חיפוש

הכאת ילדים

מכות חינוכיות?

שלמה המלך, החכם מכל אדם, כותב בספרו: “חוֹשֵׂךְ שִׁבְטוֹ שׂוֹנֵא בְנוֹ” (משלי יג, כד)  תפיסה זו אבד עליה הכלח, ורק אירוע חד פעמי, קל באופיו, יזכה ליחס של סובלנות יחסית.

מחקרים פסיכולוגיים וחינוכיים מראים כי השימוש בענישה מצד הורים, הגורמת לילדיהם כאב או השפלה, מזיק ואין לעודד אותו אלא להיפך. במקרים רבים, הגם שלא בכולם, ענישה קלה מתדרדרת עם הזמן לאלימות קשה יותר.

ענישה גופנית שראשיתה למטרות משמעת, מתדרדרת להתעללות שיטתית, המסכנת את שלומו של הילד. ענישה הגורמת כאב או השפלה כשיטת חינוך, עלולה לפגוע במיוחד בנפשו של קטין.

רוב ההורים שמשתמשים במכות לילדים פועלים כך, כתוצאה מאבדן שליטה ואבדן עשתונות ברגעים של כעס ועייפות. רק אחר כך הם מנסים להצדיק או לתרץ את העניין באידיאולוגיות פסולות. ברור לכולנו שאסור להשלים עם שום צורה של אלימות כלפי ילדים, כפי שלא נשלים עם אלימות כלפי עובדים, נשים, חיילים או עצורים.

במקום לעודד אצל הילד משמעת עצמית, עלולה היא לגרום לו נזקים פסיכולוגיים ניכרים. מקורבן אלימות עלול הילד המוכה להפוך בבגרותו לאדם אלים בעצמו וכפועל יוצא מכך לפגוע באחרים ולהיות הורה אלים בעצמו.

בית המשפט הביע לא אחת את דעתו כי אינו יכול ואינו רשאי לעצום עיניו מפני התפתחויות חברתיות ומהלקחים שהופקו ממחקרים חינוכיים ופסיכולוגיים אשר שינו את ההתייחסות באמצעי ענישה גופניים.

מעבר לכך שענישה מכאיבה או משפילה כשיטת חינוך היא אינה משיגה את מטרותיה באופן אמיתי וגורמת לילד נזקים גופניים ונפשיים, היא מפרה את זכותה הבסיסית של אוכלוסיית הילדים במדינת ישראל לכבוד ולשלמות הנפש והגוף. (ע”פ 4596/98 פלונית נ’ מדינת ישראל, פ”ד נד(1) 145).

פסיקה נאורה של בית הדין הרבני הקובע כי הכאת הילדים מהווה עילת גירושין כשלעצמה

הגדיל עשות בית הדין הרבני האזורי בתל אביב בתיק מספר 940246 עת קבע בפסק דינו כי עצם הכאת הילדים מהווה עילת גירושין העומדת בפני עצמה ומזכה את האישה בחיוב בגט, באלו המילים:

“ניתן להבין את הסלידה של האישה מהבעל שבשל מעשיו – הכאת הילדים – אינו יכול להוות דמות אבהית מחנכת, בעיני האישה, כדברי המשנה במסכת אבות (פרק ב משנה ה) שבה נאמר: “ולא הקפדן מלמד […]”

על היחס השלילי למכות של אב לילדיו אפשר ללמוד מהסוגיה בתלמוד הבבלי מסכת מועד קטן (דף יז ע”א) שם מסופר על שפחתו של רבי שהרחיקה בנידוי אדם שהכה את בנו הגדול, וחכמים קיבלו דבריה ונהגו בנידוי כלפי אותו אדם.

להלן לשון הסוגיה: “שפחה של בית רבי, לא נהגו חכמים קלות ראש בנידויה […] דאמתא דבי רבי חזיתיה לההוא גברא דהוה מחי לבנו גדול [שפחתו של רבי ראתה את אותו אדם שהכה את בנו הגדול] אמרה: ‘ליהוי ההוא גברא בשמתא’, דקעבר משום ‘ולפני עור לא תתן מכשל’ (ויקרא יט). [אמרה: יהיה אותו אדם בנידוי כי עבר על ‘ולפני עור לא תתן מכשֹׁל’] דתניא: ‘”ולפני עור לא תתן מכשל” – במכה לבנו גדול הכתוב מדבר.'”

בסוגיה מתבאר שטעם האיסור להכות את הבן הגדול הוא משום שהאב המכה מכשיל בכך את בנו, ועובר על הלאו של “לפני עוור לא תתן מכשֹׁל”.

