חוק הירושה קובע ארבע דרכים לעריכת צוואה, כאשר שלוש מהן כמעט ואינן רלוונטיות במהלך מגיפת הקורונה.
צוואה בפני עדים
זוהי הדרך השגרתית והמקובלת ביותר בדרך כלל לעריכת צוואה. היא בדרך כלל גם הדרך הנכונה יותר והבטוחה ביותר.
הצוואה נכתבת/מנוסחת בדרך כלל על ידי עורך דין (אם כי אין חובה) וכאשר מאשר המצווה שהצוואה מבטאת את רצונו לאחר שקרא אותה, הבין אותה ווידא את תוכנה, חותם המצווה על הצוואה ובמעמד החתימה חותמים גם העדים לצוואה הם עדי הקיום.
זוהי הדרך הפופולרית ביותר לעריכת צוואה, והיתרון שבה הוא שהעדים יכולים להעיד אודות ההתרשמות שלהן מהמצווה.
עדים הגונים שאינם עושי דברו של מאן דהוא יבחינו אם המצווה אינו במיטבו, הוא אינו מבין או מתקשה או חו”ח לא ממש “איתנו” ויסרבו להיות עדים לצוואה.
היתרון של העובדה שעורך דין עורך את הצוואה ברור מאחר ובמירב המקרים עורך הדין מודע וער לדרישות החוק וסביר להניח שצוואה אשר נערכת על ידי עורך דין תענה על הדרישות המהותיות והצורניות של חוק הירושה.
מה החיסרון של צוואה מסוג זה? במהלך תקופת מגיפת הקורונה קשה עד בלתי אפשרי למצוא עדים לצוואה, מאחר והמשמעות של הדברים הינה כי על 4 אנשים (המצווה, עורך הדין ושני העדים) להימצא באותו חדר והדבר אינו כל כך ריאלי.
ניסיון לבדוק האם אפשר להיות עד לצוואה באמצעים טכנולוגיים מתקדמים העלה תשובה שלילית. אמנם קיימים אמצעים כגון אפליקציית “zoom”, וידיאו קונפרנס ועוד. אך הצוואה לא תהא תקפה אם העדים אינם נוכחים פיסית ממש במעמד החתימה, משמע באותו חדר.
אין אפשרות חוקית לחתום על צוואה בבית ולשלוח אותה סרוקה לעדים כך שהעדים יחזירו גם הם חתימה סרוקה. פעולה כזו אולי תשכנע שזהו רצון המצווה אך לא תהווה צוואה תקפה שתקבל צו קיום צוואה עם פטירת המנוח.
חוק הירושה לא צפה מגיפה הגורמת לבידוד מוחלט ולמצב בו יש כמעט סגר מוחלט במדינה בפרט ובעולם בכלל, ולא נערך לאפשרות של עריכת מסמך כצוואה בעדים ללא נוכחות פיסית של כל הצדדים.
צוואה בווצאפ
אין אפשרות כזאת. חוק הירושה לא תוקן בהיבטים הרלוונטיים לקורונה ואינו מאפשר לשלוח ווצאפ המבטא את רצון מי שנחזה להיות מצווה. אין אפשרות לערוך צוואה בווצאפ גם אם אין ספק שזהו רצון המצווה ואפשר גם לוודא זאת בשיחה עמו – גם אז אין תוקף לצוואה כזאת.
צוואה בפני רשות
זוהי צוואה הנערכת על ידי נוטריון, ומובן שאם אפשר לפגוש בנוטריון במהלך תקופה זו, מה טוב, אך אם אין אפשרות להשיג נוטריון ולהיפגש עמו בתקופה זו – לא תיערך צוואה נוטריונית.
צוואת שכיב מרע
אדם שעומד בפני המוות יכול לערוך צוואה בעל פה אם משוכנע הוא שהוא עומד למות, ואם אובייקטיבית מבחינה רפואית אכן מצבו הוא כזה, ואזי לצוואה יהיה תוקף במידה והעדים יכינו תצהיר ויפקידו אותו ברשם הירושות והתצהיר יערך לא יאוחר מ- 30 יום ממועד הפטירה.
