חיפוש

מה ההבדל בין סעד דחוף לסעד זמני?

השופט גורודיצקי עושה הבחנה בין סעד זמני לסעד דחוף על פי תקנות הסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה

הצורך בכך נובע מהשאלה שעלתה על ידי רשם ההוצאה לפועל באשר לתוקף של החלטה למזונות במסגרת יישוב סכסוך ונבחנה השאלה האם הסעד שניתן ממשיך להיות תקף או שמא הוא מתבטל כאשר הליך יישוב הסכסוך נסגר כאשר צדדים אינם מעוניינים להמשיך ולהתנהל מול עו”ס אלא אחד מהם לפחות מעוניין להגיע לפתחו של בית משפט.

בתקנות להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה (הוראת שעה), תשע”ו-2016 (להלן-“התקנות”) קיימת הבחנה ברורה בין סעד זמני לסעד דחוף.

בתוך כך, נקבע בתקנה 12 (3) לתקנות כי : “בקשה לסעד דחוף בעניין מזונות או בעניין הבטחת קשר של קטין עם כל אחד מהוריו, במקרים חריגים שבהם המתנה לפגישת המהו”ת הראשונה תגרום נזק של ממש לצדדים או לילדיהם, לפי העניין”

“בקשה לסעד דחוף בעניין מזונות או בעניין הבטחת קשר של קטין עם כל אחד מהוריו, במקרים חריגים שבהם המתנה לפגישת המהו”ת הראשונה תגרום נזק של ממש לצדדים או לילדיהם, לפי העניין”

מלשון התקנה עולה כי צד לבקשה ליישוב סכסוך, רשאי לעתור ל”סעד דחוף בעניין מזונות” רק “במקרים חריגים” ורק אם המתנה לפגישת המהו”ת הראשונה תגרום “נזק ממש” לצדדים או לילדיהם.

במילים אחרות, הכלל הוא כי במסגרת הבקשה ליישוב סכסוך, ולכל הפחות עד למועד של ישיבת מהו”ת הראשונה, אין להגיש בקשה בעניין מזונות. זאת, מתוך מגמה ליישם את מטרת החוק “ולצמצם את הצורך בקיום התדיינות משפטית …” ראו: סעיף 1 לחוק.

יחד עם זאת, במסגרת הבקשה ליישוב סכסוך, “במקרים חריגים” ניתן להגיש בקשה לסעד דחוף בעניין מזונות, וההחלטה בה – ככל שהבקשה תתקבל – “תהא בתוקף” לתקופת הקפאת ההליכים ול- 15 ימים נוספים  ראו: סעיף 4 לחוק.

רוצה לומר כי ההחלטה בעניין מזונות שניתנה במסגרת הבקשה ליישוב סכסוך כ”סעד דחוף”, איננה תחליף להחלטה למזונות זמניים ותוקפו.

וזאת כך למה ?

ראשית, הסעד “בעניין מזונות” הוא “סעד דחוף” ולא “סעד זמני“. לכן הוא לא נכנס לגדרו של סעיף 3 (ז) (4) לחוק לפיו:

” צו לסעד זמני שניתן לפי סעיף זה יעמוד בתוקפו עד למתן החלטה בעניינו על ידי הערכאה השיפוטית שנקבעה כמוסמכת לדון בתובענה העיקרית, לאחר שהוגשו כתבי בי-דין לפי סעיף 4″ .

למתקין התקנות לא היה כל קושי לקבוע הוראה דומה לגבי “הסעד הדחוף” והוא בחר להסתפק ב”סעד הזמני” – כדוגמת צו עיקול, צו מניעה, צו לאיסור דיספוזיציה  – סעדים שניתנים ככלל במסגרת ההליכים הרכושיים – מכיוון שסעדים אלה שומרים על המצב הקיים ולא מייצרים מציאות חדשה, מציאות אשר תחטיא את מטרת החוק “לסייע לבני זוג ולהורים וילדיהם ליישב סכסוך משפחתי ביניהם בהסכמה ובדרכי שלום” ראו” סעיף 1 לחוק.

שנית, תקנה 12 (ב) לתקנות קובעת כי: “לבקשה לסעד דחוף יצורפו אסמכתאות לרבות לעניין הדחיפות; הבקשה והתשובה לה ייערכו בצורה קצרה ותמציתית ויכללו אך ורק את עיקרי העובדות הדרושות לצורך הדיון בהן, הייתה הבקשה לפי תקנת משנה (א)(3) תכלול אך ורק פרטים בעניין הכנסות הצדדים וצורכי הילדים.

