עו”ד אלינור ליבוביץ, דקלה סומך (משפטנית)
אין זה סוד כי בנוסף לכאב הלב של כל הנוגעים בדבר, גירושין גורמים אוטומטית לירידה משמעותית ברמת החיים.
אם יש דרך חזרה כדאי עד מאד לנסות יעוץ משפחתי/זוגי כדי לשקם את התא המשפחתי ולמנוע פירוקו. אם אין ברירה ואין מנוס מגירושין – יש להיערך למשמעויות הכלכליות של הגירושין.
בטרם קבלת החלטה דרסטית, יש לפנות לעורך דין המתמחה בדיני משפחה, לא רק על מנת שייעץ לכם מהם זכויותיכם וחובותיכם בהליך הגירושין ולאחריו, אלא גם להעמידכם בפני המצב הכלכלי הצפוי לכם לאחר הגירושין.
כך למשל, יש להבהיר לצד המגיע לייעוץ – בין אם מדובר בגבר ובין אם מדובר באשה – הסכום הצפוי בגין המזונות עבור כל אחד מהילדים.
כחלק מההיערכות לקראת גירושין, גם הבעל וגם האישה צריכים להבין מה התקציב העומד לרשותם לצורך כלכלה. כך למשל, אם עסקינן בזוג עם שני ילדים, הבעל עובד היי טק אשר השתכר 15,000 ₪ עובר לגירושין והאם מורה שהשתלבה באופן חד ומשתכרת 9,000 ₪ נטו + 1,000 ₪ משיעורים פרטיים. לבני הזוג דירת מגורים שהמשכנתא בגינה הינה 3,000 ₪ לחודש. תקציב המשפחה הכולל לכל ארבעת הנפשות לכל צרכיהן היה אם כן, 24,000 ₪ לחודש, ובהתחשב בכך שהתשלום בגין המשכנתא אינו גבוה במיוחד, היה בידי ההורים לספק לעצמם ולילדים רמת חיים גבוהה יחסית, אם כי לא מופרזת.
עד לפירוד בני המשפחה חיו אם כן, ברווחה גם אם לא בעושר.
לאחר הגירושין, במידה והדירה תימכר יוותר בידי כל אחד מהצדדים מחצית שווי הדירה בניכוי המשכנתא, דהיינו כמה מאות אלפי שקלים.
במידה והאב ישלם כדמי מזונות ומדור לכל אחד מן הילדים סך של 2,500 ₪, תהא הכנסתה הכוללת של האם, מעבודה וממזונות 15,000 ₪, כאשר הצפי הוא ש4,500 ישולמו עבור שכר דירה, ו- 10,500 ₪ ישארו לה לכלכלת שלוש נפשות לכל צרכיהן.
לאב ישארו 10,000 ₪ לחודש לכל צרכיו כולל שכירת דירה (כ- 4,000 ₪) שתהא ראויה למגורי הילדים כאשר אלו יגיעו אליו לביקורים.
ראינו אם כן, שבני הזוג הללו, לאחר הפירוד, יוכלו להתקיים בצורה סבירה, הגם שיהיה על כל אחד מהם, להוריד את רמת החיים ולחיות ברמה נמוכה יותר מאשר קודם לכן בתקופה בה היו תא משפחתי אחד. אם קודם לכן נסיעות לחו”ל היו חלק משגרה, הרי שלאחר הפירוד, נסיעות אלו יפחתו או יבוטלו למשך מספר שנים.
לעומת זאת, דוגמא אחרת עם נתוני השתכרות שונים תראה כי הגירושין ידרדרו את המשפחה המפורקת בצורה דרסטית עד כדי היזקקות לסיוע מגורמים חיצוניים לרבו גורמי רווחה.
אם ניקח לדוגמא משפחה שלא עלה בידה לרכוש דירה והיא מתגוררת בשכר דירה בפברברים בסך של 3,500 ₪, משפחה בה הגבר המשתכר את המשכורת הממוצעת במשק לערך – 8,000 ₪ נטו, ואשה המשתכרת במשרה חלקית סך של 4,000 ₪, שלהם שלושה ילדים – או אז נראה, שכשתא משפחתי ספציפי זה מתפצל לשניים – אף אחד מהם לא יוכל להתקיים בלא עזרה חיצונית או בלא שינוי בהשתכרות.
