חיפוש

צמצום זמני שהות של ילד עם אחד מן ההורים נוגד את טובתו ואין לו מקום בתפיסה הנוהגת כיום

לא כל שכן נכונים הדברים כאשר אחד ההורים מבקש כי הסדרי המפגש (מה שהיה קרוי הסדרי ראיה) בין ההורה האחר לבין הילד יתקיימו במרכז קשר.

מרכז קשר

מרכז הקשר העירוני הינו מסגרת שאמורה להיות מסגרת המגינה על ילדים ומאפשרת מפגשים בין הורים (ביחד או לחוד) לילדיהם כשהמפגש אינו יכול להתקיים באופן עצמאי מכל מיני סיבות.

המסגרת אמורה להיות תומכת, מקצועית ומסייעת במצבים של נתק בבניית קשר מחודש בין ילדים להורים או שימור קשר יציב ורצוף במצבים של סכסוכי גירושין חריפים, אשר כתוצאה מהסכסוך ישנה הפרעה בקשר שבין ילדים להורה.

המפגשים במסגרת מרכז קשר הינם מוגבלים בזמן ומטרתם לאפשר קשר עצמאי נורמטיבי בין ילדים והורים.  משמע השמת ילד למפגש עם ההורה במרכז קשר הינה לתקופת מוגבלת בזמן, והכוונה היא למרכז בו יפגשו ההורה והילד למשך תקופה קצרה ולא לאורך שנים.

משפחות מופנות למרכזי קשר כאשר נמצא שיש קושי בקשר בין ילדים והוריהם או משפחתם על רקע מצבי סיכון לילדים, נפשי או פיסי, משבר גירושין בין ההורים, סכסוך או תפקוד הורי לקוי.

על פי רוב מדובר בילדים שהוריהם נתונים בסכסוך גירושין, ילדים באומנה או ילדים בתהליך אימוץ.

מטרות מרכז הקשר הן שימור ובניה מחדש של הקשר בין הורים לילדיהם וכן חידוש הקשר והידוק הקשר בין הורים או הורה לילדים במצבים שבהם הם אינם גרים יחד, בגלל פירוד, גירושין, נתק ממושך או עזיבת הילדים את הבית למקלט או לאומנה.

החסרון של מרכז קשר הוא בעיקר העלבון שהמפגשים כרוכים בו

משמע ההורה שאולץ להיפגש עם הקטינים או הקטין במרכז קשר חש בעלבון עמוק לפיה המערכת סבורה כי הוא מסוכן לילדיו והוא מרגיש כעסים כלפי אשתו גרושתו בת זוגו לשעבר, הדורשת מפגשים אך ורק במסגרת מרכז קשר והמנסה לשכנע את בית המשפט כי זהו המתווה הנכון עבור הילד.

לעיתים מצליח צד כלשהו לשכנע את בית המשפט לאחר ששכנע עו”ס כי הצד השני הוא הורה המסכן את הילד ואזי באמת המפגשים יערכו במרכז קשר.

אף אחד לא אוהב שטוענים נגדו שהוא אלים או מסוכן וכי הוא נדרש לפיקוח.  אף אדם לא יכול לקבל טענה לפיה צריך לפקח על המפגשים בינו לבין ילדו. זה הרבה יותר ממעליב.

מדוע בכלל הורה אחד מבקש שההורה השני ייפגש עם הילד או הילדים תחת פיקוח ובמרכז קשר?

המענה הפשוט הוא חשש מפגיעה בקטין. יש חששות המבוססים על מציאות והיסטוריה ויש חששות לא ריאליים, שכאשר מתקיימת בדיקה של מסוכנות או מסוכנות מינית אפשר להפריך אותם.

יחד עם זאת באם מדובר בטקטיקה בצל הליך גירושין, שאדם יוזם כנגד בן זוגו לשעבר הרי שאם הוא יבנה סיפור מספיק משכנע – בשל רגשות כעס, נקמה, רצון להכניע לתנאים או רצון להתנקם – הוא יוכל לגרום להורה השני – לפרק זמן מסויים – לפגוש בקטין רק במרכז קשר, עד שהגורמים המוסמכים יוכלו להיווכח שאין בכך צורך או תועלת.

לא פעם נתקלתי במומחה אשר טוען כי בדיעבד לא היתה הצדקה לשים את האב ואת הילד/ה במרכז קשר לצורך המפגשים וכי השמה זו גרמה עוול הן לאב והן לילד.

מפגשים של אמהות וילדיהן במרכזי קשר הינם נדירים ביותר ונתקלתי ב- 32 שנות עבודתי במקצוע כעורכת דין בתחום דיני המשפחה והגירושין, רק במקרים שאפשר לספור על יד אחת (אפילו לא שתיים).