כידוע, בעת פסיקת דמי המזונות, בית המשפט לא מסתפק ב”הכנסות הצדדים וצרכי הילדים” והוא מייחס חשיבות רבה לרכוש המצוי בבעלות ההורים, להיקפו ראו: בע”מ 3432/09 מיום 23.6.2009 (פורסם בנבו); עמ”ש 41465-10-17 מיום 25.10.18 (פורסם בנבו) להכנסות המופקות מהרכוש  ע”א 130/83 פרייס נ’ פרייס, פ”ד לח(1) 721, 727; ע”א 239/85 עמיצור נ’ עמיצור, פ”ד מ (1) 147,153), לפוטנציאל ההשתכרות ומיציו  ראו: תלה”מ 53712-11-16 מיום 23.10.17 (פורסם בנבו) ולחלוקת זמני השהות ראו: בע”מ 919/15 מיום 19.07.17 (פורסם בנבו).

בעת פסיקת מזונות הזמניים, בית המשפט אומנם אינו נכנס לעובי הקורה ראו: רמ”ש 36444-01-17 מיום 26.02.17 (פורסם בנבו) אך הוא עדיין בוחן, ולו ברמה הלכאורית, קריטריונים נוספים מלבד ” “הכנסות הצדדים וצרכי הילדים”.

לפיכך, לא סביר כי ההחלטה למזונות אשר ניתנה “כסעד דחוף”, מבלי שנבחנו כלל הפרמטרים הנדרשים לקביעת הגובה של דמי המזונות, תלווה את הצדדים ואת ילדיהם לאורך זמן ותשמש תחליף או אבן מובחן למזונות הקבועים השוו: בע”מ 4589/05 מיום 21.11.05 ([פורסם בנבו).

שלישית, לאחר תום תקופת הקפאת ההליכים, רשאי כל צד להגיש תביעה למזונות. תביעה למזונות זו תתנהל  על פי תקנות סדר הדין האזרחי, תשמ”ד – 1984 (להלן-“תקנות סדר הדין האזרחי”) בהיותן “דין ספציפי” ראו: ע”פ 107/73 “נגב תחנת שירות לאוטומוביל בע”מ” נ’ מדינת ישראל, פ”ד כח (1) 640, 642; ע”א 6821/93 בנק המזרחי המאוחד בע”מ נ’ מגדל כפר שיתופי, מט (4) 221, 255 אשר כולל פרק מיוחד שהוקדש ל”מזונות” ראו: פרק כ”א לתקנות סדר הדין האזרחי.

תקנה 260 (א) לתקנות סדר הדין האזרחי, המצויה בפרק כ”א לתקנות סדר הדין האזרחי, קובעת במפורש כי : “תביעה למזונות תוגש, והדיון בה יתנהל, לפי הוראות פרק זה”.

קביעה זו היא בבחינת “נעילת דלת” לפני “הסעד הדחוף” אשר ניתן בהליך אשר אבד עליו הכלח.

רביעית, על פי הפסיקה, מזונות זמניים – ולא “סעד דחוף” מהווים סעד זמני עד לסיום הדיון בתביעה ומתן פסק דין ראו: עמ”ש 52149-09-16 מיום 31.10.17 (פורסם בנבו).

עו”ד אלינור ליבוביץ, מומחית בגירושין, דיני משפחה, ירושה וגישור משפחתי

כתובת המשרד: ויצמן 2, תל אביב

יצירת קשר: 03-6969916

תוכן עניינים

לוגו נוסף - עורכת דין גירושין ומשפחה אלינור ליבוביץ'
רוצים להתייעץ?

38 שנות ניסיון כאן למענכם –
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

