עו”ד אלינור ליבוביץ, מומחית בגירושין גישור ודיני משפחה
מנהלת את פורום הגירושין בוואלה! מנהלת ובעלים של אתר gerushin.co.il
לא פעם ולא פעמיים כתבתי ואמרתי שבנישואין שניים או בזוגיות שנייה – ממש חובה לערוך הסכם יחסי ממון וכן צוואות מעודכנות כדי לחסוך הליכים.
שנים של זוגיות ואהבה בין איש התקשורת הידוע מוטי קירשנבאום לידועה בציבור, חני אילן, הסתיימו עם מותו הפתאומי והבלתי צפוי של קירשנבאום לפני כמה חודשים. רבים היו המומים ומופתעים נוכח העובדה שנראה בריא והיה מאד פעיל, לרבות נסיעות לחו”ל ועבודה. קירשנבאום הותיר אחריו לא רק ידועה בציבור אלא גם ארבעה ילדים.
מטבע הדברים לאחר שבן אדם נפטר – מגיעים גם סכסוכי הירושה. כל אימת שמדובר בנישואין שניים, בזוגיות שנייה, ובילדים שאינם משותפים לשני ההורים. על מנת להימנע מכך יש לוודא קיומו של הסכם יחסי ממון בין בני זוג/הסכם לחיים משותפים וכן צוואות מעודכנות.
אפשר להבין מהמידע שהופץ כי למנוח הייתה צוואה שנערכה לפני שהכיר את בת זוגו, ולא ידוע אם הצדדים חתמו על הסכם יחסי ממון.
ככל הנראה, קירשנבאום היה מבוסס היטב כלכלית והותיר אחריו – לפי העיתונות לפחות – ירושת מיליונים, ועליה יש כעת הליכים משפטיים בין הילדים לבין הידועה בציבור.
הידועה בציבור יכולה לתבוע מן המעסיק של המנוח להכיר בה כידועה בציבור בבית הדין לעבודה וכך גם מן המוסד לביטוח לאומי.
חני אילן, שהייתה לצדו של קירשנבאום בכל השנים האחרונות לאחר שהוא עצמו התאלמן וגם בבוקר שבו נפטר בביתו, הגישה תביעה לבית הדין לעבודה להכיר בה כידועה בציבור שלו כדי שתוכל לקבל את כל המגיע לאלמנתו בזכויות הפנסיה שלו, בגמלאות ובזכויות הסוציאליות.
התביעה הוגשה נגד רשות השידור, שם עבד קירשנבאום בעבר, ומנהלת הגמלאות של משרד האוצר, המשלמת את הפנסיה.
במידה והמוסד לביטוח לאומי מסרב להעניק לה גמלת שארים למשך כל ימי חייה ו/או עד שתינשא לאחר, יכולה היא לתבוע גם את המוסד לביטוח לאומי.
הידועה בציבור יכולה לדרוש גם מזונות מן העזבון.
חני אילן טוענת כי במהלך השנים שבהן חיו ביחד היו לקירשנבאום הכנסות של לפחות 4 מיליון שקלים. היא גם מציינת כי הורגלה לרמת חיים של האלפיון העליון ואומדת את עלויות מחייתה ב-50 אלף שקלים בחודש.
כאשר חיה בזוגיות עם קירשנבאום, כך עולה מהתביעה, היא נהגה לנסוע במכונית מרצדס. לאחר מותו היא נאלצה להיפרד ממכונית הפאר וגם את הבית בו התגוררו הצדדים נאלצה לפנות לאחר שנדרשה לכך על ידי הילדים.
לפיכך, יכולה היא לעתור למזונות מן העזבון. לא ברור מדוע עזבה את הבית שבו התגוררה עמו וזאת מהסיבה כי ידועה בציבור זכאית גם למדור כחלק ממזונותיה ואולם אין להוציא מכלל אפשרות כי יש לה דירה משלה ו/או אמצעים כספיים ומשכך לא הייתה זכאית להמשיך ולהתגורר בבית השייך למנוח.
הידועה בציבור יכולה לדרוש גם מחצית מכל מה שנצבר על ידי המנוח במהלך הזוגיות, אלא אם יש הסכם ממון הקובע אחרת
אין לציבור מידע האם למנוח ולזוגתו היה הסכם יחסי ממון תקף ומחייב שנכרת ביניהם, ואם כן מה תוכנו.
בדרך כלל בזוגיות שנייה נוהגים אנשים לערוך הפרדה רכושית מוחלטת, ואם כך היה נרשם בהסכם ממון בין בני הזוג – הרי שהידועה בציבור אינה זכאית אלא למה שרשום בהסכם לחיים משותפים.
אם לא היה הסכם ממון – יכולה לחול הלכת השיתוף בין בני זוג החלה גם על ידועים בציבור הקובעת שמה שנצבר בחיים המשותפים הינו רכוש משותף אלא אם כן ניתן לסתור כוונה זו. חזקה זו מתקיימת בנישואין ראשונים אך לא בזוגיות שנייה וגם לא בהכרח במקרה של ידועים בציבור.
