המאפיינים המיוחדים של בית המשפט לענייני משפחה בניגוד לבתי משפט אחרים
עו"ד אלינור ליבוביץ, מומחית בגירושין גישור ודיני משפחה
מנהלת את פורום הגירושין בוואלה! מנהלת ובעלים של אתר gerushin.co.il
מהם המאפיינים המיוחדים של בית המשפט לענייני משפחה:
מאפיין ראשון– לבית המשפט לענייני משפחה סמכות להתערב ולהעלות לדיון נושאים שלא הועלו על ידי מי מהצדדים, וגם ליתן סעדים שלא התבקשו, והכל מכוח סדרי הדין המיוחדים והגמישות בהבאת הראיות, אשר נקבעו בסעיף 8 לחוק בית המשפט לענייני משפחה תשנ"ה- 1995. בית המשפט לענייני משפחה יכול לחרוג מסדרי דין ומדרך הבאת הראיות על מנת לעשות צדק ובית המשפט יכול לקבוע מהי הדרך הנראית לו כטובה ביותר לצורך עשיית הצדק.
מאפיין שני- יחידת הסיוע שהינה יחידת סמך של בית המשפט לענייני משפחה המצויה בדרך כלל גם בסמוך מההיבט הפיסי לבית המשפט – מאוכלסת על ידי עובדים סוציאליים המתמחים במשפחה, ומטרתם להעניק פתרון מיידי וחלקי, במיוחד כאשר יש צורך להסדיר הסדרי ראייה בין ההורה הלא משמורן לבין הילדים. מטרת היחידה לנסות לפתור את הסכסוך בדרך גישור ומשא ומתן. כדבר שבשגרה מפנה בית המשפט לענייני משפחה את ההורים/בני הזוג ליחידת הסיוע. גם כאשר צד מגיש בקשה ליישוב סכסוך ולא בהכרח תביעה – מופנים הצדדים ליחידת הסיוע.
מאפיין שלישי- לבית המשפט לענייני משפחה סמכות לתת תוקף של פסק דין להסכם גם אם לא הוגשה תביעה והן צדדים שהינם יריבים זה לזו. בית משפט אזרחי עוסק בתביעות של צד כנגד משנהו, בין אם מדובר באנשים ובין אם מדובר בתאגידים. בבית משפט שעוסק בפלילים הצדדים הניצים הינם מדינת ישראל אל מול נאשמים המועמדים לדין פלילי בשם אשם לכאורה במעשה שהינו עוון או פשע.
כך למשל יכולים בני זוג שעומדים להינשא להביא את ההסכם בפני בית המשפט לענייני משפחה, אשר יאשר את הסכם הממון שערכו ביניהם. כך גם בני זוג נשואים המתגרשים יכולים לאשר את הסכם הגירושין שנכרת ביניהם, בהסכמה וללא הליך משפטי – בפני בית המשפט לענייני משפחה.
הסכמים אזרחיים לעומת זאת – אין צורך לאשר בפני בית המשפט וגם בכך ייחודו של בית המשפט לענייני משפחה.
מאפיין רביעי- לקטין יש סטטוס מיוחד בבית המשפט לענייני משפחה, ובית המשפט רואה עצמו כ"אביהם של קטינים" כלומר דואג לענייניהם גם אם אינם פיסית לפניו ואין הוא רואה אותם.
בית המשפט לענייני משפחה רשאי וצריך לעיתים למנות לקטין אפוטרופוס לדין על מנת שיראה את האינטרס של הילדים במופרד מהאינטרסים של ההורים שלו שלעיתים נוגדים ועומדים בסתירה.
קטין הוא פסול דין ואינו כשיר לפעולות משפטיות מסוימות ואם יש דיון בעניינו הרי שעליו להיות מיוצג באמצעות הוריו או מי מהם ובנסיבות מסוימות על ידי אפוטרופוס לדין שידאג אך ורק לעניינים שלו במובחן מהוריו.
מאפיין חמישי- עוד חידוש הקיים בבית משפט לענייני משפחה איחוד כל סכסוכי המשפחה תחת קורת גג אחת one family-one judge. משפחה אחת – שופט אחד. שופט אחד ידון בכל הנושאים הרלוונטיים למשפחה מתגרשת: בחלוקת הרכוש ו- פירוק שיתוף, מזונות אישה, מזונות ילדים, איזון משאבים, מוניטין ונכסי קריירה, משמורת ילדים, הסדרי ראיה ויכוצ"ב.