חיפוש

מדור ספציפי – כל המידע על ההליך ומשמעותו

מאת עו”ד אלינור ליבוביץ, מומחית בגירושין גישור ודיני משפחה

מנהלת את פורום הגירושין בוואלה!

צו למדור ספציפי – הגדרה ומשמעות בפועל

צו למדור ספציפי הוא כלי משפטי הניתן במסגרת דיני המשפחה, שמטרתו להגן על זכותו של אחד מבני הזוג להמשיך ולהתגורר בנכס המשפחתי או המשותף.

הצו מתבקש לעיתים קרובות במהלך סכסוכי גירושין או פירוד, במטרה להבטיח יציבות מגורים עבור בן הזוג שמבקש את הצו ולעיתים גם עבור הילדים המשותפים, עד להכרעה סופית בשאלת חלוקת הרכוש או הבעלות על הנכס.

המונח “מדור” מתייחס לזכות למגורים, שהיא חלק מזכויותיו הבסיסיות של אדם, במיוחד כאשר מדובר בזוג נשוי. כאשר מתייחסים ל”מדור ספציפי”, הכוונה היא לזכות להתגורר בנכס מסוים ומוגדר, בדרך כלל הבית שבו התגוררו בני הזוג במהלך הנישואין.

זכות זו מבטאת לא רק את הזכות המעשית למגורים, אלא גם את הקשר האישי והמשפחתי לבית, הנתפס כמוקד חיים מרכזי עבור המשפחה. ההיבט ה”ספציפי” מייחד את הנכס כמקום שבו יוגנו זכויות המגורים, ומונע מצבים שבהם בן הזוג השני יוכל למכור, להשכיר או לנשל את הצד המבקש מבלי הסכמתו.

הצו מתבקש לעיתים קרובות כאשר עולה חשש שאחד מבני הזוג ינסה לפעול באופן חד-צדדי בנוגע לנכס, לדוגמה על ידי מכירה, העברה או פינוי. הוא משמש גם כאמצעי הגנה במקרה שבו בן הזוג המבקש זקוק ליציבות מגורים מסיבות כלכליות או רגשיות, או כאשר יש ילדים משותפים, והבית משמש עבורם סביבה מוכרת ובטוחה.

צו למדור ספציפי אינו מכריע בסוגיית הבעלות על הנכס, אלא מהווה פתרון זמני המגן על זכויות המגורים עד שתתקבל החלטה משפטית כוללת בענייני הרכוש או המעמד האישי. הדיון בצו זה הוא חלק בלתי נפרד ממערכת השיקולים המשפטיים המובילים להבטחת זכויותיו של כל אחד מבני הזוג במסגרת הליך הגירושין.

תביעת גירושין, תביעה לשלום בית וצו למדור ספציפיהינם הליכים שניתן לנקוט בהם רק בבית הדין הרבני ולא בבית המשפט לענייני משפחה

תביעה לגירושין, וכן תביעה למדור ספציפי כמו גם תביעה לשלום בית הינן תביעות בגדר “ענייני נישואין” ועל כן נתונות בסמכותו הייחודית של בית הדין הרבני (ס’ 1 לחוק שיפוט בתי דין רבניים).

אין אפשרות להגיש תביעה למדור ספציפי אלא בבית הדין הרבני (ולא בבית המשפט לענייני משפחה), וזאת בדיוק כשם שאין אפשרות להגיש תביעת גירושין בבית המשפט לענייני משפחה.  בית משפט לענייני משפחה יכול לדון בהרבה נושאים אך לא בעצם החיוב לגירושין ו/או לכפיית גט.

נושאים אלו – תביעה לשלום בית, תביעה למדור ספציפי ותביעה לגירושין, הינם בסמכות ייחודית ובלעדית של בית הדין הרבני.

קיימים אמנם נושאים המצויים בסמכות מקבילה של בית הדין ובית המשפט, כמו: מזונות אישה, חלוקת רכוש, פירוק שיתוף ואיזון משאבים, משמורת והסדרי ראיה, חינוך וכיוצ”ב), ואולם כאמור, תביעת גירושין / לשלום בית / למדור ספציפי, ניתן להגיש בבית הדין הרבני בלבד.

