חיפוש

האם ניתן לחזור מחתימת על הסכם ממון?

האם יכול אדם שחתם על הסכם ממון לטעון כי לא הבין על מה חתם?

עו”ד אלינור ליבוביץ, מומחית בגירושין גישור ודיני משפחה

מנהלת את פורום הגירושין בוואלה! מנהלת ובעלים של אתר gerushin.co.il

טל ודוד נישאו בחתונה שמחה ומפוארת, במימון הוריה של טל, אשר היו אנשים אמידים. בסמוך לנישואין נתנו הוריה של טל לבני הזוג שני מיליון שקלים על מנת שירכשו דירה, ואכן בני הזוג רכשו דירה מרווחת בקרית אונו. הדירה אמנם נרשמה על שם בני הזוג בחלקים שווים, אך אביה של טל, איש עסקים מנוסה, דרש להגן על הכספים שנתן לבתו, וקודם למתן הכספים – עמד על כך כי בני הזוג יחתמו על הסכם יחסי ממון בין בני זוג.

לאור דרישתו של אביה של טל אשר התנה את המתנה בתנאי מפסיק, הוסכם כי בני הזוג יחתמו על הסכם יחסי ממון, שלפיו, אם הנישואין יעלו על שרטון ובני הזוג יתגרשו או ייפרדו, תעבור הדירה לבעלות מלאה של טל. דוד חתם על ייפוי כוח בלתי חוזר, במעמד אישור הסכם הממון בפני נוטריון, המאפשר להעביר את הזכויות בדירה משמו לשמה של טל, במקרה של גירושין.

כאשר עלו הנישואין על שרטון, התכחש דוד להתחייבותו, פנה לעורך דין והוציא צו מניעה זמני האוסר על כל דיספוזיציה בדירה ובמיוחד על העברת חלקו בדירה על שמה של טל. דוד הגיש תביעה לבית המשפט לענייני משפחה, תביעה לפסק דין הצהרתי ובתביעה עתר כי בית המשפט יקבע כי הסכם הממון בטל וכי מחצית הזכויות בדירה שייכות לו למרות החתימה על הסכם ממון ולמרות ייפוי הכוח הבלתי חוזר עליו חתם אצל הנוטריון שאישר את הסכם הממון.

דוד טען כי לא היה מיוצג על ידי עורך דין ואפילו לא התייעץ עם עורך דין בסמוך לחתימה על הסכם הממון, כי לא הבין על מה הוא חותם, וכי לא היה ער לכך שאם הצדדים יתגרשו – הוא מוותר על מחצית הזכויות בדירה. עוד טען דוד כי השתתף בשיפוץ הדירה, אשר שודרגה בסכום של 70,000 ₪ כשלוש שנים לאחר רכישתה.

בית המשפט אמנם נתן צו מניעה זמני, ולא אפשר שינוי הסטטוס קוו כל עוד הליכים משפטיים מתקיימים, אך לאחר שמיעת ההוכחות והצגת הראיות מצד שני הצדדים, לא השתכנע לתת לדוד את הסעד אותו ביקש, וקבע כי הסכם הממון בתוקף וכי הדירה תעבור לבעלותה המלאה של טל.

יחד עם זאת, קבע בית המשפט כי יש לשלם לדוד 35,000 ₪ בגין חלקו בשיפוץ הדירה.

מדוע פסק בית המשפט כפי שפסק?

הלכה פסוקה היא כי נטל ההוכחה מוטל על מי שחתום על מסמך, לשכנע את בית המשפט, כי לא הבין את תוכנו של המסמך עליו הוא חתום. משמע מי שמנסה לטעון לאי תקפותו ולבטלותו של הסכם ממון – עליו לתמוך את טענותיו בראיות מהימנות שישכנעו את בית המשפט.

