאשר הסכם ממון בבית משפט, אך אינם חייבים לעשות כך.
תוקף של הסכם ממון תלוי באישורו בבית משפט אם בני הזוג נשואים זה לזו או עומדים להינשא, ואולם אם בכוונתם להישאר ידועים בציבור – הם אינם מחויבים לאשר את ההסכם בבית המשפט.
אם אין רכוש משמעותי לפני הנישואין – האם עדיין צריך הסכם ממון?
בשונה מהתפיסה הנפוצה, הסכם ממון אינו מיועד רק לבני זוג המתחילים את חייהם המשותפים עם הון או רכוש קיים. הסכם ממון מהווה גם מסגרת להסדרת ענייני הרכוש העתידיים, אשר ייצברו במהלך תקופת החיים המשותפים של בני הזוג.
תכליתו של הסכם הממון היא לקבוע מראש את אופן חלוקת הנכסים במקרה של פירוד. כתוצאה מכך, ההסכם נועד למנוע סכסוכים ממושכים, יקרים ומסובכים בנושא חלוקת הרכוש.
פועל יוצא מכך, הוא שגם כאשר בני זוג מתחילים את החיים המשותפים ללא ממון,
הסכם הממון מוכוון לעתיד ועוסק ברכוש שיצטבר במהלך תקופת החיים המשותפים של בני הזוג – וזה מאד מתאים לזוגות מסוג זה.
.
גם זוגות שאינם בעלי ממון רוכשים דירה (הגם שנלקחת משכנתא), זוגות גם צוברים זכויות סוציאליות ופנסיוניות לרוב. בסופו של יום המדובר בכספים וברכוש משמעותיים שאין לזלזל בהם כלל ועיקר.
מהו היתרון המרכזי של הסכם ממון?
התשובה בקצרה: וודאות, וודאות ועוד פעם וודאות. ידיעת מה עומד לקרות בעתיד (ככל שניתן לצפות ולחזות את העתיד).
ההסכמות המקדימות בטרם חתימה
כאשר בני זוג מחליטים לערוך הסכם ממון, השלב הראשוני כולל גיבוש הסכמות לגבי אופן חלוקת הרכוש, תנאי ההסכם והוראותיו. תהליך זה, מטבעו, עלול לעורר אי-נוחות ועשוי להוביל למתחים ותסכולים משמעותיים בין בני הזוג. הדבר נכון במיוחד כאשר ההסכם נערך סמוך למועד הנישואין.
לפיכך, מומלץ מאד לנהל כבר את השלב הראשוני באמצעות משרד עו”ד העוסק בתחום הסכמי ממון, והינו בעל הכישורים הידע והניסיון, כמו גם הרגישות הדרושה.
בהקשר זה יצוין, כי גם כאשר קיים קושי להגיע להסכמות באופן עצמאי, ניתן להגיע להסכמות והבנות גם בדרך של הליך גישור.
באשר לנושאים שאינם רכושיים כגון הסדרי שהות וחלוקת הזמנים בכל הנוגע לילדים, כמו גם מזונותיהם – אפשר להכניסם להסכם הממון, אך ברגע האמת, בית המשפט הוא שיקבע על פי טובת הילדים וצרכיהם, ומה שהוסכם בהסכם הממון בכל הנוגע לילדים – לא בהכרח יהיה תקף.
לבית המשפט שיקול דעת נרחב בכל הנוגע לטובת הילדים והיה וההסכמות אינן מיטיבות או עושות חסד עם הילדים – רשאי בית המשפט לפסוק אחרת.
האם יכול להיות חיסרון לעריכת הסכם ממון?
ובכן, התשובה לכך הינה חיובית במקרים מסוימים. קודם כל, נושא הסכם ממון ערב הנישואין ובסמוך להם אינו קל ואינו נעים. פעמים רבות קיים צד שנעלב מהרעיון של עריכת הסכם ממון, ומרגיש שהצד השני חש כלפיו חוסר אמון. גם אם צד מבין את ההיגיון שבדבר ומבין כי זוגות רבים פועלים כך – עדין לעתים נותרת תחושה לא נעימה ומביכה. הרבה רגש, ולא רק חשיבה והגיון, כרוכים בנושא הסכם ממון טרם נישואין.
