ויתור על כתובה והאם ניתן להתחרט על הויתור
האישה ויתרה על הכתובה ולאחר מכן חזרה בה ודרשה את סכום הכתובה
בתיק 952279/12, אשר נדון בבית הדין הרבני האזורי חיפה ניתן פסק דין הדוחה תביעת כתובה לאחר שהאישה ויתרה עליה בהסכם ממון שאושר בביהמ”ש לענייני משפחה.
הצדדים נישאו בשנת 1989 ואישרו הסכם בשנת 2014 בבית המשפט לענייני משפחה.
בהסכם הגירושין, נקבע בהסכמת הצדדים כי האישה מוותרת על כתובתה ומזונותיה באופן סופי ומוחלט. הצדדים התגרשו בשנת 2015. כאמור הצדדים, התגרשו כדת ובמעשה בית הדין נקבע כי הצדדים אסורים זה לזה ובמידה ותחפוץ להינשא לגבר מסויים – הדבר טעון ברור.
בית הדין לא פירש את הדברים בצורה ברורה אך ברור שהאישה נחשדת לכל הפחות בקיום יחסי אישות עם גבר אחר וזוהי הסיבה שהדברים מצריכים ברור אם תהיה מעוניינת להינשא לאותו פלוני.
דרישת הכתובה
למרות האמור, המבקשת תובעת כיום את כתובתה. בא כוחה טען כי ההסכם הנזכר בו ויתרה על הכתובה הגיע ‘בחטא ברמאות וחוסר תום לב’
מנגד, בא כוח המשיב טען כי מיד אחר חתימת ההסכם ועוד בטרם התגרשו הצדדים הגישה המבקשת בקשה לביטול ההסכם מחמת נסיבות אחרות, אך לאחר הגירושין משכה את בקשתה וסגרה את התיק ובכך למעשה חיזקה את ההסכם.
הצדדים היו מיוצגים בעת עריכת הסכם הגירושין ויש לכך משמעות
מיותר לציין כי בשעת ההסכם שני הצדדים היו מיוצגים והמבקשת הצהירה לפרוטוקול ‘אני חתומה על ההסכם, ההסכם מקובל עלי, אני מבינה את פרטי ההסכם, את משמעויות סעיפי ההסכם ואת מהות ההסכם ואישורו ואני מבקשת ליתן להסכם תוקף של פסק דין‘.
כמו כן, הצהירו הצדדים כי עם חתימת ההסכם וכפוף לביצועו אין ולא תהיינה להם כל תביעות דרישות או טענות מכל סוג בכל הכרוך ו/או הנובע ו/או הקשור בנישואיהם ו/או ברכושם.
דיון והכרעה
כאמור, הצדדים התגרשו בהתאם להסכם שאושר בערכאה אחרת בו נקבע כי המבקשת ויתרה על כתובתה.
והנה הסכם גירושין שאושר בבית הדין כשמו כן הוא צופה פני גירושין, והינו כפוף ומותנה בסדור הגט וככל שלא סודר הגט אפשר שיש מקום לטענת המבקשת כי חוזרת היא בה מוויתור הכתובה כפוף לביטול ההסכם, אבל ברור שמשעה שהצדדים התגרשו זה מכבר על פי ההסכם, אין מקום לטענה זו.
יש הבדל בין מצב בו הצדדים התגרשו לבין מצב בו הצדדים טרם התגרשו בכל הנוגע לדרישת הכתובה, אך משסודר הגט והאישה ויתרה על כתובתה במעמד סידור הגט אין היא יכולה לחזור בה.
סידור הגט וויתור על כתובה הם נושאים המצויים בבלעדיות בסמכות בית הדין הרבני וויתור כזה אינו מחייב כל עוד נעשה בבית המשפט לענייני משפחה.
אמנם, אף כי הסכם שנערך בערכאה אחרת אינו חל על גירושי הצדדים או על מחילת הכתובה הכפופה לסידור הגט מאחר והדבר מסור לסמכות בית הדין בלבד, ולפיכך כל עוד לא סודר ונמסר הגט לאישה אין כאן מחילות בכפוף לביטול ההסכם.
אך, כאמור משעה שהצדדים התגרשו לפני כשלוש שנים בהתאם להסכם, לרבות מחילת הכתובה כחלק בלתי נפרד מההסדר הרכושי הכולל, ההסכם כולו שריר וקיים.
האישה מחלה וויתרה על כתובתה במעמד סידור הגט ואין אפשרות לחזור אחורה.
הסכם אפשר לבטל אך ורק בערכאה בו נעשה מלכתחילה
יתר על כן, מאחר וההסכם אושר בבית המשפט לענייני משפחה הסמכות לשנותו או לבטלו שמורה לבית המשפט לענייני משפחה ולא לבית הדין מאחר וביטול הסכם גירושין צריך לידון רק במקום בו הוא אושר מלכתחילה
זאת ועוד בית הדין קובע בזו הלשון: בנדון דידן שהסכם הגירושין אושר בערכאה אחרת, אין אנו צריכים כלל לדון בתוקפו וגבורתו של ההסכם או בביטולו, שהרי הדבר ברור כי תביעה לביטול הסכם יש להגיש רק בפני הטריבונל שאישר את ההסכם, מאחר וסמכות הדיון בביטול ההסכם מסורה לערכאה שאישרה את ההסכם וכפי שנקבע בבג”ץ 124/59 גלאובהרדט נ’ בית הדין האיזורי חיפה ובבג”ץ 8578/01 חליווה נ’ חליווה וכהנה רבות.
סיכומם של דברים, מאחר ואין בסמכות בית הדין לדון בביטול הסכם שאושר בערכאת בית המשפט לענייני משפחה, לפיכך הסכם הגירושין בו ויתרה האישה על כתובתה שריר בריר וקיים, לרבות הצהרת המבקשת כי אין ולא תישמע כל תביעה נוספת הנובעת מהנישואין, ומשכך תביעת המבקשת נדחית מכל וכל.