רש”י בסוגיה מבאר שהמכשול לבן הוא בכך שקיים חשש שהמכה תביא את הבן לבעט באביו, ונמצא שהאב המכה מכשיל את בנו ובמקום לחנכו הוא מרחיקו ומחטיאו. אמנם הגרי”פ פרלא (בביאורו על ספר המצוות לרס”ג חלק ב עמוד נג) כתב שניתן לפרש שהמכשול הוא באופן מיידי שעם המכה של האב, מן הסתם, הבן מתקצף וזועף על אביו, ולכן ההכשלה נעשית מיד עם נתינת המכה. בזמן ההכאה האב מכשיל בוודאי את הבן בכך שהאב גורם לבן לזעום ולקצוף על אביו. הכשלת הבן אינה מוטלת בספק – אולי בעתיד יבעט הבן באביו, אלא קיימת הכשלה ודאית.

עוד מציין בית הדין כי דברי חכמים בנחת נשמעים, המכות והכעס אינם דרך החינוך הרצויה, יש בהם כדי להרוס את מטרת החינוך ולהשיג תוצאות הפוכות.

במקרה שנדון בתיק זה הבעל התנהג הפוך מהנדרש, הדבר מחזק את המאיסות שהאישה רוחשת לבעלה. הבעל הודה שלא היה מודרך ונהג באלימות כלפי ילדיו.

האישה אינה יכולה לסבול את דרך החינוך שהנהיג הבעל ואת האווירה שאותה השרה בבית. הבעל לא נהג כשורה והאישה מאסה בהתנהגותו. התנהגות הבעל גרמה לריחוק וניתוק בין הצדדים. האישה מאסה בדרך שבה הנהיג הבעל את הבית, ובצדק.

עוד קובע בית הדין כי אמנם לצורך חינוך הילדים על ההורים להציב לילדים גבולות. על אי הצבת גבולות נאמר בספר משלי (פרק יג פסוק כד): “חושך שבטו שונא בנו”, אלא שיש למצוא את הדרך הנאותה לחינוך הילדים ולהצבת הגבולות בהתאם להבנת מצבם ותכונותיהם של הילדים ומצב הדור, בבחינת “חנוך לנער על פי דרכו” (משלי פרק כב פסוק ו).

כך הם פני הדברים לדידו של בית הדין הרבני בפסק הדין שאוזכר לעיל, ואכן ראויה לשבח גישה ליברלית ומתקדמת זו.

ההלכה האזרחית באשר להכאת ילדים

בית המשפט העליון בשורה ארוכה של פסקי דין ראה בהכאת ילדים ו/או בני משפחה ככזו המחייבת תגובה עונשית מרתיעה. ראו למשל דבריו של כב’ השופט רובינשטיין ב- רע”פ 8171/10 פלוני נ’ מדינת ישראל: “… ובוודאי אין להלום טענות כגון ‘מכות חינוכיות’, תופעות שעל בתי המשפט לסייע לשירושן. בית משפט זה נתן דעתו בעבר לנושא ענישה גופנית למטרות חינוך במיוחד בפסק דינה המקיף של השופטת (כתארה אז) ביניש בע”פ 4596/98 פלונית נ’ מדינת ישראל… שם נאמר כי ‘ענישה גופנית כלפי ילדים או השפלתם וביזוי כבודם כשיטת חינוך מצד הוריהם, פסולה היא מכל וכל, והיא שריד לתפיסה חברתית-חינוכית שאבד עליה כלח, הילד אינו רכוש הורהו; אסור כי ישמש שק אגרוף, שבו יכול ההורה לחבוט כרצונו, כך גם כאשר ההורה מאמין בתום לב שמפעיל הוא את חובתו וזכותו לחינוך ילדו’. דברים אלה מדברים בעדם… חשיבות המדיניות השיפוטית בנושא זה מוטעמת בכך, שהמדובר בסיטואציות ביתיות זמינות. מעבר לתהליכים חינוכיים נחוצים, על הכל לדעת, כי הורה המנצל את כוחו הפיסי ו’הסמכותי’ העדיף לשם חינוך, שיש בו אלימות, תבוא ענישתו הפלילית.”

