חיפוש

פירוק שיתוף

פירוק שיתוף בדירה – מבוא

פירוק שיתוף הוא הליך משפטי המיועד להביא למכירת נכס השייך לחברי קבוצות או בני זוג, בענייני נכס שבו הם שותפים.

זוגות רבים הופכים לשותפים כלכליים על נכס ועל רכוש ולכן כאשר מתגרשים או עומדים בפני הליך גירושין על הצד המעוניין להפריד את הרכוש לנקוט בהליך של פירוק שיתוף.

תביעת פירוק שיתוף בין בני זוג עשויה להיות מורכבת וסבוכה ורגישה – מפני שפעמים רבות היא מגיעה דווקא מתוך המשפחה.

דירת המגורים מהווה בדרך כלל את הנכס המרכזי של המשפחה. רוב הזוגות הנשואים בישראל מחזיקים בדירת מגורים המשותפת לשניהם, הרשומה על שם שניהם בלשכת רישום המקרקעין (טאבו), במנהל או בחברה משכנת.

כאשר בני זוג מגיעים לשלב הגירושין, בין אם ביוזמת אחד מהם או בהסכמת שניהם, עולה השאלה כיצד יש לנהוג בדירת המגורים המשותפת.

בני זוג המגיעים להסכם יכולים להחליט כי הדירה תימכר מיד או במועד נדחה שבו הילדים יגדלו מעט.

ישנם מצבים בהם אחד מבני הזוג מוותר על חלקו בדירת המגורים לטובת בן הזוג השני, כלומר “קונה את חרותו” בכסף מלא.

באם לאחד מבני הזוג מחכה בן זוג חדש המפעיל עליו לחצים כבדים יכול להיווצר מצב בו כדי לקבל את הגט הוא יהיה מוכן לוותר על חלקו ברכוש המשותף ולהעביר את הזכויות בדירה על שם בן הזוג האחר. זהו אחד המקרים. בדרך כלל אין נטייה לויתורים כל כך גורפים אולם קיימים מקרים גם כאלו.

פירוק שיתוף בדירת מגורים בגירושין

כאשר אין הסכם ואחד הצדדים רוצה לכפות פירוק וגירושין הוא עותר לבית המשפט ומגיש תביעה לפירוק שיתוף, כלומר תביעה למכירת הנכס וחלוקת המחיר שיתקבל בין שני הצדדים.

על פי סעיף 37 לחוק המקרקעין: כל שותף במקרקעין משותפים זכאי בכל עת לדרוש פירוק השיתוף. כלומר, כל אדם שהינו בעלים של מקרקעין בשותפות עם אחר, יכול ורשאי בכל עת, לפנות לבית המשפט ולדרוש את מכירתו של הנכס. ההסתייגות היחידה שיכולה להישמע מבן הזו השני היא החובה להבטיח את מדור הילדים המעוגנת בסעיף 40 א’ לחוק המקרקעין.

צריכים להתייעץ? עו”ד עם 38 שנות ניסיון לשירותכם – השאירו פרטים:

שיקול הדעת הנרחב של בית המשפט בענייני פירוק שיתוף בין בני זוג

עם זאת – כאשר השותפים הם בני משפחה, ובפרט כאשר הנכס משמש למגורי המשפחה, בית המשפט מחזיק בשיקול דעת רחב לבחון את השלכות פירוק השיתוף על התא המשפחתי ולאזן בין אינטרסים מנוגדים.

מצד אחד, הזכות הכמעט מוחלטת לדרוש פירוק שיתוף נובעת ממדיניות הרואה את השיתוף בנכסים כעניין בלתי רצוי, ומצד שני – קיימים שיקולים נגד פירוק השיתוף בדירת המגורים של המשפחה, בהיותה מוסד רצוי וחשוב, וחלק טבעי מחיי משפחה הוא מטבעו שיתוף בנכסים.

ההחלטה המורה על פירוק השיתוף ומועד פירוק השיתוף, היא החלטה התואמת את הדין ואת זכויות הצדדים בראייה פרטנית ומדויקת.

לעיתים בית המשפט נדרש להחליט על פירוק שיתוף במקרקעין בין בני זוג שיש בבעלותם שתי דירות, במקרים אלה מתווספים שיקולים, אינטרסים ועקרונות משפטיים שונים. על נושא פירוק שיתוף כשיש 2 דירות וכן על מועד הפירוק כתבתי בהרחבה במאמר כאן>>.