ניתן להבחין בצורך בנקמה בה ההורה משוכנע ומשכנע שההורה השני מאד מסוכן.

זהו תהליך שמתחיל ממקום שבא לשמור על האדם, כי אין לו ברירה ובסופו של דבר ממקום של הגנה הופך לדפוס לא יעיל והרסני. בביטוי הגלוי של תהליכים אלו אנו נראה את ההורה המשמורן “דוחף” באופן מודע, מודע חלקית או לא מודע בגלל למקום של סרבנות קשר”.

אדם כזה חווה את בן/בת הזוג כאובייקט רע והמזיק לילד ועל כן משליך עליו את דחפיו ההרסניים כמו: שימוש בכל האמצעים החוקיים והבלתי חוקיים ע”מ לחסום את ביקורי ההורה, מסורב הקשר, התעסקות בצורה כפייתית בשנאה להורה האחר, העצמת תכונותיו השליליות, עיוות סיטואציות במטרה להכפיש דמות הורית זו ועוד.

על חשיבות הקשר של קטין עם כל אחד מההורים

חשיבות קשר של קטין עם שני הוריו היא עובדה שאינה במחלוקת ראה לעניין זה עמ”ש 44351-10-17 תמ”ש 56724-11-13 מיום 29.4.14 (פורסם בנבו); תמ”ש 13612-06-14 תמ”ש (ח”י) 7020-07.

הדבר נכון ביתר שאת,  עת מדובר בילד רך בשנים ראו: בע”מ (ת”א) 1125/99 ד.ל נ’ כ.ז תמ”ש 39770-11-12.

בתוך כך נקבע כי הורה אשר אינו מסוגל לאפשר קשר טוב ותקין של קטין עם ההורה השני, או שאינו רואה את חשיבותו של הקשר, אינו ראוי להיות הורה משמורן ראו: תמ”ש 56878-07-17.

לפיכך, בכדי להורות על צמצום קשר בין קטין למי מהוריו, צריך להיות טעם מיוחד וממשי. הדבר נכון ביתר שאת, כאשר עסקינן בשלב בניית הקשר.

נקודת המוצא היא כי האב “נוהג לטובת הקטין כדרך שהורים מסורים היו נוהגים בנסיבות הענין” ס’ 17 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ”ב-1962.

מרכז הקשר בראי הפסיקה

על פי מדיניות משרד הרווחה והשירותים החברתיים, עבודת מרכזי הקשר מכוונת בחלק מן המקרים לחיזוק הקשר, ובמקרים אחרים למניעת נתק שהיה קורה אלמלא הטיפול ראו: ענ”א 32887-06-17 ל’ נ’ מחלקה לשרותים חברתיים – חיפה.

הובהר בפסיקה, לא פעם, כי “… השימוש במרכז הקשר צריך להיעשות רק כשהדבר הכרחי כדי להגן על הילד מפני כל דבר העלול לפגוע בו, ובכלל זה התנהגות או דיבורים שאינם מתאימים בנסיבות העניין” ראו: תמ”ש 2132/07 ע.ב נ’ י.ח תמ”ש 56724-11-13.

יובהר כי מרכז הקשר אינו מהווה עונש או סנקציה להורה (או לקטין) בתגובה להתנהלותו. במקרים מתאימים קיימת חשיבות עליונה למרכז הקשר – המהווה כלי חשוב לבניית הקשר בין הורים לילדים. יחד עם זאת, יש לנקוט בצעד של מפגשים במרכז קשר רק לאחר שנבחנו ומוצו כל האמצעים ודרכי הטיפול האחרים רמ”ש 42448-06-19.

עו”ד אלינור ליבוביץ, מומחית בגירושין, דיני משפחה, ירושה וגישור משפחתי

כתובת המשרד: ויצמן 2, תל אביב

יצירת קשר: 03-6969916

תוכן עניינים

לוגו נוסף - עורכת דין גירושין ומשפחה אלינור ליבוביץ'
רוצים להתייעץ?