עיון בפסיקה מלמד כי הענישה הנוהגת בעבירות אלימות כלפי בת זוג או כלפי ילדים שבוצעו בנסיבות דומות לנסיבות ביצוע העבירות על ידי הנאשם כוללת, בדרך כלל, רכיב מוחשי של מאסר בפועל או בעבודות שירות. ראו למשל רע”פ 1826/11 אהרון נ’ מדינת ישראל (); רע”פ 7951/10 ניב נ’ מדינת ישראל עפ”ג (ב”ש) 35613-08-11 פבריקנט נ’ מדינת ישראל; עפ”ג (מרכז) 3230-03-11 מדינת ישראל נ’ אוזטורק ; רע”פ 8171/10 פלוני  הנ”ל; עפ”ג (ת”א) 35253-10-10 מדינת ישראל נ’ עספור  ת”פ (שלום פ”ת) 23864-08-12 מדינת ישראל נ’ י”פ.

האמנה לזכויות הילד

בסעיף 19 של האמנה לזכויות הילד, שישראל חתומה עליה, כתוב: ‘המדינות החברות ינקטו אמצעים תחיקתיים, חברתיים וחינוכיים מתאימים, על מנת להגן על הילד מפני אלימות גופנית לסוגיה”.

סייגים

אין בכך כדי לומר, כי כל ענישה חינוכית או אלימות של הורים כלפי ילדיהם הקטינים מקימה אישום פלילי בהכרח. להורה עומדות ההגנות הקבועות בחוק העונשין, הקובעות סייגים לאחריות פלילית בנסיבות מתאימות, ובהן ייכללו כל אותם מקרים של שימוש בכוח לצורך הגנה על גופו של הקטין או של אחרים.

בסייגים המוכרים לפטור מאחריות פלילית יש כדי לבטא הבחנה הולמת בין שימוש בכוח בידי הורים למטרות של “ענישה חינוכית” שפסולה היא ואף אסורה, לבין שימוש סביר בכוח שנועד למנוע נזק לילד עצמו או לזולתו, או לאפשר קיום מגע קל, גם אם תקיף, בגופו של ילד לשם שמירה על הסדר.

בנוסף, קיימות בדין הפלילי “מסננות” מספיקות, על-מנת שמקרים קלי ערך לא ייכנסו לגדרו. כך למשל ניתן בידי התביעה שיקול-דעת שלא להעמיד לדין בהיעדר עניין לציבור, וכן מצויה בדין הפלילי הגנת “זוטי דברים”, שאף בה יש כדי למנוע הטלת אחריות פלילית בשל שימוש בכוח קל ערך של הורה כלפי ילדו. (ע”פ 4596/98 פלונית נ’ מדינת ישראל, פ”ד נד(1) 145.

ברור כי הכאה חד פעמית של קטין (ולא תוך כדי הפעלת אלימות קשה במיוחד) נחשבת למעשה שלא יצדיק הגשת כתב אישום כנגד ההורה שכן הוא חוסה בהגנת הזוטות וזאת להבדיל מדפוס התנהגות אלים, מתמשך ובלתי פוסק כלפי הקטין.

יש הבדל בין עבירה פלילית לבין מתן צו הגנה בתוך המשפחה

אין בעובדה שהכאה מסוימת של הילד אינה מגעת כדי איסור פלילי, כדי למנוע ממנה מלהוות עילה למתןצו הגנה או כדי להתיר אותה במסגרת הקשר הורה-ילד במסגרת הסדרי המפגש/ראייה. גם אם מדובר ב”הכאה קלה”, גם אם מדובר במעשה חד פעמי, על בית המשפט לשמור על הקטינים מפני הידרדרות לאלימות מתמשכת.

עו”ד אלינור ליבוביץ, מומחית בגירושין, דיני משפחה, ירושה וגישור משפחתי

 

תוכן עניינים

לוגו נוסף - עורכת דין גירושין ומשפחה אלינור ליבוביץ'
רוצים להתייעץ?

38 שנות ניסיון כאן למענכם –
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

