מרכז גישור בדיני משפחה

א’ - ה’ : 18:00 - 09:00
050-969-3850
תובל 40, רמת גן
עו"ד אלינור ליבוביץ

מחפשים עורך דין לענייני משפחה?

הגעתם למקום הנכון אלינור ליבוביץ עו"ד גישור, גירושין, דיני משפחה, צוואות וירושות

    צוואות וירושות – כיצד למנוע עריכת צוואה לטובת מטפל?

    צוואות וירושות

    איך אפשר לנסות ולמנוע מראש מצב בו קשיש חולה או אדם במצב סופני לא יוריש את רכושו למטפליו?

    עו"ד אלינור ליבוביץ, מומחית בגירושין גישור ודיני משפחה

    מנהלת את פורום הגירושין בוואלה! מנהלת ובעלים של אתר gerushin.co.il

    אמו של דורון שהיה בן יחיד, נפטרה מדום לב במפתיע והותירה את אביו, אלמן, לא צעיר אך גם לא מבוגר, שעולמו חרב עליו, בגפו. דורון, שהיה איש הייטק אשר נסע לעיתים מזומנות לחו"ל במסגרת עבודתו וגם היה בעל משפחה, ידע כבר לאחר השבעה, כי אביו לא יוכל להסתמך על כך שיגיע לעיתים קרובות, וכי מצבו מאפשר לו לסייע כלכלי לאביו אך לא לטפל בו על בסיס יומי ואולי גם לא להגיע לבקר לעיתים  מזומנות.

    לפיכך, שכר דורון עבור אביו, אישה זרה, לאחר קבלת אישורים כחוק וכדין אשר תטפל באביו 24 שעות ביממה. ביום החופשי השבועי  שהגיע לה דורון נהג לשכור מטפלת נוספת ורק אחת לחודש לכל היותר היה מגיע לבקר את אביו, למרות תחנוניו.

    כעבור 15 בהן טופל הקשיש על ידי אותה מטפלת, חלה הוא, והועבר למוסד, כאשר המטפלת שוהה לצידו גם שם ונותנת לו יחס וחום. המטפלת נהגה להתקשר לדורון ולהרגיע אותו כי אביו מטופל היטב וכי הוא אוכל טוב, ישן טוב ומצבו הבריאותי תקין בהתחשב בגילו, וכי אם אין לו זמן הוא לא  חייב להגיע, וכך נוצר מצב בו דורון הגיע פחות ופחות ובסופו של דבר בא לבקר את אביו רק אחת לכמה חודשים.

    שנתיים מאוחר יותר, נפטר אביו של דורון, וכאשר פנה לאחר חודש לרשם הירושות בבקשה להוציא צו ירושה התברר להפתעתו כי רבה – כי אביו הוריש את מירב רכושו למטפלת המסורה ואת חלקו הקטן של הרכוש לבניו של דורון – נכדיו.  דורון לא זכה במאומה אך מה שהרתיח אותו היה שמרבית הרכוש הועבר למטפלת הזרה.

    דורון אשר פנה לייעוץ משפטי הגיש לרשם הירושות התנגדות לצוואה של אביו.

    ומה היו טיעוניו?

    העדר כשירות מנטלית של האב המנוח וכן השפעה בלתי הוגנת של המטפלת שהביאה לכתיבת הצוואה המזכה אותה במירב הרכוש שצבר המנוח בימי חייו.

    המטפלת הגישה את תגובתה להתנגדות לצוואה בתצהיר ובו פירטה באריכות ובפרוטרוט כי כשלוש שנים לאחר שהחלה לטפל במנוח חלה ביניהם התקרבות אינטימית והם חלקו חיים יחדיו.  לדבריה של המטפלת, מאחר והאב לא רצה לצער את בנו הוא לא שיתף אותו במערכת יחסיו עם המטפלת אשר נשמרו בסוד מפני הכל. הצדדים שמרו על חדרים נפרדים ומחוץ לבית לא שיתפו אדם במערכת יחסיהם.

    המטפלת צירפה תצהיר של חברה אשר סיפרה כי הייתה מגיעה לבית הזוג ורואה אותם יושבים חבוקים, וסיפרה כי חברתה אמרה לה שיש ביניהם מערכת יחסים זוגית. למטפלת לא היו ראיות נוספות מלבד צילום תמונות שלהם יחדיו מסתובבים ומטיילים בטרם האב חלה ועבר למחלקה סיעודית.

    השאלה שבית המשפט יצטרך לענות עליה היא האם המנוח והמטפלת היו כה קרובים והוא גמל לה על טיפולה המסור וזו הייתה הסיבה לכתיבת הצוואה ובמקביל כעס על בנו שנמנע כמעט מלבקר אותו ואף את נכדיו הביא לבקרו רק אחת לשנה, או שמא היה המנוח תלוי תלות ממשית במטפלת עד כדי כך שלא היה לו כל רצון חופשי עת ניסח את הצוואה והוא היה נתון להשפעתה המוחלטת, השפעה בלתי הוגנת. הקו בין המצב הראשון למצב השני הוא דק עד מאד.