יתר על כן – חתימה על הסכם ממון הצופה פני עתיד, המפריד את הרכוש בצורה חד משמעית לעתיד, והמדבר על העדר שיתוף מוחלט – יכול להביא לתסכול של הצד השני בחלוף מספר שנים, בהן הדברים התפתחו בצורה שונה ממה שהיה צפוי.
כדוגמא, אפשר להביא מקרה בו האישה הגיעה לנישואין עם דירה קטנה ואביה דרש, ואולי בצדק, כי בני הזוג יחתמו על הפרדה רכושית מלאה ביניהם מאחר וחשש לדירה ולגורלה והוא רצה להבטיח כי הדירה תישאר לבתו בלבד גם אם תתגרש. בן הזוג העתידי הסכים לכך, ובני הזוג הסכימו על הפרדה רכושית מלאה וכך הכתיבו לעורך הדין שניסח את ההסכם את התנאים.
בן הזוג, בחלוף הזמן, התפתח מקצועית היטב, דבר שהיה קשה לצפות, והמזל עמד לצידו. אותו גבר שבתחילת הנישואין עבד במשרה פקידותית, לקח קורס בתכנות, והצטרף לחברה, שבסופו של דבר עשתה אקזיט. הבעל קיבל 3.5 מיליון ₪ נטו והפקיד אותם בחשבון הבנק שלו.
לולא הצדדים היו חותמים על הסכם ממון – מחצית הכספים היו שייכים לאשה. זוהי דוגמא אקראית שיכולה להצביע על כך שאין לדעת כיצד דברים יתפתחו במהלך הנישואין, ומי שנראה לכאורה כצד הפחות מוצלח – יכול להפתיע.
איך נותנים תוקף משפטי להסכם ממון?
כדי שהסכם ממון יזכה לתוקף משפטי מחייב (ברמה של פסק דין), עליו לעמוד בשני תנאים הכרחיים ומצטברים: ראשית, ההסכם חייב להיות מנוסח בכתב; שנית, ההסכם חייב לעבור הליך אישור רשמי על ידי ערכאה כגון בית המשפט או בית הדין הרבני.
כל זאת כאמור בחוק יחסי ממון בין בני זוג התשלג – 1973.
במידת וההסכם נעשה בטרם הנישואין, אפשר לאשר אותו אצל נוטריון, ואולם בני זוג נשואים מחויבים לאשר הסכם ממון בפני בית משפט או בית דין רבני.
בית המשפט קורא את ההסכם ומסביר את עיקריו במעמד הדיון, ומוודא שההסכם נעשה מתוך הבנה והסכמה ולא מתוך לחץ.
אישית הנני מעדיפה אישור בבית המשפט ולא אצל נוטריון, מאחר ולבית המשפט יש סמכותיות יתר וכן בית המשפט קורא את ההסכם שואל שאלות, מציע תיקונים בנושאים לא ברורים ובהחלט מוודא את רצון הצדדים.
הליך האישור משתנה משופט לשופט, אך מרבית השופטים מוודאים את ההבנה ומקריאים את תנאי ההסכם. מה שמנוסח בצורה לא ברורה ולא החלטית זוכה גם לתיקון או להערה.
מהו מעמדו המשפטי של הסכם ממון שלא עבר את הליך האישור הנדרש על פי חוק?
אישור הסכם הממון בהתאם לדרישות החוק הוא הכרחי לצורך מתן תוקף משפטי מלא להסכם.
עם זאת, גם כאשר ההסכם לא אושר כנדרש, ייתכנו מצבים בהם בית המשפט יעניק לו תוקף. זאת, במקרים בהם בית המשפט משתכנע כי הצדדים הסתמכו על ההסכם ומימשו אותו בפועל. במצבים אלו, בהתבסס על עקרון תום הלב, עשוי בית המשפט לקבוע כי ההסכם תקף, חרף היעדר האישור הפורמלי.
בפסיקה לעניין זה קיימות מספר דעות. דעה אחת קובעת כי חובת אישור ההסכם הינה מהותית ולא רק ראייתית, ואזי אם לא אושר אין לו תוקף לפי חוק יחסי ממון בין בני זוג.