נפסק לא אחת כי חזקה על החותם על מסמך בכתב כי הבין את תוכנו של המסמך עליו חתם וכי היה מודע למשמעותה ולתוצאות חתימתו, ועל כן אין הוא יכול לנער חוצנו ממנו (ע”א 467/64 שוויץ נ’ סנדור, פ”ד יט (2)113, 117: ע”א 1513/99 דטיאשוילי נ’ בנק לאומי לישראל בע”מ, פ”ד נד (3) 591, 594: בע”א 1319/06 שלק נגד טנא נגה (שווק) 1981 בע”מ, בסעיף 11 לפסק הדין).

כך נפסק כי על דרך הכלל-אדם החותם על מסמך בלא לדעת תוכנו, לא יישמע בטענה שלא קרא את המסמך ולא ידע על מה חתם ובמה התחייב (ע”א 467/64 הנ”ל, שם: ראו גם ע”א 413/79 אדלר חברה לבניין בע”מ נ’ מנסור , פ”ד לד(4) 29,38. שם, הובהר, בין השאר, כי טענה בדבר בטלות חוזה לא תעמוד למי שלא טרח לקרוא על מה הוא חותם ולא עמד על ההשלכות הנובעות מכך).

וכך גם נפסק בעניין ע”א 121/70 דב גלעדי נ’ אוריון חברה לביטוח, פ”ד כ”ה (1) 648,661 שם ניתנה הבהרתו החד משמעית של ביהמ”ש כי- בין כה וכה אינה נשמעת הטענה מפי החותם על המסמך, שהוא חתם מבלי לקוראו תחילה ומבלי לדעת את תוכנו. אם לא ניתנה לו ההזדמנות לקוראו תחילה היה עליו להימנע מלחתום ואם לא קראו מסיבה אחרת או ללא כל סיבה, אין לו אלא להלין על עצמו בלבד ורואים אותו כאילו לקח על עצמו מרצון את הסיכון בחתימתו על מסמך סתם”!

עוד יובהר ויודגש כי הלכה זו כוחה יפה, ביתר שאת, כאשר עניין לנו במסמכים בעלי חשיבות, כמו הסכם יחסי ממון בין בני זוג, שכן ההיגיון מחייב כי החתימה עליהם לא תעשה בהיסח הדעת (ע”א 6645/00 ערד נ’ אבן, פ”ד נו(5) 365,375-376, כן ראו ע”א 548/96 בנק איגוד לישראל נ’ לופו, פ”ד נד (2) 559: רע”א 11519/04 לבקוביץ’ נ’ בנק הפועלים בע”מ (לא פורסם)).

עסקינן בשני מסמכים בעלי חשיבות גדולה, משפטית וכלכלית, הסכם יחסי ממון וכן ייפוי כוח בלתי חוזר, וחזקה על דוד כי לא חתם על המסמכים בהיסח הדעת ובדרך אגב אלא הבין את משמעויותיהם המשפטיות והכלכליות והסכים לתוכן התחייבותו. בסופו של דבר לולא היה דוד מסכים לתנאים של אביה של טל – לא היו בני הזוג מקבלים סכום כסף נכבד לרכישת דירה, והיו משלמים שכר דירה וחיים בדוחק.

המתנה הייתה מתנה על תנאי, והמתנה הותנתה בתנאי מפסיק, דהיינו, החזר הזכויות במידה והצדדים יתגרשו. מאחר ותנאי זה נכתב במפורש בהסכם הממון אפשר היה לטעון כי יש לו תוקף מחייב. לעומת זאת טענה מסוג זה שתיטען ללא מסמך בכתב – עשויה ברוב המקרים להידחות על הסף בידי בית המשפט, כי בדרך כלל לא ניתנות מתנות על תנאי ובדרך כלל מדובר במתנות מוגמרות וסופיות.

לאור האמור, נקבע בפסיקה כי הנטל להוכחת טענה מסוג זה בנוגע לבטלותו של חוזה הוא כבד מן הנטל הנדרש להוכחת טענות אחרות במשפטים אזרחיים, והמעלים טענה זו נדרשים לתמוך אותה “בראיות פוזיטיביות כאפשרות קרובה” (ע”א 1548/96 הנ”ל, ע”מ 571-570: ע”א 1513/99 הנ”ל, ע”מ 594).

