עו”ד אלינור ליבוביץ, מומחית בגירושין גישור ודיני משפחה
מנהלת את פורום הגירושין בוואלה!
מהו תיאום הורי?
תיאום הורי הוא תהליך שמטרתו לסייע להורים שהתגרשו או נמצאים בהליך גירושין לנהל את ההורות המשותפת שלהם בצורה מסודרת ויעילה.
תהליך זה כולל את התמחותו של מתאם הורי, שמסייע להורים לקבוע הסכמות בנוגע לגידול הילדים, תכנון זמן עם הילדים והחלטות אחרות שקשורות לרווחתם. תיאום הורי הוא כלי חשוב לשמירה על יציבות ורווחת הילדים, ומסייע להפחית את המתחים והקונפליקטים בין ההורים.
תיאום הורי כמודל התמודדות עם קונפליקט הורי
בתמ”ש (נצ’) 29188-05-14 א.ב.מ נ’ ד.ב.מ סוקר ס”נ כב’ השופט אסף זגורי את סוגיית התיאום ההורי כאשר יש קונפליקט בין בני זוג והם הגיעו לצומת דרכים בהליך הגירושין בכל הנוגע לילדים.
בית המשפט מתאר קונפליקט עוצמתי בין ההורים ולפיכך קובע כי עליו לבחור בין אחת משלוש דרכים אפשריות:
- פניה לאפיקי טיפול כפויים והסדרים כפויים במשפחה מכוח הוראות חוק הנוער (טיפול והשגחה) התש”ך – 1960 תוך כרסום עז באוטונומיה ההורית.
- הישארות במסלול של תיק משמורת והפניית הצדדים לתיאום הורי.
- מתן הכרעה שיפוטית ומשפטית על יסוד חוות דעת גורמי המקצוע ויתר החומר שמונח בפני בית המשפט וסיום הטיפול במשפחה באופן מיידי.
האפשרות הראשונה בה פועל בית המשפט היא על פי חוק הנוער. טיפול והשגחה הינה האפשרות האחרונה שיש לנקוט בה בבחינת נשק יום הדין.
לדברי בית המשפט, האפשרות הראשונה מונחת תמיד על השולחן והיא קיימת, אך היא צריכה להיות הבחירה האחרונה ולא הראשונה, בפרט מקום שבו יש פוטנציאל להורות טובה. תיק נזקקות הינו הפתרון האחרון שבית המשפט ינקוט בו.
האפשרות השלישית הינה אפשרית, אך גם אם התיק יסתיים, הסכסוך והמחלוקות הקשות לא יסתיימו.
בנסיבות המקרה, קובע בית המשפט כי בחירה באפשרות זו לא תיטיב את מצב המשפחה בכלל והילדים בפרט. הכרעה משפטית תוך מספר שבועות על ידי בית המשפט לא תועיל לדעתו של כב’ השופט זגורי. במקרה זה, לא יגיעו לא הפתרון ולא השקט והנחלה. הניכור ההורי יתמשך ויתעצם בקרב התאומות, מצבו של ZZZ לא ישתפר והבת MMMM תמשיך להפנים את התסכול שיש לה מהמצב ושני ההורים כמובן ימשיכו להאשים האחד את השני.
יישוב שיפוטי של הסכסוך והכרעה בו לא יטיבו מצבם של הילדים וספק אם הגורמים השונים יועילו (מטפלים, יחידת סיוע, עו”ס לסדרי דין, בית משפט, אפוטרופוס לדין, עורכי דין).
תיאום הורי – מודל בראשית דרכו אך מוכח כיעיל
כאמור, תיאום הורי הינו מודל טיפולי חדש למשפחות שבהן מתקיים קונפליקט זוגי/הורי בעצימות גבוהה. קונפליקט בעצימות גבוהה בין ההורים יוצר, משמר ומסלים מתחים בקרב הילדים.
יש הטוענים כי הורים בקונפליקט גבוה, גורמים להתעללות נפשית בילדיהם החפים מפשע תוך התשת בתי המשפט והשירותים לבריאות הנפש.
בית המשפט קובע כי עיון בעשרות הבקשות שבתיקים שבפני בית המשפט, בהחלטות, בדיווחי גורמי המקצוע וראיית המציאות נכוחה, מלמדים כי זהו בדיוק מצב הדברים ביחס למשפחה זו וההחלטה הנוכחית באה לעולם רק לאחר שבית המשפט נוכח, כי כל ניסיונות הפתרון, הגישור, ההכרעות הכפויות, ההסמכה של עו”ס וכיו”ב לא הועילו לשינוי משמעותי.
