חיפוש

שיתוף ברכוש – ידועים בציבור

עו”ד אלינור ליבוביץ, מומחית בגירושין גישור ודיני משפחה

מנהלת את פורום הגירושין בוואלה! מנהלת ובעלים של אתר gerushin.co.il

 

הלכת השיתוף, המתייחסת לבני זוג נשואים, אשר נישאו זה לזו לפני 1.1.1974 – עשויה לחול גם על ידועים בציבור בהתקיים תנאים מסוימים. את הלכת השיתוף ניתן להחיל גם בני זוג אשר לא טרחו לעגן (מכל סיבה שהיא) את הקשר ביניהם באקט פורמלי של נישואין, בין בארץ ובין בחו”ל.

בחלוף פרק זמן מסוים (אשר משתנה ממקרה למקרה) ועם התייצבות הקשר בין בני הזוג, עשוי בית המשפט להחליט כי הלכת השיתוף תחול גם על ידועים בציבור,  ולקבוע כי נכסים אשר נצברו במהלך החיים המשותפים שייכים לשני הצדדים גם יחד, וכי יש לחלוק בהם שווה בשווה בעת הפירוד.

ר”ע 1486/96 יקותיאלי נ. יקותיאלי תק- עליון 1996 (2) 873

ע”א 65/89 מטספא נ. מטוע מד (4) 197

ע”א 749/82 מוסטון נ. וידרמן מג (1) 278

הלכה זו מתייחסת הן לבני זוג אשר לא נישאו זל”ז מחמת מניעה כלשהי, (כמו – כהן וגרושה), והן לבני זוג אשר בחרו מסיבות מצפוניות ועקב השקפת עולם שלא להינשא כלל.

יחד עם זאת יש הבדלים בנוגע לשיתוף ברכוש בין בני זוג נשואים לבין ידועים בציבור וזאת בכל הנוגע לנטל ההוכחה.

כאשר מדובר בזוג נשוי קיימת חזקה (שקשה וכמעט בלתי אפשרי לסתור אותה) כי הייתה כוונת שיתוף ברכוש. באחוז ניכר מהמקרים (למעשה כמעט בכל המקרים)  יקבע בית המשפט, כי הרכוש הינו משותף בלא כל קשר לרישום.  כך קובעים בתי המשפט כדבר שבשגרה וכמעשה של יום-יום כי דירה, זכויות סוציאליות וחסכונות כספיים, אשר רשומים על שם אחד הצדדים שייכים לשני הצדדים במשותף ואין הרישום יכול להוות אינדיקציה לכוונתם של הצדדים.

להיפך, בית המשפט יוצא מההנחה בסיסית שכוונתם בני זוג נשואים כי יהיה שיתוף ברכוש וכי התכוונו לכך שכל מה שנרכש במהלך חייה נישואין הינו משותף ויש לחלוק בו. היה ומרבית הרכוש רשום על שם הבעל, לדוגמא, והאישה תובעת בבית המשפט את מחציתו – על הבעל להוכיח כי כוונת הצדדים הייתה אחרת מאשר שיתוף מלא ועליו להוכיח זאת בראיות משכנעות.  ברוב מכריע של המקרים לא עולה בידי בעל להוכיח כוונה של הפרדה רכושית.

הנחת היסוד (החזקה) כאשר מדובר בבני זוג נשואים, אם כן, כי הייתה כוונת שיתוף וכי כל הרכוש אכן שייך לשני הצדדים בחלקים שווים.

הנחת היסוד כאשר מדובר בידועים בציבור הינה הפוכה.   הכלל לפיו בין בני זוג מתקיים שיתוף בנכסים אינו חל אוטומטית כאשר מדובר בידועים בציבור, והנטל רובץ דווקא על בן הזוג הטוען לשיתוף, ולא על זה שטוען להעדר שיתוף ולהפרדה רכושית.  במקרה של ידועים בציבור קיומה של חזקת השיתוף עשויה להעיד רק על שיתוף בחלק מהנכסים, ובמיוחד באלו המשמשים את בני הזוג בחיי היומיום, או שנרכשו ביחד במימון משותף, במהלך החיים המשותפים.

לצורך החלת חזקת השיתוף על נכסים אחרים יש צורך בראיה נוספת שתעיד על כוונת שיתוף (ע”א 4385/91 סלם נ. כרמי נא (1) 537). במקרה זה בחרו הצדדים באופן מודע שלא להינשא, והיו תקופות בהן ישנו בחדרים נפרדים ואף נפגשו עם בני זוג אחרים.  בנסיבות המקרה הוחלה חזקת השיתוף רק באופן חלקי אך לא על כלל הרכוש. יחד עם זאת בית המשפט למד ממסמכים שונים על כוונתו של הגבר לשתף את האישה ברכוש עסקי וכך יצאה האישה נשכרת וסיימה את הקשר הזוגי עם רכוש שמאפשר לה בטחון כלכלי ברמה מסוימת.

חשוב לציין שאם מדובר בדירת המגורים בה התגוררו הגבר והאישה, תהיה לבית המשפט נטייה גדולה יותר להחיל את חזקת השיתוף ולקבוע כוונת שיתוף לגבי הדירה. לעומת זאת אם מדובר ברכוש עסקי – לגביו יש צורך בראיות תומכות ומחזקות נוספות.

