חיפוש

הלכת השיתוף בשירות הנושים

במסגרת תיק פש”ר 13095-03-15 ענבי ואח’ נ’ מגן ואח’

נאמן בפשיטת רגל הגיש בקשה כנגד החייבת ובעלה לפיה התבקש בית המשפט המחוזי להצהיר כי משק במושב משמרת הרשום על שם הבעל (שאינו חייב) שייך לבעל ולאשה (החייבת) בחלקים שווים ביניהם.

החייבת כפרה בזכויות שהנאמן ניסה לייחס לה, אך ייאמר כבר מראש כי גישתה לא צלחה, ובית המשפט קבע כי היא ובעלה הינם בעלי זכויות במשק מכוח הלכת השיתוף בין בני זוג.

כפועל יוצא מכך ניתן להגיש תביעה לפירוק שיתוף במקרקעין, לאלץ את הבעל והאישה למכור את המשק, וכך יוכלו הנושים שבפשיטת הרגל להיפרע מן האישה-החייבת בפש”ר.

החייבת טענה כי:

הזכויות במקרקעין נרכשו על ידי המשיב עוד בטרם הנישואין, במימון הוריו, ונרשמו על שמו, בעוד שלחייבת זכויות הרשומות על שמה במשק במושב חרות מכוח ירושת אימה.

חרף מגוריהם המשותפים של בני הזוג בבית המצוי על המקרקעין, לא הייתה כל כוונה של הצדדים לשיתוף במקרקעין, להבדיל מהמחוברים לקרקע, לגביהם אין מחלוקת כי הם רכוש משותף.

חיי נישואין תקינים אינם יוצרים זכות שיתוף בנכס חיצוני. שיתוף כזה היה על הנאמן להוכיח והוא לא עמד בנטל ההוכחה.

הנאמן טען כי:

החייבת לא נרשמה כבעלים במשק נוכח ירושה שקיבלה מאמה המנוחה הנוגעת למשק אחר במושב אחר וזוהי הסיבה האמיתית למצב המשפטי ולא העדר שיתוף בין הצדדים לאחר 50 שנות נישואין.

הלכת השיתוף בין בני זוג נשואים אשר התחתנו לפני 1.1.74 להבדיל מהסדר איזון משאבים אשר חל על צדדים שנישאו לאחר מועד זה

בית המשפט קבע לאחר שנשמעו ראיות כי החייבת ובעלה נישאו בשנת 1964 ומכאן שהמשטר הרכושי החל עליהם אינו הסדר איזון המשאבים הקבוע בחוק יחסי ממון בין בני-זוג, אלא הלכת השיתוף בנכסים;

בית המשפט מצא לנכון לקבוע כי לחייבת מחצית הזכויות במקרקעין הנדונים, ואין בסיס לטענת החייבת והמשיב לפיה זכויותיה במקרקעין מתמקדות במחוברים בלבד.

בית המשפט קבע כי זכויות החייבת מוקנות לנאמן אשר יכול לעתור למכירת המשק בהליך של פירוק שיתוף וכך לממש את המשק עבור הנושים שיוכלו לקבל כספים בגין החוב שחבה להם החייבת-האישה.

נקבע כי בפסיקת ביהמ”ש העליון נעשתה הבחנה לעניין החלת חזקת השיתוף, בין נכסים משפחתיים מובהקים ובהם דירת המגורים של בני הזוג, לבין יתר הנכסים.

כפועל יוצא מכך נכס מקרקעין ששימש את מגורי המשפחה, ייחשב כנכס בבעלות משותפת שחלה עליו הלכת השיתוף.

נקבע כי ביחס לנכסים משפחתיים מובהקים מתגבש השיתוף בהתמלא התנאים בדבר ניהול אורח חיים תקין ומאמץ משותף (כשדי בחיים משותפים תחת קורת גג אחת, ללא קרע או פירוד של ממש, כדי להצביע על אורח חיים תקין).

בכך אין כדי למנוע את החלת חזקת השיתוף גם ביחס לנכסים שאינם נכסים משפחתיים מובהקים, או ביחס לנכסים עסקיים, והכל תלוי בנסיבות העניין.

