חיפוש

הכרה בידועה בציבור כאלמנה

זכויות הידועה בציבור כאלמנה כלפי המוסד לביטוח לאומי או קרנות הפנסיה

עו”ד אלינור ליבוביץ, מומחית בגירושין גישור ודיני משפחה

מנהלת את פורום הגירושין בוואלה! 

דניאלה וזאב חיו יחדיו עשרים שנה אך מעולם לא נישאו. כל אחד מהם החזיק בדירה נפרדת, ואולם לפחות שישה לילות מתוך שבעה במהלך השבוע – בילו וחיו יחדיו. בנסיבות אלו נכון יהיה לומר כי דניאל הייתה הידועה בציבור של זאב, למרות שהצדדים החזיקו בדירות נפרדות ולא חלקו קורת גג אחת.

בעיות פוריות מנעו מבני הזוג להביא ילדים. כאשר נפטר זאב במפתיע, ללא רקע רפואי מוקדם, היו בני הזוג עדיין צעירים ולא הביאו בחשבון את החשש מפני מחלות או מוות, וגם לא דאגו לעגן את יחסיהם – כידועים בציבור – במסמך מסודר.

דניאלה פנתה למוסד לביטוח לאומי בבקשה לקבל קצבת שארים אך נדחתה על הסף, מאחר ולצדדים היו שתי כתובות נפרדות. בלית ברירה הגישה דניאלה תביעה לבית הדין לעבודה כנגד המוסד לביטוח לאומי, ובתביעתה עתרה להכרה בה כידועה בציבור ובזכויותיה כתוצאה מסטאטוס זה.

בסעיף 238 לחוק הביטוח הלאומי סעיף ההגדרות בפרק “ביטוח זקנה וביטוח שאירים”, נקבע כי “אלמנה” היא: “מי שהייתה אשתו של המבוטח בשעת פטירתו”. “אשתו”– על פי סעיף 1 לחוק לביטוח לאומי היא: “לרבות הידועה בציבור כאשתו והיא גרה עמו”.

מכאן כי ניתן להכיר בידועה בציבור כ”אלמנה” לצורך ביטוח שאירים, בהתקיים שני תנאים כמפורט להלן:

האחד – כי בשעת פטירתו של מבוטח היא הייתה ידועה בציבור כאשתו.

השני – כי היא גרה עימו בשעת פטירתו.

ראה לעניין זה את פסק  הדין שניתן בעב”ל 28455-04-11 המוסד לביטוח לאומי נ’ ויקטוריה גודן.

בפסיקה נקבע מבחן כפול להכרה בני זוג כידועים בציבור. “המבחן להכרה כידועה בציבור כאשתו” של פנסיונר הוא כפול:

ראשית– על בני הזוג לקיים חיי משפחה, דהיינו מערכת יחסים אינטימית המבוססת על יחס של חיבה, הבנה, מסירות ונאמנות המעידה על קשירת גורל.

שנית– עליהם לנהל משק בית משותף, אך לא סתם מתוך צורך אישי של נוחות וכדאיות כספית או סיכום ענייני, אלא כפועל יוצא טבעי מחיי משפחה משותפים כנהוג וכמקובל בין בעל ואישה הדבקים אחד בשני בקשר של גורל חיים.

ראה לעניין זה את פסק הדין שניתן בעב”ל 37-6/97 ד”ר אליציה פוגל נ’ מבטחים מוסד לביטוח סוציאלי בע”מ.

באשר לדרישה לניהול משק בית משותף, נקבע: משק בית משותף” אינו יכול להיבחן לפי בחינה טכנית של מאפיינים מסוימים, אלא לפי התמונה הכללית המצטיירת מכלל הנסיבות. כך, ניהול חשבון בנק משותף הוא מאפיין, אך היעדרו אינו מביא בהכרח למסקנה כי לא מדובר במשק בית משותף. באותו אופן, כל שיתוף קבוע אחר בנכסים או העדרו אינו יכול להצביע לבד על מעמד של בני זוג כידועים בציבור.

