שרונה קושניר בנדרסקי מתמחה ממשרדה
עו"ד אלינור ליבוביץ, מומחית בגירושין גישור ודיני משפחה
מנהלת את פורום הגירושין בוואלה! מנהלת ובעלים של אתר gerushin.co.il
מהי משמורת משותפת?
כב' השופט זגורי בתמ"ש 5782-08-09 א.ק. ואח' נ' נ.א. מגדיר את המונח משמורת משותפת אך ראשית מבקש הוא לעשות הבחנה בין המושגים משמורת משפטית משותפת ומשמורת פיזית משותפת.
משמורת משפטית משותפת מעוגנת בחוק הכשרות המשפטית והאפטרופסות (התשכ"ב- 1962) (להלן: חוק הכשרות) ומשמעותה היא הסמכות של שני ההורים להחליט החלטות הקשורות לחיי הילדים. דהיינו, משמורת משפטית משותפת הינה אפטרופסות של שני ההורים על ילדיהם. בעוד שמשמורת פיזית משותפת אינה מעוגנת בחוק ועל בית המשפט לצקת תוכן למושג זה.
כב' השופט זגורי מגדיר את המונח משמורת פיזית משותפת "כהסדר בו מוגדרים שני ההורים כמשמורנים על ילדיהם, ובהתאם לכך חולקים ביניהם באופן שווה את נטל גידול הילדים והטיפול בהם. חרף ההגדרה זו, נקבע בפסיקה כי ניתן לתייג שני ההורים בתווית של "משמורת משותפת", אף במקום ובנסיבות שבהן אין חלוקת זמן וטיפול שווה (או דומה) בין ההורים". משמע לא מדובר בחלוקה נוקשה ושווה בשעות או בימים אלא באחריות משותפת.
לדידו של כב' השופט זגורי כאשר אב עותר למשמורת משותפת כוונתו למשמורת פיזית משותפת שכן המשמורת משפטית ממילא משותפת דהיינו האפוטרופסות ניתנת לאב מכוח היותו הורה הטבעי של הילד בהתאם להוראות חוק האפוטרופסות, ולא בצו שיפוטי.
משמורת משותפת ועיגונה בחוק
המושג של משמורת משותפת אינו מעוגן בחוק הכשרות והוא פרי יצירה של הפסיקה. עם זאת, ועידת שניט בראשותו של פרופסור דן שניט מציגה רפורמה בהצעת חוק המדברת על מושגים כגון: "אחריות הורית משותפת", "הסכם הורות" שיערך בין ההורים, "הסדר הורות" שיוסדר על ידי בית המשפט. הרפורמה המוצעת עדין נמצאת בחיתוליה והיא דנה בין היתר בנושא זה בהיבט טובת הילד.
מהם התנאים המרכזים למשמורת משותפת?
התנאים המרכזיים לכינון הסדר משמורת משותפת רוכזו על ידי השופט זגורי בתמ"ש (טב') 12148-08-10 ס.ג. נ' ע.ג. ואילו הם:
- מסוגלות הורית טובה דומה או שווה של שני ההורים ;
- רמה גבוהה של שיתוף פעולה בין ההורים וטיב התקשורת ביניהם;
- רצון הילד;
- מעורבות רבה של שני ההורים בחיי הילדים ;
- קיומו של קשר טוב ותקין בין שני ההורים לבין כל אחד מהילדים;
- מגורי ההורים בסמיכות זה לזו, ותפיסת הילדים את שני הבתים כבתים מרכזיים בחייהם.
במידה ואב עותר למשמורת משותפת ובית המשפט ימצא כי מתמלאים תנאים אלו תגבר הסבירות כי בית המשפט יקבל את עתירתו של אב למשמורת משותפת.
יחד עם זאת כבר ניתנו פס"ד בהם למרות התנגדות אחד ההורים ולמרות שהתקשורת בין ההורים אינה תקינה בכל זאת הורה בית המשפט על קיום משמורת משותפת, ואולם פסיקה זו חריגה יחסית וברוב המקרים נדרש קשר תקין בין ההורים.
האם אב פתור מתשלום מזונות במידה ויקבע משמורת משותפת?