הבחנה בין נכסים שנרכשו טרם הנישואין לבין כאלה שנרכשו לאחר הנישואין

כן נקבע בפסיקה כי אין מניעה להחלת חזקת השיתוף גם על נכסים חיצוניים שנרכשו טרם הנישואין. במקרה כזה, הלכת השיתוף לא תחול באופן “אוטומטי” ועל המבקש להחילה מוטל הנטל להוכיח את כוונת השיתוף, בהינתן נסיבות המקרה הספציפי ובשים לב לטיב היחסים של בני הזוג, משך הנישואין, טיב הנכס ועיתוי ונסיבות נפילתו בחלקו של אחד מן הצדדים בלבד.

הלכת השיתוף מקימה אפוא חזקה הניתנת לסתירה בדבר השיתוף בזכויות, כמו גם בחובות. נטל ההוכחה לסתירת החזקה מוטל על הטוען לאי התקיימותה. מדובר בשאלה עובדתית, אותה יש לבחון בכל מקרה ומקרה, ע”פ נסיבותיו.

לגופו של המקרה שנדון בפסק הדין

מן הראיות והעדויות עולה כי החייבת והמשיב ניהלו אורח חיים תקין משך תקופה של למעלה מ- 50 שנה, תוך שכל אחד מהם תורם למאמץ המשותף. החייבת ובעלה התגוררו יחדיו בבית שעל המקרקעין וגידלו בו את חמשת ילדיהם. החייבת ובעלה ניהלו עסק משותף במקרקעין. החייבת הייתה פעילה בעסק המשותף ואף תרמה והשקיעה בו כספים.

נקבע כי בני הזוג נהגו בנכסיהם באופן שיתופי, לרבות במקרקעין נושא הבקשה ובמשק במושב חרות (אותו ירשה החייבת מאמה המנוחה), ובמהלך השנים הם אף שעבדו אותם יחדיו, כבעלי זכויות משותפים, לצורך הבטחת השבתן של הלוואות אשר ניתנו להם בקשר עם חובותיהם העסקיים.

למעשה, החייבת והמשיב אינם חולקים על היות החייבת שותפה מלאה בכל הבנוי על המקרקעין, וטוענים להיעדר שותפות שלה בקרקע עצמה בלבד. אלא שמהדינמיקה הכלכלית שאפיינה את חיי החייבת והמשיב, כמו גם הצהרת החייבת במסגרת הבקשה למתן הפטר (לפיה הקפידה על אי רישומה כבעלת הזכויות בקרקע המשק של בעלה במשמרת, על מנת שתוכל לקבל את הזכויות במשק אמה), עולה כוונת שיתוף מלאה בכלל הנכסים, שיש בה כדי לגבור על הרישום בפועל.

בנסיבות אלה נמצא כי אין בסיס לטענת החייבת והמשיב לפיה זכויותיה של החייבת במקרקעין מתמקדות במחוברים בלבד ונאמדות בכ-8% בלבד מערך המשק (בגין המבנים בלבד) ויש לקבוע כי זכויותיה במקרקעין הן בשיעור של 50%.

המשמעות

משמעות פסק הדין הוא כי המשק יימכר וכי הנושים יוכלו להיפרע מן החייבת חלקית או באופן מלא אך נמנעה קבלת הטענה כי אין לחייבת זכויות במשק או שזכויותיה הינן בשיעור נמוך יותר ממחצית.  לו בית המשפט היה מקבל את טענות החייבת הרי שהנושים היו יוצאים וידם על ראשם ולא היו מקבלים את החוב שפושטת הרגל חבה להם.

עו”ד אלינור ליבוביץ, מומחית בגירושין, דיני משפחה, ירושה וגישור משפחתי

כתובת המשרד: ויצמן 2, תל אביב

יצירת קשר: 03-6969916

תוכן עניינים

לוגו נוסף - עורכת דין גירושין ומשפחה אלינור ליבוביץ'
רוצים להתייעץ?