הדעה המקלה יותר קובעת כי אם בני הזוג התנהגו על פי ההסכם לאורך שנים וראו בו מבחינת התנהגותם כתקף – אזי יש לראות בו הסכם מחייב גם אם לא אושר כדין.
האם קיימת אפשרות חוקית לביטול הסכם ממון אם צד אחד מעוניין לבטל אותו?
הסכם ממון מתוכנן להיות מסמך מחייב בעל תוקף משפטי מרגע חתימתו כחוק על ידי בני הזוג. כאשר ההסכם מאושר על ידי בית המשפט, או נחתם בפני נוטריון (אפשרות הקיימת רק לפני הנישואין), הוא מקבל מעמד דומה לפסק דין. כתוצאה מכך, הסיכויים לביטול הסכם כזה הם נמוכים ביותר.
צריך יהיה להוכיח הטעיה חמורה ומהותית או אי כשירות או השפעה עד כדי שלילת הרצון של אחד הצדדים, כדי שבית המשפט ישתכנע שיש לבטל את ההסכם שהוא עצמו או שופט אחר אישר כדין.
העילות הינן עילות מדיני החוזים ואולם זה בהיבט הפורמלי, בהיבט המעשי – צריך להוכיח ניצול מצב מאד דרמטי כדי לבטל הסכם כזה. כגון מקרה בו אדם הוחתם על הסכם ממון בשפה שאין הוא דובר, וההסכם אפילו לא הוסבר או תורגם לו. זה מקרה קיצוני ועדיין על מי שטוען סיטואציה כגון המתואר לעיל – צריך הוא להוכיח כי זה היה המצב עובדתית. לא מספיק לטעון טענה כזו.
*לאחרונה נדחתה תביעת אישה לביטול הסכם ממון שנחתם ביום בו היתה בתענית אסתר ולכאורה הצום לא אפשר לה שיקול דעת. טענה כזו לא התקבלה בבית המשפט.
עם זאת – אפשר לבטל הסכם ממון בהסכמה של שני הצדדים, ובמקרים חריגים ומיוחדים גם מחמת פגמים מהותיים שנפלו במעמד עריכתו.
שינוי בהסכם ממון אפשרי כאשר שני הצדדים מסכימים לכך מרצונם החופשי. התהליך כולל פנייה לעורך דין לצורך עריכת התיקונים הנדרשים בהסכם הממון. לאחר מכן, ההסכם המעודכן מוגש לבית המשפט לקבלת אישור רשמי.
גם הסכם מתוקן או הסכם המחליף את הסכם הממון המקורי מצריך אישור בית משפט לתוכנו.
האם אפשר להתייחס לאופציות שהן נושא וירטואלי ולא מוחשי בהסכם ממון בין בני זוג?
אנו חיים בעידן ההייטק, ולו משמעויות רבות, אף בתחום דיני המשפחה. אופציות שניתנות לעובד בחברות הייטק הינן נכס שאמנם אינו נכס מוחשי, אך הוא לחלוטין נכס בר חלוקה.
אם האופציות נצברו על ידי אחד מבני הזוג במהלך הגירושין הרי שזהו נכס בר שיתוף, שיש לחלק את שוויו בין בני זוג אגב גירושין. המדובר בתמריץ שניתן לעובדים בלי קשר לשכר שהם מקבלים.
אם תיסגר החברה בה עובד אחד מבני הזוג, מסיבה כזו או אחרת, הרי שאין משמעות כלכלית לאופציות, ואולם אם החברה תצא להנפקה קיים סיכוי שלאופציות תהיה משמעות עצומה בהיבט הכלכלי.
הכוונה הינה לניירות ערך המאפשרות לעובד לרכוש מניות של החברה לפי מחיר קבוע מראש שהוקנה לעובד בהסכם שעליו חתם.
אם המדובר באופציות שהינן כבר סחירות הרי ששווין מחולק בין בני הזוג.
הקושי נוצר כאשר לא ניתן לממש את האופציות בשלב זה אלא בשלב מאוחר יותר נדחה.
או אז מתעוררות בעיות בין בני הזוג. הסכם ממון צריך להסדיר גם את סוגיית חלוקת האופציות הקיימות והעתידיות של בן הזוג, זאת על מנת לייצר וודאות ובהירות בעניין הזכויות באופציות אלה.
