עו”ד אלינור ליבוביץ, מומחית בגירושין גישור ודיני משפחה
מנהלת את פורום הגירושין בוואלה! מנהלת ובעלים של אתר gerushin.co.il
כל עורך דין מנוסה המומחה לגירושין והעוסק בתחום דיני משפחה וגירושים מכיר טקטיקות כשרות יותר ופחות על מנת להשיג ללקוח את מטרתו. נושא הילדים הוא “הבטן הרכה”. באמצעות הילדים, אפשר – למרות שזה מעשה לא תקין בלשון המעטה – לפגוע בהורה השני, בדרך כלל בגבר/באב.
בנושא משמורת הילדים יש כיום מאבקים לא מעטים, כאשר הנטייה היא לכיוון של משמורת משותפת במקרים רבים. לאור המלצות ועדת שניט, שאמנם טרם קיבלו ביטוי בחקיקה, ולאור היוזמה של שרת המשפטים, להעמיד את חזקת הגיל הרך על שנתיים במקום שש (כפי שקיים היום) – ברור שברירת המחדל תהיה משמורת משותפת ולא משמורת יחידנית בדרך כלל אצל האם.
עם פתיחת הליך גירושין, מופרכות לחלל האוויר אמירות רבות ובין היתר איומים וזאת על מנת להרתיע את הצד השני ולהוריד לו את הביטחון העצמי ביכולת להשיג הישגים בהליך המשפטי.
מהם האיומים הנפוצים ביותר? כמה דוגמאות ממצות:
- “אני אומר במהלך הדיון בבית המשפט או בבית הדין כי את/ה חולה נפש, ואז לא יתנו לך את הילדים לביקורים”.
- “אני אומר בבית המשפט שאת בוגדת עם גברים אחרים ואז לא תוכלי לגדל את הילדים, אני אגדל אותם והם יהיו אצלי”.
- “אני אומר בבית המשפט שניסית לגעת באיברים אינטימיים של הילדים ואז לא יתנו לך להתקרב אליהם”.
- “אני אומר שהזנחת את הילדים, לא בישלת להם אוכל, ולא טיפלת בהם והם מסתובבים מלוכלכים ועם כינים” ועוד כהנה וכהנה.
ישנם המגדילים עשות ונוקטים במהלכים כגון:
- עזיבת הבית במפתיע עם הילדים מבלי לומר לצד השני על הכוונה שלא להחזירם. ישנם הורים הנעלמים פשוטו כמשמעו עם הילדים ולא מודיעים להיכן עברו.
- ניתוק מלא של ההורה מהילדים, עם עזיבת הבית, והימנעות מוחלטת מלאפשר לאב לשוחח עם הילדים,לא כל שכן לראות אותם.
- התנגדות מוחלטת למפגש בין ההורה השני לילדים. התעקשות על מרכז קשר שלא לצורך כשאין כל סיכון לילדים במפגש רגיל.
- תלונה שקרית למשטרה על אלימות שלא הייתה ולא נבראה.
- הסתה של הילדים כנגד ההורה השני באמצעים גלויים או במסרים מוסווים. כמו: “אבא לא משלם מזונות אז אין לי כסף לקנות לך את נעלי ההתעמלות היקרות שאתה רוצה”.
איך אפשר להתמודד עם האיומים או המעשים שצד נוקט בנוגע לילדי בני הזוג?
במקרים כאלה ידו של הגבר על התחתונה בשלב המקדמי, שכן הוא מנותק מן הילדים במידה והאם נוקטת במהלך של לקיחתם הילדים והעלמתם מן האב. יחד עם זאת אם חוטפת ומנכרת יכולה למצוא עצמה מפסידה בהמשך ההליך.
התנהגות כזו יכולה לפעול לרעתה של האם ולשמש כבומרנג, אם יודעים להציג את העובדות היטב ונכונות לבית המשפט ולפקידת הסעד שתתערב מן הסתם בתיק. האב יכול להפוך את היוצרות ולגרום למעשה של האם להיראות בצורה שלילית בעיני בית המשפט ופקידת הסעד, ובסופו של דבר יכול לצאת וידו על העליונה, תלוי בפעולות שיעשה ובצורה שהדברים יוצגו על ידי עורך הדין.
איך מתמודדים עם מקרה של העלמת הילדים?
יש צורך להגיש תביעת משמורת ובמסגרתה בקשה דחופה להסדרי ראייה ו/או להחזרת הילדים למקום המגורים המקורי.
החשוב ביותר הוא להיות בכל יום ויום עם האצבע על הדופק, להגיש בקשות תכופות לבית המשפט וזאת עד לקבלת החלטה שתאפשר חידוש הקשר.
בדרך כלל במקרים דחופים מסוג זה מפנה בית המשפט את בני הזוג ליחידת הסיוע הסמוכה לבית המשפט, שבה משרתים עו”ס המתמצאים בסכסוכי גירושים ומשפחה ומתמקדים בהסדרת נושא המשמורת כמו גם נושא הסדרי הראיה.
כמו כן מוזמן בהמשך הדיונים תסקיר מפקידת סעד לסדרי דין, אשר מפרט ומבהיר את מערכת היחסים המשפחתית, מתאר את המשבר, ונותן המלצות בדבר המשמורת או המשמורת המשותפת.
איך מתמודדים עם תלונה שקרית במשטרה?
במקרה של חשש מפני אשה אשר יכולה לבדות מליבה ארוע אלימות – אנו במשרד עו”ד אלינור ליבוביץ ממליצים לגבר להקליט את שיחותיו עם אשתו ולתעד כל מפגש כדי להפריך את טענות השווא. כמו כן אם הדבר אפשרי אנו ממליצים לעזוב את הבית במידה והמצב מאפשר זאת, כדי להימנע מחיכוכים חוזרים ונשנים, דבר שיביא בסופו של דבר להליך פלילי במקרה הגרוע ובמקרה ה”פחות גרוע” -יביא להליך של צו הגנה או צו הרחקה.
איך מתמודדים עם הזמנת בעל לחקירה במשטרה?
במקרה מסוג זה אנו ממליצים לשכור עורך דין פלילי אשר ידריך וינחה את הגבר בטרם הוא נחקר במשטרה, כיצד להיחקר וכיצד לענות על שאלות החוקר המשטרתי, על מנת לשכנע שלא הייתה כל אלימות במשפחה, אלא זו תלונת שווא בצל הליך הגירושין, ועל מנת למנוע הגשת כתב אישום על ידי הפרקליטות.