חיפוש

צוואה סתומה ובלתי ברורה: מדריך משפטי ומקרים לדוגמא

צוואה סתומה – מהי?

צוואה סתומה היא צוואה שנוסחה באופן עמום או לא ברור, כך שלא ניתן להבין ממנה באופן חד-משמעי למי הוריש המצווה את רכושו או מהו היקף ההורשה. לפי סעיף 33 לחוק הירושה, תשכ”ה-1965, אם לא ניתן להסיק מהצוואה למי בדיוק ציווה המצווה את רכושו, הוראת הצוואה תיחשב כבטלה. מדובר בכר פורה להגשות התנגדויות לצוואה ודרישות לפסילתה.

במקרים כאלה, יש צורך בפרשנות הצוואה כדי לנסות ולהבין את אומד דעתו של המצווה, כלומר, מה הייתה כוונתו האמיתית בעת עריכת הצוואה. את מלאכת הפרשנות מוסמך לבצע בית המשפט לענייני משפחה, ולא רשם הירושות, שכן מדובר בעניין שדורש הכרעה שיפוטית ולא רק יישום טכני של הצוואה.

אם לא ניתן לפרש את הצוואה ולהגיע למסקנה חד-משמעית בנוגע לזהות היורשים, חוק הירושה ייכנס לתוקף, והעיזבון יחולק לפי ברירת המחדל של ירושה על פי דין.

צוואה סתומה ולא ברורה – מקרה בוחן

לעיתים הניסיון לחסוך עלויות של עריכת צוואה מביאות להוצאות גבוהות יותר בשל עשייה בלתי מקצועית וכזה הוא המקרה שבפנינו.

המבקש, שאשתו נפטרה לפניו, הגיש בקשה לקיום צוואת אשתו המנוחה ח.כ. ז”ל. המדובר בצוואה בכתב יד שנעשתה לפחות לכאורה על ידי המנוחה ונכתבה בכתב ידה.

לאחר שהמבקש הצהיר כי מדובר בכתב ידה של המנוחה, ולאחר שנשלחו הודעות לילדי המנוחה, הודיע ב”כ היועץ המשפטי לממשלה כי אינו מתנגד לקיום הצוואה של המנוחה.

למרות זאת אין בידי הרשם לענייני ירושה היכולת לקיים את הצוואה וליתן לה תוקף.

לשון הצוואה

המנוחה קובעת בחלק האופרטיבי של הצוואה:

מבקשת אני מכם לחלק ביניכם את כל אשר יותר [כך!]  לאחר תשלום חובותיי לחלק הכל שווה בשווה ביניכם. זאת כמובן רק אחרי מאה ועשרים שנות חיי אביכם שכל רכושינו המשותף שייך רק לו עד יומו האחרון. אם אינו חפץ בתכולת הבית… יחולקו אלה ביניכם שווה, אם משה [כך!] מכם יותר [כך!] יחלקו האחרים ביניהם הכל שווה בשווה…”

לאחר מכן כוללת הצוואה הבעת הערכה לעזרא (ככל הנראה לבעלה), לילדיה, לחתנה, וכלתה ומברכת אותם.

מדובר בצוואה סתומה

מן האמור עולה כי המדובר בצוואה שהיא לכאורה סתומה. בעניין זה קובע סעיף 33 לחוק הירושה, תשכ”ה-1965 כי “הוראה שאין לראות מתוכה למי ציווה המצווה… – בטל”.

אין כל אפשרות להבין מהוראת הצוואה למי ציוותה המנוחה את רכושה.

דרכי פרשנות צוואה על פי אומד דעתו של המצווה

“מפרשים צוואה לפי אומד דעתו של המצווה” מורה סעיף 54(א) לחוק הירושה.

לדעת הרשם לענייני ירושה יש בסיס לטענה כי כוונתה של המנוחה ב”אביכם” המופיע בצוואה היא בעלה, המבקש.

המבקש לא הגיש בקשה להוספת פרטים, דבר שאינו מונע את קיום הצוואה אך עלול לגרום לקשיים במימושו.

זאת ועוד, המנוחה לא פירטה בין מי לחלק את רכושה לאחר פטירת “אביכם”. ייתכן שכוונתה הייתה לילדיה (ונראה שכך סבר גם ב”כ היועץ המשפטי לממשלה”), ייתכן שיש לכלול באלה הזכאים לרכושה גם את חתנה וכלתה המוזכרים בסיפא לצוואה, וייתכן שיש לכלול אחרים.

מילוי החסר בדרך של פרשנות צוואה

דברים אלה לא ניתן ללמוד מלשון הצוואה ויתכן שניתן למלא החסר בדרך של פרשנות הצוואה.