משק בית משותף פירושו שיתוף במאמצים ובאמצעים לשם קיום מגורים, אכילה, לינה וכיו”ב צרכים שאדם נזקק להם, כאשר כל אחד מבני הזוג תרם אם מכספו, אם מעמלו, את חלקו לפי יכולתו ואפשרויותיו.” עב”ל 98/08יחיאל נ’ המוסד לביטוח לאומי.

אשר לתכליתו של חוק הביטוח הלאומיבפרק ביטוח שאירים נפסק: “תכליתו של חוק הביטוח הלאומי הוא להעניק לאלמנה קצבת שאירים על מנת לשמר את רמת חייה של האלמנה פחות או יותר כפי שהיו לפני פטירת בן הזוג”. עב”ל 1169/01 אורה אביטל נ’ המוסד לביטוח לאומי.

עם זאת, בעב”ל 59/03 גבריאלה סבן נ’ המוסד לביטוח לאומי, נקבע כי אין לשלול קיומם של חיים משותפים גם כאשר הידועה בציבור עצמאית מבחינה כלכלית: “ראשית, חיים משותפים אין משמעותה בהכרח הטלת חובת הפרנסה של בן-זוג אחד על משנהו, ודאי לא בהכרח הגבר את האישה. שנית, ברור שכאשר המנוח חלה ונזקק למעון סיעודי לא פירנס עוד את המערערת. אין בכך רבותא. ידועה בציבור זכאית לקצבת שאירים כשם שאלמנה זכאית לה, בלי להוכיח שהגבר פירנס אותה.”

עוד נקבע שם כי יש להתאים את המשפט למציאות החיים וכי מגורים בשתי דירות נפרדות אינם, בהכרח, שוללים ניהול משק בית משותף, במיוחד כאשר לכל אחד מבני הזוג דירה משל עצמו, מתקופה שקדמה ליצירת הקשר ביניהם: “כאשר מדובר בזוג מתבגר ובקשר שני, הדבר בהחלט סביר ונהוג.”

בנסיבות אלו הוכרה דניאלה כמי שהייתה ידועה בציבור של המנוח ונקבע כי תקבל את קצבת השארים המגיעה לה משל הייתה אלמנתו של המנוח.

לסיכום:

המקרה של דניאלה וזאב מדגיש את המורכבות המשפטית שבהכרה בידועה בציבור כאלמנה לצורך זכויות כלכליות, כמו קצבת שאירים.

למרות מגורים נפרדים, בית המשפט הכיר בדניאלה כידועתו בציבור של זאב, לאחר שנמצא כי בני הזוג ניהלו חיי משפחה מלאים ומשק בית משותף, בהתאם למבחנים שנקבעו בפסיקה.

המקרה מצביע על החשיבות של הבנת הקריטריונים המשפטיים בהכרה במעמד ידועים בציבור, ומראה כיצד בתי המשפט מתאימים את ההחלטות למציאות החיים, תוך דגש על בחינת הקשר כולו ולא רק על מאפיינים טכניים.

תוכן עניינים

לוגו נוסף - עורכת דין גירושין ומשפחה אלינור ליבוביץ'
רוצים להתייעץ?

38 שנות ניסיון כאן למענכם –
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