כך גם זוג יהודים יכול להתגרש אך ורק בבית הדין הרבני גם אם התחתן בנישואין אזרחיים בחו”ל.  לדוגמא כהן וגרושה שנישאו בחו”ל מפקיעים את נישואיהם בבית הדין הרבני ולא בבית המשפט לענייני משפחה על אף שאלו נישואי איסור ואולי בגלל זאת.

מתי נוטה בית הדין ליתן צו למדור ספציפי?

בית הדין נוטה להעניק צו למדור ספציפי במצבים מסוימים שבהם מתעורר צורך להגן על זכותו של אחד מבני הזוג, ולעיתים גם של הילדים, להמשיך ולהתגורר בבית המגורים המשותף. החלטה על מתן צו כזה תלויה בנסיבות העניין, באיזון בין זכויות הצדדים ובשיקולים הנוגעים לטובת המשפחה והצדדים המעורבים. להלן ההקשרים המרכזיים שבהם בית הדין נוטה להעניק צו למדור ספציפי:

שימור היציבות המשפחתית עבור הילדים: כאשר יש ילדים משותפים, בית הדין מכיר בחשיבות של שמירה על שגרת חייהם והימנעות מפינוי שעלול לערער את תחושת הביטחון שלהם. במקרים כאלה, זכות המדור של הילדים נחשבת לעקרון מנחה, ובית הדין עשוי להעניק את הצו כדי לאפשר להם להישאר בסביבה מוכרת ותומכת.

חשש מנישול בן הזוג המבקש מהנכס: במקרים שבהם קיים סיכון שבן הזוג השני יפעל למכירת הנכס, להשכרתו, או לנישול בן הזוג המבקש ללא הסכמה, בית הדין עשוי להוציא צו המגן על זכויות המגורים של המבקש עד להכרעה סופית בענייני הרכוש.

תלות כלכלית או היעדר חלופה ראויה למגורים: כאשר המבקש אינו יכול להרשות לעצמו מגורים חלופיים, לדוגמה במקרים של פערים כלכליים משמעותיים בין בני הזוג, בית הדין עשוי להכיר בכך שיש להותירו בנכס המשותף כדי למנוע פגיעה קשה ברמת חייו ובכבודו.

זכויות חוקיות על הנכס: אם למבקש יש זיקה חוקית או בעלות חלקית על הנכס, בית הדין עשוי לראות בכך סיבה להותיר אותו בנכס עד להשלמת חלוקת הרכוש. במקרים אלה, מתן הצו מהווה אמצעי לשימור הזכויות הקיימות בנכס.

זכויות ילדים והגנה עליהם במסגרת צו למדור ספציפי

כאמור, אחד השיקולים המרכזיים במתן צו למדור ספציפי הוא ההגנה על טובת הילדים המשותפים. בית הדין מכיר בכך שילדים זקוקים ליציבות וביטחון, במיוחד בתקופה של משבר משפחתי כמו גירושין או פירוד ההורים.

פינוי הילדים מבית המגורים המוכר עלול לערער את שגרת חייהם, לגרום לתחושת חוסר יציבות ולהשפיע לרעה על מצבם הרגשי והחברתי. צו למדור ספציפי מאפשר לילדים להמשיך ולהתגורר בסביבה המוכרת להם, לשמור על מסגרת חינוכית וחברתית יציבה ולמנוע טלטלה מיותרת.

החלטות מסוג זה נשענות כמובן על עקרון טובת הילד, שהוא עקרון על במערכת המשפט בישראל, כאשר בית הדין שוקל את כל ההשלכות האפשריות של הפינוי ומנסה למנוע פגיעה לא מוצדקת בילדים. בכך, צו למדור ספציפי משמש לא רק ככלי להגנה על בן הזוג המבקש, אלא גם כאמצעי לשימור רווחת הילדים.

תביעה למדור ספציפי אפשר להגיש לבית הדין הרבני הן בתביעה לשלום בית והן בתביעת מזונות אישה – היכן משניהם עדיף?

תביעה למדור ספציפי אפשר להגיש במסגרת תביעה לשלום בית וכן במסגרת תביעה למזונות אישה. משמע אפשר להגיש את העתירה למדור ספציפי תחת פלטפורמה שונה, ויש לכך משמעויות כפי שיובהר להלן.

