מאיזה מועד זכאית אישה למזונות אישה, האם מהיום בו הגישה תביעה או מהיום בו הפסיק הבעל לפרנס אותה?
מאת עו”ד אלינור ליבוביץ, מומחית בגירושין גישור ודיני משפחה.
שאלה חשובה ומעניינת היא מהו המועד לפסיקת מזונות אישה, האם המועד שבו נפרדו הצדדים או מהמועד בו הגישה האישה את תביעתה. לעיתים יש פער זמנים גדול בין השניים.
בסוגיה זו, עסק בית הדין הרבני בנתניה בתיק מס’ 9090-22-2 במקרה בו בעל עזב את אשתו והותירה ללא מזונות אישה וללא מזונות ילדים וללא תמיכה ביחד עם בתם המשותפת. מעניין לציין כי בית הדין הרבני פסק לטובת האישה וקבע את המועד המוקדם מבין השניים לתשלום מזונות בנימוקים הבאים:
השאלה שעומדת לפנינו לדיון היא האם תחילתו של חיוב מזונות האישה הוא משעת הגשת תביעת המזונות שהגישה התובעת, דהיינו י”ב באב התשס”ט, 02/08/09. או מהמועד שבו הפסיק הנתבע מלשלם את התשלומים השוטפים של אחזקת הבית והמזונות.
אמנם, ביחס למזונות אישה, קיימת הלכה פסוקה – ברמ”א (אבה”ז סי’ ע’ ס’ ה’) – “אין פוסקין לה למפרע, רק מיום התביעה“.
וה”בית יעקב” ביאר שהטעם הוא מחמת מחילת האישה, שהיא מחלה על מזונותיה עד שעת הגשת התביעה. הלכה זו מקורה בדברי הרמב”ן במסכת כתובות (דף צ”ו והובאו דבריו בר”ן שם) וכתב שם– “ואפילו מכרה נכסי מלוג שלה בטובת הנאה ולא תבעה הפסידה לפי שדרכן של נשים לגלגל על בעליהן לסייען.”
ובחידושי הריטב”א שם כתב – “אשת איש, כל זמן שלא תבעה מזונותיה איבדה אותם למפרע, שדרך הנשים לגלגל עם בעליהן וכל שלא לוותה או שלא היה בידה משכון מחלה אותם. וכן ראיתי למורי ורבי ז”ל שדן אפילו באישה שהלכה לבית אביה מפי מריבה שהיה לה עם בעלה, כיון שלא מסרה מודעא בפני עדים שלא מחלה אותם.”
הטעם הדבר הוא שמאחר וכל עוד ולא ניתק ביניהם קשר הנישואין והאישה עדיין מקווה לשלום בית יש שיטענו כי היא מחלה על מזונותיה, מאחר ודרך נשים לגלגל עם בעליהן. וראה בפסקי דין רבניים כרך ב’ עמוד 292.
מקרה זה שלפנינו שונה. בודאי שכאן אין מקום לומר שהאישה מחלה על חוב המזונות שמגיעים לה עד למועד הגשת תביעת המזונות שלה. ומהטעם הפשוט – כבר קיימת פסיקת מזונות לטובתה עוד מתאריך ב’ בכסליו התשס”ח, 12/11/07.
בנוסף לכך, בכל ארבעת הדיונים שהתקיימו בנושא הגירושין – עלה גם נושא המזונות והצדדים שטחו בו את טיעוניהם. מאחר ומדברי הריטב”א עולה שמועילה מסירת מודעא של האישה כגילוי דעת שהיא לא מוחלת על מזונותיה ושאין ברצונה לגלגל עם בעלה – אם כן הדברים קל וחומר כאשר המודעא הזו באה בלבוש של תביעה משפטית במהלך דיון שמתקיים בבית הדין.
אין לך מודעא וגילוי דעת גדול מזה. פתיחת תיק המזונות והגשתה של תביעת מזונות עצמאית – היא אקט פורמאלי בלבד, ובודאי שאין בו כדי לגלות על מחילת מזונות העבר, ובפרט שאצלנו כבר קיימת ועומדת לזכותה פסיקת מזונות מקדמא דנא.
אשר על כן, ברור ופשוט הדבר שאת חובת המזונות הקבועה שנפסקת כעת – יש להחילה כפסיקה רטרואקטיבית – מהמועד שבו הפסיק הנתבע לשלם את שאר הוצאות הבית, דהיינו מינואר 2009.
ראינו אם כן, כי בית הדין הרבני פסק לטובת האישה וחייב את הבעל במזונות אישה מהמועד בו הפסיק לשלם את הוצאות הבית.