תוכן עניינים

לוגו נוסף - עורכת דין גירושין ומשפחה אלינור ליבוביץ'
רוצים להתייעץ?

38 שנות ניסיון כאן למענכם –
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

ניב יחזקאלי
קרא עוד
לפני שאתחיל קודם כל חשוב לי לומר שאלינור בנאדם. כבר מהפגישה הראשונה היה לי חיבור וכימיה איתה. היא מאוד סובלנית, קשובה, נעימה, ישרה לא חיפשה לקחת את התיק אלא ללכת בדרך היפה בלי משפטים ובלאגן. היה לי מענה לכל שאלה שרק רציתי בכל שעה ובכל זמן אלינור עורכת דין מהשורה הראשונה. אבל צנועה שאין להסביר עורכת דין מנוסה עם סופררר הבנה וניסיון במה שהיא עושה אלינור הביאה אותי למקום אחר בחיים ואיפשרה לי להתחיל את החיים שלי מחדש ממקום בטוח וחזק.
יובל גולדברגר
קרא עוד
משרד מצוין. מקצועי מיומן וישר עם ניסיון של עשרות שנים
דרור דקל
קרא עוד
מקצועית, אמינה, מחירים הוגנים מאוד
אורי דן
קרא עוד
כשיצאתי לפנסיה, הבנתי שאני נכנס לפרק חדש בחיי - וזהו השלב שעליי להתכונן לעתיד. שלב זה כלל עריכת צוואה. כדי להבטיח שכל בני המשפחה יקבלו את המגיע להם, פניתי אל משרדה של עו"ד אלינור ליבוביץ. תודה על העזרה והסיוע המשפטי והמקצועי.
דנה לוין
קרא עוד
פרידה מבן הזוג היא לא פשוטה אף פעם. עם זאת, הצוות המקצועי של עו"ד אלינור ליבוביץ ליווה אותי ברגישות לאורך כל הליך הגירושין, סייע לי, תמך בי ועזר לי בכל שלב. אין ספק, הם סייעו והביאו לתוצאות הטובות ביותר עבורי ועבור משפחתי. תודה רבה על המקצועיות והרגישות!
ליה ברקוביץ
קרא עוד
כדי להבין האם בעלי ואני אכן צריכים להתגרש, פניתי אל עו"ד אלינור ליבוביץ - והתחלנו בהליך גישור. כך, הצלחנו לגשר על הפערים, להתכונן לעתיד המשותף - ולהבין כיצד נבנה את הפרק הבא בחיינו היטב ומבלי לפגוע בילדים המשותפים שלנו. תודה!
י עוז
קרא עוד
עורכת דין מנוסה בטירוף בדיני משפחה, יודעת להבחין בין העיקר לטפל. הראתה מסירות ורגישות יוצאת דופן לכל פרט ופרט בתיק שהסתיים בהצלחה. תודה רבה
שירה צדיק
קרא עוד
תותחית-על, מקצועית, כמו אנציקלופדיה בתחום דיני משפחה. יודעת הכל ונותנת מעצמה תמיד מכל הלב. תודה רבה על האדיבות והנכונות!
אביחי צרפתי
קרא עוד
משרד עורכי דין אלינור ליבוביץ הוא מהמובילים במשרדי עורכי הדין בארץ, ניסיון רב השנים, האכפתיות והמקצועיות של עוה"ד ליבוביץ מביא את משרדה למצוינות. כך צריך לנהוג עורך דין, במקצועיות ורגישות ללקוחותיו. ממליץ בחום.
תיקי פראטר
קרא עוד
ממליצה בחום על עו"ד לייבוביץ! עו"ד ותיקה, מנוסה, אכפתית ותמיד זמינה ללקוחות. יש לה רעיונות יצירתיים והיא תמיד חותרת לסיים הליכי גירושין בהסכם לטובת כל הצדדים המעורבים.
הקודם
הבא
לוגו נוסף - עורכת דין גירושין ומשפחה אלינור ליבוביץ'
צריכים עורך דין לענייני משפחה/גירושין?

לתיאום פגישת ייעוץ ללא התחייבות

מלאו את הפרטים שלכם | נחזור אליכם בהקדם

עורכת דין אלינור ליבוביץ’ – מחלוצות עורכי הדין לענייני משפחה וגירושין בישראל, עם ניסיון מקצועי עצום של 38 שנים (!) ברציפות

למשרד ניסיון מצטבר של טיפול באלפי תיקים בדיני משפחה, גירושין וירושה – כולל הצלחות תקדימיות בשורת תחומים, לרבות: מזונות, משמורת, ידועים בציבור, ניכור הורי ועוד.

עו”ד ליבוביץ’ ניהלה במשך שנים ארוכות בהצלחה את פורום דיני משפחה וגירושין באתר “וואלה!”. היא העבירה הרצאות במסגרת רשמית של לשכת עורכי הדין למאות עו”ד וחנכה דורות של עורכי דין בתחום לאורך השנים.

במשרד חיים ונושמים כל ניואנס של דיני המשפחה. ראינו כבר את כל הסרטים. טיפלנו בכל הסוגיות. פירקנו את כל סוגי המוקשים ועמדנו בכל אתגר – מה שהקנה למשרד מעמד מיוחד של אוטוריטה בתחום.

אלינור ליבוביץ' עורכת דין גירושין ומשפחה
דילוג לתוכן