ניב יחזקאלי
קרא עוד
לפני שאתחיל קודם כל חשוב לי לומר שאלינור בנאדם. כבר מהפגישה הראשונה היה לי חיבור וכימיה איתה. היא מאוד סובלנית, קשובה, נעימה, ישרה לא חיפשה לקחת את התיק אלא ללכת בדרך היפה בלי משפטים ובלאגן. היה לי מענה לכל שאלה שרק רציתי בכל שעה ובכל זמן אלינור עורכת דין מהשורה הראשונה. אבל צנועה שאין להסביר עורכת דין מנוסה עם סופררר הבנה וניסיון במה שהיא עושה אלינור הביאה אותי למקום אחר בחיים ואיפשרה לי להתחיל את החיים שלי מחדש ממקום בטוח וחזק.
יובל גולדברגר
קרא עוד
משרד מצוין. מקצועי מיומן וישר עם ניסיון של עשרות שנים
דרור דקל
קרא עוד
מקצועית, אמינה, מחירים הוגנים מאוד
אורי דן
קרא עוד
כשיצאתי לפנסיה, הבנתי שאני נכנס לפרק חדש בחיי - וזהו השלב שעליי להתכונן לעתיד. שלב זה כלל עריכת צוואה. כדי להבטיח שכל בני המשפחה יקבלו את המגיע להם, פניתי אל משרדה של עו"ד אלינור ליבוביץ. תודה על העזרה והסיוע המשפטי והמקצועי.
דנה לוין
קרא עוד
פרידה מבן הזוג היא לא פשוטה אף פעם. עם זאת, הצוות המקצועי של עו"ד אלינור ליבוביץ ליווה אותי ברגישות לאורך כל הליך הגירושין, סייע לי, תמך בי ועזר לי בכל שלב. אין ספק, הם סייעו והביאו לתוצאות הטובות ביותר עבורי ועבור משפחתי. תודה רבה על המקצועיות והרגישות!
ליה ברקוביץ
קרא עוד
כדי להבין האם בעלי ואני אכן צריכים להתגרש, פניתי אל עו"ד אלינור ליבוביץ - והתחלנו בהליך גישור. כך, הצלחנו לגשר על הפערים, להתכונן לעתיד המשותף - ולהבין כיצד נבנה את הפרק הבא בחיינו היטב ומבלי לפגוע בילדים המשותפים שלנו. תודה!
י עוז
קרא עוד
עורכת דין מנוסה בטירוף בדיני משפחה, יודעת להבחין בין העיקר לטפל. הראתה מסירות ורגישות יוצאת דופן לכל פרט ופרט בתיק שהסתיים בהצלחה. תודה רבה
שירה צדיק
קרא עוד
תותחית-על, מקצועית, כמו אנציקלופדיה בתחום דיני משפחה. יודעת הכל ונותנת מעצמה תמיד מכל הלב. תודה רבה על האדיבות והנכונות!
אביחי צרפתי
קרא עוד
משרד עורכי דין אלינור ליבוביץ הוא מהמובילים במשרדי עורכי הדין בארץ, ניסיון רב השנים, האכפתיות והמקצועיות של עוה"ד ליבוביץ מביא את משרדה למצוינות. כך צריך לנהוג עורך דין, במקצועיות ורגישות ללקוחותיו. ממליץ בחום.
תיקי פראטר
קרא עוד
ממליצה בחום על עו"ד לייבוביץ! עו"ד ותיקה, מנוסה, אכפתית ותמיד זמינה ללקוחות. יש לה רעיונות יצירתיים והיא תמיד חותרת לסיים הליכי גירושין בהסכם לטובת כל הצדדים המעורבים.
הקודם
הבא
לוגו נוסף - עורכת דין גירושין ומשפחה אלינור ליבוביץ'
צריכים עורך דין לענייני משפחה/גירושין?

38 שנות ניסיון בתחום לשירותכם. לתיאום פגישת ייעוץ ללא התחייבות

מלאו את הפרטים שלכם | נחזור אליכם בהקדם

עורכת דין אלינור ליבוביץ’ – מחלוצות עורכי הדין לענייני משפחה וגירושין בישראל, עם ניסיון מקצועי עצום של 38 שנים (!) ברציפות

למשרד ניסיון מצטבר של טיפול באלפי תיקים בדיני משפחה, גירושין וירושה – כולל הצלחות תקדימיות בשורת תחומים, לרבות: מזונות, משמורת, ידועים בציבור, ניכור הורי ועוד.

עו”ד ליבוביץ’ ניהלה במשך שנים ארוכות בהצלחה את פורום דיני משפחה וגירושין באתר “וואלה!”. היא העבירה הרצאות במסגרת רשמית של לשכת עורכי הדין למאות עו”ד וחנכה דורות של עורכי דין בתחום לאורך השנים.

במשרד חיים ונושמים כל ניואנס של דיני המשפחה. ראינו כבר את כל הסרטים. טיפלנו בכל הסוגיות. פירקנו את כל סוגי המוקשים ועמדנו בכל אתגר – מה שהקנה למשרד מעמד מיוחד של אוטוריטה בתחום.

אלינור ליבוביץ' עורכת דין גירושין ומשפחה
דילוג לתוכן