מרכז גישור בדיני משפחה

א’ - ה’ : 18:00 - 09:00
050-969-3850
תובל 40, רמת גן
עו"ד אלינור ליבוביץ

מחפשים עורך דין לענייני משפחה?

הגעתם למקום הנכון אלינור ליבוביץ עו"ד גישור, גירושין, דיני משפחה, צוואות וירושות

    האם בית המשפט רשאי לפסוק מזונות זמניים כאשר יש מחלוקת על הסמכות העניינית וכאשר האב טוען שהסמכות נתונה לבית הדין הרבני

     

    מהי הסמכות של בית המשפט לפסוק מזונות זמנים כסעד זמני גם כאשר שאלת הסמכות עדיין לא הוכרעה

    שאלה זו יכולה להתעורר כאשר אבי הילדים טוען שכרך את סוגיית מזונות הילדים בתביעת גירושין כרוכה שהוגשה לפתחו של בית הדין הרבני, או כאשר הבעל טוען שכרך את סוגיית מזונות אישה בתביעת גירושין כרוכה בבית הדין הרבני.

    מנגד האישה גם היא הגישה בקשה לבית המשפט, ועתרה לפסיקת מזונות זמניים לילדים ומזונות זמניים לאישה.

    במצב כזה מתעוררת השאלה האם יכול בית המשפט לענייני משפחה לתת החלטה למזונות זמניים, גם כאשר עדיין לא הוחלט למי יש סמכות, האם לבית המשפט או לבית הדין הרבני

    כבר נקבע כי לבית המשפט קיימת סמכות לפסוק מזונות זמניים הן לילדים והן מזונות זמניים לאישה, גם כאשר יש מחלוקת על הסמכות, וגם בסיטואציה של מירוץ סמכויות בין בית הדין הרבני לבית המשפט לענייני משפחה.

    יוזכר כי מדובר אך ורק בסעד זמני ורק עד שתתברר סופית היכן נתונה הסמכות האם לבית הדין הרבני או לבית המשפט לענייני משפחה.

    יפים לענייננו הדברים אשר נאמרו על ידי ערכאת הערעור בבית המשפט המחוזי בחיפה רמש (חי') 32010-06-16: "בקשה למזונות זמניים הנה בקשה לסעד זמני לכל דבר ועניין, אשר בה רשאי בית המשפט להכריע, גם כאשר סוגיית הסמכות טרם הוכרעה, ולעתים גם כאשר הסמכות נתונה לבית משפט אחר. דברים אלו נכונים שבעתיים כאשר עסקינן במזונות קטינים.

    לעניין זה, יפים הדברים שנאמרו בבית המשפט העליון בתיק  7543/97 דורון רז נ' מירי רז ….. " כדלקמן:  "סבורני שדין טענה זו של המערער להידחות. בית המשפט המחוזי קבע, ובצדק, שההכרעה בסוגיית הסמכות העניינית מחייבת דיון עובדתי ומשפטי בשאלת כנות הכריכה. ואולם, עד להחלטה בשאלה זו בית המשפט מוסמך להוציא מלפניו צווים זמניים על מנת לשמור על הסטטוס קוו ו/או על האינטרסים של הצדדים בטרם יסתיים המשפט.

    מסקנה זו סומכת את יתדותיה בתורת הסעדים הזמניים; שכן רבים הם המקרים בהם ההכרעה בשאלת הסמכות, דורשת זמן ודיון ממושך  בבירור שאלות עובדתיות שלעתים הן פשוטות, ולעתים הן מסובכות. האם יעלה על הדעת שבית המשפט יהיה מנוע מלהוציא צווים זמניים בטרם יכריע בסוגיית הסמכות; אם תאמר כן כי אז תתייתר כל התועלת שבסעד הזמני; צד למשפט, בטרם הוכרעה, יוכל להעלים ראיות, יעביר נכסים וכיו"ב ובכך יחרוץ את גורל המשפט".

     

    הסמכות ליתן סעדים זמניים מקנה לבית המשפט את האפשרות לתת סעד זמני עד שסוגיית הסמכות תתברר

    לבית המשפט יש סמכות להחליט בעניין סמכותו לגבי עניין מסוים, ועד שעניין זה יוכרע, מוסמך הוא להוציא מלפניו צווים וסעדים זמניים. כך למשל נפסק שבית המשפט מוסמך להורות על תשלום מזונות זמניים לאישה עד שתתברר סמכותו לדון בתביעה, כאשר הבעל הנתבע כופר בסמכות זו, ע"א 221/63, פ"ד יז(3) עמ' 1851, ע"א 637/68, והב נ' והב, פ"ד כג(1) עמ' 182 וע"א 542/68, בן סירה נ' בן סירה, פ"ד כג(1) עמ' 169.

     

    עו"ד אלינור ליבוביץ, מומחית בגירושין, דיני משפחה, ירושה וגישור משפחתי

    כתובת המשרד: ויצמן 2, תל אביב

    יצירת קשר: 03-6969916

    רוצים להתייעץ?

    השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!




      חווים אלימות במשפחה? אני כאן כדי לעזור!

      לתיאום פגישת ייעוץ ללא התחייבות

      מלאו את הפרטים שלכם | ונחזור אליכם בהקדם

        חברת קידום אתרים חברת קידום אתרים