הסדר של משמורת משותפת לא יפתור את האב מחובתו לתשלום מזונות קטינים. עם זאת, במקרה של משמורת משותפת על האב לשלם מזונות מופחתים. ע"פ פסיקה שניתנה בביהמ"ש המחוזי בחיפה מפי כב' השופטת וילנר בעמ 000318/05 פלוני נ' פלונית שיעור הפחתת המזונות הוא 25% מסכום המזונות בוא האב היה מחויב לו האם הייתה ההורה המשמורן הבלעדי.
"שיעור ההפחתה במזונות האב במקרים של משמורת משותפת, ייעשה בכל מקרה ונסיבותיו תוך איזון ראוי בין מכלול הגורמים לרבות, גובה הכנסות שני ההורים; רמת החיים לה הורגלו הקטינים; צרכי הקטינים ועוד כהנה וכהנה………… מבלי לקבוע מסמרות בעניין, נראה לי נכון להעמיד את שיעור ההפחתה במזונות האב במקרים של משמורת משותפת, בכ- 25% מסכום המזונות שהאב היה מחוייב בו, לו היו הקטינים נתונים למשמורתה הבלעדית של האם".
לעניין המדור
חלקן של הוצאות המדור בתשלום המזונות לא יופחת שכן ההוצאה בגין המדור אינה תלויה במספר הימים בהם מתגוררים הקטינים בבית האם.
משמורת משותפת מזונות
לא תמיד ההחלטה לפרק את החבילה היא קלה או באה בצורה טבעית מאוד. לפעמים, זוגות מתחבטים ומתלבטים במשך שבועות ארוכים בינם לבין עצמם עד שהם יכולים לצאת בריש גלי ולהחליט לפתוח בהליכי גירושים. גם לאחר שהתחלתם בתהליך הגירושים, עליכם לטפל בנושאים הנלווים כדוגמת משמורת משותפת מזונות והסכמי ראייה, על מנת להבטיח לילדים את רמת החיים שמגיעה להם למרות הבחירה שלכם כהורים להתגרש. בכדי להגיע לכל ההסכמות מבלי לריב, תזדקקו לנוכחות קבועה של עורך דין מקצועי בתחום דיני המשפחה; עו"ד שיסייע לכם לדון על הדברים במרחב ניטרלי, תוך כדי שהוא דואג לכם וכל הזכויות שחשובות לכם בתור הורים. לפרטים נוספים, צרו קשר עם משרד עורכי דין ונוטריון אלינור ליבוביץ.
משמורת משותפת מזונות והסכמי גירושין
יש קשר הדוק בין משמורת משותפת מזונות בהסכם הגירושין, במקרים בהם בני זוג החליטו לפרק את מערכת היחסים וללכת לנתיב של פרידה. אם יש לכם ילדים אתם לא יכולים לפרק את הנישואין מבלי שיש הסכמות ברורות, או במילים אחרות, גבולות ברורים בכל הנוגע למערכת היחסים של שני ההורים עם הילדים שלהם. במידה ואתם מגיעים להחלטות בקלות, אתם יכולים לצרף אותם כחלק מהסכם גירושין. יחד עם זאת, פעמים רבות ההורים חווים משברים סביב נושא המזונות והמשמורת המשותפת, כך שקשה מאוד להגיע להחלטות במהירות הנדרשת. לעיתים נדרשת גם התערבות בית משפט או בית הדין.
במקרה כזה, כל הורה יכול לשכור לעצמו את שירותיו של עורך דין על מנת שייווצר דיון מכובד ותרבותי בנוגע לדברים. על ידי משא ומתן מקצועי, ניתן להגיע להחלטות משותפות בנוגע לילדים ולסדר החיים שלהם לאחר הפרידה סופית. השאיפה היא להגיע למצב בו הילדים חווים שיגרה מלאה ויציבה לאורך כל השבוע ולא צריכים כל פעם לחשוב מי ההורה שיגיע לאסוף אותם מבית הספר, או אצל מי הם ישנים היום בלילה. יציבות היא שם המשחק עם ילדים ואתם חייבים ליצור להם גבולות מאוד ברורים דווקא בגלל שכל החיים כפי שהם הכירו אותם עד היום עומדים להשתנות.
