נישואין ראשונים הם פשוטים
מי שנישא בנישואין ראשונים ומתמיד בהם אינו נתקל בבעיות מהסוג בהם נתקלים זוגות ידועים בציבור או זוגות שנישאים בנישואים שניים. פרק ב’ הרבה יותר מסובך. כך למשל, בנישואין ראשונים אין ניגוד אינטרסים בין טובת הילדים לטובת בן או בת הזוג. בנישואין ראשונים יש מעט מאד מקרים בהם נעשה הסכם יחסי ממון, מאחר ובני הזוג מתחילים הכל מאפס והם בונים את עצמם יחד ועובדים קשה שנים על גבי שנים להשיג הישגים מקצועיים וכלכליים. החברות הנבנית בנישואין ראשונים חזקה מכל אם הנישואין שורדים. בנישואין שניים יש עוד כוחות שמושכים לכיוונים שלהם.
מי שמצליח לקיים חיי נישואין ולהתמיד בהם הרי שיצא נשכר מהמצב, הן אישית והן כלכלית, שכן לפרק תא משפחתי לשניים אינו עסקה כלכלית טובה בדרך כלל. אין צורך לומר שילדים שהוריהם נשואים אינם בחשש שמא יפגעו מהליך הגירושין, מה שקורה לעיתים קרובות אגב גירושין בהם נפגעים ילדים, גם אם ההורים יעשו כל שלאל ידם כדי שלא לפגוע בילדיהם.
ישנם זוגות שבוחרים שלא להינשא לאחר שהם מתגרשים ומיהם?
- מי שנכווה בנישואין הראשונים והתקשה לצאת מהם או שילם מחיר כבד כדי לזכות בגט, לא ימהר להינשא פעם שניה בנישואין פורמליים (אזרחיים או דתיים). מי שנכווה ברותחין נזהר גם בצוננים.
- מי שאינו יכול להינשא בנישואין דתיים בארץ כגון: בעלי דת שונה כלומר נישואי תערובת, חסרי דת, פסולי חיתון, גרושה וכהן, בני אותו מין ועוד’.
- מי שהוא אתאיסט מוחלט ואינו מוכן להתחתן בנישואין דתיים בארץ, וכידוע אין נישואין אחרים בארץ, לא אזרחיים ולא בכלל. רק דתיים ורק במסגרת ממסד הרבנות.
- מי שמסיבות כלכליות לא נישא כגון אישה שהייתה נשואה לאיש צבא קבע שהלך לבית עולמו והיא מקבלת פנסיה רצינית ומשמעותית שאם תינשא פורמלית תיאלץ לוותר עליה.
לכל אלה אין כל פתרון בארץ. חלקם יכולים לנסוע לקפריסין או לפראג ולהינשא בנישואין אזרחיים, אך חלקם לא ימצאו את הפתרון בנישואין אזרחיים באירופה. כך למשל ישנם אנשים שיש להם זיקה חזקה לדת, ואם הם מנועים מלהינשא לבן או לבת זוג שיש ספק ביהדותם – הם לא ישושו לנסוע למדינת כלשהי באירופה ולפתור כך את הבעיה מאחר ובני המשפחה שלה ובמיוחד הוריהם מצפים לעריכת טכס רב משתתפים בארץ.
גם זוגות חד מיניים לא ימצאו פתרון בפראג או בקפריסין כי גם שם אין נישואין אזרחיים.
אלו פתרונות קיימים בארץ
עריכת הסכם ממון – נושא חשוב כשלעצמו אך בני הזוג אינם מוכרים כנשואים גם אם יש להם תעודה שמעידה על מעמדם מארגון כזה או אחר. עדיין אין הם נשואים.
גיור – במקרים מסויימים זהו פתרון אך לא כל אחד מסוגל לעבור את הליך הגיור או רוצה לעבור תהליך זה.
שינוי בחקיקה – שיאפשר נישואין אזרחיים בחסות המדינה לאלו שנבצר או נמנע מהם להינשא בנישואין אזרחיים
למעשה אפשר לומר חד משמעית שהמדינה אינה נותנת פתרון כלשהו למנועי חיתון מכל סיבה שהיא, המדינה אינה מתמודדת עם האפשרות של נישואין אזרחיים בגלל לחצים פוליטיים כאלה ואחרים, ולמעשה צריך להיות אופטימי מאד בשביל לסבור כי ניתן יהיה להינשא אזרחית בארץ.