האם הסכם ממון פותר גם את המחלוקות בין אנשים גם לאחר המוות?
התשובה היא שלילית. כדי לעגן את חלוקת הרכוש לאחר המוות, הרי שכל אחד מן הצדדים אשר עורך הסכם ממון צריך לחתום גם על צוואה, ורק בדרך זאת יש לו כיסוי מלא לרצונו הן לחיים והן לאחר המוות.
הסכם ממון בין בני זוג יכול לקבוע הוראות מוסכמות רק לגבי תקופת החיים, הן המשותפים והן הנפרדים, אך אינו חולק על חלוקת הרכוש לאחר המוות.
כך לדוגמא גם אם הסכם ממון קובע הפרדה רכושית מוחלטת, אך מי מבני הזוג נפטר – הרי שמי שנותר בחיים יורש מחצית מן הרכוש, כל עוד אין צוואה אשר קובעת אחרת.
משכך כדי לקבל כיסוי מלא לחלוקת הרכוש הן למקרה של גירושין והן למקרה של מוות המעטפת השלמה תכלול הן הסכם יחסי ממון והן צוואות, צוואה לכל אחד מבני הזוג או צוואה הדדית, אך צוואה צריכה להיות.
מה צריך להופיע בהסכם ממון הצופה פני עתיד?
להלן המרכיבים המרכזיים אשר צריכים להופיע בהסכם ממון יעיל וממצה, הצופה פני עתיד ומקיף את הנושאים המהותיים העתידים להיות במוקד, אם וכאשר יעלו מחלוקות בין בני הזוג:
(1) התייחסות לרכוש הקיים טרם הנישואין/הזוגיות של כל אחד מהצדדים, דהיינו לרכוש שמקורו קודם וחיצוני למועד שבו התחברו בני הזוג
פירוט רכוש של כל אחד מהצדדים טרם הזוגיות. הכוונה היא לרכוש בנדל”ן, כספים, זכויות עתידיות, מיטלטלין, מוניטין אישי ומקצועי, מניות, זכויות סוציאליות, פנסיה, ביטוחי מנהלים, קופות גמל, קרנות השתלמות ועוד’.
התייחסות לתחלוף של רכוש זה (דהיינו החלפת דירה בדירה וכיוצ”ב)
התייחסות לפירות של הרכוש, דהיינו אם עסקינן בדירה – לתקבולי שכר הדירה, האם הם נכנסים לקופה המשותפת אם לאו.
בדרך כלל, מקובל שרכוש שהושג קודם לנישואין – נשאר שייך לבן הזוג אשר השיג או צבר או קיבל אותו.
(2) התייחסות לרכוש שייצבר לאחר הנישואין/החיים המשותפים על ידי אחד הצדדים לאחר התחלת הזוגיות
אפשר להסכים על הפרדה רכושית מלאה או חלקה לא רק לעבר אלא גם לעתיד.
אפשר גם לסכם על שיתוף מלא של כל מה שייצבר במהלך הנישואין/זוגיות, בלא התייחסות למקור הרכוש/הכספים, שכן אלו מושגים במהלך החיים המשותפים ובמאמץ משותף.
(3) התייחסות לרכוש שיגיע למי מבני הזוג או לשניהם בירושה ו/או במתנה במהלך חיי הנישואין, דהיינו לרכוש המגיע ממקור חיצוני לזוגיות ושאינו מושג במאמץ משותף.
בדרך כלל, רכוש שמתקבל בירושה או במתנה מההורים אינו בר שיתוף, ומרבית הזוגות מעדיפים לייחד אותו ליורש ולא להכניס אותו למסה המשותפת, אך גם לכלל זה יש חריגים, ובמיוחד בנישואין ארוכים וטובים.
(4) התייחסות לקרע, מהו מועד קרע, כיצד ייקבע הקרע, וכיצד תינתן הודעה על רצון בהפסקת החיים המשותפים.
אפשר גם להסכים עם דרכי פתרון בטרם פונים לערכאות משפטיות, כגון: טיפול זוגי לשיקום התא המשפחתי כדי למנוע פירוד, גישור על מנת למנוע הסלמה במערכת היחסים ולעבור את פירוק התא המשפחתי בלא הליכים בבית המשפט או בבית הדין.
