חיפוש

פרשנות צוואה בזיקה לעקרון העל של כיבוד רצון המת

פרשנות צוואה

בפרשנות צוואה, להבדיל מפרשנות אחרת, של חוזה למשל, חל כלל עיקרי אחד, כלל על, שכל הפרשנות כפופה לו וכל תוצאה פרשנית חייבת להיבחן לאורו. הכלל הוא שיש לעשות הכל כדי לכבד את רצון המת.

ראה רע”א 8047/03 היועמ”ש לממשלה נ. דוידזון ואח’ (פורסם בנבו) בעמ’ 5 ס’ 7: “כלל מנחה בדיני ירושה בכלל ובצוואות בפרט, היא השאיפה לכבד ולקיים את רצון המת (כתובות סט, ב: גיטין יד, ב). עיקרון זה נגזר מחירותו של אדם לעשות בקניינו ככל שירצה, ואת חיותו הוא שואב מהפסיקה, ומאז שנת התשנ”ב-1992 גם מחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו.”

וראה גם ע”א 724/87 כלפה (גולד) נ’ גולד, פ”ד מח(1), 22 בעמ’ 27 ס’ 5: “בפסיקת בית משפט זה לכל אורכה, לפני קבלת חוק היסוד ולאחריה, שזורה כחוט השני העמדה, שלפיה בכל הנוגע לצוואות מוענקת חשיבות מיוחדת לרצונו של הנפטר, זאת על פי הכלל הגדול הנקוט בידינו כי “מצווה לקיים דברי המת”.”

וכן ראה ע”א 1900/96 טלמצ’יו נ. האפוטרופוס הכללי ואח’, פ”ד נג(2), 817 בעמ’ 825 ס’ 7: “מכאן הגישה, העוברת כחוט השני בפסיקתו של בית המשפט העליון, כי יש לקיים את דבר המת.”

וגם בע”מ 7049/15 פלוני נ. פלוני, (פורסם בנבו) בעמ’ 4 ס’ ו’: “כידוע, עקרון-העל המנחה את בית המשפט בדיני ירושה הוא כיבוד רצון המנוח.”

עקרון העל של כיבוד רצון המת

מעיקרון העל השריר בדיני פרשנות צוואות, של כיבוד רצון המת, גזרה פסיקת בית המשפט העליון כמה עקרונות משנה מחוייבי המציאות שקיומם מתבקש כדי בין היתר לתמוך ולחזק את הכלל המנחה של כיבוד רצון המת.

עיקרון אחד כזה, הינו העיקרון הקובע שהמוריש יכול לצוות בצוואתו כרצונו, הוא לא חייב דבר לאיש ואף לא צריך לנפק הסברים להחלטותיו, ואין לשום אדם זכות מוקנית שהמצווה יוריש דווקא לו ולא לאחרים, גם אם אותו אדם ראוי לדעתו לכך שהמוריש יצווה לו יותר מאשר לאחרים שלהם ציווה המוריש בפועל את עזבונו בצוואתו.

ראה ע”א 1900/96 טלמצ’יו נ. האפוטרופוס הכללי ואח’, פ”ד נג(2), 817 עמ’ 826 ס’ 8: “האינטרס היחיד הראוי להגנה בצוואה הוא רצונו של המצווה. אין אינטרס הסתמכות ראוי להגנה של היורשים על פי הצוואה, או של כל אדם אחר.”

וכן ראה שם, עמ’ 828 ס’ 10: “אין לזולת אינטרס של הסתמכות.” וראה בע”מ 7049/15 פלוני נ. פלוני, (פורסם בנבו) עמ’ 5 ס’ ח’: “היתה זו זכותה לצוות על חלוקת עזבונה בדרך זו או אחרת, ואין הדבר מצריך נימוק מיוחד. מקרה שכיח הוא, כי בן או בת הגרים עם המנוח ומלוים אותו לאורך שנים רבות, זוכים לחלק גדול יותר בעזבונו.”

מה יגרום לפסילת צוואה ומה לא?

ההיגיון המונח מאחורי צוואה, נישול יורש שנראה על פניו נישול לא מוצדק, העדפת יורשים כאלו על פני אחרים, הורשה לזרים במקום לבני משפחה – כל אלו אינם נימוקים המצדיקים הכרזה על בטלות הצוואה, במידה שהצוואה משקפת את רצון המנוח, ואין בה פגמים מאלו המנויים בחוק כגון השפעה בלתי הוגנת, התערבות מאסיבית של יורשים או העדר כשירות של המצווה.  אם אלה אינם מתקיימים הרי שרצון המת יכובד גם אם הצוואה עצמה אינה מקובלת או שהיא חריגה ומנשלת יורשים טבעיים כגון הילדים.

תוכן עניינים

לוגו נוסף - עורכת דין גירושין ומשפחה אלינור ליבוביץ'
רוצים להתייעץ?

