גישור הוא הליך המאפשר לבני זוג בהליכי גירושין להגיע להסכמות מחוץ לכותלי בית המשפט, ולעגן בהסכם את כל הנושאים הרלוונטיים לגירושין כמו: חלוקת רכוש, מזונות ילדים, משמורת ילדים, הסדרי ראיה, פירוק שיתוף, זכויות סוציאליות, תשלומי איזון ועוד’. הגישור נעשה מתוך בחירה בלבד ומרצון חופשי, וגם הסכם הגירושין המתגבש נעשה מתוך רצון משותף של שני הצדדים גם יחד.
מיהו המגשר?
כאשר מדובר בדיני משפחה המגשר הינו פסיכולוג או עורך דין המתמחה בדיני משפחה, בעל ניסיון מוכח בשטח. על המגשר לעבור קורס גישור באחד מן המכונים המוכרים ולקבל תעודת גמר ספציפית לדיני משפחה. מדובר בקורס גישור של 60 שעות.
כיצד מבוצע הגישור?
המגשר נפגש עם שני בני הזוג ביחד וכן עם כל אחד מהם בנפרד לפי הצורך ולפי החלטה משותפת של המגשר ושל בני הזוג. על הליך הגישור יש חסיון וכל מידע שנמסר למגשר במהלך הגישור או עולה בשיחה חסוי ואין לעשות בו שימוש כלשהו.
במהלך הפגישות, המגשר והצדדים מנסים ללבן את הנושאים השנויים במחלוקת ביניהם ולהגיע לפתרונות מוסכמים המקובלים על הבעל והאישה גם יחד. המגשר מעלה הצעות יצירתיות לפתרון הבעיות והמחלוקות. המגשר מביא בחשבון את האינטרסים של הצדדים, הצרכים שלהם, האופציות הקיימות ומציג בפני הצדדים את כל האלטרנטיבות.
הסכם גירושין ויחסי ממון
בסופו של ההליך, מנסח המגשר – במידה והוא עורך דין – עבור הצדדים הסכם גירושין ויחסי ממון. המגשר מכין טיוטה ראשונית, ונפגש עם הצדדים על מנת לקבל את הערות כל אחד מהם לטיוטת ההסכם. לאחר משא ומתן בניהולו של המגשר מתגבש הסכם סופי לשביעות רצון הצדדים.
במידה והליך הגישור נעשה על ידי פסיכולוג או בעל מקצוע אחר – אין הוא מוסמך לערוך הסכם גירושין ורצוי מאד שלא לוותר על השירות המשפטי שכן פסיכולוג או עו”ס, יהיה מנוסה ככל שיהא – אין הוא משפטן ואין הוא מודע לדקויות שונות, להלכות ולפסיקות בתי המשפט בנושאים שונים.
אישור ההסכם
אישור ההסכם נעשה בבית המשפט או בבית הדין על פי חוק יחסי ממון בין בני זוג התשל”ג- 1973 כל הסכם צריך להיות מאושר בבית דין רבני או בבית משפט לענייני משפחה.
עדיפות הליך הגישור אצל עורך דין על פני ניהול תביעות בבתי הדין ובבתי משפט
הגישור הינו הליך מהיר, זול (בהשוואה לניהול תיקים בבית משפט ובבית הדין הרבני), ומאפשר תקשורת חיובית בין בני הזוג גם לאחר הגירושין. הגישור מאפשר להגיע להסכם יצירתי המביא בחשבון צרכים של כל אחד מבני הזוג, והדברים אינם נקבעים באופן שרירותי על ידי בית המשפט. לכל אחד מבני הזוג יש שליטה על התהליך והדברים נעשים בהסכמה הדדית.
הגישור ככלי אופנתי טומן בחובו יתרונות רבים לזוגות המסוגלים לפתור מחלוקות בדרך זו ולהגיע להסכם גירושין באמצעותו. המגשר הינו בדרך כלל עורך דין העוסק בדיני משפחה אשר עבר קורס גישור מיוחד לצורך גישור בדיני משפחה. עורך דין (בניגוד לפסיכולוג או ליועץ זוגי) יכול לא רק לנהל את הליך הגישור, אלא גם לערוך את הסכם הגירושין בצורה מקצועית, להגישו לבית המשפט, ולייצג את בני הזוג בבית המשפט ובבית הדין.
אלו הם יתרונותיו העיקריים של הגישור:
- חסכון בעלויות – פנייה לעורך דין לצורך ניהול הליכים משפטיים יקרה במידה ניכרת מעלותו של הליך הגישור. ניהול משפט עשוי לעלות אלפי דולרים, ולעומת זאת הליך הגישור כרוך בעלויות נמוכות בהרבה ועלותו גם נחלקת בין שני הצדדים.
