האם מזונות ילדים הנפסקים כנגד האב נקבעים על פי השתכרות בפועל או על פי פוטנציאל השתכרות ואיך בית המשפט קובע מהו הפוטנציאל?
אחר 15 שנות נישואין, חלחלה השגרה לחיי הנישואין של יפתח ורחל. יפתח שסבל ממשבר גיל הארבעים המאפיין גברים כה רבים, ארז מזוודה קטנה והודיע לרחל כי הוא עוזב את הבית כדי “לחפש את עצמו”.
יפתח התפטר ממקום עבודתו וירד להיזרק על החוף באילת. משרד החקירות ששכרה רחל גילה כי יפתח לא עזב אותה עבור אישה אחרת, אם כי מעת לעת הוא מבלה עם תיירת מזדמנת.
לאחר שלושה חודשים, שבמהלכם פרנסה רחל את הילדים ממשכורת הנמוכה כמזכירה במשרה חלקית בבית ספר, ובסיוע הוריה, הגישה רחל תביעת מזונות אישה וכן תביעה למזונות ילדים, כנגד יפתח.
במהלך המשפט, טען יפתח כי הוא חי על החוף באילת, אין הוא עובד, וכי אין לו כסף למזונות. יפתח טען כי הוא יכול לכל היותר לשלם 900 ₪ לכל ילד, וטען כי רחל יכולה לצאת לעבוד במשרה מלאה, ובכך לכלכל את עצמה.
רחל טענה לעומתו, כי יפתח הינו טכנאי מחשבים, כי עד להתפטרותו עבד בחברת היי – טק והשתכר כ – 8,000 ₪ נטו, וכי סכום זה צריך להיות האינדיקציה למזונות שעליו לשלם.
פוטנציאל ההשתכרות הוא הנתון המכריע
בית המשפט לענייני משפחה קבע כי הנתון הקובע לצורך פסיקת המזונות הוא הפוטנציאל של יפתח, דהיינו יכולתו להשתכר.
על פוטנציאל השתכרותו, יכול היה בית המשפט ללמוד מהכנסתו ערב עזיבתו את הבית, ועל כן העריך בית המשפט את הכנסתו הפוטנציאלית של יפתח בכ – 8,000 ₪.
בית המשפט הסביר ליפתח כי על פי החוק אין הוא יכול לפטור את עצמו ממזונות בכך שיטען שאין הוא עובד. אם יכול הוא לעבוד ולהרוויח, אין הוא רשאי לטעון שאין לחייבו במזונות, שהרי סירובו לעבוד הוא זה שגורם לכך שלא יהיה בידיו מספיק כדי לפרנס את משפחתו.
לכן, בית המשפט יחייב אדם לשלם מזונות בהתחשב בסכום שבאפשרותו להרוויח ולא בסכום שהוא מרוויח בפועל. על פי העקרונות, החלים על בית המשפט הדן בתביעת מזונות – רשאי ואף צריך הוא להעריך את פוטנציאל ההשתכרות של האב/הבעל, בין אם על פי מקצועו, בין אם על פי השתכרותו המוכחת בעבר, ועל פי קריטריונים מקובלים.
בית המשפט חייב את יפתח ב – 4,000 ₪ לחודש כמזונות ילדים. כמו כן, חייב בית המשפט את יפתח לשאת במחצית ההוצאות הרפואיות והחינוכיות של הילדים. בית המשפט לא פסק לרחל מזונות אישה בשלב זה של מזונות זמניים.
יפתח נאלץ לנטוש את אילת, ולחזור לעבוד. יפתח היה מלא מרירות כלפי אשתו ולא חזר לחיות עמה. מספר חודשים לאחר מכן הוא הגיש בקשה לגט בבית הדין הרבני.
המסקנה לעניין פוטנציאל השתכרות
לסיכום, פוטנציאל ההשתכרות מהווה גורם מרכזי בתהליך קביעת מזונות וחלוקת רכוש במסגרת הליכי גירושין.
בתי המשפט ובתי הדין הרבניים מבקשים לבחון לא רק את ההכנסות הנוכחיות של בני הזוג, אלא גם את היכולת הכלכלית העתידית שלהם. הגורמים שנלקחים בחשבון כוללים את השכלה, ניסיון מקצועי, בריאות וגיל. חשוב להבין שפוטנציאל ההשתכרות אינו מוגבל להכנסות בפועל, אלא מבטא את הכושר האמיתי של כל אחד מהצדדים להרוויח בעתיד, כך שההחלטות הכלכליות בהליכי הגירושין יהיו הוגנות ותואמות את הנסיבות האישיות של כל אחד מבני הזוג.
עוד בנושא לעיונכם:
איך מחשבים פערי השתכרות בין צדדים ומתי החישוב רלוונטי לצורך חלוקת הנכסים בין בני זוג מתגרשים