מדוע צריך צוואה ומהי הסיבה שבגינה (כמעט) כל אדם צריך צוואה?
המוות, על אף הקלישאה שהוא העובדה הצפויה והבטוחה ביותר בחיי האדם, תמיד מפתיע……(מתוך ספרו של מאיר שלו, בביתו במדבר)
רובנו מתכחשים לאפשרות שנמות אי פעם ויותר קל לחיות בתחושה שהננו אלמותיים. המציאות בסוגיה זו תמיד טופחת על פנינו ובסופו של דבר, דינו של כל אדם ללכת לבית עולמו, בין במוקדם ובין במאוחר, בין בייסורים ובין במיתת נשיקה, ללא כאב או סבל. אף אחד לא חי לעד.
משום כך על כל אדם בשלב כלשהו של חייו לערוך צוואה. ישנה נטייה לחשוב שאדם צעיר מחוסר רכוש, אינו נזקק לצוואה. יתכן שאמירה זו נכונה ואולם ישנם מקרים בהם צורת חשיבה זו – מוכיחה עצמה כצורת חשיבה שגויה.
לאחרונה נתקלתי במקרה במסגרת עבודתי, המדגים מדוע גם אדם צעיר לחלוטין וחסר כל רכוש נזקק לצוואה, ואדגיש כי זה מקרה קיצון. במקרה המדובר, אב נטש את האם בהיותה בהריון, ניתק כל קשר, ומעולם לא פגש את בנו. האם גידלה בכוחות עצמה את בנה היחיד, ואפילו לא דרשה מן האב השתתפות במזונות הילד והצליחה לפרנס את בנה יחידה בגפה.
בסמוך לגיוס הבן לצבא, נהרג הוא למרבה הצער, בתאונת דרכים. מטבע הדברים נוכח העובדה שהבן נהרג בתאונת דרכים, זכאים שאריו, לפיצוי בלא כל קשר לשאלת האשם, מאחר ובתאונת דרכים, סוגיית האשם אינה רלוונטית.
כמה אירוני לחשוב, שהאב כשאר בשר של הבן, בן שמעולם לא דאג לו, לא פרנס אותו ואף לא טרח להתעניין בשלומו, לא כל שכן להשתתף בגידולו וללוות אותו בצמתים חשובים בחייו – זכאי על פי חוק לפיצוי, ממש כמו אמו של הבן שנדרס בתאונת הדרכים האמורה.
לו הבן היה עורך צוואה, והיה כותב בה כי כל רכושו הוא מוריש לאמו, יתכן והאב לא היה זכאי לפיצוי כתוצאה ממות בנו. צריך הרבה ציניות וקור כדי שהאב ידרוש פיצוי ואולם כך היה, והאב עומד על דרישתו, ובית המשפט צריך להכריע.
אכן נכון שזהו מקרה מיוחד נדיר וקיצוני, ואולם חבל להשאיר לגורל ולמזל הטוב (או הרע) לקבוע מי יהיו יורשיך. המחשבה הזו חולפת בראשי כל אימת שאני מנהלת עבור לקוחות תיק הכולל בחובו מאבק בין יורשים.
נתקלתי במקרים נוספים, שיש בהם כדי לקומם: בני זוג נפרדו וחיו בנפרד זה מזו תקופה ארוכה, אך לא התגרשו זה מזו. לתפיסתם אין הם זוג. חוק הירושה סבור אחרת. אם אחד מהם נפטר, יורש אותו בן הזוג השני, גם לאחר פירוד של שנים רבות. אין ספק כי הנפטר לא היה מעוניין שבן הזוג שאינו חי עמו ואין ביניהם מאומה – יירש אותו, אך בהעדר צוואה תקפה – חוק הירושה נכנס לוואקום שנוצר וקובע כי בן זוג יורש מחצית מכלל הרכוש.
ישנם מקרים, בהם המנוח/ה לא ערכו צוואה, מתוך אמונה כי ילדיו ישכילו להסתדר ביניהם ולא יריבו אודות הירושה. זוהי נאיביות לחשוב כך. כל סכסוך ירושה מותיר משפחה מפולגת, כואבת ושסועה.
סכסוך משפטי בענייני ירושה כרוך במשאבים רבים, גם כלכליים וגם נפשיים, ואם נערכת צוואה כראוי, מתוך תכנון ומחשבה יצירתיים וחכמים, על פי כללים ברורים אשר עורך הדין מקפיד עליהם – הסיכויים להסתבכות משפטית ולמאבק כואב – הולכים וקטנים.
מוצע גם לשוחח עם הילדים ולהסביר להם את המניעים לתוכן הצוואה ולהוראות הצוואה, במיוחד אם הצוואה אינה מותירה שווה בשווה את הרכוש לילדים
לעיתים, אם כי לא תמיד, חשוב לשוחח עם הילדים ולהסביר להם את המניעים בכל מקרה בו מדובר בחלוקה לא שוויונית של רכוש העזבון.
כך למשל, אפשר להסביר לילדים כי ההורים דואגים לבת רווקה או לגרושה עם ילדים, ומשאירים לה יותר מן הרכוש, מחמת דאגה ולא חלילה בשל העובדה שהם אוהבים פחות את ילדיהם האחרים.
ילדים גם יבינו שאם אחד מהם קיבל בעבר כספים לרכישת דירה, הרי שהגיוני להשאיר לו פחות ברכוש שיוותר בירושה ולאפשר לילדים האחרים לרכוש גם הם דירה באמצעות חלקם הגדול יותר בעיזבון.
מצד שני במידה ואתם משתפים את הילדים מראש בתוכן הצוואה שאתם מתכוונים לכתוב, הרי שאתם עשויים להיות נתונים ללחצים של אחד הילדים או יותר באשר לתוכן הצוואה ולהוראות הצוואה, כך שאין כלל אחיד המתאים לכל המקרים.
איך בוחרים עורך דין שיערוך את הצוואה שלכם?
מומלץ להיעזר בעורך דין בעל ניסיון מקצועי בתחום דיני המשפחה בכלל ונושאי ירושות וצוואות בפרט, אשר יש ביניכם כימיה והבנה. כמו בכל מקרה בו הנכם שוכרים עורך דין לעניינים רגישים כמו דיני משפחה ראוי שתרגישו עמו בנוח, תהיו פתוחים עמו, ואזי השירות שתקבלו יהיה טוב ומועיל.
משרדנו העוסק בדיני משפחה ירושות וצוואות מזה 31 שנה, ישמח לקבל אתכם לפגישת יעוץ בעלות מוזלת, ולהחליט ביחד עמכם האם יש צורך בהכנת צוואה ומה תוכנה של הצוואה
התקשרו לקבוע פגישת ייעוץ