תביעה לשלום בית הינה במהותה תביעה לאכיפת חובת מי מבני הזוג לחיות חיי אישות עם בן הזוג האחר ולחזור עמו למערכת יחסים תקינה ומקובלת בין בעל לאישה. בתובענה זו יצהיר התובע על רצונו להשיב את בן/ת הזוג לחיי שלום בית כמו גם לקבלת כל הזכויות אשר נובעות מקשר הנישואין.

יש להדגיש כי פס”ד לשלום בית אינו פס”ד שהינו בר אכיפה.  כלומר גם אם בית הדין נתן פסק דין המחייב בעל לחזור לחיק אשתו – אין אפשרות לכפות על הבעל פיסית לעשות כן. אשר על כן ניתן להפר אותו ולהביא את ביה”ד לדון בגירושין.

אם בית הדין ייווכח כי פסק דינו לשלום בית אינו מקוים וכי אין סיכוי שהבעל או האישה יחזרו לשלום בית – הוא עשוי לבטל את פסק דינו וכתוצאה מכך תיפול גם העתירה למדור ספציפי אם התקבלה וניתן צו זמני בנדון.

תביעה למזונות אישה הינה תביעה שאפשר להגיש הן בבית המשפט לענייני משפחה והן בבית הדין הרבני ואולם היתרון הגדול של הגשת תובענה למזונות אישה בבית הדין הרבני  הינו היכולת להגיש בקשה למדור ספציפי. במידה ובית הדין נעתר לבקשה – אין אפשרות למכור את בית המגורים המשותף, כל עוד הצו למדור ספציפי עומד בעינו ובתוקפו, והוא כצו מניעה.

משמע כל עוד בית הדין סבור כי האישה זכאית למזונות מבעלה וכי לא איבדה זכותה זו היא תזכה גם בצו למדור ספציפי.

מה קורה כאשר מוגשת תביעת מזונות לבית המשפט למשפחה וצו למדור ספיציפי בבית הדין הרבני?

יחד עם זאת, כאשר מוגשת תביעה למזונות אישה בבית המשפט לענייני משפחה ובקשה למדור ספציפי בבית הדין הרבני במסגרת תביעה לשלום בית עשוי בית הדין הרבני להבחין כי האישה אוספת את “הצימוקים” מכל ערכאה ומדלגת ביניהן וכי אינה נוהגת בתום לב.

זאת מאחר ואישה החפצה שבית הדין הרבני ידון בעניינה אמורה להגיש את כל התובענות מטעמה לפתחו של בית הדין, ואילו אישה המגישה תביעת מזונות לבית המשפט מחד ומאידך פונה בתביעה לשלום בית לבית הדין הרבני נחשבת כמי שמקפצת בין הערכאות שלא כדין.

לעומת זאת, אם האישה מגישה תביעת מזונות לבית הדין אשר במסגרתה היא עותרת למדור ספציפי הרי היא נוהגת בתום לב ובכנות שכן מדור ספציפי מתייחס למדור האישה, ומדור הינו חלק ממזונות אישה.

במהלך 38 השנים בהן אני מייצגת גברים ונשים, נתקלתי לא אחת במקרים בהם אישה אשר פיצלה את תביעותיה בין הערכאות הפסידה את זכותה למדור ספציפי מחמת הפיצול, והעיכוב במכירת דירת המגורים היה רק לתקופה קצרה.

צו למדור ספציפי – לעיתים טקטיקה פסולה

כאמור, במסגרת תובענה לשלום בית יכולה אישה להגיש צו למדור ספציפי אשר יקנה לה את הזכות להמשיך ולהתגורר בבית המגורים אשר תכליתו הבטחת שלום הבית.  כאשר המדובר בטקטיקה בלבד ולא ברצון כן ואמיתי, מכונה הליך זה רצון ל”בית שלם” ולא ל”שלום בית”.

לא אחת צו זה מנוצל כטקטיקה משפטית למניעת או עיכוב פירוק שיתוף מאחר וצו זה אינו מוגבל בזמן ונשאר על כנו כל עוד לא ניתנה החלטה המורה על ביטולו וביה”ד עודנו סבור כי יש סיכוי לשלום בית. על מנת לבטלו, על הבעל להוכיח עילה לגירושין שכן אחרת יקבע ביה”ד כי האישה זכאית למדור מאחר והאשם לסכסוך רובץ לפתחו של הבעל.