ניב יחזקאלי
קרא עוד
לפני שאתחיל קודם כל חשוב לי לומר שאלינור בנאדם. כבר מהפגישה הראשונה היה לי חיבור וכימיה איתה. היא מאוד סובלנית, קשובה, נעימה, ישרה לא חיפשה לקחת את התיק אלא ללכת בדרך היפה בלי משפטים ובלאגן. היה לי מענה לכל שאלה שרק רציתי בכל שעה ובכל זמן אלינור עורכת דין מהשורה הראשונה. אבל צנועה שאין להסביר עורכת דין מנוסה עם סופררר הבנה וניסיון במה שהיא עושה אלינור הביאה אותי למקום אחר בחיים ואיפשרה לי להתחיל את החיים שלי מחדש ממקום בטוח וחזק.
יובל גולדברגר
קרא עוד
משרד מצוין. מקצועי מיומן וישר עם ניסיון של עשרות שנים
דרור דקל
קרא עוד
מקצועית, אמינה, מחירים הוגנים מאוד
אורי דן
קרא עוד
כשיצאתי לפנסיה, הבנתי שאני נכנס לפרק חדש בחיי - וזהו השלב שעליי להתכונן לעתיד. שלב זה כלל עריכת צוואה. כדי להבטיח שכל בני המשפחה יקבלו את המגיע להם, פניתי אל משרדה של עו"ד אלינור ליבוביץ. תודה על העזרה והסיוע המשפטי והמקצועי.
דנה לוין
קרא עוד
פרידה מבן הזוג היא לא פשוטה אף פעם. עם זאת, הצוות המקצועי של עו"ד אלינור ליבוביץ ליווה אותי ברגישות לאורך כל הליך הגירושין, סייע לי, תמך בי ועזר לי בכל שלב. אין ספק, הם סייעו והביאו לתוצאות הטובות ביותר עבורי ועבור משפחתי. תודה רבה על המקצועיות והרגישות!
ליה ברקוביץ
קרא עוד
כדי להבין האם בעלי ואני אכן צריכים להתגרש, פניתי אל עו"ד אלינור ליבוביץ - והתחלנו בהליך גישור. כך, הצלחנו לגשר על הפערים, להתכונן לעתיד המשותף - ולהבין כיצד נבנה את הפרק הבא בחיינו היטב ומבלי לפגוע בילדים המשותפים שלנו. תודה!
י עוז
קרא עוד
עורכת דין מנוסה בטירוף בדיני משפחה, יודעת להבחין בין העיקר לטפל. הראתה מסירות ורגישות יוצאת דופן לכל פרט ופרט בתיק שהסתיים בהצלחה. תודה רבה
שירה צדיק
קרא עוד
תותחית-על, מקצועית, כמו אנציקלופדיה בתחום דיני משפחה. יודעת הכל ונותנת מעצמה תמיד מכל הלב. תודה רבה על האדיבות והנכונות!
אביחי צרפתי
קרא עוד
משרד עורכי דין אלינור ליבוביץ הוא מהמובילים במשרדי עורכי הדין בארץ, ניסיון רב השנים, האכפתיות והמקצועיות של עוה"ד ליבוביץ מביא את משרדה למצוינות. כך צריך לנהוג עורך דין, במקצועיות ורגישות ללקוחותיו. ממליץ בחום.
תיקי פראטר
קרא עוד
ממליצה בחום על עו"ד לייבוביץ! עו"ד ותיקה, מנוסה, אכפתית ותמיד זמינה ללקוחות. יש לה רעיונות יצירתיים והיא תמיד חותרת לסיים הליכי גירושין בהסכם לטובת כל הצדדים המעורבים.
הקודם
הבא
לוגו נוסף - עורכת דין גירושין ומשפחה אלינור ליבוביץ'
צריכים עורך דין לענייני משפחה/גירושין?

לתיאום פגישת ייעוץ ללא התחייבות

מלאו את הפרטים שלכם | נחזור אליכם בהקדם

עורכת דין אלינור ליבוביץ’ – מחלוצות עורכי הדין לענייני משפחה וגירושין בישראל, עם ניסיון מקצועי עצום של 37 שנים (!) ברציפות

למשרד ניסיון מצטבר של טיפול באלפי תיקים בדיני משפחה, גירושין וירושה – כולל הצלחות תקדימיות בשורת תחומים, לרבות: מזונות, משמורת, ידועים בציבור, ניכור הורי ועוד.

עו”ד ליבוביץ’ ניהלה במשך שנים ארוכות בהצלחה את פורום דיני משפחה וגירושין באתר “וואלה!”. היא העבירה הרצאות במסגרת רשמית של לשכת עורכי הדין למאות עו”ד וחנכה דורות של עורכי דין בתחום לאורך השנים.

במשרד חיים ונושמים כל ניואנס של דיני המשפחה. ראינו כבר את כל הסרטים. טיפלנו בכל הסוגיות. פירקנו את כל סוגי המוקשים ועמדנו בכל אתגר – מה שהקנה למשרד מעמד מיוחד של אוטוריטה בתחום.

אלינור ליבוביץ' עורכת דין גירושין ומשפחה
דילוג לתוכן