עו”ד אלינור ליבוביץ, מומחית בגירושין גישור ודיני משפחה
מנהלת את פורום הגירושין בוואלה! מנהלת ובעלים של אתר gerushin.co.il
יתרונות החוק להסדר התדיינות בסכסוכי משפחה
- קיימת אפשרות שבני הזוג יצליחו להגיע להסכם גירושין כולל באמצעות יחידת הסיוע וכך יחסכו בזמן ובכספים. בני זוג שינצלו את מה שהמדינה מעמידה עבורם בחינם או בעלות מינימאלית, וישתמשו בזה בצורה חכמה יכולים להגיע להסכמות בצורה מהירה ובעלויות נמוכות יחסית לניהול תיק גירושין בבית המשפט או בבית הדין.
- ההליך הגישורי נעים יותר מאשר התדיינות בבית המשפט. דברים אלו נכונים הן בהליך של גישור במסגרת החוק והן לגבי הליך של גישור פרטי אליו פונים בני הזוג בעצמם ומיוזמתם עוד לפני חקיקת החוק.
- היה ובני הזוג יצליחו לסיים את הליך הגירושין במהירות, הם יחסכו מעצמם ובמיוחד מילדיהם, כאב לב, קשיים ומועקות המאפיינים את התהליך וכן יצליחו לחסוך בזמן ולפתוח בחיים חדשים ומאושרים באופן מהיר.
חסרונות החוק להסדר התדיינות בסכסוכי משפחה
- החוק החדש אינו פותר את מרוץ הסמכויות בין בית המשפט לענייני משפחה לבין בית הדין הרבני, ומרוץ הסמכויות נותר בעינו. כלומר מי שמקדים לתבוע הוא זה שקובע מהי הערכאה שתנהל את ההליך המשפטי בעניינים כגון: משמורת, הסדרי שהות, הסדרי ראיה, מזונות ילדים, מזונות אישה, חלוקת רכוש, איזון משאבים, פירוק שיתוף וכיוצ”ב, עניינים הכרוכים בגירושים של בני זוג.
- היה והגישור לא יעלה יפה, והצדדים לא ימצאו מנגנון לפתרון המחלוקות ביניהם –פתרון הסכסוך יידחה במספר חודשים בגלל חובת הגישור והמפגשים ביחידת הסיוע.
- לא יהיה פתרון ומענה מיידי למקרה שבו גבר לא ישלם מזונות וייבש את אשתו ואת הילדים. יכול להיווצר מצב בו מזונות זמניים יפסקו לאחר מספר חודשים ובינתיים האישה והילדים יהיו ללא פתרון (אם הגבר הוא המפרנס העיקרי). במצב כזה קיימת סכנה שהאישה תחתום על הסכם מקפח כדי לקבל מזונות באופן מיידי.
- לא יהיה פתרון למקרה של הברחת רכוש על ידי מי מהצדדים או משיכת כספים ו/או העברת רכוש.
- מי שירצה למשוך זמן ולגרור את ההליך ייהנה עד מאד מיישום החוק אשר דוחה את הקץ. החוק עצמו מאפשר למשוך זמן ומי שלא רוצה להגיע לפתרון אמיתי מאד ייהנה ממשיכת זמן זו, אשר תפגע בצד המעוניין לקדם דברים ולהתגרש.
- הליווי של עורכי הדין לגירושים בהליך זה אינו ברור מאליו ויהיו אנשים שיסתייעו אך ורק ביחידת הסיוע, לא יקבלו עצות והסברים וליווי צמוד – ויחתמו על הסכם גירושין מקפח שלאחר מכן יתחרטו עליו ובסופו של דבר יאלצו להגיש תביעה לביטול הסכם. קרוב לוודאי שביחידת הסיוע יעודדו אותם שלא להסתייע בעורך דין ויפצירו בהם לסמוך עליהם, שלא בצדק.
- כיום, מגייסים הרבה מאד עו”ס חדשים ובלתי מנוסים, וקשה לראות אנשים בשנות ה- 40-50 לחייהם נעזרים בבחורה צעירה בת 27-30 שאינה יודעת הרבה על חיי נישואין בפרט ועל החיים בכלל.
- הצד החלש ממילא עלול לצאת עוד יותר חלש בהליך וההסכם עשוי לפעול לרעתו, אם לא יהיה לו עורך דין מומחה לגירושין צמוד במהלך המפגשים ביחידת הסיוע ובניהול המו”מ על הסכם גירושין כולל.
המלצות
- נכון היה לגייס עורכי דין מנוסים ליחידת הסיוע במקום עו”ס, שאינם מבינים בדיני משפחה ובתחום הגירושין (אלא בהיבט הפסיכולוגי אך לא המשפטי) ושאינם יודעים לערוך חוזה גירושין.
- לקחת חוזה מהאינטרנט ולהפוך אותו להסכם גירושין כולל כל אחד יכול, והחוכמה היא להתאים את ההסכם לכל זוג ספציפי, בפני עצמו ולתפור אותו ייחודית למשפחה המתגרשת.