האם להצטרף לקבוצת תמיכה כלשהי כאשר אתם מצויים בהליך גירושין?
הליך הגירושין אינו קל עבור אף אחד, לא עבור המבוגרים המתגרשים וגם לא עבור הילדים, גם המשפחה הגרעינית (הורים ואחים) סובלת יותר או פחות מההליך.
משפחות רבות בישראל ובכל העולם המערבי עוברות הליך של גירושים. אפילו בקרב ערבים וחרדים, שהינן אוכלוסיות שמרניות ומסורתיות הולך אחוז הגירושין וגדל. אם בעבר במשפחות מהסוג הישן היה זה ייהרג ובל יעבור, היום יש קבלה והבנה שיש נישואין שצריך לסיים אותם בגירושים, הגם שהחברה שאתה חי בה מתקשה וממאנת לקבל זאת.
הליך הגירושים אינו קל עבור אף אחד ולא ניתן לעבור את התהליך בלי תמיכה כלשהי, בין אם מדובר בתמיכה מקצועית ובין אם מדובר בחברים ומשפחה המשמשים אוזן קשבת ומקום לשפוך בו את הלב ולפרוק תסכולים ומרירות.
גם מי שיוזם את הליך הגירושין סובל, נסער ומתקשה לתפקד בחלק מן הזמן. לא כל שכן נכונים הדברים באשר למצב בו את/ה הצד הפאסיבי בגירושין, וההחלטה נכפתה עליך בניגוד לרצונך.
במצב כזה, יש צורך ראשית להתמודד עם ההחלטה העקרונית להתגרש, בין אם אתה היוזם, ובין אם אתה הצד הפאסיבי, כאשר הליך הגירושין יזום על ידי בן או בת הזוג האחר.
ילדים בגירושין
כל מתגרש חייב להיות מודע לקשיים מהם יסבלו הילדים, וגם אם הגירושים נעשים בדרך היפה ביותר שניתן, כלומר בהסכמות באמצעות גישור, עדיין הילדים סובלים מעצם הפרדת התא המשפחתי לשני תאים נפרדים.
הורה גרוש צריך להיות ערני ביותר לכל תנודה במצב הרוח של ילדיו, ולנסות לצפות את תגובתו, הן בהליך והן לאחריו. שהרי התסכול והעצב אינם מסתיימים כאשר הליך הגירושין מסתיים.
ילדים יכולים לסבול מהליך הגירושין של ההורים, וככל שהוא נמשך וככל שהליך הגירושין יותר מהווה סכסוך קשה כך לילדים יהיה קשה יותר.
יתר על כן ילדים צריכים להסתגל לשני בתים, בין במשמורת משותפת ובין במשמורת יחידנית של אחד ההורים ובכל מקרה הם מבלים ולנים בשני בתים שונים ולעיתים מרוחקים. המצב יכול להיות מבלבל עד מאד, ולגרום לכך שהילדים יהיו מתוסכלים מכך שהם בכל לילה ישנים בבית אחר, הם יכולים לשכוח ספרים ומחברות, לאבד בגדים בין המעבר מבית לבית, וככלל להביע תסכול מהעדר הקביעות במצבם. גם מבוגר לא תמיד נהנה לישון כל לילה במקום אחר ובחדר שונה, ולהיסחב עם ציוד מבית לבית. אם למבוגר זה קשה לילד זה קשה שבעתיים.
ילדים לעיתים לוקחים את הצד של אחד ההורים וכועסים עד מאד על הצד השני, לפעמים עד כדי ניתוק קשר לתקופה ממושכת. חלק מהילדים עצובים, מודאגים ומבולבלים מהתהליך של גירושי ההורים, ולכן מומלץ לנסות למצוא עבורם טיפול מתאים באמצעות פסיכולוג ילדים.
המשמעות הינה להתמודד עם מגוון רחב של רגשות, חיוביים ושליליים, ביניהם: עלבון עמוק, הקלה עם הפרידה, שמחה כשהתהליך מסתיים בצורה מהירה והוגנת, תסכול, אושר, אשמה על פירוק התא המשפחתי והנזק שנגרם לילדים, פחד מהעתיד, ייאוש וחשש מאי מציאת זוגיות חדשה, כאב על מה שאבד, חששות מהעתיד, הן כלכליים והן החשש מבדידות ומהישארות לבד ועוד ועוד.
גם ילדים וגם מבוגרים בסופו של דבר מוצאים עצמם מסתגלים למציאות החדשה, לעתים גם בלי מערכות תמיכה ממוסדות ורק בתמיכת המשפחה או החברים.
לטעמי ולדעתי, כל מתגרש צריך תמיכה או משפחתית/חברית/חברתית או מטפל מקצועי כגון טיפול פסיכולוגי פרטני, מאמן, קבוצת תמיכה וכיוצ”ב. במקרים קיצוניים כאשר צריך גם לקבל תרופות כדי להתגבר על תקופה קשה במיוחד צריך לפנות לפסיכיאטר.
המתגרשים לפעמים מוצפים מעבר לכל פרופורציה והליך הגירושים תופס את כל עולמם בלי להותיר מקום או רווח למשהו אחר
כאשר הליך הגירושים קשה מאד ויש הרבה מאד ויכוחים, מחלוקות וריבים באשר לילדים, למזונות הילדים ולחלוקת הרכוש, כמו גם לזמני השהייה של הילדים עם כל הורה, יכול להיווצר מצב שהמתגרש לא יתפקד או שתפקודו יהיה חלקי ולקוי. לא בכדי נאמר שהגירושים מבחינת הטראומה והחוויה העוצמתית הם כמעט כמו התמודדות עם מוות במשפחה.
כדי להקל על מי שסובל עד מאד מהליך הגירושין, בין אם מדובר בילדים ובין אם מדובר במבוגרים המתגרשים אין להוציא מכלל אפשרות קבלת תמיכה מקצועית כאשר הקשת הינה רחבה עד מאד.
בין חלק מהזוגות המתגרשים קיימים יחסי איבה בתקופה הראשונה שלאחר הגירושין ולאר מכן היחסים מתייצבים, הכעסים פוחתים והצדדים לומדים ליישב מחלוקות ביניהם בצורה סבירה ואף תרבותית. הקשת נעה בין זוגות לשעבר שעורכים ימי הולדת וחגים עם ילדיהם למרות ועל אף הגירושים לבין אלה שאינם מוכנים אף לתקשר באמצעות מסרון.
יחד עם זאת, ישנם זוגות שעוצמת הסכסוך לא תדעך לעולם. קונפליקט עוצמתי או הצורך בנקמה כתוצאה מבגידה רומנטית, יכולים להביא לכך שהסכסוך יתקשה לשכוך. בדרך כלל אחרי תקופת מה הרגשות מקבלים תפנית, יש השלמה וקבלה של המצב, ומתקיים גם ניסיון למצוא דרך לנהל את החיים שאחרי הגירושים בצורה של דיאלוג כלשהו.
לעיתים, הניסיון עולה יפה ולעיתים לא. מי שעומד להתגרש צריך לנסות ולהבין מי עומד מולו – בן הזוג השני – וכיצד הוא יגיב לכל מהלך.
קבוצות תמיכה מאפשרות להורים המתגרשים גם לקבל תמיכה מקצועית וגם לשמוע מאנשים אחרים מה הם עוברים ועברו, ולעיתים החוויה מסייעת עד מאד. כל אדם חושב שהגירושים שלו הינם הקשים והעוצמתיים ביותר ואם הוא נחשף לסיפורים של אחרים – לעיתים הדבר מכניס אותו לפרופורציות, מאפשר לו לפרוק את הלב ולהיחשף בפני אחר, ולשמוע את דעתו, הגם שאין זו דעה מקצועית אלא דעה של אדם שעבר את אותה חוויה קשה של גירושים.
מנגד מי שמופנם ואינו מוכן להיפתח בפני אנשים זרים, יעדיף טיפול פסיכולוגי פרטני עם התייחסות אישית.
כל בחירה היא נכונה עבורכם, ואולם אין לוותר על היכולת לקבל עידוד ותמיכה כדי לצמוח מן הגירושין, ולהיות מסוגל לפתוח בחיים חדשים טובים יותר ומספקים עם אדם שבוחר להיות איתך.
במשרדנו, אנו עובדים עם קשת רחבה של בעלי מקצוע רלוונטיים לתחום הגירושים ונשמח לסייע אם תפנו אלינו.