“המוות משחק עתיק יומין הוא, אך חדש הוא לכל איש ואיש“ איוון טורגנייב
המחשבה על כתיבת צוואה מרתיעה מטבעה, מאחר ואיננו רוצים לעסוק או להרהר במוות. ישנם אנשים הסבורים מתוך אמונה טפלה שיש בחתימה על צוואה כדי לקרב אליהם את המוות, כאשר ברור שהם חוששים עד מאד מפני המוות, ויראים מאפשרות זאת. הכל מובן וידוע ויחד עם זאת ישנם מקרים בהם לא ראוי ולא נכון לוותר על כתיבת צוואה, והדבר יכול לפתור מחלוקות עתידיות בין יורשים.
כיצד הרכוש מחולק במידה ולא קיימת צוואה ואדם הלך לבית עולמו?
בהתאם לחוק הירושה, במידה והמוריש לא הותיר אחריו צוואה, יורשיו יהיו קרובי משפחתו על פי רמת הקרבה שלהם לנפטר. היורשים במעגל הראשון הינם בן/בת זוג והילדים, לאו דווקא ילדים משותפים.
במידה ואין לאדם בן או בת זוג או ילדים יורשים אותו קרובי משפחה אחרים כגון צאצאיו או הוריו או אחיו. חוק הירושה קובע למעשה למי יועבר העיזבון ובאילו חלקים יחולק בין היורשים, ואין אפשרות להתנגד להוצאת צו ירושה על פי האמור בחוק הירושה אם אין צוואה לנפטר.
ישנם אנשים שהאמור בחוק הירושה מתאים להם והולם את תפיסת עולמם
בדרך כלל לאדם יש בן או בת זוג וילדים, ואזי בן או בת הזוג יורשים את מחצית העיזבון והילדים חולקים ביניהם את המחצית השנייה. לצורך הדוגמא אם לבני זוג דירה משותפת, הרי שעם פטירת, מי מהם רק מחצית הדירה הינה חלק ממסת העיזבון ולא כל הדירה שהרי חלקה השני שייך לבן הזוג אשר נותר בין החיים עדיין.
אם אין צוואה וחוק הירושה חל הרי שבן הזוג ירש מחצית ממחצית הדירה כלומר רבע והילדים את הרבע הנוסף, כך שבן הזוג שנותר הינו בעלים של 3/4 דירה והילדים הינם בעלים של הרבע שנותר.
יחד עם זאת, על אף שלילדים של המנוח רבע בלבד מן הדירה יכולים הם לכפות על ההורה הנותר את מכירתה ו/או קנית הרבע השייך להם, במסגרת הליך של פירוק שיתוף ועל כן אם בני זוג רוצים להגן האחד על השני ולא לתת להם להיות חשופים לדרישות של הילדים עליהם לעשות צוואה או צוואה הדדית.
אם הנכם מעוניינים כי הרכוש יחולק לאחר מותכם בהתאם לסדר הנקבע בחוק הירושה, נראה כי אין באמת צורך בכתיבת צוואה. יחד עם זאת הרבה פעמים ישנם מקרים בהם אנשים מצרים על כך שלא ערכו צוואה.
באילו מקרים כדאי וגם מומלץ מאד לכתוב צוואה?
להלן מספר דוגמאות באילו מקרים כדאי לכתוב צוואה:
אם אתם מצויים בעיצומו של הליך גירושין או פרידה או מתכננים לעשות כך.
כאשר בני זוג מתגרשים או נפרדים, בדרך כלל הם אינם מעוניינים שבן הזוג יירש את העיזבון שלהם במידה והם ילכו לעולמם, ועל כן מחליטים לכתוב צוואה בה הם כותבים למי היו רוצים להוריש את רכושם.
על כן, מומלץ לכל אחד מבני הזוג המצויים בהליך גירושים, לכתוב צוואה באופן מיידי, על מנת שתיכנס לתוקף עוד בזמן הליך הגירושין (שאורך לפעמים שנים רבות), ולא להמתין לסיום ההליכים המשפטיים, על מנת להבטיח שאם משהו יקרה להם, עיזבונם יחולק כראות עיניהם ובהתאם לרצונותיהם.
חשוב לציין כי עריכת הצוואה אינה יכולה לפגוע בזכויות של בן הזוג למחצית הרכוש המשותף אותו צברו בני הזוג במהלך חייהם המשותפים, אך היא מאפשרת לנפטר להביע את רצונותיו לנשל את בן הזוג מכלל העיזבון.