(5) התייחסות לחלוקת הרכוש המשותף, אם וככל שיש רכוש משותף לצדדים החל ממועד הקרע ואילך.
ברוב המקרים אנשים צוברים רכוש משותף ועל כן יש צורך להתייחס להפרדת רכוש זה בדרך בה מוסכם בחוזה.
(6) התייחסות לסיטואציה בה אחד הצדדים מתגורר בדירה של בן הזוג האחר ללא זכויות, והקרע נוצר. יש צורך להסכים על פינוי הדירה, ואולם להבטיח את מדורם של הילדים, אם וככל שיהיו.
(7) הסכמה מראש על משמורת הילדים ועל סכום המזונות – בטרם יש ילדים, הינה בבחינה הצהרה בלבד, אך אינה מחייבת, זאת מאחר והילדים אינם צד להסכם, לא כל שכן טרם נולדו. על כן התייחסות כזו הינה מיותרת ולא תיתן יתרונות למי מהצדדים.
(8) כיום לאור הפסיקה בנושא מוניטין יש צורך להתייחסות נפרדת לסוגיה של המוניטין האישי והעסקי.
(9) אם בני הזוג מתעתדים להינשא בנישואין דתיים כדת משה וישראל – יש צורך לקבוע מה כוונותיהם לגבי הכתובה.
דהיינו, האם החתימה על מסמך הכתובה מחייב או שהוא יתקזז עם הזכויות האחרות שמקבלת האישה.
(10) יש צורך לייחד פרק נפרד לנושא דירת המגורים, בין אם היא שייכת לשני בני הזוג ובין אם למי מהם.
(11) יש צורך להכניס פרק על התחייבות לסודיות בנוגע להסכם.
(12) יש צורך להסכים על כך שדי בכך שאחד הצדדים חפץ בגירושין על מנת לסדר גט כדי שעצם הגירושין לא יהוו כלי לסחיטה ולויתורים שאינם הוגנים.
(13) יש צורך לייחד פרק לרכוש שנצבר על ידי שני בני הזוג ולקבוע כיצד יפורק השיתוף, לקבוע מנגנון ומועד הפירוק, עם מתן הודעה בדבר פירוד.
(14) הסכם שנעשה עבור בני זוג שבדרך כלל אינם משפטנים צריך שיהיה ברור גם למי שאינו בקיא בחוק ומשפט ולמי ששפתו אינה שפה גבוהה.
(15) ההסכם צריך להיות מאושר אצל נוטריון אם מדובר בזוג שטרם נישא, ובבית המשפט לענייני משפחה אם מדובר בזוג שנישא וחפץ לערוך הסכם ממון לאחר הנישואין, אם מסיבה כלשהי לא עשה זאת טרם הנישואין.
ללא אישור כזה, אין תוקף להסכם ממון בין בני זוג נשואים.
(16) ידועים בציבור אינם צריכים לאשר הסכם כזה במידה והם אינם מתכוונים להינשא. ידועים בציבור יכולים לאשר את הסכם הממון בבית המשפט אך אינם חייבים לעשות זאת כדי שיהיה תקף.
(17) מקובל להכניס בהסכמי ממון שיתוף מדורג ברכוש, המתייחס למספר שנים או לקיומם של ילדים.
(18) הסכם ממון צריך שיהיה הוגן ומשרת את הצרכים של שני הצדדים, שאחרת הזוגיות לא תחזיק מעמד, וצד שיהיה מקופח וירגיש ממורמר, יביא זאת לידי ביטוי.
(19) הסכם כזה מונע במקרים רבים הליכים בנוגע לרכוש של כל אחד מבני הזוג ולרכוש המשותף.
יחד עם זאת, אין הוא נותן פתרון לסוגיות של משמורת ומזונות ילדים ולהסדרי הראיה הנוגעים לילדים.
(20) צד יכול גם לפנות לבית המשפט ולעתור לביטולו של ההסכם, ואולם ברוב המקרים הסיכויים קלושים.
*לנוחיותכם, להלן מאגר מאמרים הקשורים לתחום הסכם ממון ועוסקים בשורה של סוגיות בתחום. אתם יכולים תמיד ליצור קשר עם המשרד לקבלת ייעוץ משפטי פרטני המותאם בדיוק לצרכים שלכם.