יצוין כי גם גברים יכולים לעתור במסגרת תובענה לשלום בית, למתן צו למדור ספציפי אך מניסיוני מעטים אותם מקרים בהם ניתן ביה”ד לגבר צו למדור ספציפי, ומדובר במקרים בודדים בהם הגבר מגדל את הילדים או במקרים בהם ניתן עיכוב כסעד זמני עד לדיון, בו מתבררות העובדות לאשורן.

עפ”י פסיקת בג”צ – צו למדור ספציפי אשר ניתן ע”י ביה”ד גובר על צו לפירוק שיתוף אף אם ביהמ”ש נתן החלטה לפירוק שיתוף קודם לכן.

תובענה לשלום בית ובמסגרתה בקשה לצו למדור ספציפי, בכוחה לעכב באופן ניכר את הגירושין. אך זאת יש לציין- עסקינן בתובענה ממנה עולה ריח רע של צד המבקש לכפות על הצד שמנגד חיים משותפים לצדו. נשאלת השאלה מי חפץ בחיים משותפים אשר אינם נובעים מקשר אהבה כנה ורצון משותף?? האם על דרך הכפייה  באמצעות גורמים חיצוניים יש בכדי להשיב בני זוג לחיות יחד חיי נישואין תקינים ומאושרים??

אין חדש תחת השמש ופסקי הדין של בית המשפט לענייני משפחה מכבדים צווים למדור ספציפי שניתנו על ידי בית הדין הרבני

פסק דין שניתן על ידי כב’ השופט ארז שני ב- תמ”ש 52879-06-11 קובע כי אמנם “הלכת אקנין” הכירה בסמכותו של בית הדין לעכב ביצועו של פסק דין לפירוק שיתוף בבית מגורי הצדדים מכוח תביעה לשלום בית וקובע כי אכן מוכרת, מכובדת ותקפה זכות העיכוב של בית הדין הרבני במסגרת תביעת מזונות.

יחד עם זאת, קובע בית המשפט כי הלכת אקנין אינה עונה על שתי שאלות חשובות שנותרו פתוחות:

האחת – הזכות לאוטונומיה של כל אדם שלא להיות נשוי לאדם אחר או אף לשהות במחיצתו אם אינו חפץ בכך.  זכות זו לאוטונומיה עוגנה במספר לא קטן של פסקי דין אשר חייבו סרבן גט במאות אלפי שקלים כפיצוי!

השנייה – כל עוד אין בדין הישראלי ועל פי אפשרות לחייב אדם לחיות עם זולתו תביעה לשלום בית מהווה הנשמה מלאכותית לחיי הנישואין עד אשר יכריז בית הדין כי הסיכויים לשלום בית אפסו וכי הינו ממליץ לצדדים להתגרש.

בית המשפט מכריע כבר בקדם משפט ראשון בפירוק השיתוף וקובע כי צו המניעה שנתן בית הדין הרבני בדמותו של צו למדור ספציפי אינו אוסר את מתן הצו לפירוק שיתוף וכי משמעותו היא כצו עיקול זו זמני בלבד המעכב את פירוק השיתוף עד אשר בית הדין יתיר זאת, ומתי יעשה זאת בית הדין – כאשר יווכח כי אין סיכויים לשלום בית.

תיאורטית, יכול בית הדין לעכב למשך מספר שנים את פירוק השיתוף באמצעות צו למדור ספציפי, יחד עם זאת בפועל רק במקרים נדירים תוקפו של הצו ממשיך יותר משנה שנתיים וכאשר נוכח בית הדין כי שלום הבית חסר סיכוי וכי הדבר לא צפוי שיקרה – מבטל הוא את הצו הזמני, ואם בית המשפט לענייני משפחה נתן קודם לכן צו מותנה לפירוק שיתוף – נכנס הוא לתוקפו.

במצב בו הנכס העיקרי של בני הזוג – דירת המגורים – עומד בפני מכירה – במרבית המקרים מתכנסים הצדדים ועורכי הדין לכדי הסכם כולל.