על הידועה בציבור להרים נטל לא קל ולהוכיח כי המנוח והיא התכוונו לשיתוף מלא ובזוגיות שנייה די קשה להוכיח כוונה כזו.
יש הבדל גדול בין חיים כידועים בציבור ובין כוונת שיתוף. זוג שחי זה עם זו בגילאים מבוגרים ובזוגיות שאינה ראשונה – בדרך כלל אינו מתכוון לשתף ולצבור רכוש יחדיו, והנטל המוטל על ידועה בציבור גדול יותר מאשר על אישה נשואה בנישואין כדת משה וישראל או בנישואין אזרחיים.
מכאן, שעל פניו נראה כי אין חני אילן זכאית לחלק מרכושו של קירשנבאום המנוח, ואולם ברור שהיה ותינתן לה ההזדמנות הדיונים לכך היא תוכל לנסות ולהוכיח אחרת וזכותה לעשות כן לאור העובדה ששערי בית המשפט פתוחים לכל.
העובדה שחני אילן תוכר כידועה בציבור אינה בהכרח מקנה לה זכות למזונות מן העזבון או את היכולת לזכות בשיתוף ברכוש שנצבר על ידי קירשנבאום.
האם הידועה בציבור יורשת?
אם לא הייתה למנוח צוואה הרי שידועה בציבור יורשת מחצית מן הרכוש על פי סעיף 55 לחוק הירושה.
אלא שמקריאה בעיתונות עולה כי המנוח הותיר צוואה אחריו והוריש את כל רכושו לילדיו. צוואה זו נכתבה קודם להכרות עם בת הזוג, ואין להוציא מכלל אפשרות כי המנוח היה מעוניין להשאיר חלק מרכושו גם לבת זוגו, אלא שבפועל לא עשה כן ולא שינה את הצוואה ו/או ביטל את הצוואה עליה חתם קודם לכן.
הידועה בציבור טוענת טענה מעניינת בהקשר זה. ככל הנראה, לפי מה שניתן להבין מהמידע שפורסם בעיתונות, טוענת הידועה בציבור למצב של צוואה שנשתכחה כלומר, המנוח שכח מהעובדה שהכין וחתם על צוואה כשנתיים לפני ההכרות ביניהם ועוד לפני שידע על קיומה, ולו היה זוכר זאת היה מתקן את צוואתו ומותיר לה רכוש ודואג למצבה הכלכלי.
ניתן להבין כי טענתה הינה שהמנוח לא סבר כי יומו קרב ולכן לא שקל לתקן את צוואתו הנושנה המנותקת מהמציאות ביום פטירתו.
מדוע טוענת הידועה בציבור כי הינה הידועה בציבור של המנוח?
הידועה בציבור הינה מנהלת ארכיון המשתכרת 6,500 שקלים בחודש בלבד. היא גרושה ואם לילדים שהכירה את קירשנבאום לפני כשמונה שנים לערך, ביישוב מכמורת, שם היא מתגוררת, לאחר שהוא התאלמן.
לטענתה, כמה חודשים אחרי שהכירו הם עברו לגור ביחד וניהלו משק בית משותף.
על פי מה שנכתב בתקשורת, היא מציגה בכתב התביעה תצהירים של אנשים שהכירו אותם כבני זוג, תמונות משותפות ומסמכים על הוצאות כספיות משותפות ונסיעות לחו”ל. בין השמות של אנשים שאצלם התארחו לדבריה אנשים מפורסמים וידוענים ואף טוענת היא כי הוצגה בפני נשיא המדינה כבת זוגו של המנוח.
כקוריוז יצוין, כי בין התצהירים שהוגשו לבית המשפט בתמיכה בטענתה של אילן כי הייתה ידועה בציבור יש תצהיר מסייר ביטחון של מכמורת, שהעיד כי “ראה את מוטי וחני יושבים על הספסל ליד המזכירות כמו זוג צעיר, צוחקים ואוחזים יד ביד”.
גם נהג המונית שהסיע את קירשנבאום בקביעות הצהיר כי מוטי נראה מאוהב כמו נער בן 18….
ככל הנראה, לא יקשה עליה להוכיח את היותה הידועה בציבור של המנוח ולקבל את זכויותיה כאלמנה מקרן הפנסיה וכיוצ”ב וכך גם מהמוסד לביטוח לאומי.
יחד עם זאת, ספק אם תוכל לקבל פסק דין הצהרתי מבית המשפט המעניק לה חלק מהכספים ו/או הרכוש של מוטי קירשנבאום וספק אם תזכה במזונות מן העזבון, מאחר ובניגוד למזונות אישה כמקובל – מזונות מן העזבון נפסקים על דרך הצמצום ובמקרים בהם אין לידועה בציבור אמצעי קיום ונראה שאין זה המצב, על פני הדברים.