עו”ד אלינור ליבוביץ, מומחית בגירושין גישור ודיני משפחה
מנהלת את פורום הגירושין בוואלה! מנהלת ובעלים של אתר gerushin.co.il
הסכם ממון
הסכם ממון בין בני זוג כשמו כן הוא, הוא מהווה הסכם המפרט את התנאים הרכושיים והכלכליים המוסכמים בין בני זוג למצב בו הזוגיות תעלה על שרטון ומי מהצדדים או שניהם יהיו מעוניינים בפרידה ובניתוק הקשר הזוגי.
הסכם ממון חובה לאשר בבית המשפט לענייני משפחה על פי סעיף 2 לחוק יחסי ממון בין בני זוג התשלג 1973 במידה ובני הזוג נשואים זה לזו.
אם בני הזוג עומדים להינשא יכולים הם לאשר את הסכם הממון גם אצל נוטריון ולא רק בבית המשפט לענייני משפחה.
ידועים בציבור יכולים להסתפק בחתימה על ההסכם ואין עליהם כל חובה לאשר את ההסכם בבית המשפט לענייני משפחה אם כי הם יכולים לעשות כן אך אינם חייבים כדי שיהיה להסכם תוקף מחייב.
לעומת זאת, זוגות נשואים אשר חותמים על הסכם ממון בלא אישורו בבית המשפט לענייני משפחה לוקחים סיכון שברבות הימים לא יהיה הסכם הממוןתקף והם יסתבכו בהליכים משפטיים מורכבים על מנת לברר את תוקפו ותקפותו של הסכם הממון שנחתם אך לא אושר.
נישואין בחו”ל, נישואין אזרחיים
נישואין אזרחיים בחו”ל מהווים נישואין לכל דבר ועניין מבחינת התוצאות המשפטיות שלהם.
מדינת ישראל מכירה כחלק מכללי המשפט הבינלאומי פרטי באקט של נישואין שנעשו בחו”ל, יהיה הטכס אשר יהא. כל אימת שהנישואין מוכרים כדין במדינה בה בוצעו – מחוייבת המדינה לכבד נישואין אלו כחלק מהשתייכותה לקהילה בינלאומית גדולה.
האם נישואין בחו”ל פותרים את הצורך להתגרש או להתיר את הנישואין במקרה של משבר?
התשובה לכך הינה שלילית וצעירים רבים נישאים בקפריסין מתוך מחשב שלא יצטרכו להתגרש בבית הדין הרבני, מחשבה שהינה שגויה ולא נכונה.
משכך – גם מי שנישא בנישואין אזרחיים, מחוייב באקט של גירושין או שלהתרת נישואין.
זוג יהודים יחוייבו להתגרש בבית הדין הרבני, זוג מעורב יעבור הליך של התרת נישואין בבית המשפט לענייני משפחה, שכן לבית הדין הרבני אין סמכות בנוגע לנישואי תערובת.
מה עיקר ההבדל?
ההבדל יכול לנבוע מהתוצאות במקרה של מחלוקת על זכאות או העדר זכאות למזונות אישה.
אישה יהודייה שנישאת בנישואין אזרחיים זכאית למזונות אישה, ככל שיש לה זכאות עקרונית לכך, ואין עובדת הנישואין האזרחיים משפיעה על זכותה למזונות. הזכאות או העדר הזכאות תיקבע על פי דיני תורה, והסיבה לקרע בין בני הזוג האם הוא בעטיה אם לאו, והאם היא עובדת ויש לה מקורות הכנסה אם לאו. בעקרון אישה יהודייה זכאית למזונות מבעלה אם ידה אינה משגת לפרנס את עצמה וזכות זו מעוגנת בכתובה.
לעומת זאת, מי שהסתפקה בהסכם ממון ולא נישאה לא בארץ ואל בחו”ל הינה ידועה בציבור ויכולה למצוא עצמה מתמודדת עם מצב משפטי מורכב יותר, שכן הזכות למזונות ידועה בציבור קשורה במזונות אזרחיים ולא במזונות מדין תורה.
במקרה של מזונות אזרחיים לידועה בציבור, יטה בית המשפט שלא לפסוק מזונות אלא אם צפוי שייווצר עוול קשה וחמור, אך בדרך כלל הנטייה תהא אם בכלל לפסוק מזונות לידועה בציבור לזמן קצר, אם בכלל כאשר חלק מן הפרמטרים המובאים בחשבון הינם מידת נזקקותה ומשכם של חיי הזוגיות.
לעומת זאת, מזונות אישה נשואה פוסקים רק מיום הגט ואילך כך שמצבה של ידועה בציבור לצורך מזונות נחות לעומת מצבה המשפטי של אישה הנשואה בנישואין רגילים.
החיסרון של נישואין
החיסרון הגדול הוא הצורך להתגרש או לבצע אקט של התרת נישואין, כאשר אם מדובר רק בזוגיות המעוגנת ב- הסכם ממון – אין בכך כל צורך. הצורך לקבל את הסכמת הצד השני גורם לאפשרויות סחיטה שונות ומי שמעוניין בגירושין ומהר – יכול למצוא עצמו מוותר ומסכים לתנאי גירושין גרועים במידה ניכרת רק בשל הלחץ שלו להתגרש.
האם הרשויות השונות מכירות בהסכמי ממון כתקפים?
בעיקרון כן. כך למשל אפשר ליטול משכנתא יחד גם כאשר לא נישאים אם קיים הסכם ממון המעגן את ההסכמות הרכושיות בין הצדדים והקובע את עובדת היותם ידועים בציבור לכל דבר ועניין.
כך למשל אפשר לעגן את הסטטוס של ידועים בציבור ולזכות בזכויות שונות עם פטירת אחד מבני הזוג כגון הזכות לפנסיה של אלמנים או הזכות לקצבת שארים מן המוסד לביטוח לאומי וכיוצ”ב.