בשנים האחרונות אני עדה לעלייה מתמדת במודעות הציבור בישראל לגבי היתרונות הגלומים בעריכת צוואה, והציבור בוחר יותר ויותר לערוך צוואה. רק מעטים הם האנשים כיום החוששים מעריכת צוואה, שמא תהיה בכך משום תחזית לעתיד לגבי תוחלת חייהם. גם לשכת עורכי הדין יצאה לאחרונה במסע פרסום הממליץ לערוך צוואה כדי למנוע סכסוכים משפחתיים ועל מנת ליצור בהירות וודאות בציפיות.
יצוין כי עריכת צוואה בסיסית ופשוטה נערכת בעלות לא גבוהה שכל אחד יכול לעמוד בה, וכי לא מדובר בפרוצדורה מורכבת או יקרה.
לאור זאת אנשים כיום מרבים לערוך צוואה על מנת לנסות ולשלוט ברכוש לאחר פטירתם כאשר בדרך כלל טובת יקיריהם הינה לנגד עיניהם, דאגה לילדים ולבן הזוג.
מצד שני לעיתים מזומנות אני נתקלת באמירה של אנשים כי מאחר והם רוצים להוריש את הרכוש לבן או בת הזוג ולילדים – אז אין הם צריכים צוואה, מאחר וברירת המחדל של החוק היא כזו. כלומר בהעדר צוואה יורשים בן או בת הזוג והילדים את רכוש המנוח בחלקים שווים ביניהם. זאת על פי חוק הירושה.
במאמר זה אני מעוניינת לנסות ולהבהיר לאלו המתלבטים לגבי השאלה האם לערוך צוואה אם לאו, באלו מקרים זה ממש חיוני ובאלו מקרים אפשר לוותר על עריכת צוואה. כמובן שיש להתייעץ בכל מקרה בייעוץ פרטני עם עורך דין מומחה לענייני ירושות וצוואות.
מתי חיוני וחשוב ביותר לערוך צוואה?
- כאשר אדם רוצה לוודא שבן או בת זוגו יוכלו להישאר ולהתגורר בבית המשותף עד אחרית ימיהם בלא חשש שאחד הילדים ינסה להוציאם מהנכס בתור יורש. הדבר כמובן תלוי במערכת היחסים בין ההורים לילדים ואולם גם כאשר יש מערכת יחסים יפה תקינה ומעבר לכך, תמיד קיים חשש שמא בן או בת הזוג של הילדים יסיתו אותם לדרוש את חלקם בירושה אל אתר ואזי ההורה הקשיש עשוי למצוא עצמו מתמודד עם חשש מפינוי מהדירה או מחלוקת הכספים.
- אם אדם רוצה להותיר לאדם קרוב אליו, שאינו מבני המשפחה המשתייכים לפרנטלה הראשונה, רכוש כלשהו, סכום כסף או פריט בעל ערך כספי או רגשי, מענק לימודים וכיוצ”ב עליו לערוך צוואה.
- אם קיים חשש שאדם יחזיר נשמתו לבוראו (ובמדינה שלנו קיים חשש מתמיד כזה נוכח תקופות של פיגועים) כאשר ילדיו או מי מהם עדיין קטינים ואין הוא סומך על בן או בת הזוג כי ידעו לטפל היטב ברכוש, להשקיע אותו וכיוצ”ב, או שהתגרש ואין הוא סומך על הגרוש/ה, אזי הוא רוצה ליתן הוראות לגבי ניהול העיזבון עד שילדיו יבגרו ויעמדו בזכות עצמם.
- אם אדם שיש לו רכוש רב אינו רוצה שרכושו יהיה זמין לילדיו כל עוד הם צעירים מידי לרשת כספים ורכוש מרובים, אף אם הם בגירים אך אינם בעלי ניסיון חיים או נבונים, והוא חושש שמא הדבר ינוצל לרעה, הילדים יבזבזו את הרכוש והכספים, ימנעו מללמוד ויחיו חיים בלתי נורמטיביים. באמצעות עריכת צוואה יכול אדם לשלוט לא רק באופן שבו יחולק העיזבון אלא גם בעיתוי שבו העיזבון יחולק. אם לאדם ילדים צעירים יחסית, הם אינם בוגרים בנפשם וקיים חשש שלא ידעו מה לעשות עם העושר הרב שנפל עליהם או בחלקם, יכול הוא לקבוע בצוואתו הוראה, מתי יקבל הילד את המנה שהוריש לו, מה ייעשה בזכות עד למועד המימוש, לאילו מטרות ייוחדו כספים מסוימים (מחיה, לימודים, מימון שכר לימוד וכיוצ”ב) וגם ניתן לקבוע מי ינהל את העיזבון עד שהילדים יעמדו על דעתם ויגלו בגרות וניסיון חיים.