    מה אפשר היה כדי למנוע מראש מצב כזה?

    קודם כל, לא לנתק קשר וגם לא למעט להגיע לבית ההורה הקשיש והבודד. רצוי עד מאד לשמור על קשר רציף וקבוע הכולל ביקורים שבועיים ואם אפשר יותר מכך בבית ההורה המבוגר. ראוי היה שדורון יבקר את אביו לעיתים מזומנות, יביא לביקורים גם את אשתו ואת ילדיו, נכדיו של הקשיש ולא רק מחששו בנוגע לירושה, אלא מהטעם הפשוט של כיבוד אב.

    לבחון היטב את ההיסטוריה של המטפלת. יש כאלה שהפכו זאת לשיטה לעבור מקשיש לקשיש ולעשוק את ירושתו.

    לדאוג לכך שהקשיש יערוך צוואה חוקית וכשרה אצל עורך דין, שתיערך על פי כל הכללים המהותיים והצורניים הנוגעים לעריכת צוואה.

    להחתים את המטפלת על מסמך ויתור שלפיו גם אם תקבל ירושה או רכוש או מתנות משמעותיות (להבדיל ממתנות פעוטות ערך ומקובלות) מהקשיש – היא לא תהיה זכאית לקבל מאומה וכי היא מוותרת על כך למפרע.

    להעביר את כל רכושו של הקשיש על שם הילדים – בכפוף לזכותו להשתמש בדירה או בכספיו לצרכיו במשך כל ימי חייו עד לאריכות ימים. אם כי להצעה זו יש גם חסרונות.

    אם יש ספק בנוגע למצבו המנטלי של הקשיש – יש לבקש להכריז עליו כחסוי וכמי שאינו כשיר לפעולה משפטית ואזי כל צוואה שתיחתם לאחר צו כזה תהיה מחוסרת תוקף משפטי.

    ליידע בבנק אודות מצבו של הקשיש ולבקש מהם לדווח לבני המשפחה הקרובים אם מתקיימות פעולות חריגות בחשבון הבנק, כגון משיכות חריגות או שימוש מופרז בכרטיס האשראי לצריכה.

    חשוב להיות ערני להתנהגותם של הקשיש והמטפלת. אם למשל המטפלת מונעת מבני המשפחה להגיע לביקור בכל מיני תירוצים שלפיהם, יש להם תוכניות אחרות או שהקשיש חולה או ישן – יש להתייחס לכך בחשדנות ולבחון היטב את המצב.

    חשוב לוודא שהמטפלת לא תשתלט על הקשיש ולא תבודד או ממשפחתו או מחבריו.

    ומה אירע בגורל רכושו של אביו של דורון, האם הצוואה קויימה או לא?

    הצוואה לכאורה נכתבה בכתב יד ונחתמה על ידי המנוח ובראש הצוואה נכתב גם התאריך לעריכתה.  הצוואה לא נוסחה ולא נבדקה על ידי עורך דין. דורון טען כי אין זה כתב ידו של אביו וביקש למנות מומחה לזיהוי כתבי יד.

    כלל ידוע הוא, כי כאשר לפנינו צוואה שעל פניה נתמלאו בה כל הדרישות הצורניות, חזקה שהיא תקפה, ועל הטוען לפסלות – מונח נטל הראיה. אם הצוואה פגומה, חובת הראיה מתהפכת, ועל הטוען לקיומה נטל ההוכחה שאמנם לפנינו צוואה שאין ספק באמיתותה.

    עם זאת, כאשר מתעורר ספק ממשי באמיתות הצוואה ובאשר להיותה מסמך אותנטי עליו חתם המצווה, אזי עובר נטל ההוכחה לתקינותה של הצוואה לשכמו של המבקש לקיומה (ע"א 3186/97 היועץ המשפטי לממשלה נ' נאק ת"ע 41666-07-11 מ.צ נ' האפוטרופוס הכללי; ת"ע (נצרת) 5913-06-09 פלוני ז"ל נ' ל.ב); ת"ע (חי') 3050-05 עיזבון המנוחה נ.ח ז"ל נ' ג.ח ת"ע (ת"א) 10281/02 עיזבון המנוח מ.ג ז"ל נ' ג.י.

    בנסיבות שנוצרו, מונה מומחה להשוואת כתבי יד אשר חיווה את דעתו לפיה בוודאות גבוהה – לא היה זה כתב ידו של המנוח. בית המשפט דחה את הבקשה למתן צו קיום צוואה, קיבל את ההתנגדות לצוואה, והורה על מתן צו ירושה לפיו דורון הינו יורש יחיד של עזבון אביו המנוח.

    רוצים להתייעץ?

    השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!




      חווים אלימות במשפחה? אני כאן כדי לעזור!

      לתיאום פגישת ייעוץ ללא התחייבות

      מלאו את הפרטים שלכם | ונחזור אליכם בהקדם

        חברת קידום אתרים חברת קידום אתרים