38 שנות ניסיון כאן למענכם –
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

ניב יחזקאלי
קרא עוד
לפני שאתחיל קודם כל חשוב לי לומר שאלינור בנאדם. כבר מהפגישה הראשונה היה לי חיבור וכימיה איתה. היא מאוד סובלנית, קשובה, נעימה, ישרה לא חיפשה לקחת את התיק אלא ללכת בדרך היפה בלי משפטים ובלאגן. היה לי מענה לכל שאלה שרק רציתי בכל שעה ובכל זמן אלינור עורכת דין מהשורה הראשונה. אבל צנועה שאין להסביר עורכת דין מנוסה עם סופררר הבנה וניסיון במה שהיא עושה אלינור הביאה אותי למקום אחר בחיים ואיפשרה לי להתחיל את החיים שלי מחדש ממקום בטוח וחזק.
יובל גולדברגר
קרא עוד
משרד מצוין. מקצועי מיומן וישר עם ניסיון של עשרות שנים
דרור דקל
קרא עוד
מקצועית, אמינה, מחירים הוגנים מאוד
אורי דן
קרא עוד
כשיצאתי לפנסיה, הבנתי שאני נכנס לפרק חדש בחיי - וזהו השלב שעליי להתכונן לעתיד. שלב זה כלל עריכת צוואה. כדי להבטיח שכל בני המשפחה יקבלו את המגיע להם, פניתי אל משרדה של עו"ד אלינור ליבוביץ. תודה על העזרה והסיוע המשפטי והמקצועי.
דנה לוין
קרא עוד
פרידה מבן הזוג היא לא פשוטה אף פעם. עם זאת, הצוות המקצועי של עו"ד אלינור ליבוביץ ליווה אותי ברגישות לאורך כל הליך הגירושין, סייע לי, תמך בי ועזר לי בכל שלב. אין ספק, הם סייעו והביאו לתוצאות הטובות ביותר עבורי ועבור משפחתי. תודה רבה על המקצועיות והרגישות!
ליה ברקוביץ
קרא עוד
כדי להבין האם בעלי ואני אכן צריכים להתגרש, פניתי אל עו"ד אלינור ליבוביץ - והתחלנו בהליך גישור. כך, הצלחנו לגשר על הפערים, להתכונן לעתיד המשותף - ולהבין כיצד נבנה את הפרק הבא בחיינו היטב ומבלי לפגוע בילדים המשותפים שלנו. תודה!
י עוז
קרא עוד
עורכת דין מנוסה בטירוף בדיני משפחה, יודעת להבחין בין העיקר לטפל. הראתה מסירות ורגישות יוצאת דופן לכל פרט ופרט בתיק שהסתיים בהצלחה. תודה רבה
שירה צדיק
קרא עוד
תותחית-על, מקצועית, כמו אנציקלופדיה בתחום דיני משפחה. יודעת הכל ונותנת מעצמה תמיד מכל הלב. תודה רבה על האדיבות והנכונות!
אביחי צרפתי
קרא עוד
משרד עורכי דין אלינור ליבוביץ הוא מהמובילים במשרדי עורכי הדין בארץ, ניסיון רב השנים, האכפתיות והמקצועיות של עוה"ד ליבוביץ מביא את משרדה למצוינות. כך צריך לנהוג עורך דין, במקצועיות ורגישות ללקוחותיו. ממליץ בחום.
תיקי פראטר
קרא עוד
ממליצה בחום על עו"ד לייבוביץ! עו"ד ותיקה, מנוסה, אכפתית ותמיד זמינה ללקוחות. יש לה רעיונות יצירתיים והיא תמיד חותרת לסיים הליכי גירושין בהסכם לטובת כל הצדדים המעורבים.
הקודם
הבא
לוגו נוסף - עורכת דין גירושין ומשפחה אלינור ליבוביץ'
צריכים עורך דין לענייני משפחה/גירושין?

38 שנות ניסיון בתחום לשירותכם. לתיאום פגישת ייעוץ ללא התחייבות

מלאו את הפרטים שלכם | נחזור אליכם בהקדם

עורכת דין אלינור ליבוביץ’ – מחלוצות עורכי הדין לענייני משפחה וגירושין בישראל, עם ניסיון מקצועי עצום של 38 שנים (!) ברציפות

למשרד ניסיון מצטבר של טיפול באלפי תיקים בדיני משפחה, גירושין וירושה – כולל הצלחות תקדימיות בשורת תחומים, לרבות: מזונות, משמורת, ידועים בציבור, ניכור הורי ועוד.

עו”ד ליבוביץ’ ניהלה במשך שנים ארוכות בהצלחה את פורום דיני משפחה וגירושין באתר “וואלה!”. היא העבירה הרצאות במסגרת רשמית של לשכת עורכי הדין למאות עו”ד וחנכה דורות של עורכי דין בתחום לאורך השנים.

במשרד חיים ונושמים כל ניואנס של דיני המשפחה. ראינו כבר את כל הסרטים. טיפלנו בכל הסוגיות. פירקנו את כל סוגי המוקשים ועמדנו בכל אתגר – מה שהקנה למשרד מעמד מיוחד של אוטוריטה בתחום.

אלינור ליבוביץ' עורכת דין גירושין ומשפחה
דילוג לתוכן