מאחר ודוד לא סיפק את הראיות הנדרשות להוכחת טענותיו, כי לא ידע ו/או לא הבין במה מדובר כאשר חתם על הסכם יחסי הממון – לא יכול היה בית המשפט להיעתר לעתירתו ודחה את התביעה שהגיש.

דוד הסתפק בתצהיר לפיו לא הבין על מה הוא חותם וכי לא ידע שאם בני הזוג יתגרשו – יאלץ להחזיר את המתנה שקיבל על תנאי, ולא הביא ראיות מעבר לכך.

דוד טען כי חברים של הוריה של טל שמעו את אביה של טל אומר ומבטיח לו כי המסמך הוא פורמלי בלבד וכי לא יבקש ממנו להחזיר את המתנה. דוד לא הזמין חברים אלו לעדות בבית המשפט. לטענתו של דוד – דברים אלו נאמרו על ידי אביה של טל גם במעמד החתימה על הסכם הממון בנוכחות הנוטריון שניסח את ההסכם ואישר אותו.

הלכה פסוקה היא, כי חזקה על בעל דין שלא ימנע מבית המשפט ראיה שתהא לטובתו, ולפיכך, אם נמנע בעל דין מהבאת ראיה, אשר לפי תכתיב השכל הישר הייתה תורמת לגילוי האמת, יש להניח כי ראיה זו הייתה פועלת לרעתו (ראה לעניין זה: ע”א 50/89 קופל נ’ טלקאר, פ”ד מד(4) 603; ע”א 465/88 הבנק למימון ומסחר נ’ סלימה מתתיהו ואח’, פ”ד מה(4) 651, 658; ע”א 240/77 שלמה כרמל בע”מ נ’ פרפורי ושות’ בע”מ, פ”ד לד(1) 701).

משמע, לו הייתה טענתו של דוד נכונה – הוא היה מבסס אותה באמצעות עדים שהיה אמור להזמין לבית המשפט ומשלא עשה כן – נדחתה תביעתו מכל וכל.

משלא עשה כן עומד המסמך בחזקת מסמך שנחתם מתוך רצון והבנה של תוכנו ומשמעותו העובדתית והמשפטית. דוד אם כן, נאלץ להעביר את זכויותיו בדירה לטל, ויצא ללא כל רכוש ו/או כספים מהנישואין, כשהוא מקבל החזר לבד בגין מחצית ההשקעה/השיפוץ בדירה.

דוד חויב גם בהוצאות משפט של 20,000 ₪ שאותם עליו לשלם לטל.

תוכן עניינים

לוגו נוסף - עורכת דין גירושין ומשפחה אלינור ליבוביץ'
רוצים להתייעץ?

38 שנות ניסיון כאן למענכם –
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