ישנם מקרים מוכרים בפסיקה בהם בני זוג היו בהליך גירושין מתמשך ובפירוד, אך לא ערכו צוואה, וחרף הפירוד וחרף הביקורת של בית המשפט עצמו לא היתה בידו כל ברירה אלא לקבוע שבהעדר צוואה היורש של מחצית העיזבון הוא בן הזוג, הגם שארעה ביניהם פרידה ובשל העובדה שגירושים לא נעשו עדיין.
אם אתם ידועים בציבור
ככלל, חוק הירושה מקנה לבן זוג ידוע בציבור את הזכות לרשת את בן הזוג שנפטר כל עוד הוא לא היה נשוי לאחר. חוק הירושה מייחד סעיף ספציפי לזכות הירושה של ידועים בציבור.
יחד עם זאת, להבדיל מזוגות שהיו נשואים, על בן זוג הידוע בציבור שנותר בין החיים יהיה להוכיח כי הם אכן חיו חיי משפחה וניהלו משק בית משותף.
החוק לא קובע כי באופן אוטומטי בן הזוג הידוע בציבור זכאי לחלקו בעיזבון, אלא יהיה עליו להמציא הוכחות וראיות לקיום הזוגיות ביניהם. החוק דורש שני תנאים: משק בית משותף וחיי אישות כדי להכיר באדם כידוע בציבור של בן או בת זוגו.
כדי למנוע מבן הזוג הידוע בציבור שנשאר בחיים את כל הפרוצדורה של ההוכחה כי אכן ניהלו משק בית משותף, ועל מנת לוודא כי הוא אכן יקבל את הרכוש גם אם לא יעלה בידו להוכיח זאת, מומלץ לידועים בציבור לכתוב צוואה.
אם מתקיימים מצבים בהם אתם מעוניינים להותיר חלקים מהעיזבון לקרובי משפחה ו/או גופים שונים או אנשים פרטיים שאינם קרובי משפחה
במידה והנכם מעוניינים כי חלק מהעיזבון שלכם יחולק בשונה מהנקבע בחוק הירושה, חובה עליכם לכתוב צוואה בה תקבעו כיצד ולמי יחולק העיזבון. יש למשל אנשים המעוניינים להוריש לאוניברסיטה את עיזבונם, לקרן למען החייל, למוזיאון, ולעוד גופים שונים ורבים הקיימים שמטרתם לדאוג לרווחת הציבור.
ישנם אנשים הרוצים להוריש למטפל או מטפל שהיו להם וטיפלו בהם בנאמנות בערוב ימיהם ומסיבה זו עליהם לעשות צוואה.
אם אתם בנישואים שניים או שלישיים וגם אם מתקיימת זוגיות של ממש ללא נישואין
חוק הירושה אינו מבחין בין נישואים ראשוניים לשניים וההוראה הקיימת בחוק הינה אותה הוראה – בן הזוג או בת הזוג יורשים מחצית מהעיזבון השייך למנוח. המשמעות לכך היא שאדם שהתחתן בפעם השנייה ונפטר, בת זוגתו תהא זכאית למחצית מרכוש הבעל גם אם מדובר ברכוש שהוא צבר בטרם הצדדים התחתנו.
כלומר, כל הרכוש שבת הזוג הקודמת לא קיבלה בהליך הגירושין או לא זכתה בו מכל סיבה שהיא, מחציתו יעבור באופן אוטומטי לבת הזוג השנייה בהתאם לחוק הירושה במידה ואין צוואה.
במצב זה, הנפגעים העיקרים מכך יהיו ילדי בני הזוג מהנישואים הראשונים, אשר למעשה, רכוש שהיה יכול להיות שלהם מכיוון שמדובר ברכוש שאימם ואביהם צברו ביחד בעוד בחיים – יועבר לאישה השנייה.
על כן, במצב של נישואים שניים מומלץ לכתוב צוואה בה תביעו את רצונכם האמיתי לחלוקת העיזבון לאחר פטירתכם. יש ניגוד אינטרסים מובנה בין האישה השנייה לבין הילדים מנישואין ראשונים ובאמצעות צוואה ניתן למנוע מחלוקות או לנטרל את ניגוד האינטרסים הברור מאליו בין ילדים מזוגיות ראשונה לבין בן הזוג בזוגיות שנייה או שלישית וכיוצ”ב.
המלצה לפנות רק לעורך דין העוסק בדיני משפחה צוואות ירושות וגירושין
במידה ואתם מתלבטים אם לכתוב צוואה או במידה ואם שוקלים זאת ומעוניינים בייעוץ בנושא צוואות וירושות – תוכלו לפנות למשרדנו העוסק כבר למעלה משלושים שנה בירושות צוואות גירושים ודיני משפחה על כל הרבדים של הדין האישי.
אנו נקיים פגישת יעוץ בעלות סמלית ונקבל החלטה משותפת – ביחד עמכם – מה יותר טוב עבורכם.