תיאום הורי מוכר בארצות הברית כמנגנון ליישוב סכסוכי הורות במצבים של קונפליקט גבוה, אשר נועד למנוע התדיינות על כל ויכוח בין ההורים, מזה 20 שנה ומעלה.
לדברי בית המשפט, אמנם התיאום ההורי נמצא רק בראשית דרכו בישראל בכלל ובאזור הצפון בפרט. אך היו גם היו מקרים בהם הוכיח התיאום ההורי הצלחות שלא ניתן היה כלל לחזותן.
תיאום הורי מושכל יוכל להציע הליך טיפולי להורים באמצעות עבודה ישירה עם שני ההורים לשם שיפור היחסים ביניהם, הגם שאין מדובר בגישור (בשל אי התאמת ההורים המצויים ברמת סכסוך גבוהה – להליך של גישור).
ההתרשמות של בית המשפט במקרה הספציפי הנ”ל היא, כי בתיק זה נדרשת התערבות של מתאם הורי שינהל את המקרה ויבקר את התקדמות התהליך עד להגעה לחוף מבטחים.
ולמה הכוונה? נקודת זמן ומצב שבו ניתן יהיה לומר שההורים רואים את טובת ילדיהם מעבר לטובתם שלהם ופועלים יחד תוך הבנה ושיתוף פעולה לטובת הילדים.
מינוי מתאם הורי – מטרותיו, היקף סמכותו, והציפייה של בית המשפט:
לאור כל האמור לעיל, אין ספק כי הבקשה למינוי מתאם הורי מוצדקת בנסיבות העניין הנ”ל. עם זאת עולה שאלה, מה תהיינה מטרות המינוי ובהתאם מה יהיה היקף ההסמכה והציפייה השיפוטית ממנו. כן יש לבחון כיצד ניתן להבטיח יעילותו של הליך התיאום ההורי בנסיבות המקרה.
לכל משפחה יש לתפור חליפת טיפול משלה ולא כל מינוי מתאם הורי יהיה זהה דומה. היקף ההסמכה במינוי הנוכחי חייב להיות מפורט ולתיאום את מטרותיו והציפיות ממנו. הגדרת המטרות והציפיות מסייעת בהגדרת ההסמכה.
על כן, נבחר במקרה הנוכחי מינוי זוג מתאמים הוריים מתחום הפסיכולוגיה והמשפט – פסיכולוג ועורכת דין / מגשרת – עם הסמכה רחבה ביותר תוך שיתוף בית המשפט בהליך התיאום (הסגנון האמריקני) להבדיל מטיפוסים אחרים של תיאום הורי, בהם בית המשפט אינו מעורב כלל.
במקרה הנוכחי, התיאום ההורי נועד בין השאר גם כדי להבטיח יישום מלא של החלטות שיפוטיות שנועדו כל כולן לטובת הילדים.
בית המשפט קובע ספציפית כי מטרות התיאום ההורי יהיו אלה:
- אבחון הבעייתיות המשפחתית וההורית המונעת הנמכת הקונפליקט ההורי, שיתוף הילדים וחשיפתם לו, החולשות והחוזקות של ההורים ושל הילדים;
- בניית תוכנית הורות משותפת על כל רבדיה, עם יישום זמני ומיידי ועם תוכנית ארוכת טווח;
- הגנה על הילדים מפני מאבק ההורים, קונפליקט נאמנויות ומתחים;
- הורדת רמת המתח במשפחה כולה, ובין ההורים בפרט;
- הבטחת ביצוע החלטות שיפוטיות הנוגעות להורים ולילדים והיחסים ביניהם;
- תיווך בין ההורים ביחס לביצוע המשימות ההוריות;
- חיזוק מעורבות הדדית של ההורים בחיי שני הילדים;
- פיקוח על ההתנהגות והגישה ההורית, אד הוק, ביחס לכל מצב וסיטואציה, כפי שיידרש, תוך מתן דיווחים ישירים לעו”ס לסדרי דין ולבית המשפט בדבר הצלחות ו/או אי ביצוע החלטות שיפוטיות ומקצועיות.
מסתמן הרושם כי בית המשפט תלה את יהבו על התיאום ההורי ויש לקוות כי המינוי יהלום את הציפיות. תקשורת בין ההורים והליכה לקראת מטרה משותפת הינה דבר חשוב ביותר לצורך טיפול בילדים גם במסגרת של תא משפחתי מפורק. מתאם הורי הוא לא קוסם ואין הוא יכול לשנות מציאות.
**זקוקים לייעוץ פרטני בנושא תיאום הורי? אתם מוזמנים לפנות אליי בכל עת לקבלת ייעוץ אישי ללא התחייבות, במסגרתו אני מעמידה את 37 שנות ניסיוני בתחום למענכם. אשמח לסייע!
עוד בנושא לעיונכם: