האם יכול אב להגיש תביעה להפחתת מזונות או תביעה לביטול מזונות כאשר אינו משלם כלל את מזונות הילדים מזה חודשים רבים או שנים
ישנם שופטים רבים שיסברו כי מי שאינו משלם מזונות ילדים במשך תקופה ארוכה, אינו רשאי להגיש תביעה לביטול מזונות או תביעה להפחתת מזונות, מהסיבה שאי ביצוע תשלום מזונות הילדים, מהווה חוסר תום לב או חוסר ניקיון כפיים ומסיבה זו בית המשפט לא יעתר לו.
קיימת חשיבה בקרב חלק מהשופטים כי מי שאינו מקיים הסכמים ו/או פסקי דין למזונות מזה שנים על גבי שנים, מגיע לפתחו של בית המשפט הנכבד בחוסר ניקיון כפיים ועל כך נאמר זה מכבר על ידי כב’ השופט פפרני בתלה”מ 63887-05-18, אשר מנתח מההיבט המשפטי את המצב וקובע באשר לתובע, אשר הגיע בפניו עם תביעה להפחתת מזונות:
התובע אינו משלם את דמי המזונות השוטפים – על בית המשפט לשאול עצמו האם אדם שאינו נושא במזונות ילדיו השוטפים, מזה זמן רב, צובר חובות מזונות של מאות אלפי שקלים, רשאי לבוא בפני בית המשפט, ולעתור להפחתת הסכום שאינו משולם על ידו ממילא, כל זאת כאשר בתקופת הביניים קיבל התובע ירושה בסך של כמיליון ₪. לטעמי, כפי שקבעתי גם בעניין תמ”ש 55411-11-12 ….. התשובה לשאלה הנה בשלילה, לבטח במקרה זה שבו הסכום שנפסק בהסכמת הצדדים, בשני הסכמים שונים, והסכום הינו על הצד הנמוך.
עוד קובע כב’ השופט פפרני ומצטט מדבריה של השופטת נילי מימון בתמ”ש 23383-12-12 נ.א. נ’ א.ש. כדלקמן:
התובע בא בידיים לא נקיות ושלא כדין, התובע משתמש בזכויות ובפעולות משפטיות בעצם הגשת תביעה זו שלא בתום לב ושלא בדרך מקובלת כקבוע בסעיף 61(ב) לחוק החוזים (חלק כללי) תשל”ג-1973 בכך שבא בתביעה להפחתת דמי מזונות בהם חויב עבור בנו הקטין אולם לא שילם כל תשלום במשך שמונה שנים למזונות הבן (למעט סך של כ – 10,000 ₪ שניתן רק לאחר נקיטה בהליכי הוצאה לפועל במשך השנים). אין זו פעולה בתום לב ובדרך מקובלת להגיש תביעה להפחתת דמי מזונות כאשר לא משולם כל תשלום עבור מזונות הילד משך שנים רבות, ולכך יצטרף שמוצע על ידו לכסות חוב שנצבר משך השנים בהן כלכלה הנתבעת לבדה את ילדם, חוב העולה על 300,000 ₪, בתשלומים של 200 ₪ לחודש”.
סמכותו של בית משפט למחוק תובענה על הסף
עולה אם כן כאשר התובע אינו עומד בדרישת תום הלב, על בית המשפט להביא עניין זה כנתון בעל משקל של ממש. עניין זה מקבל משנה תוקף שעה שהוכח באותו מקרה כי התובע קיבל לפני זמן לא רב ירושה בשווי של כמיליון ₪.
בית המשפט קובע כי עוד בטרם רכש התובע לצרכיו בית מגורים, ג’יפ וקרוואן, היה עליו לפנות לנתבעת ולהסדיר את חוב מזונות העבר, וכן לדאוג לתשלום דמי המזונות השוטפים.
כך גם קבעה כב’ השופטת מירה דהן באשר לתובע אשר עתר להפחתת מזונות ו/או לביטולם, כאשר לא שילם במשך תקופה ארוכה את המזונות, ואף לא פרש תשתית עובדתית וראייתית כדבעי בתלה”מ 33337-10-20.
הלכה היא כי בעת הגשת תביעה לשינוי סכום מזונות על התובע להציג מסכת עובדתית מלאה ושלמה הנתמכת בראיות וזאת לא נעשה במקרה שבפנינו.
יתר על כן כאשר שאל בית המשפט את התובע מה מצב החובות נכון להיום ציין התובע כי הוא שילם את עיקר החובות ולמעשה את החוב האחרון שילם לפני ימים אחדים לכביש 6. התובע ציין כי היו לו חובות רבים ומשמעותיים לרשויות המס והוא שילם את כולם כולל באמצעות סיוע משפחתי. למרות האמור, ולמרות שהתובע נעזר רבות בבני משפחתו לתשלום חובות לנושים, נותר חוב המזונות בעינו. התובע לא מצא לנכון לפרוע ולו חלק מהחוב המהווה תשלום על פי פסק הדין.
תקנות סדר הדין האזרחי החדשות מגדילות את האפשרות למחוק תובענה על הסף מבלי לדון בה ויש שופטים שיעשו בתקנות שימוש כדי למחוק תובענה לביטול מזונות או הפחתת מזונות כאשר מי שאמור לשלם לא שילם תקופה ארוכה ונראה כי הוא מעדיף למחוק חובות אחרים ולא לשלם מזונות.
סעיף 41 (א) לתקנות סדר הדין האזרחי 2018 העוסק בעילות למחיקת תובענה הוסיף עילת מחיקה נוספת הזו שהייתה קיימת בתקנות סדר הדין האזרחי תשמ”ד.
מדובר בעילת מחיקה המופיעה בתקנת משנה 3 אשר בה מצוין “התובע מתמיד באופן שאינו מניח את הדעת להימנע מלקיים הוראה מתקנות אלה או נמנע מלקיים החלטה או הוראה של בית המשפט”
כך נקבע בפסק הדין דלעיל של כב’ השופטת דהן כי מצב שבו חוב עבר אינו משולם במשך חודשים ארוכים ולמרות זאת בוחר תובע לשלם חובות אחרים ולא חוב המזונות לבנותיו בוחר להגיש תביעה לביטול מזונות ולגרור את הנתבעת להליך משפטי נוסף על הוצאותיו -מהווה לטעמה של כב’ השופטת דהן, מעשה שהוא שימוש לרעה בהליכי בית משפט ובגין אלו יש לטעמי למחוק את התביעה הן על פי תקנה 41 (א) 3 לתקנות סדר הדין האזרחי ותקנה 42 לתקנות סדר הדין האזרחי.
מנגד אפשר לציין כי ישנם שופטים שיאפשרו דיון בתיק כזה ולא ימחקו על הסף תביעה להפחתת מזונות רק משום שהאב לא שילם את המזונות ולכאורה הוא מפר פסק דין או החלטה שיפוטיים.
עולה אם כן כי הדברים נתונים לשיקול דעתו של בית המשפט ולבית המשפט יש שיקול דעת נרחב ולא מצומצם בסוגיות אלו. לאור האמור לעיל מוצע כי אם אב מעוניין להפחית מזונות במסגרת הליך משפטי עליו לעשות כל שלאל ידו על מנת ליצור רושם חיובי על בית המשפט ולא להצטייר כמי שמזלזל בפסקי דין למזונות, ועליו לנסות ולהגיע להסדר כלשהו ולשלם חלק מחוב המזונות, אחרת הוא בסיכון מפני מחיקת התביעה על הסף.
עו”ד אלינור ליבוביץ, מומחית בגירושין, דיני משפחה, ירושה וגישור משפחתי
כתובת המשרד: תובל 40, מגדל ספיר, רמת גן
יצירת קשר: 03-6969916