פסקי דין נוספים בעניין צו למדור ספציפי

להלן מספר פסקי דין המדגימים את השימוש וההחלטות של בית הדין הרבני הנוגעות לצו למדור ספציפי:

בית הדין הרבני האזורי חיפה, תיק 586129-1: במקרה זה, האישה הגישה תביעה למדור ספציפי במסגרת תביעתה לשלום בית ומזונות. לאחר דיונים והפניית הצדדים לייעוץ נישואין, קיבל בית הדין חוות דעת שהצביעה על סיכוי נמוך לשלום בית אמיתי. בנוסף, בדיקת פוליגרף הראתה שהבעל נמצא דובר שקר. לבסוף, בית הדין הורה על הגשת סיכומים בנושא המדור הספציפי והכריע בהתאם לנסיבות המקרה.
פס”ד דין

בית הדין הרבני האזורי ירושלים, תיק 5639-64-1: במקרה זה, הבעל הגיש תביעה לשלום בית ולמדור ספציפי. בית הדין הוציא צו שאוסר על כל דיספוזיציה בבית המגורים וקבע מועד לדיון בנושא המדור הספציפי. לאחר דיונים ובחינת טענות הצדדים, בית הדין דן בסמכותו למתן צו למדור ספציפי במסגרת תביעה לשלום בית והכריע בהתאם לנסיבות.
פס”ד דין

בג”ץ 1744/15 פלוני נ’ בית הדין הרבני הגדול ואח’: בפסק דין זה, בית הדין האזורי קבע כי צו למדור ספציפי ניתן כדי להבטיח את מדורה של האישה המבקשת שלום בית. בית הדין הדגיש את חשיבות הדאגה לרווחת האישה והילדים, ושמירת המצב הקיים עד להכרעה סופית בענייני הרכוש והמעמד האישי.

לסיכום

צו למדור ספציפי הוא כלי משפטי חשוב בדיני משפחה, המספק הגנה על זכות המגורים של אחד מבני הזוג ולעיתים גם של הילדים, בתקופת סכסוך גירושין או פירוד.

הוא נועד להבטיח יציבות וביטחון, תוך שמירה על זכויות הצדדים עד להכרעה סופית בענייני הרכוש והמעמד האישי. צו זה, הניתן בסמכות ייחודית של בית הדין הרבני, מלווה בשיקולים מורכבים כמו טובת הילדים, זכויות קנייניות ותום לב הצדדים.

עם זאת, לעיתים נעשה בו שימוש טקטי כדי לעכב הליכים כמו פירוק שיתוף, דבר שמצריך מבתי הדין בחינה קפדנית של נסיבות המקרה. למרות היותו פתרון זמני, השפעתו יכולה להיות מכרעת בניהול המשבר המשפחתי ובשימור סביבה יציבה בתקופה הקשה.

**זקוקים לייעוץ פרטני בנושא? אתם מוזמנים לפנות אליי בכל עת לקבלת ייעוץ אישי ללא התחייבות, במסגרתו אני מעמידה את כל שנות ניסיוני בתחום למענכם. אשמח לסייע!

 

*תוכן נוסף בנושאים דומים שעשוי לעניין אתכם: 

המתח שבין הזכות לפירוק שיתוף במקרקעין למדור ספציפי

האם יש להפחית את דמי המדור המשולמים עבור הילדים בגין מגורים של בן זוגה של האם בדירה?

תוכן עניינים

לוגו נוסף - עורכת דין גירושין ומשפחה אלינור ליבוביץ'
רוצים להתייעץ?

38 שנות ניסיון כאן למענכם –
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