רשם הירושות אינו מוסמך להשלים את החסר בצוואה בדרך של פרשנותה וזכות זו נתונה רק לבית המשפט לענייני משפחה.

על אף תפקידו המעין שיפוטי, הרשם לענייני ירושה הוא רשות מנהלית ואין לו אלא הסמכויות שהוענקו לו בחוק. הסמכות לפרש את הצוואה לא הוענקה לרשם לענייני ירושה ורק בית המשפט הוא המוסמך לבצע פרשנות.

מכוח סעיף 67א(א)(8) לחוק הירושה מורה רשם הירושות על העברת הבקשה לבית המשפט לענייני משפחה באשדוד. בית המשפט לענייני משפחה יעשה ככל הנראה כמיטב יכולתו כדי להבין מה הייתה כוונת המנוחה באמצעות דרכי פרשנות צוואה ובאמצעות ניסיון לאמוד את אומד דעתה של המצווה.

היה ויצליח מה טוב. היה ולא יצליח יהיה על היורשים הפוטנציאליים להגיע להסדר ביניהם על מנת לחסוך הליכים משפטיים, באמצעות הסכם בין יורשים.

בשורה התחתונה: פניה לעורך דין העוסק בצוואות ולדיני משפחה הייתה פותרת את התסבוכת שנוצרה שלא לצורך.

צוואה סתומה מול צוואה פסולה – ההבדלים

קיימים הבדלים מהותיים בין צוואה סתומה לבין צוואה פסולה, והשלכותיהם המשפטיות שונות לחלוטין. צוואה סתומה היא צוואה שנוסחה באופן עמום, כך שלא ניתן להבין ממנה מי הם היורשים או מה היקף הזכויות שהוקנו להם. לעומת זאת, צוואה פסולה היא צוואה שנערכה בניגוד להוראות החוק, באופן הפוגע בתוקפה המשפטי.

צוואה תיחשב פסולה, למשל, אם נפל בה פגם צורני מהותי, כגון היעדר חתימה, היעדר עדים כאשר מדובר בצוואה בעדים, או כתיבה בידי אדם אחר מטעמו של המצווה בצוואה בכתב יד. בנוסף, צוואה שנערכה תחת השפעה בלתי הוגנת, איומים, מרמה או לחץ פסולה מעיקרה, שכן אינה משקפת את רצונו האמיתי של המצווה.

במקרה של צוואה סתומה, בית המשפט ינסה לפרש את אומד דעתו של המצווה, ולמלא את החסר באמצעות ראיות חיצוניות או כלים פרשניים. מאידך, כאשר צוואה נפסלת בשל פגם מהותי, אין לבית המשפט סמכות לתקן אותה, והיא נחשבת מבוטלת לחלוטין, כך שיחולו כללי הירושה על פי דין.

כלים משפטיים לתיקון צוואה בעייתית

כאשר עולה ספק לגבי משמעות הצוואה, קיימים מספר כלים משפטיים שיכולים לסייע בהצלת הצוואה מפרשנות שתוביל לפסילתה. כלי מרכזי הוא פרשנות הצוואה בהתאם לאומד דעתו של המצווה, על פי סעיף 54 לחוק הירושה, תשכ”ה-1965. בית המשפט מוסמך להתחקות אחר רצונו של המנוח תוך עיון בנוסח הצוואה, בשפה שבה השתמש ובנסיבות עריכתה.

בנוסף, ניתן להסתמך על עדויות חיצוניות שיסייעו להבין את כוונת המצווה, כמו תכתובות, הצהרות קודמות בפני בני משפחה או מסמכים נוספים שהותיר אחריו.

במקרים מסוימים, כאשר קיימת סתירה פנימית בצוואה, ניתן לפנות לפרשנות מתקנת, שבה בית המשפט מנסה ליישב את ההוראות הסותרות כדי לשמר את הצוואה במקום לבטלה. עם זאת, פרשנות כזו לא תבוצע אם היא עומדת בניגוד להוראות החוק או משנה באופן מהותי את הוראות הצוואה.

במקרים חריגים, כאשר עולה חשד כי קיימת השפעה בלתי הוגנת או התערבות אסורה של נהנה בעריכת הצוואה, בית המשפט רשאי להורות על ביטול חלקי, כלומר, לפסול רק את הסעיפים הפגומים ולהותיר את יתר הצוואה בתוקף.

צוואה סתומה – מקרים נוספים מהפסיקה

בתי המשפט נדרשו לא פעם לדון בצוואות אשר נוסחו באופן מעורפל או כללו סתירות פנימיות ביחס לזהות היורשים ולחלוקת העיזבון.

