איך ומתי להודיע לילדים על כוונתכם להתגרש?
עו”ד אלינור ליבוביץ, מומחית בגירושין גישור ודיני משפחה
מנהלת את פורום הגירושין בוואלה! מנהלת ובעלים של אתר gerushin.co.il
הורים לילדים, אשר עוברים אצלי תהליך גישור במטרה להגיע להסכם גירושין כולל ולהתגרש, שואלים אותי באיזה שלב צריך להודיע לילדים על הכוונה להתגרש, ואני גם נשאלת איך להודיע על תוכנית הגירושין עם ילדים, ובאיזו דרך.
חשוב להבין כי ישנם ילדים שכלל אינם מודעים לתוכנית של הוריהם להתגרש, מאחר וההורים ממשיכים לקיים מערכת יחסים רגילה – לכאורה – בבית, אינם רבים, אינם צועקים, ואינם מנותקים זה מזה. אם בני הזוג, מתנהגים כרגיל, ואף ממשיכים לקיים ארוחות משפחתיות, ולא שינוי מההרגלים שהיו להם קודם לכן, הילדים לא בהכרח יהיו מודעים למצב.
מובן שאם בני הזוג אינם מדברים זה עם זו בכלל, או רק על דברים חיוניים ובקרירות – הילדים יהיו מודעים לכוונה להתגרש, גם אם אף אחד לא מדבר על זה בגלוי.
מובן גם שאם יש צעקות ומריבות ללא קץ, הילדים ישימו לכך לב, ויבינו שמשהו לא תקין במערכת היחסים הזוגית של הוריהם.
ברור לחלוטין שאם אחד מבני הזוג נעלם לשעות רבות ונמנע מלשהות בבית, שלא בענייני עבודה – ילדים שאינם פעוטים יבחינו בכך ויבינו שמערכת היחסים הזוגית שבין הוריהם אינה תקינה.
למותר לציין, שרצוי שלא לערב את הילדים אלא עד לאחר השלב שהדברים ברורים וסגורים בהסכם גירושין סופי ומאושר בבית המשפט, כך שהילדים יעמדו בפני עובדה מוגמרת ולא יעברו עמכם את הליך הגירושין.
במידה וההורים מתגרשים שלא בדרך של גישור, ותביעות יגיעו ביום בהיר אחד לבית הצדדים – קיים סיכוי גבוה שהילדים יעורבו, שכן בהליך גירושין שלא בדרך של גישור הילדים נחשפים להרבה מאד מידע, הם חווים “דרמות”, שינויים קיצוניים במצבי הרוח של הוריהם ולעיתים התפרצויות כעס וזעם, שלא לדבר אל אפשרות של אלימות במשפחה.
חוויה כזו כמובן שרצוי לחסוך מהילדים אך לא תמיד אפשר, ולכן ממליצים מומחים להתפתחות הילד כי הילדים לא ישותפו ככל שהדבר ניתן בתהליך הגירושין.
מומלץ להודיע לילדים רק לאחר שיש הסכם חתום, אם פניתם לגישור. אם מתקיימים הליכים בבית המשפט או בבית הדין אזי שיש ליידע את הילדים, על קיומם של ההליכים שאחרת הם ישמעו על כך בדרך עקיפה ויקבלו מידע לא מדויק שעשוי לפגוע בהם.
חשוב להודיע לילדים ביחד ובצורה מסודרת על ההחלטה להתגרש, אם זוהי החלטה משותפת. אם יש ילדים בגילאים שונים עם תובנות שונות – יתכן וצריך להודיע על הכוונה להתגרש ו/או על הליך הגירושין בנפרד לכל ילד, והדבר תלוי בתגובה הצפויה ובמידת ההבנה של הילד בו מדובר.
במידה ואחד הצדדים פתח בהליך כנגד משנהו, חשוב ליידע את הילדים אודות מידע זה, אך מבלי להטיח האשמות בצד שמפרק את התא המשפחתי ואינו מעוניין יותר בבן הזוג האחר.
הילדים צריכים בטחון וודאות. הם צריכים לדעת היכן יגורו, האם יהיה שינוי באורח החיים שלהם, האם הם ינועו בין שני בתים במשמורת משותפת או יהיה להם בית אחד עיקרי ודומיננטי, האם יצטרכו לעזוב את בית המגורים הישן הטוב והמוכר או שמא לא, האם יאלצו לעבור בית ספר ולרכוש חברים חדשים ועוד ועוד. ילדים גם מוטרדים מנושאים כספיים ויתכן שאף תעלה השאלה האם יוכלו להמשיך לנסוע לחו”ל, לקנות בגדי מותגים ועוד ועוד.
כל אלו שאלות שיטרידו מאד את הילדים ויש צורך לענות עליהן בקצרה וללא שיתופים במידע אודות ההורה ה”אשם”.
אם יש ספק באשר לדרך שבה יש להודיע, אפשר להגיע לפגישת יעוץ אחת או שתיים אצל פסיכולוג, אשר ידריך אתכם כיצד לבצע את המשימה הקשה הזו, שכן ברור יהיה לילדים אם אינם תינוקות או פעוטות – שהדברים לעולם לא יחזרו להיות מה שהיו לטוב או לרע.