תיקון מספר 9 משנת 2012 לתקנות סדר הדין האזרחי בעניין מזונות זמניים
התיקון מקצר את משך הזמן לפסיקת מזונות זמניים
עו"ד אלינור ליבוביץ, מומחית בגירושין גישור ודיני משפחה
מנהלת את פורום הגירושין בוואלה! מנהלת ובעלים של אתר gerushin.co.i
תיקון מס' 9 לסעיף 265 לתקנות סדר הדין האזרחי התשמ"ד-1984 נועד לקצר את משך הזמן ממועד הגשת תביעת מזונות ועד למועד בו נפסק בפועל סכום המיועד למחיית מי שזכאי לקבל מזונות אישה או מזונות ילדים, בבחינת סעד של חירום/SOS.
מה הייתה הפרוצדורה במזונות זמניים קודם לתיקון?
אישה הייתה מגישה תביעת מזונות לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני עבור עצמה ו/או עבור הילדים, ועם ביצוע המסירה (דבר שיכול לקחת מספר ימים עד לאיתור הגבר) היה על הגבר-הנתבע להגיש כתב הגנה.
פרק הזמן הנקוב בתקנות בנוגע להגשת כתב הגנה במזונות הוא 15 ימים, בניגוד למרבית התביעות שבהן יש להגיש כתב הגנה בתוף 30 ימים ממועד ביצוע המסירה.
בהנחה שכתב ההגנה היה מוגש במועד, דהיינו בתוך 15 ימים מהמועד שבו הנתבע קיבל את תביעת המזונות לידיו (דבר שבדרך כלל לא קורה, ולרוב מוגשת בקשה להארכת מועד להגשת כתב הגנה, וזאת בשל הצורך למצוא עו"ד ולהכין את המסמכים המתאימים לכתב הגנה במזונות) – יכולה היתה האישה להגיש בקשה למזונות זמניים לבית המשפט או לבית הדין, וזאת מיד לאחר שהוגש כתב ההגנה מטעמו של הנתבע בתביעת המזונות.
במקרה כזה, הייתה ניתנת החלטה על ידי בית המשפט, כי על הנתבע-המשיב להגיש תגובה לבקשה למזונות זמניים, בתוך פרק זמן מסויים, בדרך כלל כ-20 ימים ממועד מתן ההחלטה.
בהנחה שהנתבע/המשיב היה מגיש כתב תגובה לבקשה למזונות זמניים, ובהנחה שעסקינן בשופט/ת זריז – היו חולפים מספר ימים או מספר שבועות עד למתן החלטה במזונות זמניים, החלטה המבוססת על כתבי הטענות בלא לקיים דיון בנושא המזונות הזמניים.
הפרוצדורה אם כן הייתה:
- תביעת מזונות
- כתב הגנה במזונות
- בקשה למזונות זמניים
- תגובה לבקשה למזונות זמניים
- החלטת בית המשפט
כתבי הטענות היו מוגשים אחד לאחר השני ולא במקביל.
אם נערוך חשבון לא מדויק ומהיר – מזונות זמניים בדרך כלל לא היו נפסקים אלא לאחר חודשיים וחצי עד שלושה ממועד הגשת תביעת המזונות, וגם זוהי תוצאה אופטימית.
התיקון שהוכנס לאחרונה קובע בסעיף 265 א – כי "בעל דין שהגיש תביעה למזונות ומבקש שיפסקו לו מזונות זמניים יגיש בקשה לפסיקת מזונות זמניים….יפרט המבקש את טיעוניו ויצרף תצהיר שבו יאמת את העובדות שביסוד הבקשה וכן אסמכתאות".
שינוי נוסף הוא הצורך לתמוך את הבקשה למזונות זמניים בתצהיר, דבר שקודם לכן על פי התקנות הקודמות – לא היה קיים ובקשה כזו לא הייתה כרוכה בתצהיר.
בסעיף 265 ג נקבע כי "המשיב יגיש את תשובתו לבקשה בצירוף הרצאת פרטים…..בתוך עשרה ימים מיום שהבקשה הומצאה לו…..
סדר הדברים לא השתנה אך הפעולות יכולות להיעשות כיום במקביל, באופן הבא:
- כתב תביעה למזונות + בקשה למזונות זמניים – בשני כתבי טענות נפרדים אך באותו מעמד
- כתב תגובה בתוך 10 ימים מיום ביצוע המסירה
- כתב הגנה בתוף 15 ימים מיום ביצוע המסירה
בסעיף 266 ג נקבע כי: "החלטת בית המשפט בבקשה תינתן מוקדם ככל האפשר".
בסעיף 266ב נקבע כי: " ראה בית המשפט צורך לקיים דיון בבקשה כאמור בתקנת משנה (א) יקבע מועד לדיון שיהיה לא יאוחר מ- 30 ימים מיום קבלת תשובת המשיב לבקשה".
התוצאה המעשית של התיקון לתקנות הינה כי פסיקת בית המשפט למזונות זמניים יכולה להינתן בתוך פחות מ- 60 ימים, ובמקרה של העדר אמצעים מוחלט לקטינים ו/או במקרה בו הגבר חסם את הגישה של האם למקורות כספיים ו/או אינו מעביר מאומה על חשבון מזונות – הקטינים מקבלים סעד ממשי מבית המשפט בפרק זמן מקוצר יותר.
יחד עם זאת, יש להדגיש כי אם הנתבע החב במזונות אינו משלם – אין מנוס מפניה להוצל"פ מזונות לצורך הליכי גביה.
חשוב להדגיש כי קיצור משך הזמן לקביעת מזונות זמניים, יש בו כדי להקל את הלחץ, ולזרז צדדים להגיע להסכם כולל.
ומה יעשה מי שבכל זאת רוצה להתחמק מתשלום מזונות זמניים ומעדיף להפעיל לחצים על הצד השני מטעמים טקטיים? תקנות סדרי הדין נותנות פתח גם לכך.
על פי תקנה 265 ג סיפא – ו- 265 ד, היה והמשיב דהיינו הגבר הנתבע מגיש בקשה ליישוב סכסוך – מוארך המועד, שכן במקרה כזה יחידת הסיוע מתערבת ומזמינה את הצדדים בתוך 10 ימים (תקנה 265 ד) ומנסה להסדיר מחלוקת זו בעניין מזונות זמניים בין הצדדים.
במקרה שיחידת הסיוע לא השכילה לסייע לבני הזוג – על הגבר להגיש את תשובתו בתוך 10 ימים מהמועד בו נערך המפגש ביחידת הסיוע….(תקנה 265 ה)
ראינו אם כן, שיש דרך המותווית בתקנות על מנת לחמוק מסד הזמנים הנוקשה שהתיקון לחוק מנסה לקבוע, ואולם גם פתרון זה דוחה את הקץ רק בזמן קצר יחסית – ב – 10 ימים נוספים, שלאחריהם יהא על הגבר להגיש תשובתו לבקשה למזונות הזמניים, ואזי בית המשפט יתן את החלטתו, אלא אם כן בפרק הזמן הזה יחידת הסיוע שליד בית המשפט לענייני משפחה, הצליחה לסייע בידי בני הזוג להגיע להסכמות כוללות או חלקיות בעניין המזונות או שאר נושאי הגירושין.