פסיקת מזונות במשמורת משותפת חיפה מול תל אביב – בין שתי ערים
עו"ד אלינור ליבוביץ, מומחית בגירושין גישור ודיני משפחה
מנהלת את פורום הגירושין בוואלה! מנהלת ובעלים של אתר gerushin.co.il
הפחתת מזונות במשמורת משותפת
רוחות חדשות נושבות בכל הנוגע לפסיקת מזונות במשמורת משותפת ותוך קיום אחריות הורית משותפת וחלוקת זמנים שווה או כמעט שווה. בפועל, במקרה של משמורת משותפת נפסקים מזונות נמוכים יותר בשיעור כזה או אחר. ספק רב אם גישות אלה מתיישבות עם הוראות הדין העברי החל על פסיקת מזונות ועם הלכות בית משפט העליון.
נדמה כי רוח חדשה זו השואפת להכיר ב"מזונות שוויוניים" אינה מתיישבת עם הוראות החוק הרלוונטיות, ומהווה חקיקה שיפוטית של הערכאות הדיוניות וגם אם יש לכך מקום – ראוי היה לעשות זאת באמצעות חקיקה ולמצער אם הדבר לא יעשה בחקיקה, לפחות תהיה לסוגיה זו התייחסות בבית המשפט העליון בצורה של תקדים מחייב, ולא בפסיקה של ערכאות נמוכות יותר, כאשר כל ערכאה יכולה לשפוט אחרת, וכל שופט מחיל את השקפת עולמו האישית.
חובתו של האב לשאת בצרכים ההכרחיים של הילדים באופן מלא עדיין קיימת, אך הפסיקה יצירתית יותר ביישום חובה זו שבדין העברי.
כב' השופט רובינשטיין ציין מפורשות רק לאחרונה כי עדיין "קיימת חובה מוחלטת על האב לתשלום מזונותיהם ההכרחיים של ילדים עד גיל 15, וחלוקת נטל המזונות שמעבר לכך היא על פי 'דין צדקה' על האב והאם" (בע"מ 8719/13 פלוני נ' פלוני).
חרף האמור לעיל בפועל נפסקים מזונות נמוכים יותר בסיטואציות של משמורת משותפת. יחד עם זאת ישנם פערים בין פסיקות הניתנות בצפון לבין אלו מהמרכז.
ניסיון ליישב את הסתירה בין הדין העברי לבין הצורך ב"שוויון בנטל"
הדרך לדבוק בהוראות הדין העברי מחד ומאידך להביא בחשבון את המשמורת המשותפת בפסיקת המזונות נומקה בכך שלא מוטל על האב למלא חובה זו בתשלום כספי דווקא, ולכן בהסדר משמורת משותפת, על דרך העיקרון, רשאי האב למלא אחר חובה זו באמצעות נשיאה בפועל של הוצאות הקטינים באופן ישיר חלף תשלום מזונות בעמ"ש (חיפה) 42513-09-14 א.ש. נ' י.ש.
חובתו של האב לזון את ילדיו היא חובה מוחלטת מכוח הדין האישי. אולם, האמצעי לעמידה בחובה זו, בעת שהאב משמורן על הילדים בהסדר של משמורת משותפת, יכול וייעשה על ידי הזנת הקטינים בפועל חלף תשלום כספי. לעומת זאת, בעת שהות הילדים במשמורת האם בהסדר זה – עומדת בעינה חובתו של האב לזון את ילדיו בתשלום מזונות לאם עבור הקטינים.
בעוד בית המשפט העליון מאפשר התחשבות בהכנסותיה של האם, טרם יצאה תחת ידו הלכה עקרונית בדבר ביטול החובה המוטלת על האב לזון את ילדיו, תוך החלת "מזונות שוויוניים".
הגישה בבית המשפט המחוזי בחיפה בכל הנוגע למזונות המושתים על האב במצב של משמורת משותפת
בבית המשפט המחוזי בחיפה, נקבע לא אחת כי גם במקום בו מתקיימת משמורת משותפת, אין מקום לפטור את האב מתשלום המזונות אך ראוי להפחית מגובה התשלום ובלבד שלא תפגע טובת הקטינים עקב כך. קביעת שיעור הפחתת המזונות אינה מנותקת מהתחשבות בהכנסותיהם של שני ההורים, אם כי כאמור, אין בהתחשבות זו כדי לאיין את חובת תשלום המזונות המוטלת על האב.