ניב יחזקאלי
קרא עוד
לפני שאתחיל קודם כל חשוב לי לומר שאלינור בנאדם. כבר מהפגישה הראשונה היה לי חיבור וכימיה איתה. היא מאוד סובלנית, קשובה, נעימה, ישרה לא חיפשה לקחת את התיק אלא ללכת בדרך היפה בלי משפטים ובלאגן. היה לי מענה לכל שאלה שרק רציתי בכל שעה ובכל זמן אלינור עורכת דין מהשורה הראשונה. אבל צנועה שאין להסביר עורכת דין מנוסה עם סופררר הבנה וניסיון במה שהיא עושה אלינור הביאה אותי למקום אחר בחיים ואיפשרה לי להתחיל את החיים שלי מחדש ממקום בטוח וחזק.
יובל גולדברגר
קרא עוד
משרד מצוין. מקצועי מיומן וישר עם ניסיון של עשרות שנים
דרור דקל
קרא עוד
מקצועית, אמינה, מחירים הוגנים מאוד
אורי דן
קרא עוד
כשיצאתי לפנסיה, הבנתי שאני נכנס לפרק חדש בחיי - וזהו השלב שעליי להתכונן לעתיד. שלב זה כלל עריכת צוואה. כדי להבטיח שכל בני המשפחה יקבלו את המגיע להם, פניתי אל משרדה של עו"ד אלינור ליבוביץ. תודה על העזרה והסיוע המשפטי והמקצועי.
דנה לוין
קרא עוד
פרידה מבן הזוג היא לא פשוטה אף פעם. עם זאת, הצוות המקצועי של עו"ד אלינור ליבוביץ ליווה אותי ברגישות לאורך כל הליך הגירושין, סייע לי, תמך בי ועזר לי בכל שלב. אין ספק, הם סייעו והביאו לתוצאות הטובות ביותר עבורי ועבור משפחתי. תודה רבה על המקצועיות והרגישות!
ליה ברקוביץ
קרא עוד
כדי להבין האם בעלי ואני אכן צריכים להתגרש, פניתי אל עו"ד אלינור ליבוביץ - והתחלנו בהליך גישור. כך, הצלחנו לגשר על הפערים, להתכונן לעתיד המשותף - ולהבין כיצד נבנה את הפרק הבא בחיינו היטב ומבלי לפגוע בילדים המשותפים שלנו. תודה!
י עוז
קרא עוד
עורכת דין מנוסה בטירוף בדיני משפחה, יודעת להבחין בין העיקר לטפל. הראתה מסירות ורגישות יוצאת דופן לכל פרט ופרט בתיק שהסתיים בהצלחה. תודה רבה
שירה צדיק
קרא עוד
תותחית-על, מקצועית, כמו אנציקלופדיה בתחום דיני משפחה. יודעת הכל ונותנת מעצמה תמיד מכל הלב. תודה רבה על האדיבות והנכונות!
אביחי צרפתי
קרא עוד
משרד עורכי דין אלינור ליבוביץ הוא מהמובילים במשרדי עורכי הדין בארץ, ניסיון רב השנים, האכפתיות והמקצועיות של עוה"ד ליבוביץ מביא את משרדה למצוינות. כך צריך לנהוג עורך דין, במקצועיות ורגישות ללקוחותיו. ממליץ בחום.
תיקי פראטר
קרא עוד
ממליצה בחום על עו"ד לייבוביץ! עו"ד ותיקה, מנוסה, אכפתית ותמיד זמינה ללקוחות. יש לה רעיונות יצירתיים והיא תמיד חותרת לסיים הליכי גירושין בהסכם לטובת כל הצדדים המעורבים.
הקודם
הבא
לוגו נוסף - עורכת דין גירושין ומשפחה אלינור ליבוביץ'
צריכים עורך דין לענייני משפחה/גירושין?

38 שנות ניסיון בתחום לשירותכם. לתיאום פגישת ייעוץ ללא התחייבות

מלאו את הפרטים שלכם | נחזור אליכם בהקדם

עורכת דין אלינור ליבוביץ’ – מחלוצות עורכי הדין לענייני משפחה וגירושין בישראל, עם ניסיון מקצועי עצום של 38 שנים (!) ברציפות

למשרד ניסיון מצטבר של טיפול באלפי תיקים בדיני משפחה, גירושין וירושה – כולל הצלחות תקדימיות בשורת תחומים, לרבות: מזונות, משמורת, ידועים בציבור, ניכור הורי ועוד.

עו”ד ליבוביץ’ ניהלה במשך שנים ארוכות בהצלחה את פורום דיני משפחה וגירושין באתר “וואלה!”. היא העבירה הרצאות במסגרת רשמית של לשכת עורכי הדין למאות עו”ד וחנכה דורות של עורכי דין בתחום לאורך השנים.

במשרד חיים ונושמים כל ניואנס של דיני המשפחה. ראינו כבר את כל הסרטים. טיפלנו בכל הסוגיות. פירקנו את כל סוגי המוקשים ועמדנו בכל אתגר – מה שהקנה למשרד מעמד מיוחד של אוטוריטה בתחום.

אלינור ליבוביץ' עורכת דין גירושין ומשפחה
דילוג לתוכן