37 שנות ניסיון כאן למענכם –
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

ניב יחזקאלי
קרא עוד
לפני שאתחיל קודם כל חשוב לי לומר שאלינור בנאדם. כבר מהפגישה הראשונה היה לי חיבור וכימיה איתה. היא מאוד סובלנית, קשובה, נעימה, ישרה לא חיפשה לקחת את התיק אלא ללכת בדרך היפה בלי משפטים ובלאגן. היה לי מענה לכל שאלה שרק רציתי בכל שעה ובכל זמן אלינור עורכת דין מהשורה הראשונה. אבל צנועה שאין להסביר עורכת דין מנוסה עם סופררר הבנה וניסיון במה שהיא עושה אלינור הביאה אותי למקום אחר בחיים ואיפשרה לי להתחיל את החיים שלי מחדש ממקום בטוח וחזק.
יובל גולדברגר
קרא עוד
משרד מצוין. מקצועי מיומן וישר עם ניסיון של עשרות שנים
דרור דקל
קרא עוד
מקצועית, אמינה, מחירים הוגנים מאוד
אורי דן
קרא עוד
כשיצאתי לפנסיה, הבנתי שאני נכנס לפרק חדש בחיי - וזהו השלב שעליי להתכונן לעתיד. שלב זה כלל עריכת צוואה. כדי להבטיח שכל בני המשפחה יקבלו את המגיע להם, פניתי אל משרדה של עו"ד אלינור ליבוביץ. תודה על העזרה והסיוע המשפטי והמקצועי.
דנה לוין
קרא עוד
פרידה מבן הזוג היא לא פשוטה אף פעם. עם זאת, הצוות המקצועי של עו"ד אלינור ליבוביץ ליווה אותי ברגישות לאורך כל הליך הגירושין, סייע לי, תמך בי ועזר לי בכל שלב. אין ספק, הם סייעו והביאו לתוצאות הטובות ביותר עבורי ועבור משפחתי. תודה רבה על המקצועיות והרגישות!
ליה ברקוביץ
קרא עוד
כדי להבין האם בעלי ואני אכן צריכים להתגרש, פניתי אל עו"ד אלינור ליבוביץ - והתחלנו בהליך גישור. כך, הצלחנו לגשר על הפערים, להתכונן לעתיד המשותף - ולהבין כיצד נבנה את הפרק הבא בחיינו היטב ומבלי לפגוע בילדים המשותפים שלנו. תודה!
י עוז
קרא עוד
עורכת דין מנוסה בטירוף בדיני משפחה, יודעת להבחין בין העיקר לטפל. הראתה מסירות ורגישות יוצאת דופן לכל פרט ופרט בתיק שהסתיים בהצלחה. תודה רבה
שירה צדיק
קרא עוד
תותחית-על, מקצועית, כמו אנציקלופדיה בתחום דיני משפחה. יודעת הכל ונותנת מעצמה תמיד מכל הלב. תודה רבה על האדיבות והנכונות!
הקודם
הבא
לוגו נוסף - עורכת דין גירושין ומשפחה אלינור ליבוביץ'
צריכים עורך דין לענייני משפחה/גירושין?

לתיאום פגישת ייעוץ ללא התחייבות

מלאו את הפרטים שלכם | נחזור אליכם בהקדם

עורכת דין אלינור ליבוביץ’ – מחלוצות עורכי הדין לענייני משפחה וגירושין בישראל, עם ניסיון מקצועי עצום של 37 שנים (!) ברציפות

למשרד ניסיון מצטבר של טיפול באלפי תיקים בדיני משפחה, גירושין וירושה – כולל הצלחות תקדימיות בשורת תחומים, לרבות: מזונות, משמורת, ידועים בציבור, ניכור הורי ועוד.

עו”ד ליבוביץ’ ניהלה במשך שנים ארוכות בהצלחה את פורום דיני משפחה וגירושין באתר “וואלה!”. היא העבירה הרצאות במסגרת רשמית של לשכת עורכי הדין למאות עו”ד וחנכה דורות של עורכי דין בתחום לאורך השנים.

במשרד חיים ונושמים כל ניואנס של דיני המשפחה. ראינו כבר את כל הסרטים. טיפלנו בכל הסוגיות. פירקנו את כל סוגי המוקשים ועמדנו בכל אתגר – מה שהקנה למשרד מעמד מיוחד של אוטוריטה בתחום.

אלינור ליבוביץ' עורכת דין גירושין ומשפחה
דילוג לתוכן