בית המשפט מוסמך גם להורות על שמירת חלק מתמורת הדירה בנאמנות אצל גורם שלישי, כדי להבטיח את מגורי הילדים. כמו כן, בהתקיים תנאים מסוימים, הוא רשאי לדחות את מכירת הדירה למספר שנים.

עם זאת, בית המשפט אינו מוסמך לשלול מאדם את זכות הקניין שלו או למנוע ממנו לממש את רכושו ולמכור את דירתו.

תפיסת בית המשפט לאיזון וצדק חלוקתי בין בני הזוג

במקרים רבים, דירת המגורים נמכרת חרף התנגדותו של אחד מבני הזוג והדבר מאפשר לצד המעוניין להתגרש להפעיל לחץ משמעותי על הצד המסרב, שכן מכירת דירת המגורים הינה אקט מאיים, המערער את היציבות (היחסית, אמנם) ממנה נהנתה המשפחה עד כה. תביעה כזו הינה קטליזטור המביאה את בני הזוג לנהל מו”מ לצורך חתימה על הסכם גירושין.

יש להדגיש יחד עם זאת, כי לבית המשפט לענייני משפחה תפיסה כוללת והוא שואף לאזן את כל הרכוש של בני הזוג ולהביא אותם לגירושין מוסכמים ומאוזנים.

המשמעות של תפיסה זו הינה כי אם לבני הזוג יש רכוש נוסף, בין אם הוא רשום על שם אחד מבני הזוג ובין אם הוא רשום על שם שניהם – בית המשפט יורה על איזון כלל הרכוש, ולא יקבע כי יש למכור את דירת המגורים בלא כל קשר לרכוש המשותף.

פירוק שותפות בדירת מגורים בין בני זוג – דוגמא להמחשה

הקביעה בדבר מכירת הדירה המשותפת לא תהיה מנותקת מהתייחסות לכלל הרכוש האחר.

על מנת להסביר עקרון זה נקח דוגמא פשוטה: לבני זוג דירת מגורים בחולון ששווה 180,000$.

האישה מעוניינת להתגרש והגישה תביעה לפירוק שיתוף בדירה. האישה משרתת בצבא קבע ועומדת בפני פרישה בעוד שנה. עם הפרישה תקבל האישה פיצויי פרישה, מענקים וכיוצ”ב בסכום של כ- 400,000 ש”ח.

קיים סיכוי טוב שאם הבעל יגיש תביעה לאיזון משאבים ויטען כי על האישה לחלוק עמו את נכסי הפרישה שלה וכי הוא זכאי למחצית (אשר בדוגמא שלנו הינה 200,000 ש”ח) – הרי שלא יכפו על הבעל את מכירת הדירה בניגוד לרצונו, אלא יציעו לבני הזוג לאזן את הרכוש המשותף, כך שהבעל יישאר עם כל הדירה בבעלותו ואילו האישה תישאר עם כל הזכויות שלה מצה”ל – בלא לשתף את הבעל בהן, וכך ייעשה איזון כולל בלא צורך במכירת הדירה.

באם האישה תתעקש על מכירת הדירה מחד ותסרב לשתף את הבעל בפיצויי הפרישה מאידך – הרי שהיא עשויה להיחשב כמחוסרת תום לב, ובית המשפט לא יאפשר לה לכפות את מכירת הדירה.

פירוק שיתוף בדרך של חלוקה בעין במקום מכירת הדירה

פירוק שיתוף במקרקעין בדרך של חלוקה בעין (חלוקה פיסית) של הנכס, אפשרי לביצוע כאשר הנסיבות מאפשרות זו מחד, ומתאימות לנסיבות המקרה הספציפי מאידך.

ע”פ הפסיקה, דרך המלך לפירוק שותפות בדירה הינה פירוק שיתוף בעין. המבקש כי נכס מקרקעין יימכר ותמורתו תחולק בין הבעלים במשותף, עליו הנטל לשכנע את בית המשפט כי כך ראוי שייעשה (כב’ השופט חשין ברע”א 1017/97 רדילביץ ואח’ נ’ מודעי ואח’, פ”ד נב(4) 625).

חוק המקרקעין מאפשר לפרק שיתוף באמצעות חלוקה בעין. עם זאת, ברוב המקרים, כאשר מדובר בדירה בבית משותף או אפילו בבית, לא ניתן לבצע בפועל חלוקה בעין. כאשר מדובר בחלוקה בעין במובן המשפטי ולא הפיזי, התוצאה היא שלאחר החלוקה תהיה יחידת דיור נפרדת לכל אחד מבני הזוג. תוצאה זו לא תמיד אפשרית מבחינת רשויות התכנון.