- אם לאדם יש ילדים שהינם פסולי דין, חולים בנפשם, נכים, רפי שכל או חולים במחלה כלשהי שאינה מאפשרת להם להיות ברי דעת ואחראים לרכושם, ויש להגן עליהם ובו זמנית לדאוג להם.
- אם גבר או אישה התאלמנו וקיים סיכוי כי יפתחו פרק ב בחיים – ואזי בן/בת הזוג החדשים, יורשים גם ללא נישואין במידה והם ידועים בציבור. גבר אשר התאלמן וחבר לאשה צעירה ממנו לצורך הדוגמא, מחויב מוסרית לערוך צוואה על מנת לוודא כי כל רכושו יעבור לאחר מותו לילדיו, שכן גם אם הוא חי עם ידועה בציבור 3 חודשים היא יורשת אותו ונוצר מצב אבסורדי בו לאחר תקופה קצרה של זוגיות יורשת זו מחצית מכל הרכוש.
- אנשים המצויים בהליכי גירושין אמורים לערוך צוואה כדי שאם חו”ח תקרה להם תאונה בלתי צפויה אזי מומלץ שבן הזוג שעמו הם בסכסוך לא יירש אותם. בפסיקה נזכר מקרה בו אישה שבעלה נטש אותה התאבדה אך לא טרחה לעשות צוואה וכך נוצר מצב מזעזע בו הוא ירש מחצית מרכושה למרות שזו הייתה פגועה עד מאד ממנו עד כדי שנטלה את חייה בידיה ושמה להם קץ.
- אם אדם מעוניין להנציח בני משפחה באמצעות חלוקת מלגות לימודים או להעניק לאחר מותו רכוש לארגונים חברתיים כגון הועד למען החייל או תנו לחיות לחיות וכיוצ”ב, אין מוצא אחר אלא בעריכת צוואה.
- כאשר לאדם יש ילדים מנישואין או מזוגיות לא מאותה אשה, אלא משתי נשים שונות (או יותר) רצוי עד מאד לערוך צוואה, על מנת לחלק את הרכוש בצורה המביאה בחשבון את כל הגורמים הרלוונטיים, לרבות מה הם עתידים לרשת מאמם בעתיד לבוא.
- כאשר אדם מעוניין לחלק את רכושו שלא שווה בשווה בין ילדיו מכל מיני סיבות שונות. בין אם מדובר במקרה בו אחד הילדים כבר קיבל תמיכה כלכלית משמעותית והילדים האחרים טרם קיבלו מטעם שטרם נישאו למשל, או במקרה בו קיים סכסוך משפחתי עמוק בין הורה לבין ילד עד כדי נתק וההורה מעוניין לנשל את הילד המתנכר מחלקו בירושה כולו או מקצתו. אמנם נישול יורש מירושה אינו דבר של מה בכך אך יש מקרים שהדבר מהווה ביטוי לרצונו של אדם, ורצונו של אדם – כבודו.
- בנישואין או זוגיות שנייה נכון וראוי לערוך צוואה, במקביל לעריכת הסכם יחסי ממון על מנת לסגור את כל הקצוות, שכן שני מסמכים אלו מטפלים בנושאים שונים. הסכם יחסי ממון מתייחס לסיטואציה שבה הצדדים שניהם בין החיים וארע קרע ביניהם ואילו צוואה מתייחסת למצב בו אחד מבני הזוג או שניהם הלכו לבית עולמם ויש לפעול בנוגע לרכושם על פי רצונם והוראותיהם. בזוגיות שנייה יש משנה חשיבות לעריכת צוואה על מנת לאזן היטב בין הדאגה לילדים לבין הדאגה לבן הזוג השני, כשיש ביניהם ניגוד אינטרסים מובנה.
מתי אין חובה לערוך צוואה?
כאשר המוריש משוכנע למעלה מכל ספק כי הילדים לא יפגעו בהורה שנותר בחיים לאחר פטירת הראשון מביניהם, לא ינסו לקחת מרכושו/ה או לשכנע אותו/ה למכור את הדירה ולחלק את הירושה. על המוריש להיות משוכנע למעלה מכל ספק, כי בן או בת הזוג הנותרים יורישו גם הם את הרכוש לילדים המשותפים, וכי אין סיכוי קל שבקלים שבן זוג או בת זוג חדשים יפתו אותם לפעול אחרת ברכוש.