להתגרש או לא להתגרש
עו"ד אלינור ליבוביץ, מומחית בגירושין גישור ודיני משפחה
מנהלת את פורום הגירושין בוואלה! מנהלת ובעלים של אתר gerushin.co.il
מירית ודניאל קבעו במשרדי פגישה על מנת להתחיל בהליך של גישור לגירושין. שניהם היו מעוניינים לעבור תהליך מכבד ומכובד של פירוק התא המשפחתי, ועל כן הרעיון של גישור מצא חן בעיניהם מאוד.
כאשר הגיעו בני הזוג לפגישה במשרדי, מצאתי לנכון לשאול אותם האם מנוי וגמור עמם להתגרש או שמא יש סיכוי, שאם אפנה אותם לייעוץ זוגי מתאים ואיכותי – יש עדיין תקווה לנישואין שלהם. מירית ודניאל שללו זאת על הסף ואמרו לי כי הם נחושים בדעתם להתחיל ולסיים את הליך הגישור מה שיותר מהר.
אנשים אחרים לעיתים עונים אחרת – מהססים יותר, ומוכנים לנסות הליך של ייעוץ זוגי קודם לגירושין. יחד עם זאת, במרבית המקרים מי שמגיע לעורך דין לגירושין – מתכוון להתגרש, בין בדרך יפה ומכובד בגישור ובין בהליכי גירושין בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני.
ולשאלה עד כמה מתפקידי לבדוק מוכנות לגירושין— אשיב, כי אין זה מתפקידי כלל. ואולם, מקום בו אפשר לשקם במקום להרוס – כדאי ונכון לשקול ולנסות. לעיתים מגיע זוג נחוש בדעתו להתגרש, אך מוכן לבחון גם אפשרויות אחרות, ובמקרה כזה נכון וראוי יהיה להפנותם להליך של ייעוץ זוגי. להתגרש אפשר תמיד, גם לאחר ניסיון נוסף אצל בעלי מקצוע מהתחום הטיפולי.
מדוע אנשים חוששים להתגרש גם כאשר חיי הנישואין הינם אומללים?
- הפחד מהלא נודע – קיים תמיד חשש מבדידות, מחוסר יכולת ליצור קשר זוגי חדש וחשש מחיים לא מלאים שלא תהיה בהם זוגיות ורומנטיקה. מי שמתגרש כאשר מחכה לו בן זוג או בת זוג חדשים, פחות חושש מ"שוק הבשר" המחכה לו בחוץ.
- חשש כלכלי – ברור שפירוק התא המשפחתי וגירושין גוררים אחריהם ירידה ברמת החיים, שכן אותו תקציב צריך להיות מחולק לשני בתים. רכוש בני הזוג (כגון: דירת2) המגורים), מתחלק בין בני הזוג וכך גם חסכונות כספיים ויתרת הרכוש.
- חשש מסטיגמה של גרוש/ה – במשפחות מאד שמרניות או אצל חרדים עדיין קיימת סטיגמה ודימוי שלילי לסטטוס של גרושים.
- חשש מפגיעה בילדים – בני זוג רבים מחליטים שלא להתגרש משיקולים של משפחה, ילדים, לחץ סביבתי וכיוצ"ב, כאשר השיקול העיקרי הוא מניעת פגיעה בילדים. חשוב לדעת שהרבה פעמים ילדים נפגעים כאשר הם חווים זוגיות גרועה של הוריהם וכאשר הם מקבלים דוגמא של חיי נישואין חלולים ולא מספקים. גירושין לא בהכרח מרעים את מצבם הנפשי של הילדים.
במידה ואתם נמצאים בצומת הדרכים הזו, בה השאלה העיקרית היא האם להתגרש או לא – חשוב להבהיר כי אין לכך תשובה חד משמעית וכי אף אחד לא יכול לספק לכם תשובות, אלא רק אתם עבור עצמכם. אף בעל מקצוע כמו פסיכולוג או עורך דין לגירושין לא יכול לומר לכם האם להתגרש או לא.
יחד עם זאת, כדאי לוודא שאכן עשיתם את המאמצים המקסימאליים כדי לגרום לקשר הזוגי לעלות יפה, וכי אם בכל זאת תחליטו לבחור בפתרון של גירושין, עשו הכל כדי להרגיש שעשיתם את כל המאמצים על מנת למנוע את הגירושים.