בן הזוג המבקש לבצע את הפירוק באמצעות מכירה צריך להוכיח כי החלוקה, גם במקרים בהם היא אפשרית, תגרום להפסד משמעותי לשותפים, כולם או חלקם. נטל ההוכחה מוטל על המבקש את ביצוע המכירה בפועל.

בחלוקה בעין לעומת מכירה לצד שלישי, עלולים להיווצר הפסדים בהשוואה למכירת הנכס, לדוגמא במקרים הבאים: הפסד שנובע מפירוק החלקה, כמו תשלום מס שבח, הפסד רווחים עתידיים – ועוד.

למאמר מפורט שכתבתי לעניין מה נחשב להפסד כשמפרקים שיתוף בדרך של חלוקה בעין ולא במכירה – לחצו כאן>>.

האם יכול שותף לדירה להתנגד למכירתה כי שילם יותר מהצד השני עבור רכישתה?

הלכה פסוקה היא כי משנרכש נכס במשותף ונרשם בפנקסי המקרקעין ככזה, אין מקום לחקור מהו מקור הכספים אותם השקיע כל אחד מהצדדים בנכס.

ככלל, בית המשפט ייטה שלא להיעתר לבקשת הצד התובע ויורה על פירוק שיתוף ומכר וחלוקת התמורה בין הצדדים שווה בשווה.

הנימוק: מאחר שדירת המגורים של בני הזוג נרכשה במשותף ושימשה את בני הזוג לאורך כל תקופת נישואיהם, יש לכך משמעות משפטית. בני הזוג החליטו שדירת המגורים תהיה נכס משותף, ונתנו לכך ביטוי ברישום הזכויות. אין להחזיר את הגלגל אחורנית ולהורות, עם פקיעת הנישואין, על חלוקה לפי ההשקעות המקוריות בדירה.

מקרים כגון דא רק מעצימים את החשיבות בעריכת הסכם ממון בסיטואציות דומות – אם בני זוג נכנסים לנישואין עם אמצעים כלכליים שונים, ראוי לערוך הסכם שמסדיר את האפשרות של חלוקת הרכוש בגירושין באופן מותאם, כדי למנוע מצבים של עיוות מוסרי כתוצאה מהפרשי הכנסה/יכולות כלכליות.

למאמר מורחב שכתבתי אודות האם אפשר לדחות מתן צו לפירוק שיתוף במקרקעין באמצעות טיעונים על חלוקה בלתי שוויונית של דירה – לחצו כאן>>.

למי שייכת דירת מגורים אשר נרכשה על ידי אחד מבני הזוג לפני הנישואין ושימשה את המשפחה במהלך הנישואין?

כאן יידרש בית המשפט לכלל נסיבות המקרה וישקול שורה של שיקולים, ובכלל זה יבחן וינתח את מועד רכישת הדירה, משך זמן הנישואין, התנהגות בני הזוג במהלך הנישואין, השתתפות הצד השני בשיפוץ הדירה – ועוד.

לחצו כאן למאמר בו פירטתי שורה של דוגמאות למקרים בו הכריע בית המשפט במצבים בהם דירה נרכשה ע”י צד אחד לפני הנישואין>> 

צריכים להתייעץ? עו”ד עם 38 שנות ניסיון לשירותכם – השאירו פרטים:

מהו מדור ספיציפי?

מדור ספציפי הינו סעד שרק אישה יכולה ליהנות ממנו, ורק בית הדין הרבני יכול לתיתו. אישה המקדימה את בעלה ומגישה תביעה למדור ספציפי בבית הדין הרבני לפני שבעלה הגיש תביעה לפירוק שיתוף בין בני זוג בבית המשפט לענייני משפחה יכולה לגרום לעיכוב של שנים במכירה, ואולי אף למניעת מכירת הבית. ההלכה היהודית קובעת כי אדם חייב במדורה של אשתו כחלק ממזונותיה, ואין האישה חייבת לצאת מהנווה הטוב לנווה הרע.

דירת מגורים שהאישה רגילה אליה וחיה בה והיא בבעלותה, היא “הנווה הטוב” ואילו דירת מגורים שכורה שהאישה אינה חפצה בה וצרכיה להיטלטל מידי שנה ממקום למקום היא “הנווה הרע”.