- חסכון בזמן – הליכים משפטיים מתנהלים מטבע הדברים בשעות העבודה הקונבנציונליות. מכאן שהופעה לדיונים כרוכה בהפסד ימי עבודה עבור הצדדים. הליך הגישור יכול להיעשות בשעות הערב לאחר תום יום העבודה או בימי ששי, והצדדים אינם מפסידים ימי עבודה. לכך שני יתרונות נלווים: חסכון בימי החופשה, וכן הימנעות מהצורך הסביר במקום העבודה את סיבת ההיעדרות.
- שליטה על המצב – כאשר מתנהלים הליכים משפטיים, כל צד יכול להסלים את מערכת היחסים באופן חד צדדי. אין לאחד הצדדים שליטה על החלטותיו ומעשיו של הצד השני. בהליך הגישור אין (בדרך כלל, אם כי יש מקרים חריגים) הסלמה במערכת היחסים. ההליך מתנהל בדרך כלל בצורה תרבותית ושקטה תוך הקשבה של האחד למשנהו. הליך משפטי עלול להתדרדר למעשים מכוערים (אם כי לא תמיד וגם לא בהכרח) והצדדים עלולים למצוא עצמם נגררים למעשים או להתנהגויות המנוגדות לטבעם.
- פתרונות יצירתיים במקום פסיקה חד משמעית – בדומה להליך בוררות, ההליך מאפשר פתרונות החורגים מהחוק היבש. שופט בית משפט יפסוק על פי הדין וההלכה. בהליך הגישור, עשויים לעלות פתרונות יצירתיים שלא ניתן להשיג בהליך משפטי רגיל.
- שמירה על מערכת יחסים תקינה גם לאחר הגירושין – הליך משפטי עשוי להביא לנתק בין הצדדים (אם כי לא בהכרח). הליך הגישור מסייע בשמירת הקשר בין הבעל לאישה גם לאחר הגירושין, ולהדברות גם בהמשך, הדברות שהינה חיונית במיוחד כאשר יש ילדים לבני הזוג. קיים סיכוי טוב יותר לקיומה של מערכת יחסים סבירה ולרמת תקשורת כלשהי לאחר הליך של גישור. הליך משפטי עשוי לגרום גם עוגמת נפש לצד זה או אחר.
- שליטה על ההליך עצמו וגם על התוצאות – הליך הגישור הינו רצוני מתחילתו ועד סופו. המגשר באמצעות בני הזוג מציע פתרונות. אין חובה לקבלם. זאת בניגוד לפסק דין, שאין לצד זה או אחר יכולת בחירה האם לקבלו או לא. את הגישור ניתן להפסיק בכל עת ואין כל חובה לקבל את המלצותיו של המגשר. כאשר צד מחליט על סיום הגישור, הוא רשאי ויכול לפנות לבית המשפט או להמשיך בהליכים משפטיים שכבר ננקטו.
- המגשר הינו נייטרלי ושומר על סודיות – הליך הגישור חסוי ולא ניתן לצטט בבית המשפט מידע שנמסר במהלך הגישור גם אם בשלב כלשהו הגישור מפסיק והליכים משפטיים מתחדשים. המגשר הינו נייטרלי ושומר על זכויות שני הצדדים תוך ניסיון למצוא פתרון שישביע את רצון שני הצדדים וישמור על זכויות הילדים.
יחד עם זאת, יש לציין גם כי ההליך המשפטי יכול להתנהל בדלתיים סגורות וכל צד רשאי לבקש מבית המשפט לפנות את הקהל מהאולם ולנהל את המשפט רק כאשר בני הזוג ובאי כוחם נוכחים באולם.
הגישור כיום הינו פתרון מועדף על ידי אנשים רבים הרואים את יתרונותיו הרבים ואת חסרונותיו המועטים. חשוב לציין כי הגישור אינו מתאים למקרה שאחד מבני הזוג סובל מבעיות נפשיות קשות או במקרה שיש אלימות קשה של אחד או יותר מבני הזוג.
החיסרון היחידי של הגישור הוא שכל אחד מבני הזוג חשוף בכל שלב להגשת תביעות בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני. עורך דין מנוסה ומקצועי ידע להתגבר גם על בעיה זו ולתת לה פתרון שיבטיח את המשך הליך הגישור כסדרו ולא יחשוף את מי מהצדדים לחשש מהגשת תביעות נוסח “מרוץ הסמכויות” המפורסם.
* עוד בנושא לעיונכם:
הליך גירושין מהיר – באיזה מקרה הליכי הגירושין יהיו מהירים וקלים יותר?