ניב יחזקאלי
קרא עוד
לפני שאתחיל קודם כל חשוב לי לומר שאלינור בנאדם. כבר מהפגישה הראשונה היה לי חיבור וכימיה איתה. היא מאוד סובלנית, קשובה, נעימה, ישרה לא חיפשה לקחת את התיק אלא ללכת בדרך היפה בלי משפטים ובלאגן. היה לי מענה לכל שאלה שרק רציתי בכל שעה ובכל זמן אלינור עורכת דין מהשורה הראשונה. אבל צנועה שאין להסביר עורכת דין מנוסה עם סופררר הבנה וניסיון במה שהיא עושה אלינור הביאה אותי למקום אחר בחיים ואיפשרה לי להתחיל את החיים שלי מחדש ממקום בטוח וחזק.
יובל גולדברגר
קרא עוד
משרד מצוין. מקצועי מיומן וישר עם ניסיון של עשרות שנים
דרור דקל
קרא עוד
מקצועית, אמינה, מחירים הוגנים מאוד
אורי דן
קרא עוד
כשיצאתי לפנסיה, הבנתי שאני נכנס לפרק חדש בחיי - וזהו השלב שעליי להתכונן לעתיד. שלב זה כלל עריכת צוואה. כדי להבטיח שכל בני המשפחה יקבלו את המגיע להם, פניתי אל משרדה של עו"ד אלינור ליבוביץ. תודה על העזרה והסיוע המשפטי והמקצועי.
דנה לוין
קרא עוד
פרידה מבן הזוג היא לא פשוטה אף פעם. עם זאת, הצוות המקצועי של עו"ד אלינור ליבוביץ ליווה אותי ברגישות לאורך כל הליך הגירושין, סייע לי, תמך בי ועזר לי בכל שלב. אין ספק, הם סייעו והביאו לתוצאות הטובות ביותר עבורי ועבור משפחתי. תודה רבה על המקצועיות והרגישות!
ליה ברקוביץ
קרא עוד
כדי להבין האם בעלי ואני אכן צריכים להתגרש, פניתי אל עו"ד אלינור ליבוביץ - והתחלנו בהליך גישור. כך, הצלחנו לגשר על הפערים, להתכונן לעתיד המשותף - ולהבין כיצד נבנה את הפרק הבא בחיינו היטב ומבלי לפגוע בילדים המשותפים שלנו. תודה!
י עוז
קרא עוד
עורכת דין מנוסה בטירוף בדיני משפחה, יודעת להבחין בין העיקר לטפל. הראתה מסירות ורגישות יוצאת דופן לכל פרט ופרט בתיק שהסתיים בהצלחה. תודה רבה
שירה צדיק
קרא עוד
תותחית-על, מקצועית, כמו אנציקלופדיה בתחום דיני משפחה. יודעת הכל ונותנת מעצמה תמיד מכל הלב. תודה רבה על האדיבות והנכונות!
אביחי צרפתי
קרא עוד
משרד עורכי דין אלינור ליבוביץ הוא מהמובילים במשרדי עורכי הדין בארץ, ניסיון רב השנים, האכפתיות והמקצועיות של עוה"ד ליבוביץ מביא את משרדה למצוינות. כך צריך לנהוג עורך דין, במקצועיות ורגישות ללקוחותיו. ממליץ בחום.
תיקי פראטר
קרא עוד
ממליצה בחום על עו"ד לייבוביץ! עו"ד ותיקה, מנוסה, אכפתית ותמיד זמינה ללקוחות. יש לה רעיונות יצירתיים והיא תמיד חותרת לסיים הליכי גירושין בהסכם לטובת כל הצדדים המעורבים.
הקודם
הבא
לוגו נוסף - עורכת דין גירושין ומשפחה אלינור ליבוביץ'
צריכים עורך דין לענייני משפחה/גירושין?

לתיאום פגישת ייעוץ ללא התחייבות

מלאו את הפרטים שלכם | נחזור אליכם בהקדם

עורכת דין אלינור ליבוביץ’ – מחלוצות עורכי הדין לענייני משפחה וגירושין בישראל, עם ניסיון מקצועי עצום של 38 שנים (!) ברציפות

למשרד ניסיון מצטבר של טיפול באלפי תיקים בדיני משפחה, גירושין וירושה – כולל הצלחות תקדימיות בשורת תחומים, לרבות: מזונות, משמורת, ידועים בציבור, ניכור הורי ועוד.

עו”ד ליבוביץ’ ניהלה במשך שנים ארוכות בהצלחה את פורום דיני משפחה וגירושין באתר “וואלה!”. היא העבירה הרצאות במסגרת רשמית של לשכת עורכי הדין למאות עו”ד וחנכה דורות של עורכי דין בתחום לאורך השנים.

במשרד חיים ונושמים כל ניואנס של דיני המשפחה. ראינו כבר את כל הסרטים. טיפלנו בכל הסוגיות. פירקנו את כל סוגי המוקשים ועמדנו בכל אתגר – מה שהקנה למשרד מעמד מיוחד של אוטוריטה בתחום.

אלינור ליבוביץ' עורכת דין גירושין ומשפחה
דילוג לתוכן