משמורת משותפת מזונות – החלטות קטנות עם משמעות גדולה
ההחלטות הקטנות שאתם בוחרים לקחת בתוך הסכם הגירושין, בכל הנוגע למשמורת משותפת ומזונות, משפיעות על החיים של הילדים שלכם בשנים הקרובות ועד לבגרות שלהם. מסיבה זו, אתם רוצים להבטיח שכל החלטה אשר תיקחו תהיה מתאימה לילדים ולכן כדאי לכם לשתף אותם בתכנונים שלכם ולוודא שהם יכולים לקבל את המצב החדש.
משמורת משותפת חוק חדש
במדינת ישראל הסטטיסטיקות מדברות בעד עצמן, ומציגות תמונת מצב על פיה מרבית הזוגות שמתחתנים עתידים למצוא את עצמם בשלב כלשהו מבקשים מזונות בבית הדין הרבני זאת, במסגרת הבקשה לפרק את מערכת היחסים – ולהגיע להסכם גירושין. לכן, עוד לפני שאתם פותחים בהליכי גירושים עצמם, אתם רוצים לחשוב היטב על כל התנאים הקטנים, אותם אתם מתנים בגירושין על מנת לפתוח את פרק ב' שלכם בצורה הטובה ביותר שאתם יכולים לחשוב עליה. חלק מאותם תנאים חייבים להתייחס גם לילדים שלכם, ובמרבית המקרים, ההורים רוצים להגיע להחלטה על משמורת משותפת כדי להגן על הילדים בכל מצב וליצור איזון בחיים שלהם. לפרטים נוספים, צרו קשר עם משרד עורכי דין ונוטריון אלינור ליבוביץ.
מדוע כדאי לכם להסכים על משמורת משותפת?
אם כבר התחלתם תהליך גירושים, ואתם רוצים לדון בסעיף משמורת משותפת, יש לכם לפחות ארבע סיבות מעולות להגיע להחלטה הנכונה בנוגע לסעיף זה:
- טובת הילדים – ילדים חווים אתגרים וקשיים רבים מאוד כאשר מדובר בתהליכי גירושים. לא תמיד קל לילד להבין מה קרה פה בדיוק וכיצד הוא קם בבוקר והמשפחה שלו חוותה שינויים מרחיקי לכת במבנה שלה. לכן אתם רוצים להבטיח שהילדים שלכם לא חווים טלטלה גדולה מידי במהלך הגירושים והם יכולים להמשיך בשגרת חייהם במינימום הפרעות.
- שלמות המשפחה – יש משפחות רבות כיום שחיות בצורה מופלאה גם לאחר הגירושין כיחידה אחת. נכון שההורים לא גרים באותו בית אבל עצם העובדה שהם מגיעים להסכם משמורת משותפת שמכבד את כל הצדדים המעורבים מאפשרת ליצור הרמוניה בין בני הבית.
- חלוקה הוגנת בהוצאות גידול – הורים שמחליטים להגיע להסכם משמורת משותפת, בעצם מחליטים לחלוק באופן שוויוני את כל עלויות הגידול של הילדים. אין שום סיבה שהנטל ייפול רק על הורה אחד, שכן חלוקה שוויונית מאפשרת להורים לשמור על רמת חיים גבוהה בכל מצב שהוא.
- יחסים חיוביים בין בני הזוג – כאשר אתם מחליטים לקחת את הגירושין בצורה חיובית ולהתייחס לילדים שלכם בכבוד, אתם בעצם בוחרים את טובת המשפחה שלכם על פני טובתו האישית של כל אחד מההורים.
הסכם גירושין שמיטיב עם כולם
כאשר שני בני הזוג מחליטים להתגרש, מדובר ברוב המקרים בהחלטה דרמטית בעלת השפעה רבה על כל תחומי החיים של כל בני הבית. יחד עם זאת, אם אתם פועלים בצורה מכבדת וזהירה, אתם יכולים לשמור על הילדים שלכם ועל מערכת היחסים שלכם עם הגרוש והגרושה, על הצד הטוב ביותר לאורך שנים.