אישה המצליחה להשיג צו למדור ספציפי זמני או קבוע בבית הדין הרבני מונעת מבעלה לעתור למכירת דירת המגורים וכך מפעילה עליו לחץ להיכנע לדרישותיה.

מדור ספציפי הוא סעד הלכתי שרק בית הדין הרבני מוסמך לתת. הוא ניתן לאישה במקרים כגון:

  • כשהבעל עזב את הבית ללא סיבה מוצדקת
  • כשהבעל עזב למען אישה אחרת
  • כשתביעת גירושין של הבעל נדחתה כבלתי מוצדקת

צו למדור ספציפי מעניק לאישה יתרון משמעותי. החיסרון היחיד הוא שהאישה אינה יכולה לבקש גם מזונות בבית המשפט וגם מדור ספציפי בבית הדין. עליה לבחור בין שמירה על הבית לבין מזונות שוטפים. ההחלטה תלויה בנסיבות הספציפיות של כל מקרה.

פירוק שיתוף

 

פירוק שיתוף בדירה – כמה עובדות מסכמות

  • הסכם שיתוף כולל את הזכויות הניתנות לכל שותף על הנכס – בתוך קבוצה, משפחה או זוג, אופן החלוקה, הגדרות טכניות, הסדרת התנהגותם של שאר השותפים ואף החלטות וזכויות עתידיות בנכס.
  • כאשר אחד השותפים מעוניין לצאת מהשותפות, יש כמה דרכים לגשת לנושא: השותף היוצא יכול למכור את חלקו לשותפים האחרים או לאדם חיצוני, כאשר השותפים יכולים למכור את הנכס כולו ולחלק ביניהם את הכסף. אם אין הסכמה בין השותפים לאופן הפירוק, יצטרכו לפנות לבית המשפט, לצורך הכרעה בהליך של פירוק שיתוף במקרקעין או במטלטלין
  • כשמדובר בדיני משפחה, פירוק השיתוף מתייחס בעיקר לזוגות מתגרשים, שמפרקים שיתוף על כל נכס, כספים או בעלות, ששימשו יחד לניהול או ליורשים שירשו נכס מכוח צוואה או ירושה.
  • פירוק השיתוף, או חלוקת הרכוש בין בני הזוג, ייעשה על פי הסכם איזון משאבים או על פי פסק דין של בית המשפט. בני הזוג יכולים למכור את הנכס, או לאפשר לצד המעוניין להחזיק בנכס – לקנות אותו מהצד השני ואף מחויבים לבדוק אם אחד מבני הזוג מעוניין לקנות את חלקם בנכס לפני שיציעו למכירה חיצונית.
  • המצב האידיאלי הוא שפירוק השיתוף בין בני הזוג ייעשה מתוך הסכמה בין שניהם. אך אם הדבר לא מתאפשר – יידון העניין בבית הדין לענייני משפחה, אם כי גם לבית הדין הרבני יש סמכות חוקית לדון בפירוק השיתוף.

פירוק שיתוף בין בני זוג באמצעות עורך דין מנוסה בגירושין ומקרקעין

כדי להבין לעומק את הזכויות והאפשרויות הזמינות לכם בעת הגשת תביעה לפירוק שיתוף, אנו מזמינים אתכם להתייעץ עם הצוות המנוסה והמיומן שלנו במשרד עורכי דין ונוטריון אלינור ליבוביץ, שחי ונושם את התחום על בוריו.

עם 37 שנות ניסיון מקצועי מעשי – אנו נשמח לסייע לכם לעבור את ההליך הזה במהירות ובקלות ולחסוך לכם ככל האפשר את הוצאות ההליך המשפטי המסובך.

תוכן עניינים

לוגו נוסף - עורכת דין גירושין ומשפחה אלינור ליבוביץ'
רוצים להתייעץ?

38 שנות ניסיון כאן למענכם –
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