בארץ לא ניתן למעשה מענה לאנשים שאינם יכולים או רוצים להינשא בנישואים כדת משה וישראל.
ידועים בציבור- מאות אלפים בארץ חיים כידועים בציבור, משמע הם מקיימים קשרי זוגיות רגילים אך אין להם סטטוס מוכר ברשויות
ידועים בציבור מוגדרים בפסיקה כבני זוג (יתכן גם מאותו מין) אשר חולקים משק בית משותף, חולקים קורת גג ויש ביניהם יחסי אהבה חברות אכפתיות ואינטימיות. בישראל מוגדרים ידועים בציבור – איש ואישה החיים חיי משפחה במשק בית משותף אך אינם נשואים זה לזה.
החוק לא הגדיר מהי התקופה בה בנה”ז צריכים לחיות יחד. לגבי הזמן הנדרש להגדרה של “ידועה בציבור”, קיימות כמה פסיקות לא מחייבות. למעשה החל משלושה חודשים ומעלה ניתן להיחשב לידועים בציבור.
יותר מכך – הפסיקה הכירה גם בידועים בציבור שלא התגוררו יחדיו במשך כל אחד מימי השבוע אלא רק חלקית, אם כי אלו מקרים נדירים ובדרך כלל נדרשים מגורים משותפים על מנת לענות על הסטטוס של ידועים בציבור.
ידועים בציבור מהווה סטטוס משפטי הטומן בחובו חובות לצד זכויות.
חשוב לציין, כי לא כל שניים הבוחרים לחיות חיים משותפים, המקבילים לחיי נישואין, מבלי להינשא, יחשבו לידועים בציבור.
הפסיקה קבעה שני מבחנים שהעומדים בהם יחשבו כ”ידועים בציבור”:
ניהול משק בית משותף (עירוב משמעותי בכספים וברכוש) וחיי משפחה (מגורים ולינה משותפת; בילויים משותפים- מסעדות, נסיעות לחו”ל, ארוחות משפחתיות וכיוצ”ב); כמו”כ, נדרשת ידיעת הציבור, שיסבור לרוב, כי מדובר בבני זוג נשואים.
האם זוגות חד מיניים נחשבים לידועים בציבור
אוכלוסיות של חד מיניים אינם יכולים להינשא בארץ (מספר מדינות בעולם כן מכירות בנישואין שכאלו).
משכך, הפתרון לזוגות כאלו עשוי להימצא במסגרת יחסים של ידועים בציבור, כך שיוקנו להם זכויות וחובות אחד כלפי השני שלא במסגרת הנישואין.
ואכן, קיימת נטייה של ביהמ”ש להכיר בזכויות ידועים בציבור חד מיניים לצורך זכויות הנובעות מדיני עבודה (פיצויי פיטורים, גימלאות וכיוצ”ב). כמו”כ, הוכרה זכותו של דייל “אל –על” לקבל כרטיס טיסה עבור בן זוגו ללא תשלום, והוכרה זכותו של ידוע בציבור לקבל פנסיה מצה”ל בעקבות פטירת בן זוגו.
מעמדם של ידועים בציבור שונה במידה מסויימת ממעמדם של בני זוג נשואים, וסביר להניח שהצד החלש בזוגיות יפגע במסגרת של יחסי ידועים בציבור, והכוונה היא במיוחד אם הכוונה לצד הכלכלי.
מצבם המשפטי של ידועים בציבור בשאלות רכוש
מצבם המשפטי של ידועים בציבור שונה כאשר אנו עוסקים בשאלות רכושיות. כאשר זוג נשוי וקיימת דירת מגורים על שם אחד הצדדים מבין השניים יש סיכוי גבוה כי הדירה תיחשב למשותפת לאחר מספר שנות נישואין, בידועים בציבור אין זה מיידי או אוטומטי ועל הידוע בציבור הטוען לשיתוף ברכוש – להוכיח את טענתו.
עו”ד אלינור ליבוביץ, מומחית בגירושין, דיני משפחה, ירושה וגישור משפחתי
כתובת המשרד: תובל 40, מגדל ספיר, רמת גן
יצירת קשר: 03-6969916