במקרה מסוים, נקבע כי כאשר צוואה מזכירה שם של אדם אך אינה קובעת במפורש כי הוא היורש, אין בכך הוראת הורשה תקפה, והצוואה עלולה להיחשב כבלתי ניתנת למימוש. דוגמה נוספת לכך היא צוואה שבה המצווה ביקש להוריש את רכושו “לצרכים ציבוריים”, מבלי לציין את הנהנים הספציפיים – דבר אשר הוביל לפסילת ההוראה בשל חוסר מסוימות.

בעניין אחר, נדונה סתירה פנימית בצוואה, כאשר סעיף אחד קבע חלוקת רכוש מסוימת, בעוד סעיף אחר רמז על זכויות שונות. במקרה זה, בית המשפט נדרש לפרש את כוונת המצווה ולבחון אם ניתן לגשר על הסתירה. כאשר נמצאה פרשנות סבירה שיצרה אחידות בין ההוראות, הוחלט לקיים את הצוואה.

בנוסף, בתי המשפט פסקו כי יש לבחון צוואה כמסמך שלם ושלוב, כך שאם הוראה מסוימת אינה ברורה אך ניתן להבין את כוונת המצווה מהקשר כולל של הצוואה – יינתן לה תוקף.

גם כאשר צוואה כללה הוראה על הקמת הקדש אך לא פורטו כל תנאיו, בית המשפט התייחס למסגרת החוקית הנוגעת להקדשים והורה על מינוי נאמן שיפעל בהתאם לרוח המצווה.

הפסיקה מלמדת כי צוואות שאינן מנוסחות בצורה ברורה עלולות לעורר מחלוקות משפטיות משמעותיות, אשר עלולות להוביל לפרשנות רחבה של הוראות הצוואה או במקרים מסוימים – לפסילתה לחלוטין.

דוגמאות מעשיות והמלצות לכתיבת צוואה נכונה

כדי להימנע מהבעיות המתעוררות בצוואות סתומות או בלתי תקפות, יש להקפיד על כללי מפתח:

ניסוח בהיר ומדויק – על הצוואה להיות כתובה בשפה ברורה, תוך שימוש במונחים חד-משמעיים, ולהימנע מכל הוראה העלולה להשתמע לשני פנים.

ציון שמות מפורשים – לפרט את שמות היורשים באופן חד-משמעי, כולל מספרי זהות, ולציין מפורשות את חלקם בעיזבון.

תיאור מדויק של הנכסים – במקום הוראות כלליות כמו “כל רכושי יועבר לילדיי”, עדיף לפרט את הנכסים, כולל מספרי חלקות במקרה של מקרקעין או סכומים מדויקים במקרה של כספים.

התייחסות למצבים עתידיים – יש לכלול הוראות לגבי יורשים חלופיים במקרה של פטירת אחד היורשים לפני המצווה, וכן לקבוע מנגנון להתמודדות עם שינויים במצב הרכושי.

ליווי משפטי מקצועי – עריכת צוואה באמצעות עורך דין המתמחה בדיני ירושה תבטיח את ניסוחה באופן התואם את דרישות החוק ותמנע בעיות עתידיות.

שמירה על סודיות ומניעת מעורבות יתר של נהנים – יש להימנע ממעורבות של מי מהיורשים בתהליך עריכת הצוואה כדי למנוע טענות עתידיות על השפעה בלתי הוגנת או התערבות פסולה.

 

**זקוקים לייעוץ פרטני בענייני צוואות וירושות? אתם מוזמנים לפנות אליי בכל עת לקבלת ייעוץ אישי ללא התחייבות, במסגרתו אני מעמידה את כל שנות ניסיוני בתחום למענכם. אשמח לסייע!

תוכן עניינים

לוגו נוסף - עורכת דין גירושין ומשפחה אלינור ליבוביץ'
רוצים להתייעץ?

