עו"ד אלינור ליבוביץ, מומחית בגירושין גישור ודיני משפחה
מנהלת את פורום הגירושין בוואלה! מנהלת ובעלים של אתר gerushin.co.il
מחלוקות בגירושין מתמקדות בעיקרן בחלוקת הזמנים בנוגע לילדים, בנוגע למזונות הילדים ובנושאי הרכוש.
המחלוקות בין זוגות מתגרשים מתמקדות בשנים האחרונות בשלושה נושאים עיקריים:
- חלוקת זמני השהות בין ההורים ובסוגיה של האם נכון יהיה להסכים על משמורת משותפת אם לאו.
- חלוקת הרכוש ופירוק השיתוף בדירת המגורים לרבות בנושא של פערי השתכרות ונכסי קריירה.
- דמי המזונות לילדים.
לא בכל תיק גירושין יש מחלוקת בין ההורים על המשמורת ובנושא הסדרי השהות (הסדרי ראיה) בין ההורים. ישנם מקרים בהם ההורים מסכימים בנושא זה מראש, ומסדירים את הנושא בצורה ברורה ביניהם, או בהסכם גירושין כתוב וערוך על פי הכללים.
ישנם מקרים בהם ברור כי הילדים יהיו במשמורת של האישה.
ישנם מקרים בהם ברור כי הילדים יהיו במשמורת משותפת והסדרי השהות יחלקו שווה בשווה או קרוב לכך.
במיעוטם של המקרים יש הסכמה על משמורת אצל האב ואלו הם עדיין המקרים החריגים.
כמי שמייצגת בהליכי גירושין וכמי שמשמשת כמגשרת בין זוגות המעוניינים בגישור – אני נתקלת פעמים רבות בהתנגדות של אמהות לאפשר לאב להלין את הילדים אצלו במהלך ימי החול, מכל מיני טעמים, חלקם ענייניים, חלקם טקטיים, וחלקם נקמניים.
האם יש משמעות ללינה של הילד אצל האב בימי החול?
נראה לי שהתשובה לכך חיובית. לינה אצל ההורה אינה רק לינה נטו. לא מדובר בכניסה למיטה בבית האב לצורך שינה. לינה יוצרת תחושה של בית ושל המשכיות.
כאשר אנחנו מתארחים אצל חברים או בני משפחה, אנו באים והולכים ואיננו מרגישים או חשים שזהו בית. זהו אירוח. נעים ונחמד ככל שיהיה – אין זה בית ואין תחושת בית. לעומת זאת, אם ילד לן אצל האב, סביר להניח שיחוש שזהו בית, בין היתר, ולא רק מקום אירוח או מקום לבילויים בלבד.
כאשר אב מלין את ילדו הרי שקודם לפרק הזמן של השינה – יש התארגנות שהינה התארגנות שגרתית הקורית גם בבית האם. מדובר באכילת ארוחת ערב בצוותא, במקלחת, בהכנת הילקוט והבגדים ליום שלמחרת וכיוצ"ב. האב אינו נפרד מן הילד ולמחרת בבוקר הוא אחראי להתארגנותו ליום לימודיו, לרבות הכנת כריך או מזון, וידוא שהילד מאורגן ליום לימודים, שהספרים בילקוט וכיוצ"ב.
זוהי הורות ממשית ולא רק אירוח של הילד והדבר יש בו כדי לחזק את הקשרים בין אב לילד או לילדים והחשיבות של כך ברורה מאליה.
מן המפורסמות הוא שילדים להורים מתגרשים זקוקים לשני ההורים – גם אם בנפרד – על מנת למצות את הפוטנציאל שלהם להתפתחות.
האם ישנם מקרים בהם הילד לא יכול ללון אצל האב?
אם מדובר בילד ממש פעוט או בילד יונק יתכן – וגם בנושא זה הפסיכולוגים חלוקים בדעתם – שיש מקום לדחות את הלינות במספר חודשים. אם הילד יונק, פרקטית וטכנית לא ניתן שילון בבית האב למשך תקופת ההנקה (אם כי כיום יש אפשרות לשאוב ולאחסן).
יחד עם זאת, ישנם שופטים שיאפשרו לינה אצל האב החל מהגיע הילד למספר חודשים וישנם שופטים שיסברו שיש לדחות את הלינות עד לאחרי גיל שנה, ובמקרים מורכבים יותר לקראת גיל שנה וחצי עד שנתיים.
האם יש לשאול לדעתו של הילד?
נראה לי שהתשובה לכך היא שלילית. הורים הם הורים, והם קובעים עבור הילד את אורחות חייו, ובין היתר רשאים ואולי אף חייבים הם לקבוע את נושא הלינות.
הסמכות ההורית הינה חשובה ביותר ולעיתים כהורים אנו מכתיבים לילדים דברים ללא התחשבות ברצונם, ולינה זהו אחד המקרים בהם על ההורים להעמיד את הילדים בפני עובדה ולא לשאול לרצונם (להבדיל כמובן אם עסקינן בילדים בני 16, שאז רצונם גובר על הכל מטבע הדברים).
מה היתרונות של האם כאשר הילדים לנים אצל האב במהלך השבוע ולא רק בסופי שבוע?
- האם יכולה לפתוח בחיים חדשים לרבות קיום מערכת יחסים עם בן זוג חדש וביסוס זוגיות זו.
- האם יכולה למצוא פנאי לסידורים, לבילויים, למנוחה וכיוצ"ב תכנון זמנה הפרטי.