בע"מ 318/05 אשר נדון בבית המשפט המחוזי בחיפה, נקבע כי שיעור ההפחתה יהיה תלוי במכלול הנסיבות בכל מקרה לגופו. במקרה זה נקבעה הפחתה של כ- 25% מסכום המזונות בו האב חויב. מובן כי ככל שהפער בין הכנסות הצדדים יצטמצם משמעותית, יש מקום לבצע הפחתה גבוהה יותר.
יחד עם זאת, דמי המדור לא הופחתו נוכח ההבנה כי דמי השכירות ועלות אחזקת הבית אינה משתנים אם הילדים אינם לנים בחלק מן הימים אצל האם וכלשון בית המשפט במקרה זה: ..ראוי להדגיש כי על אף האמור בעניין הפחתת שיעור המזונות במקרים של משמורת משותפת, הרי שהוצאות המדור החלות על האב אינן פוחתות אך בשל העובדה שהקטינים נמצאים במשמורת משותפת. עיקר ההוצאה בגין מדור – שכר דירה וארנונה – אינו תלוי במספר הימים בהם מתגוררים הקטינים בדירת האם. לפיכך, אין להפחית חלק זה של מזונות הקטינים מחלקו של האב, על אף שמדובר במשמורת משותפת" (סעיף 16 לפסק הדין).
בבית המשפט המחוזי בחיפה, רווחת הדעה והגישה כי בהעדר נסיבות המצדיקות אחרת, הפחתה בשיעור של כ-25% מסכום המזונות היא המאזנת נכונה בין מכלול השיקולים הרלוונטיים, והולמת היא את הוראות הדין. גישה זה אושרה אף בפסקי דין מאוחרים יותר שניתנו בעניין זה במחוז חיפה.
הגישה בבית המשפט המחוזי בתל אביב או מרכז באותו נושא
גישת בית המשפט המחוזי במחוז המרכז הינה כי יש להפחית במשמורת משותפת וכאשר הורים משתכרים הכנסה דומה הן את המזונות והן את המשמורת ולהעמיד את החיוב על 50%.
כך קובע בית המשפט המחוזי בערעור שהוגש על ידי אב שחויב במזונות מלאים במצב של משמורת משותפת (עמ"ש (מרכז) 50603-01-14 ל' ר' ואח' נ' ד' ר'):
… בהתחשב בחלוקת האחריות ההורית שבין הצדדים, אנו סבורים כי ראוי לחייב את האב במחצית עלות ההוצאות ההכרחיות של הקטינים ומחצית עלות חלקם במדור בעת שהם שוהים עם האם… אנו מעריכים את הוצאות האם למזונות שלושת ילדיה בעת שהותם עימה, לרבות כלכלה והוצאות אחזקת מדור, בשיעור של 3500 ₪ …כידוע, בתי המשפט העריכו צרכים הכרחיים לקטין בשיעור הנע בין 1250 ₪ עד 1400 ₪ לחודש ללא מדור וחינוך וללא צורך בהבאת ראיות….. בהערכתנו שיקללנו את צרכי הקטינים בעת שהותם עם אמם בהתייחס לרמת החיים הנחזית של הצדדים ובהתחשב בפרקי הזמן בהם מצויים הקטינים בפועל עמה. בהתייחס לגילאי הקטינים וחובת הצדקה המוגברת על האב לדאוג לכלכלתם ……ובהתחשב בכך שהאב דואג לצרכי הקטינים בשעה שהם עמו….. אנו מוצאים לחייב את האב בהשתתפות במזונות אלו בשיעור של 50% ובסה"כ 1750 ₪…
סיכום
המזונות והמדור באזור המרכז אם כן, נפסקים בשיעור של 50% בעוד שבמחוז חיפה ההפחתה הינה בשיעור של 25% בלבד והפחתה זו מתייחסת אך ורק למזונות ולא למדור. מצבם של גברים במצב של משמורת משותפת טוב יותר באזור המרכז מאשר בחיפה.