ניב יחזקאלי
קרא עוד
לפני שאתחיל קודם כל חשוב לי לומר שאלינור בנאדם. כבר מהפגישה הראשונה היה לי חיבור וכימיה איתה. היא מאוד סובלנית, קשובה, נעימה, ישרה לא חיפשה לקחת את התיק אלא ללכת בדרך היפה בלי משפטים ובלאגן. היה לי מענה לכל שאלה שרק רציתי בכל שעה ובכל זמן אלינור עורכת דין מהשורה הראשונה. אבל צנועה שאין להסביר עורכת דין מנוסה עם סופררר הבנה וניסיון במה שהיא עושה אלינור הביאה אותי למקום אחר בחיים ואיפשרה לי להתחיל את החיים שלי מחדש ממקום בטוח וחזק.
יובל גולדברגר
קרא עוד
משרד מצוין. מקצועי מיומן וישר עם ניסיון של עשרות שנים
דרור דקל
קרא עוד
מקצועית, אמינה, מחירים הוגנים מאוד
אורי דן
קרא עוד
כשיצאתי לפנסיה, הבנתי שאני נכנס לפרק חדש בחיי - וזהו השלב שעליי להתכונן לעתיד. שלב זה כלל עריכת צוואה. כדי להבטיח שכל בני המשפחה יקבלו את המגיע להם, פניתי אל משרדה של עו"ד אלינור ליבוביץ. תודה על העזרה והסיוע המשפטי והמקצועי.
דנה לוין
קרא עוד
פרידה מבן הזוג היא לא פשוטה אף פעם. עם זאת, הצוות המקצועי של עו"ד אלינור ליבוביץ ליווה אותי ברגישות לאורך כל הליך הגירושין, סייע לי, תמך בי ועזר לי בכל שלב. אין ספק, הם סייעו והביאו לתוצאות הטובות ביותר עבורי ועבור משפחתי. תודה רבה על המקצועיות והרגישות!
ליה ברקוביץ
קרא עוד
כדי להבין האם בעלי ואני אכן צריכים להתגרש, פניתי אל עו"ד אלינור ליבוביץ - והתחלנו בהליך גישור. כך, הצלחנו לגשר על הפערים, להתכונן לעתיד המשותף - ולהבין כיצד נבנה את הפרק הבא בחיינו היטב ומבלי לפגוע בילדים המשותפים שלנו. תודה!
י עוז
קרא עוד
עורכת דין מנוסה בטירוף בדיני משפחה, יודעת להבחין בין העיקר לטפל. הראתה מסירות ורגישות יוצאת דופן לכל פרט ופרט בתיק שהסתיים בהצלחה. תודה רבה
שירה צדיק
קרא עוד
תותחית-על, מקצועית, כמו אנציקלופדיה בתחום דיני משפחה. יודעת הכל ונותנת מעצמה תמיד מכל הלב. תודה רבה על האדיבות והנכונות!
אביחי צרפתי
קרא עוד
משרד עורכי דין אלינור ליבוביץ הוא מהמובילים במשרדי עורכי הדין בארץ, ניסיון רב השנים, האכפתיות והמקצועיות של עוה"ד ליבוביץ מביא את משרדה למצוינות. כך צריך לנהוג עורך דין, במקצועיות ורגישות ללקוחותיו. ממליץ בחום.
תיקי פראטר
קרא עוד
ממליצה בחום על עו"ד לייבוביץ! עו"ד ותיקה, מנוסה, אכפתית ותמיד זמינה ללקוחות. יש לה רעיונות יצירתיים והיא תמיד חותרת לסיים הליכי גירושין בהסכם לטובת כל הצדדים המעורבים.
הקודם
הבא
לוגו נוסף - עורכת דין גירושין ומשפחה אלינור ליבוביץ'
צריכים עורך דין לענייני משפחה/גירושין?

38 שנות ניסיון בתחום לשירותכם. לתיאום פגישת ייעוץ ללא התחייבות

מלאו את הפרטים שלכם | נחזור אליכם בהקדם

עורכת דין אלינור ליבוביץ’ – מחלוצות עורכי הדין לענייני משפחה וגירושין בישראל, עם ניסיון מקצועי עצום של 38 שנים (!) ברציפות

למשרד ניסיון מצטבר של טיפול באלפי תיקים בדיני משפחה, גירושין וירושה – כולל הצלחות תקדימיות בשורת תחומים, לרבות: מזונות, משמורת, ידועים בציבור, ניכור הורי ועוד.

עו”ד ליבוביץ’ ניהלה במשך שנים ארוכות בהצלחה את פורום דיני משפחה וגירושין באתר “וואלה!”. היא העבירה הרצאות במסגרת רשמית של לשכת עורכי הדין למאות עו”ד וחנכה דורות של עורכי דין בתחום לאורך השנים.

במשרד חיים ונושמים כל ניואנס של דיני המשפחה. ראינו כבר את כל הסרטים. טיפלנו בכל הסוגיות. פירקנו את כל סוגי המוקשים ועמדנו בכל אתגר – מה שהקנה למשרד מעמד מיוחד של אוטוריטה בתחום.

אלינור ליבוביץ' עורכת דין גירושין ומשפחה
דילוג לתוכן