עו”ד אלינור ליבוביץ, מומחית בגירושין גישור ודיני משפחה
מנהלת את פורום הגירושין בוואלה! מנהלת ובעלים של אתר gerushin.co.il
האם יש השלכות משפטיות של בגידה רומנטית בבן או בת הזוג – ומהן?
הדין העברי אוסר על קיום יחסי אישות של בני זוג נשואים עם אחרים ורואה זאת בחומרה רבה. מאחר והדין העברי חל בנושאים שונים במקביל לדין האזרחי – יש משמעות לבגידה ויש חשיבות ליכולת להוכיח בגידה.
במקרים בהם בן הזוג הנבגד מעוניין להתגרש ומבחינתו אין דרך חזרה, אולם קיימים בני זוג שיבליגו על בגידה חד פעמית, וישנם גם אנשים שמכל מיני סיבות – לא יפרקו את התא המשפחתי למרות בגידות חוזרות ונשנות.
גבר אשר יש לו הוכחות שאשתו בגדה בו – יכול לפנות לבית הדין הרבני ולחייב אותה להתגרש ממנו, וכך גם להיפך. אישה שיש לה הוכחה על בגידה של בעלה יכולה ורשאית לפנות לבית הדין הרבני ולדרוש גם גט וגם פיצוי כתובה בגין הבגידה.
מהן השלכות של בגידה על זכויות רכושיות וממוניות?
חשוב להבהיר כי עצם קיומה של בגידה בתוך מערכת יחסים המתנהלת בין בני זוג נשואים, אינה מהווה פגיעה בזכויות רכושיות וזאת כל עוד העניין מתנהל בבית המשפט לענייני משפחה.
לעומת זאת, במידה ואישה נתפסה בוגדת בבעלה – והתיק יתנהל בבית הדין הרבני– קיים סיכוי מסוים, שהאישה תפסיד את יכולתה לדרוש איזון משאבים דהיינו יכולה היא להפסיד את זכותה לחלוק עם בעלה בזכויות הסוציאליות שנצברו במהלך הנישואין.
אמנם בהתאם לחוק יחסי ממון בין בני זוג, אין כלל חשיבות למי שגרם לפירוק הנישואין ועל כן אין התייחסות בחוק לפגיעה בזכויותיו של מי מבני הזוג, אך במקרה של בגידה חשוב להבהיר כי בית הדין הרבני יעשה הכל על מנת לגרוע מזכויות האישה.
מנגד, יש להדגיש כי בבית המשפט לענייני משפחה במקרה של מחלוקות על חובות שנוצרו בעקבות הבגידה נקבע כי חובות אלו הם אינם משותפים וחלים אך ורק על הצד שבגד, בהנחה שהוא הוציא כספים על פילגשו או הימר והפסיד את כספם ורכושם של בני הזוג.
בהתאם לדין העברי, אם הבעל הוכיח שהאישה בגדה בו, הוא יוכל לגרום לכך שהיא תאבד את זכויותיה הרכושיות ואם האישה היא הנבגדת, זכויותיו של הבעל לא יפגעו כלל, אך מנגד היא יכולה לזכות בכתובתה בסכום נכבד ביותר.
ויובהר כי, חרף העובדה שבתי הדין הרבניים מחויבים להתנהל בהתאם לחוק יחסי ממון, בפועל הדבר לא תמיד קורה.
לפיכך, במקרה בו רוצים להביא את מערכת היחסים לקיצה בשל בגידה, חשוב מאוד, לפנות לייעוץ משפטי, על מנת לערוך בדיקה יסודית בדבר חשיבות הקדמת הצד שכנגד במרוץ הסמכויות.
השלכות בגידה על קביעת ההורה המשמורן:
קביעת ההורה המשמורן נקבעת אך ורק בהתאם לעיקרון המנחה של טובת הילד. לפיכך, במידה ואישה בגדה בבעלה אל לה לחשוש מפני הנורא מכל – לקיחת ילדיה, ובמידה והבעל בגד באשתו אל לו לחשוש מפגיעה בזכותו להסדרי ביקור וראייה של ילדיו.
אומנם בתי הדין הרבניים מתייחסים בחומרה למעשה בגידה של אישה, אך קביעת ההורה המשמורן תיקבע בהתאם להמלצת פקידת סעד ולתסקיר והבגידה לא תשליך על יכולתה לגדל את הילדים.
השלכות הבגידה על מזונות אישה:
אישה שאינה עובדת כלל תהא זכאית למזונות מבעלה, אולם, כלל ידוע הוא, כי אישה אשר בגדה בבעלה, לא תהא זכאית למזונות אישה.
על מנת שזכותה זו תיפגע, על הבעל יהא להוכיח שהיא בגדה בו, בצורה שהיא אינה לפרשנות.
כמו כן, חשוב להדגיש כי הבגידה אינה פוגעת בזכותה של האישה לקבל מזונות עבור ילדיה ואין קשר בין מזונות ילדים למזונות אישה.
השלכות הבגידה על תשלום הכתובה:
אישה שהוכח באופן חד משמעי שלא משתמע לשני פנים, כי בגדה בבעלה, לא תהא זכאית לפדיון כתובתה.
מנגד בעל שהוכח כי בגד – עשוי להיות מחויב בכתובה ותוספת כתובה כפיצוי לאשתו על בגידתו.
השלכות הבגידה על הגירושין עצמם:
בעל שיכול להוכיח כי אשתו בגדה בו ויש בידו ראיות לכך – תהא זו עילה מספיקה להגשת תביעת גירושין והוא יוכל לכפות עליה גירושין בין אם היא מסכימה ובין אם לאו. כלומר, במידה והוכח על ידי הבעל באופן חד משמעי כי אשתו בגדה בו, אזי, יוכל הוא להתגרש ממנה גם ללא הסכמתה.
כמו כן, בעבור אישה הרוצה להתגרש מבעלה, הודאה מצידה בדבר בגידה בבעלה גם תשמש עילה לגירושין.
גם גבר בוגד לא יצא מכך בקלות בבית הדין הרבני, והגם שההתייחסות לגבר בוגד שונה מהתייחסות לאישה בוגדת – בית הדין הרבני מחמיר עם בעלים בוגדים ועשוי לחייב את הבעל בדמי הכתובה ובתוספת כתובה.
השלכות הבגידה על נישואין בעתיד:
אם האישה החליטה להודות בדבר בגידתה על מנת להתגרש מבעלה, עליה לזכור, כי יחול איסור מוחלט לגבי נישואיה לגבר עימו בגדה, שכן אישה שבגדה הנה בבחינת “אסורה על בעלה ובועלה”.