עו”ד אלינור ליבוביץ, מומחית בגירושין גישור ודיני משפחה
מנהלת את פורום הגירושין בוואלה! מנהלת ובעלים של אתר gerushin.co.il
האם אפשר להגיש תביעת מזונות עבור ילד שטרם נולד והוא אך בהתהוות?
שאלה הנגזרת מכך הינה האם תיתכן כריכת מזונות קטין לתביעת גירושין במועד שקדם ללידת הקטין.
שאלות אלו עלו במספר פסקי דין. באחד המקרים בית המשפט קבע כי המועד בו הגיש הגבר את התביעה לגירושין, ובה כרך מזונותיו של הבן הקטין, נעשתה, על פי לשונה, עוד בטרם לידתו, בהיותו עוּבַּר ומשכך הינה תביעה שהקדימה זמנה וזאת בניגוד לחוק לתיקון דיני משפחה (מזונות) התשי”ט-1959.
החלטת בג”צ בסוגיה זו
בבג”צ פלונית נ’ בית המשפט לענייני משפחה באשדוד, השאיר זאת ביהמ”ש העליון בשבתו כבג”צ בצריך עיון וכך כתב ביהמ”ש:
… רביעית, הקטין השני טרם בא לעולם בעת הדיון הראשון. שיקול זה מצטרף לנסיבות המתוארות לעיל, ומשכך, איננו נדרשים לעומקה של סוגיה אם ניתן בכלל להגיש תביעה למזונות בשם עובר קודם לידתו… (בג”צ 7751/11 פלונית נ’ בית המשפט לענייני משפחה באשדוד).
אין תביעה למזונות בטרם לידת עובר.
כב’ השופט גייפמן בתמ”ש (משפחה ת”א) 4570/98 פלונית נ’ היועץ המשפטי לממשלה, סבר שאין העובר כשיר לזכויות וחובות אלא מיום היוולדו ועד מותו, לפיכך אין להגיש תביעה למזונות בטרם לידת העובר:
..תכליתו של מינוי אפוטרופוס לעובר אינה יכולה להיות שמירת זכויות שיש לו בשלב זה של התפתחות, כי עובר אינו יכול להיות בעלים של זכויות. סעיף 1 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות מורה, שאדם כשיר לזכויות וחובות מגמר לידתו ועד מותו. מטרת מינוי האפוטרופוס לעובר – לדאוג לשמירת זכויותיו שתהיינה לו אם וכאשר ייוולד …
…אין מקום להגיש תביעה לפסק דין הצהרתי בעניין אבהות ותביעה למזונות בשם עובר קודם לידתו. יש להסתפק בנקיטת אמצעים זמניים לשמירת ענייניו של חסוי..
תביעת מזונות בעניינו של קטין טרם לידתו דינה להימחק על הסף.
על כן, נקבע כי אין להותיר תביעת מזונות שהוגשה טרם לידת הקטין.
(תמ”ש (משפחה ת”א) 4570/98 פלונית נ’ היועץ המשפטי לממשלה, [פורסם בנבו] דינים משפחה 1998 (2) 524 (18/02/1998); ראה מאמרה של כב’ השופטת טובה שטרסברג-כהן, “מעמד העובר במשפט הישראלי” (2003) בו היא מפנה לתמ”ש פלונית נ’ היועמ”ש, לעיל, רפואה ומשפט, גיליון מס’ 28, עמ’ 10, מאי 2003).
בתה”ס (ת”א) 25312-11-12 ח.ה. נ’ ש.מ, נדרשה לסוגיה זו כב’ השופטת עליסה מילר ובנתחה את מבחנו בשאלה קרובה של כב’ השופט שוחט בתמ”ש 8240/99 פלונית נ’ פלוני, שם סיכם השופט שוחט סמכותו של ביהמ”ש לענייני משפחה – מגיעה היא למסקנה לפיה תביעה למזונות קטין בטרם לידתו דינה להימחק על הסף: …יצוין, כי אף על פי מבחנו של כב’ השופט שוחט בפסה”ד הנ”ל, לא ניתן לאשר הסכמות הצדדים ובוודאי לא ליתן להן תוקף של פסק דין, שכן אם היה מבקש מי מהצדדים להגיש תביעה לעניין משמורת הקטין ו/או תביעה לעניין מזונותיו של הקטין, הרי שהיא הייתה נמחקת על הסף, שכן בטרם הולדתו לא קמה עדיין בידי ההורה ו/או הקטין עילת תביעה. רק לאחר לידת הקטין, יכול שתקום עילת תביעה, שעל בסיסה ניתן יהיה לאשר ההסכם…
כך השופטת אילת זיסקינד בה”מ (י-ם) 249/98 פלוני נ’ אלמוני ואח’ [פורסם בנבו] 25.2.98):
..העובדה שלידת הקטינה … – התובעת מס’ 3 הייתה צפויה אינה רלבנטית, כיון שאין בית המשפט נוהג להתייחס לעוברים ולשקול תביעות מזונות שאינן בפניו ובוודאי שלא לגבי עוברים שטרם באו לעולם. כאשר חברתו של האב הייתה בהריון טרם ידוע כיצד יסתיים ההיריון וכמה ילדים יבואו בעטיו לעולם. לפיכך העילה לחיוב המשיב במזונות נוספים טרם באה לעולם אף היא. כמובן שלא התקיים ולא יכול שיתקיים דיון ענייני בתביעת מזונות של עובר הצפוי להיוולד ולא ניתן היה להגיש תביעה מעין זו…
על כן, ניתן לומר כי לא ניתן לכרוך בתביעת גירושין מזונותיו של עובר טרם לידתו וגם לא ניתן להגיש בבית המשפט לענייני משפחה תביעת מזונות עבור ילד שטרם נולד.