38 שנות ניסיון כאן למענכם –
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

ניב יחזקאלי
קרא עוד
לפני שאתחיל קודם כל חשוב לי לומר שאלינור בנאדם. כבר מהפגישה הראשונה היה לי חיבור וכימיה איתה. היא מאוד סובלנית, קשובה, נעימה, ישרה לא חיפשה לקחת את התיק אלא ללכת בדרך היפה בלי משפטים ובלאגן. היה לי מענה לכל שאלה שרק רציתי בכל שעה ובכל זמן אלינור עורכת דין מהשורה הראשונה. אבל צנועה שאין להסביר עורכת דין מנוסה עם סופררר הבנה וניסיון במה שהיא עושה אלינור הביאה אותי למקום אחר בחיים ואיפשרה לי להתחיל את החיים שלי מחדש ממקום בטוח וחזק.
יובל גולדברגר
קרא עוד
משרד מצוין. מקצועי מיומן וישר עם ניסיון של עשרות שנים
דרור דקל
קרא עוד
מקצועית, אמינה, מחירים הוגנים מאוד
אורי דן
קרא עוד
כשיצאתי לפנסיה, הבנתי שאני נכנס לפרק חדש בחיי - וזהו השלב שעליי להתכונן לעתיד. שלב זה כלל עריכת צוואה. כדי להבטיח שכל בני המשפחה יקבלו את המגיע להם, פניתי אל משרדה של עו"ד אלינור ליבוביץ. תודה על העזרה והסיוע המשפטי והמקצועי.
דנה לוין
קרא עוד
פרידה מבן הזוג היא לא פשוטה אף פעם. עם זאת, הצוות המקצועי של עו"ד אלינור ליבוביץ ליווה אותי ברגישות לאורך כל הליך הגירושין, סייע לי, תמך בי ועזר לי בכל שלב. אין ספק, הם סייעו והביאו לתוצאות הטובות ביותר עבורי ועבור משפחתי. תודה רבה על המקצועיות והרגישות!
ליה ברקוביץ
קרא עוד
כדי להבין האם בעלי ואני אכן צריכים להתגרש, פניתי אל עו"ד אלינור ליבוביץ - והתחלנו בהליך גישור. כך, הצלחנו לגשר על הפערים, להתכונן לעתיד המשותף - ולהבין כיצד נבנה את הפרק הבא בחיינו היטב ומבלי לפגוע בילדים המשותפים שלנו. תודה!
י עוז
קרא עוד
עורכת דין מנוסה בטירוף בדיני משפחה, יודעת להבחין בין העיקר לטפל. הראתה מסירות ורגישות יוצאת דופן לכל פרט ופרט בתיק שהסתיים בהצלחה. תודה רבה
שירה צדיק
קרא עוד
תותחית-על, מקצועית, כמו אנציקלופדיה בתחום דיני משפחה. יודעת הכל ונותנת מעצמה תמיד מכל הלב. תודה רבה על האדיבות והנכונות!
אביחי צרפתי
קרא עוד
משרד עורכי דין אלינור ליבוביץ הוא מהמובילים במשרדי עורכי הדין בארץ, ניסיון רב השנים, האכפתיות והמקצועיות של עוה"ד ליבוביץ מביא את משרדה למצוינות. כך צריך לנהוג עורך דין, במקצועיות ורגישות ללקוחותיו. ממליץ בחום.
תיקי פראטר
קרא עוד
ממליצה בחום על עו"ד לייבוביץ! עו"ד ותיקה, מנוסה, אכפתית ותמיד זמינה ללקוחות. יש לה רעיונות יצירתיים והיא תמיד חותרת לסיים הליכי גירושין בהסכם לטובת כל הצדדים המעורבים.
הקודם
הבא
לוגו נוסף - עורכת דין גירושין ומשפחה אלינור ליבוביץ'
צריכים עורך דין לענייני משפחה/גירושין?

38 שנות ניסיון בתחום לשירותכם. לתיאום פגישת ייעוץ ללא התחייבות

מלאו את הפרטים שלכם | נחזור אליכם בהקדם

עורכת דין אלינור ליבוביץ’ – מחלוצות עורכי הדין לענייני משפחה וגירושין בישראל, עם ניסיון מקצועי עצום של 38 שנים (!) ברציפות

למשרד ניסיון מצטבר של טיפול באלפי תיקים בדיני משפחה, גירושין וירושה – כולל הצלחות תקדימיות בשורת תחומים, לרבות: מזונות, משמורת, ידועים בציבור, ניכור הורי ועוד.

עו”ד ליבוביץ’ ניהלה במשך שנים ארוכות בהצלחה את פורום דיני משפחה וגירושין באתר “וואלה!”. היא העבירה הרצאות במסגרת רשמית של לשכת עורכי הדין למאות עו”ד וחנכה דורות של עורכי דין בתחום לאורך השנים.

במשרד חיים ונושמים כל ניואנס של דיני המשפחה. ראינו כבר את כל הסרטים. טיפלנו בכל הסוגיות. פירקנו את כל סוגי המוקשים ועמדנו בכל אתגר – מה שהקנה למשרד מעמד מיוחד של אוטוריטה בתחום.

אלינור ליבוביץ' עורכת דין גירושין ומשפחה
דילוג לתוכן