האב יחוייב לשלם לילדים סך של 1,100 ₪ עבור כל אחד מהם + מחצית עלות מדור (שכר דירה) בסך של 1,500 ₪ נוספים (מדירה צנועה ביותר שעלותה 3,000 ₪) לא סביר שבית המשפט יפסוק סכום נמוך יותר היות וגם בית המשפט לענייני משפחה כפוף ל”רצפה” מסויימת בנושא מזונות קטינים.
האם, לאחר מהלך זה, המשתכרת 4,000 ₪ + 4,800 (מזונות ומדור) נהנית מהכנסה כוללת של 8,800 ₪ לארבע נפשות, ולאחר תשלום שכר דירה נמוך וצנוע של 3,000 ₪ בלבד, היא נותרת עם סכום של 5,800 ₪ למימון מחיה של ארבע נפשות! סך של 1,400 ₪ לערך לנפש הינו סכום נמוך ביותר שמאפשר קיום בצמצום רב אם בכלל.
גם מצבו של האב לא יהיה שפיר לאחר הגירושין. ממשכורת סבירה של 8,000 ₪ נטו הוא ישלם 4,800 לצרכי שלושת הילדים כולל מדור, ויישאר עם הכנסה פנויה לאחר תשלום מזונות של 3,200 ₪ כאשר מסכום זה הוא צריך גם לשכור דירה צנועה (2,000 ₪, שני חדרים מחוץ לאזור המרכז) וגם לדאוג לעצמו לתשלום צרכים בסיסים כמו מזון והלבשה, וכן לקבל את פניהם של ילדיו פעמיים בשבוע ומידי סוף שבוע שני, ולרכוש עבורם מזון ומתנות קטנות (קטנות מאד, יש לשער). לכל הצרכים הללו יוותר בידיו סך של 1,200 ₪, סכום שודאי אינו סביר.
במצב זה הגם שמדובר בזוג שחי בצניעות קודם לכן ולא נהנה מרווחה כלשהי אך הצליח להתקיים בצורה סבירה – מצבו של זוג כזה מידרדר עד מאד, וכל אחד מיחידי התא המשפחתי המתפצל, לא יוכל לקיים את עצמו.
סביר להניח שהבעל יחזור לבית הוריו לחדר הילדות שלו, ואילו האשה תעזר או בבני משפחה או בשירותי הרווחה (או בשניהם) על מנת לשרוד גם אם נביא בחשבון את קצבת הילדים (עבור שלושה ילדים למעלה מ- 600) ₪ ואת ההנחות להן תהא זכאית כחד הורית ובשל מצבה! אין להוציא מכלל אפשרות שהאשה תאלץ להגדיל את היקף משרתה על מנת להשתכר יותר וגם הבעל, יאלץ למצוא את הדרך להגדיל את הכנסתו, והכל כדי לשרוד!
במצב הכלכלי דהיום, בו מרכיב הדיור, הינו מרכיב מאד משמעותי בסעיף ההוצאות המשפחתיו, ובמצב בו גם עלויות המזון גבוהות, פיצול תא משפחתי אחד לשניים יכול להיות הרה אסון מהבחינה הכלכלית.
כאשר בני זוג או מי מהם שוקלים גירושין – יש להיות מודעים לנתונים הכלכליים החדשים שילוו אותם בהמשך חייהם ולפחות למשך השנים הבאות.
מי שאין לו מקצוע ומתכנן גירושין צריך להיערך לכך, ללמוד ולהכין עצמו להיות עצמאי יותר כלכלית. מי שעובד צריך להביא בחשבון הגדלת היקף המשרד אם היא חלקית, או במשרה מלאה – שעות נוספות ואם הדבר אינו מתאפשר – עבודה במקום עבודה נוסף בשעות הלילה.
הנטל נופל ברובו על האב שעל פי דין תורה עליו “להשכיר עצמו לעבד” על מנת לשאת בצרכי בני משפחתו.
איני סבורה שבני זוג שאינם מאושרים יחד צריכים להישאר נשואים רק בשל הקשיים הכלכלים, ואולם תכנון מוקדם של תקציב משפחתי לאחר הגירושין, ומודעות לקושי – עשויים להקל על התהליך ועל ההסתגלות למצב החדש, הן מההיבט האישי והן מההיבט הכלכלי.