בין אם אתם נשואים זה לזו, ידועים בציבור, בני זוג סטרייטים או מקהילת הלהט"ב כדאי שתדעו מה נכלל במסגרת הרכוש המשותף שלכם, מה לא נכלל במסגרת הרכוש המשותף והוא רכוש נפרד, וחשוב מכך – אני חשה חובה להמליץ לכם לערוך הסכם ממון כדי שלא יהיו הפתעות ואי הבנות או אי נעימויות ביניכם
נכסים מלפני הנישואין או יצירת הזוגיות
ברוב המקרים אך לא בכולם, נכסים, בין אם מדובר בכספים, במקרקעין או בכל אפיק השקעה אחר, שהיו לפני מועד הנישואין או יצירת הזוגיות (אם עסקינן בידועים בציבור) ולא נצברו במאמץ משותף, אינם נכסים משותפים.
יחד עם זאת כיום יש הרבה חריגים לעקרון המפורט לעיל כגון:
- אם מדובר בדירת מגורים בה התגוררה המשפחה הנחשבת לגולת הכותרת של הנכסים המשפחתיים
- אם מדובר בדירה ששופצה מאסיבית במהלך הנישואין או הורחבה מבחינת שטח הבניה.
- אם מדובר בנישואין ארוכי שנים.
- אם יש דבר מה נוסף היכול להעיד על נכונות של בן הזוג לחלוק ולשתף ברכוש שאינו בהכרח בר שיתוף.
בפועל, כמעט כל מקרה נבחן לגופו והפסיקה אינה חד משמעית. גם השקפת העולם של שופט משתנה ממקרה למקרה ושונה כתוצאה ממבנה אישיותו ומתפיסת עולם של כל שופט כמו גם חוויותיו האישיות משפיעות עליו.
הפתרון לחוסר וודאות ועל מנת שלא להיות תלוי בגחמה של שופט היא עריכת הסכם יחסי ממון מפורש וברור שימנע פרשנויות.
מתנות וירושות
בעיקרון מתנות וירושות הם נכסים אישיים שאינם עוברים באופן אוטומטי לבן הזוג, בין אם התקבלו לפני הנישואין או יצירת הזוגיות ובין אם לאו.
מאחר ולכל כלל יש גם יוצא מן הכלל הרי שגם במקרים מסוג זה יוצאים מן הכלל.
המתנה או הירושה היא דירה – אם מקבל המתנה משתמש בדירה שקיבל למגורים משותפים לבני הזוג, במקרה זה תיחשב הדירה למשותפת, אלא אם יוסכם אחרת בכתב ובהסכם מפורש.
המתנה או הירושה נמכרה והתמורה או הנכס שנקנה מכספיה הפכו למשותפים – אם מקבל המתנה/ירושה מכר אותה ולא דאג שגם התמורה שהתקבלה מהמכירה תישאר רכושו הפרטי, היא תהפוך לרכוש משותף.
המתנה או הירושה היא כסף שהופקד בחשבון משותף – מרגע שהופקד בחשבון משותף או שימש לצורכי השקעה משותפת יהפוך לרכוש משותף.
כל אימת שמקבל הירושה או המתנה מכניס את המתנה או הירושה לפול המשותף – רואים אותו כמוותר על ההפרדה הרכושית המקורית. כך גם לעיתים במידה ובן זוג מפקיד בחשבון משותף כספי שכירות של דירה – יכול להיווצר מצב בו הדירה עצמה תיחשב כמשותפת כי בהפקדת דמי השכירות לחשבון המשותף אפשר לראות את בן הזוג כמגלה את דעתו שכלל הרכוש משותף ולא רק פירותיו.
חובות נפרדים וחובות משותפים
בעקרון חובות שנוצרו במהלך החיים המשותפים הינם משותפים וחלים על שני בני הזוג בחלקים שווים ביניהם.
יחד עם זאת ישנם חובות שאפשר להחריג מהשיתוף כגון חובות בגין הימורים או חובות שנוצרו כתוצאה מפעולות פליליות או מפעולות שאינן לטובת התא המשפחתי כמו הוצאות כספיות על מאהבת.
הלכת השיתוף בנכסים הינה מקבילה להלכת השיתוף בחובות אם על פי אורח חיי בני הזוג אפשר לקבוע שהרכוש הוא משותף אפשר גם להסיק שהחובות הינם משותפים.