38 שנות ניסיון כאן למענכם –
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

ניב יחזקאלי
קרא עוד
לפני שאתחיל קודם כל חשוב לי לומר שאלינור בנאדם. כבר מהפגישה הראשונה היה לי חיבור וכימיה איתה. היא מאוד סובלנית, קשובה, נעימה, ישרה לא חיפשה לקחת את התיק אלא ללכת בדרך היפה בלי משפטים ובלאגן. היה לי מענה לכל שאלה שרק רציתי בכל שעה ובכל זמן אלינור עורכת דין מהשורה הראשונה. אבל צנועה שאין להסביר עורכת דין מנוסה עם סופררר הבנה וניסיון במה שהיא עושה אלינור הביאה אותי למקום אחר בחיים ואיפשרה לי להתחיל את החיים שלי מחדש ממקום בטוח וחזק.
יובל גולדברגר
קרא עוד
משרד מצוין. מקצועי מיומן וישר עם ניסיון של עשרות שנים
דרור דקל
קרא עוד
מקצועית, אמינה, מחירים הוגנים מאוד
אורי דן
קרא עוד
כשיצאתי לפנסיה, הבנתי שאני נכנס לפרק חדש בחיי - וזהו השלב שעליי להתכונן לעתיד. שלב זה כלל עריכת צוואה. כדי להבטיח שכל בני המשפחה יקבלו את המגיע להם, פניתי אל משרדה של עו"ד אלינור ליבוביץ. תודה על העזרה והסיוע המשפטי והמקצועי.
דנה לוין
קרא עוד
פרידה מבן הזוג היא לא פשוטה אף פעם. עם זאת, הצוות המקצועי של עו"ד אלינור ליבוביץ ליווה אותי ברגישות לאורך כל הליך הגירושין, סייע לי, תמך בי ועזר לי בכל שלב. אין ספק, הם סייעו והביאו לתוצאות הטובות ביותר עבורי ועבור משפחתי. תודה רבה על המקצועיות והרגישות!
ליה ברקוביץ
קרא עוד
כדי להבין האם בעלי ואני אכן צריכים להתגרש, פניתי אל עו"ד אלינור ליבוביץ - והתחלנו בהליך גישור. כך, הצלחנו לגשר על הפערים, להתכונן לעתיד המשותף - ולהבין כיצד נבנה את הפרק הבא בחיינו היטב ומבלי לפגוע בילדים המשותפים שלנו. תודה!
י עוז
קרא עוד
עורכת דין מנוסה בטירוף בדיני משפחה, יודעת להבחין בין העיקר לטפל. הראתה מסירות ורגישות יוצאת דופן לכל פרט ופרט בתיק שהסתיים בהצלחה. תודה רבה
שירה צדיק
קרא עוד
תותחית-על, מקצועית, כמו אנציקלופדיה בתחום דיני משפחה. יודעת הכל ונותנת מעצמה תמיד מכל הלב. תודה רבה על האדיבות והנכונות!
אביחי צרפתי
קרא עוד
משרד עורכי דין אלינור ליבוביץ הוא מהמובילים במשרדי עורכי הדין בארץ, ניסיון רב השנים, האכפתיות והמקצועיות של עוה"ד ליבוביץ מביא את משרדה למצוינות. כך צריך לנהוג עורך דין, במקצועיות ורגישות ללקוחותיו. ממליץ בחום.
תיקי פראטר
קרא עוד
ממליצה בחום על עו"ד לייבוביץ! עו"ד ותיקה, מנוסה, אכפתית ותמיד זמינה ללקוחות. יש לה רעיונות יצירתיים והיא תמיד חותרת לסיים הליכי גירושין בהסכם לטובת כל הצדדים המעורבים.
הקודם
הבא
לוגו נוסף - עורכת דין גירושין ומשפחה אלינור ליבוביץ'
צריכים עורך דין לענייני משפחה/גירושין?

לתיאום פגישת ייעוץ ללא התחייבות

מלאו את הפרטים שלכם | נחזור אליכם בהקדם

עורכת דין אלינור ליבוביץ’ – מחלוצות עורכי הדין לענייני משפחה וגירושין בישראל, עם ניסיון מקצועי עצום של 38 שנים (!) ברציפות

למשרד ניסיון מצטבר של טיפול באלפי תיקים בדיני משפחה, גירושין וירושה – כולל הצלחות תקדימיות בשורת תחומים, לרבות: מזונות, משמורת, ידועים בציבור, ניכור הורי ועוד.

עו”ד ליבוביץ’ ניהלה במשך שנים ארוכות בהצלחה את פורום דיני משפחה וגירושין באתר “וואלה!”. היא העבירה הרצאות במסגרת רשמית של לשכת עורכי הדין למאות עו”ד וחנכה דורות של עורכי דין בתחום לאורך השנים.

במשרד חיים ונושמים כל ניואנס של דיני המשפחה. ראינו כבר את כל הסרטים. טיפלנו בכל הסוגיות. פירקנו את כל סוגי המוקשים ועמדנו בכל אתגר – מה שהקנה למשרד מעמד מיוחד של אוטוריטה בתחום.

אלינור ליבוביץ' עורכת דין גירושין ומשפחה
דילוג לתוכן