אדם המאושפז בשל הקורונה וצופה פני מוות יכול לערוך צוואה בעל פה בנוכחות שני עדים ולומר מהו רצונו האחרון ומה יעשה ברכושו וכיצד.
יחד עם זאת היה והאדם לא הלך לבית עולמו – אותה צוואה בעל פה תהא חסרת תוקף. לאמור – תוקפה יפקע ולא יהיה תוקף לצוואה כזו אם האדם ערך אותה לא נפטר בסמוך עד מאוד.
בתקופה זו בה אנשים נמצאים רק עם קרובי משפחתם (וזאת במקרה הטוב) יש קושי בקבלת צוואת שכיב מרע כאשר הנהנים מצוואה כזו הינם גם העדים, זאת מאחר ובתקופת בידוד וסגר סביר להניח שצוואה בעל פה תעשה בפני קרובי המשפחה ולא בפני עדים אחרים. צוואה כזאת תיבחן בשבע עיניים הואיל והנהנים מהצוואה הם גם העדים.
יש גם הבדל בין מצב בו אדם מצוי בביתו ומבטא את צוואתו בפני קרוביו, שהם אלו שאמורים להיות הנהנים מהצוואה שהוא מביע בעל פה, לבין מצב בו אדם מאושפז בבית חולים ואת צוואתו הוא מוסר לאנשים זרים, רופא, אחות, פרמדיק או סניטר, שהינם עדים אובייקטיביים חסרי עניין בתוצאות הצוואה.
צוואה בכתב יד
צוואה בכתב יד היא האפשרות היחידה לעריכת צוואה תקפה בלא קשיים או בעיות בתקופה זו של מגיפת הקורונה בה האפשרות להיפגש עם עדים או עם נוטריון מוגבלת והפכה לבלתי ריאלית.
צוואה בכתב יד כשמה כן היא אדם צריך לכתוב בכתב ידו ממש ולא להדפיס את הצוואה, עליו לחתום עליה, לכתוב את שמו ואת התאריך של עריכתה וחתימתה.
צוואה הנכתבת בכתב ידו של אחר אינה תקפה, ועל כן מצווה המעוניין לכתוב צוואה בכתב יד ואין לו עדים צריך לרשום את הצוואה בעצמו ואין הוא יכול להיעזר בכתיבה במישהו אחר או להדפיסה.
החיסרון של צוואה זו שהינה נטולת עדים שבבוא העת יכולים היו להעיד כי היה זה רצונו של המנוח וכי הוא היה צלול ומבין מה פעל וכיצד פעל.
רצוי לתעד את הצוואה, לצלם אותה בטלפון ולשלוח אותה בווצאפ למספר מכרים, כל עוד אנו מצויים בבידוד חלקי או מלא.
תובנות
רצוי היה שאפליקציית ה”zoom” תאפשר עריכת צוואה בעדים שכן ניתן לקשר גם את המצווה גם את עורך דין שניסח את הצוואה וגם את כל אחד מהעדים לשיחה, וכך אפשר לוודא מהו רצונו של המנוח. הדברים מקבלים משנה תוקף בתקופת קורונה, תקופה קשה המבודדת אותנו.
כך גם הובעה בעבר הדעה שצילום וידיאו המהווה ראיה חזקה שכן טוב מראה עיניים מאלף מילים – אינו מהווה תחליף לעריכת צוואה כדין, וראוי היה לשנות גם עקרון זה בחוק הירושה.
יש לקוות כי תקופת מגיפת הקורונה תחלוף בשבועות הקרובים ואז אפשר יהיה להתפנות לערוך צוואה בעדים, צוואה שתנוסח על ידי עורך דין בסבלנות וללא לחצים של מגיפות ומחלות, ותאושר בנוכחות שני עדים חיצוניים, שאינם קרובי משפחה ואינם נהנים על פי הצוואה וכי כלל הפרוצדורה תעשה בדקדקנות וללא לחצים והכל על מנת שרצון המנוח יקויים בבוא העת ובמיוחד על מנת שהיכולת להגיש התנגדות לצוואה תהיה קלושה וחסרת סיכוי.
עו”ד אלינור ליבוביץ, מומחית בגירושין, דיני משפחה, ירושה וגישור משפחתי
כתובת המשרד: ויצמן 2, תל אביב
יצירת קשר: 03-6969916