ניב יחזקאלי
קרא עוד
לפני שאתחיל קודם כל חשוב לי לומר שאלינור בנאדם. כבר מהפגישה הראשונה היה לי חיבור וכימיה איתה. היא מאוד סובלנית, קשובה, נעימה, ישרה לא חיפשה לקחת את התיק אלא ללכת בדרך היפה בלי משפטים ובלאגן. היה לי מענה לכל שאלה שרק רציתי בכל שעה ובכל זמן אלינור עורכת דין מהשורה הראשונה. אבל צנועה שאין להסביר עורכת דין מנוסה עם סופררר הבנה וניסיון במה שהיא עושה אלינור הביאה אותי למקום אחר בחיים ואיפשרה לי להתחיל את החיים שלי מחדש ממקום בטוח וחזק.
יובל גולדברגר
קרא עוד
משרד מצוין. מקצועי מיומן וישר עם ניסיון של עשרות שנים
דרור דקל
קרא עוד
מקצועית, אמינה, מחירים הוגנים מאוד
אורי דן
קרא עוד
כשיצאתי לפנסיה, הבנתי שאני נכנס לפרק חדש בחיי - וזהו השלב שעליי להתכונן לעתיד. שלב זה כלל עריכת צוואה. כדי להבטיח שכל בני המשפחה יקבלו את המגיע להם, פניתי אל משרדה של עו"ד אלינור ליבוביץ. תודה על העזרה והסיוע המשפטי והמקצועי.
דנה לוין
קרא עוד
פרידה מבן הזוג היא לא פשוטה אף פעם. עם זאת, הצוות המקצועי של עו"ד אלינור ליבוביץ ליווה אותי ברגישות לאורך כל הליך הגירושין, סייע לי, תמך בי ועזר לי בכל שלב. אין ספק, הם סייעו והביאו לתוצאות הטובות ביותר עבורי ועבור משפחתי. תודה רבה על המקצועיות והרגישות!
ליה ברקוביץ
קרא עוד
כדי להבין האם בעלי ואני אכן צריכים להתגרש, פניתי אל עו"ד אלינור ליבוביץ - והתחלנו בהליך גישור. כך, הצלחנו לגשר על הפערים, להתכונן לעתיד המשותף - ולהבין כיצד נבנה את הפרק הבא בחיינו היטב ומבלי לפגוע בילדים המשותפים שלנו. תודה!
י עוז
קרא עוד
עורכת דין מנוסה בטירוף בדיני משפחה, יודעת להבחין בין העיקר לטפל. הראתה מסירות ורגישות יוצאת דופן לכל פרט ופרט בתיק שהסתיים בהצלחה. תודה רבה
שירה צדיק
קרא עוד
תותחית-על, מקצועית, כמו אנציקלופדיה בתחום דיני משפחה. יודעת הכל ונותנת מעצמה תמיד מכל הלב. תודה רבה על האדיבות והנכונות!
אביחי צרפתי
קרא עוד
משרד עורכי דין אלינור ליבוביץ הוא מהמובילים במשרדי עורכי הדין בארץ, ניסיון רב השנים, האכפתיות והמקצועיות של עוה"ד ליבוביץ מביא את משרדה למצוינות. כך צריך לנהוג עורך דין, במקצועיות ורגישות ללקוחותיו. ממליץ בחום.
תיקי פראטר
קרא עוד
ממליצה בחום על עו"ד לייבוביץ! עו"ד ותיקה, מנוסה, אכפתית ותמיד זמינה ללקוחות. יש לה רעיונות יצירתיים והיא תמיד חותרת לסיים הליכי גירושין בהסכם לטובת כל הצדדים המעורבים.
הקודם
הבא
לוגו נוסף - עורכת דין גירושין ומשפחה אלינור ליבוביץ'
צריכים עורך דין לענייני משפחה/גירושין?

לתיאום פגישת ייעוץ ללא התחייבות

מלאו את הפרטים שלכם | נחזור אליכם בהקדם

עורכת דין אלינור ליבוביץ’ – מחלוצות עורכי הדין לענייני משפחה וגירושין בישראל, עם ניסיון מקצועי עצום של 37 שנים (!) ברציפות

למשרד ניסיון מצטבר של טיפול באלפי תיקים בדיני משפחה, גירושין וירושה – כולל הצלחות תקדימיות בשורת תחומים, לרבות: מזונות, משמורת, ידועים בציבור, ניכור הורי ועוד.

עו”ד ליבוביץ’ ניהלה במשך שנים ארוכות בהצלחה את פורום דיני משפחה וגירושין באתר “וואלה!”. היא העבירה הרצאות במסגרת רשמית של לשכת עורכי הדין למאות עו”ד וחנכה דורות של עורכי דין בתחום לאורך השנים.

במשרד חיים ונושמים כל ניואנס של דיני המשפחה. ראינו כבר את כל הסרטים. טיפלנו בכל הסוגיות. פירקנו את כל סוגי המוקשים ועמדנו בכל אתגר – מה שהקנה למשרד מעמד מיוחד של אוטוריטה בתחום.

אלינור ליבוביץ' עורכת דין גירושין ומשפחה
דילוג לתוכן