פיצויים או גמלה בגין נזקים
בעיקרון פיצויים על נזקי גוף או גמלאות אישיות (כגון פיצוי בגין נכות, רנטה מגרמניה פיצויי תאונת דרכים תאונת עבודה או נזיקין אחרים וכד') הנם רכוש אישי ואם רוצים לשמור עליהם כרכוש אישי, צריך לדאוג להפרדתם מהרכוש המשותף ולהפקידם בחשבון בנק אישי ונפרד.
כספים אלו יכולים באחת להפוך לרכוש משותף אם הם מופקדים בחשבון משותף או שהם משמשים את בני הזוג לצרכים משותפים, במקרה כזה לא ניתן יהיה לטעון שמדובר ברכוש אישי.
כספים שנצברו כתוצאה מעבודה ובמסגרת חסכון
קרנות השתלמות, קופות גמל, ביטוחי מנהלים, כספי הפנסיה, מניות, פיצויי פיטורין, מענקים, בונוסים מהעבודה, אופציות ועוד הוגדרו על פי הפסיקה ככספים משותפים.
בסוגיה זו יש וודאות כמעט מוחלטת ואין כל כך גמישות ובתי המשפט בחלק ארי של המקרים אם לא בכולם קובעים חלוקתם ואיזון משאבים כולל ושוויוני.
נקבעו יוצאים מן הכלל במקרים חריגים כגון: בעל שניסה לרצוח את אשתו לא יקבל את חלקו בזכויות הצבורות שלה, או בעל שלא עבד כמעט ולא סייע בפרנסה לא יחלוק עם אשתו את הצבירות הסוציאליות שלה.
מקרים אלו נדירים ביותר ואינם משקפים את הכלל.
החוק לחלוקת חסכון פנסיוני
לפני מספר שנים נחקק החוק לחלוקת חסכון פנסיוני בעקבות ועדת שוחט ועל פיו אפשר להפריד את הפנסיה ואת הקופות וכיוצ"ב בין בני הזוג כך שהאחד אינו תלוי בשני.
מניות ונכסים עסקיים
עסקים, חברות, שותפויות וכיוצ"ב הינם בעקרון רכוש משותף שיש לחלקו בין בני הזוג במעמד הגירושין.
אם מדובר במניות בית המשפט לא יחלק את המניות אלא יורה על איזון כספים.
גם כאן יש מקרים יוצאים מן הכלל. נכסים מסוג זה אינם נכסים ברי שיתוף בין בני זוג אם נצברו בטרם הנישואין, ואולם יש מקרים בהם הנכסים עצמם הושבחו משמעותית במהלך חיי הנישואין ואזי בן הזוג זכאי לחלק מן ההשבחה, במידה וערך הנכסים עצמם עלה כתוצאה מפעילות שנעשתה על ידי בן הזוג במהלך חיי הנישואין.
מוניטין ונכסי קריירה
מוניטין הוא כושר ההשתכרות ושמו הטוב של אדם אותו צבר ופיתח במהלך חיי הנישואים, לפניהם או אחריהם.
נכסי קריירה הם ההשכלה, הניסיון, וההתקדמות המקצועית שהשיג אחד מבני הזוג במהלך שנות החיים המשותפים. יש להחריג את הכישרון האישי שהיה טבוע באדם באופן מקורי שכן זה לא הושג בזכות בן הזוג.
פערי שכר משמעותיים בין בני זוג יצדיקו מתן פיצוי חד פעמי בגין ההפרשים הללו
המוניטין ונכסי הקריירה יחשבו לרכוש משותף במידה והושבחו במהלך הנישואין. אין דומה מקרה של אדם שנישא במהלך הלימודים או לפניהם למקרה של אדם שנישא לאחר שכבר היה בעל שם בתחום התמחותו.
חישוב הערך של "נכסים" אלו, נעשה בכל מקרה לגופו תוך התחשבות בכישרונו הטבעי של האדם (שיישאר נכס אישי) והפוטנציאל הגלום בו (שיילקח בחשבון כמשותף).
סיכום
לאור מה שמפורט לעיל ברור ששום דבר אינו ברור ואין וודאות. כדי שלא להיות תלוי בדפוס מחשבה של שופט מסוים או במדיניות המוכתבת לעיתים, מוצע ומומלץ עד מאד לערוך הסכם יחסי ממון בין בני זוג, נשואים או לא נשואים, ידועים בציבור או סתם בני זוג החיים יחדיו.