- האם יכולה להשקיע בעבודתה בימים בהם הילדים אינם שוהים במחיצתה ו/או לנים בביתה, ובכך להפריך כל טענה לפיה אמהות אינן משקיעות אותן שעות כמו אבות ועל כן אינן מתקדמות כמו גברים או משתכרות פחות מהם.
- האם אינה משועבדת 24 ביממה לגידול הילדים ויכולה להתפתח כאדם עצמאי במנותק מן הילדים.
האם לינה מחולקת יכולה להתאים לכל ילד?
גם כאן הדעות חלוקות ואין ממצאים חד משמעים בנדון. ישנם ילדים שיהיו מבולבלים מלינה בכל לילה בבית אחר, וישנם כאלה שיסתגלו היטב לסיטואציה. אין ממצא ברור וכל ילד מגיב אחרת. כמובן שהדבר תלוי גם בהורה שאמור לסייע לו להתארגן ולמנוע מצב בו ספרי לימוד השייכים ליום הלימודים שלמחרת נותרים אצל ההורה האחר וכיוצ"ב דוגמאות השייכות להתארגנות הילד.
סיכום נושא הלינות במצב של הורים מתגרשים:
אין נוסחה אחת הנכונה לכולם. על ההורים המתגרשים במסגרת האחריות ההורית שלהם כלפי הילדים לנסות ולמצוא את הפתרון הראוי לילד הספציפי שלהם. ישנם מצבים בהם לינה בימי החול אצל האב לא תהא נכונה עבור הילד אבל ככל הנראה זהו מיעוטם של המקרים, ובסיוע התארגנות נכונה וסיוע של כל הורה – יכול ילד בדרך כלל להסתגל לשני בתים, והמעברים, שלעיתים אינם קלים, יהיו חלק משגרת יומם של הילדים.
כמובן שככל שהמסר של ההורים ברור ואחיד כך יקל על הילדים להסתגל למשמורת משותפת, לחלוקת זמנים בין ההורים, וללינה אצל האב גם בימי חול ולא רק בסופי שבוע.
לדעתי, למעט במקרים חריגים – כל הצדדים יצאו נשכרים מכך ויש בכך יתרונות מרובים לשני הצדדים והחסרונות נופלים מהיתרונות, כמובן בהסתייגות להתאמה לאישיותו של הילד וצרכיו הספציפיים.
הסדרי ראיה משמורת משותפת
הנושא הרגיש מכולם בתיקי גירושין הוא נושא הילדים. הסדרי ראיה, אשר כיום נקראים הסדרי מפגש, משמורת, חלוקת זמני שהות, אחריות הורית וכו' – כולם מיועדים להגן על זכויות הילדים בתוך התהליך, למנוע מהם פגיעה חמורה ולהגן גם על ההורים, המעוניינים לשמור על יחסים קרובים עם ילדיהם, גם לאחר גירושין.
משרד עורכי דין ונוטריון אלינור ליבוביץ – מתמחה בגירושין, ודיני משפחה ובעל ניסיון רב בגירושין, פועל במומחיות, מקצועיות, אכפתיות והישגים מוכחים. נשמח לעמוד לרשותכם.
הסדרי ראיה – דגשים שונים
- כמעט כל הליך גירושין כולל התייחסות לסוגיה של משמורת ילדים קטינים ושל הסדרי שהות לגביהם.
- הסדרי ראיה, הם השם הישן, המגיע מתחום המשפט הפלילי – למה שנקרא היום "זמני שהות". אלה נועדו כדי להעניק לשני ההורים אפשרות ראויה ומכבדת לשמור על קשר יציב, רציף, חם ואוהב עם ילדיהם הקטינים. זמני השהות יכולים להשתנות בהתאם לגיל הילד הקטין, ובהתאם למצב של כל משפחה.
- זמני שהות מסודרים וקבועים מחזקים אצל הילדים תחושת יציבות רגשית, יוצרים ביטחון עצמי ומבהירים להם כי הם חשובים להוריהם וראויים ליחס אוהב.
- רצוי לקבוע זמני שהות נדיבים עם בן הזוג, שאינו ההורה המשמורן. וזאת, כדי למנוע סכסוכים עתידיים סביב הסוגיה הרגישה הזו, או חלילה נזקים נפשיים ארוכי טווח לילדים קטינים.
- זמני השהות יכולים להיקבע על ידי ההורים – אם הם מצליחים להגיע להסכמות מחוץ לכותלי בית המשפט, או על ידי בית המשפט לענייני משפחה, או בית הדין הרבני – אם ההורים לא הצליחו להגיע להסכמות כאלה.
- מומלץ לקבוע את זמני השהות בהסכם גירושין באופן מפורט ומדויק ככל הניתן, עם מועדים של ימים ושעות ברורים, ולרבות הסדרי האיסוף וההחזרה של הילדים ואף להתייחס לחופשות וחגי ישראל.
הסדרי ראיה – הפקידו את הטיפול במשפחה שלכם בידיים טובות
משרד עורכי דין ונוטריון אלינור ליבוביץ – מכיר את הכללים ואת היוצאים מהכלל בכל הנוגע להסדרי ראיה, או זמני שהות, מזונות, משמורת וכל נושא אחר הקשור לתחום הגירושין בפרט ותחום המשפחה בכלל. עורכי הדין של המשרד ישמחו לעמוד לרשותכם ולסייע לכם לצלוח בשלום את התקופה הזו.