אמונות טפלות בנוגע לכתיבת צוואה
יש אנשים המאמינים שכתיבת צוואה מביאה לדיאלוג עם המוות כלומר יש בה כדי להעלות למודעות שלנו, נושא בלתי נעים בעליל – המוות. ככלל אנו מחזיקים בהרבה אמונות טפלות. אמונות טפלות הן חלק מהמסורת שלנו לכל עדה אמונה טפלה משלה ויש גם אמונות טפלות חוצות גבולות עדות ומגדרים.
אין לעבור מעל ילד שוכב על הרצפה כדי לא לפגוע בגדילתו, מראה שנשברת מביאה מזל רע למשך שבע שנים, אין לשבת בפינת השולחן שאחרת לא תינשאו שבע שנים, אין לשרוק בבית וגם אין לפתוח מטריה בבית. אסור לספר בשבחם של ילדים וליתר בטחון יש לומר בן פורת יוסף אם נאמרו דברים משבחים אודות ילדינו….
כך גם לגבי צוואה קיימת אמונה טפלה וגם אם אין כזאת הרי שקיימת תחושה לא נעימה בכל מה שנוגע לעריכת צוואה, כאשר האמונה העממית היא שכתיבת צוואה מיועדת רק לאנשים מבוגרים או כאלה שצופים פני מוות.
אז מדוע בכל זאת מומלץ לחתום על צוואה?
אין אנו יודעים מה ילד יום, ועדיף להסדיר מבעוד מועד את ההורשה של הרכוש לבן/בת הזוג ולילדים או לכל גורם אחר – שכן אם יקרה דבר בלתי צפוי, כתיבת צוואה כבר לא תהיה רלוונטית, והחוק יכתיב לנו את חלוקת הירושה ומי יזכה בה.
יש להביא בחשבון גם שאדם חולה או מבוגר יכול להיות לעיתים בלתי כשיר לחתום על צוואה, ורצוי להקדים על מנת שלא להימצא במצב בו מתקיימת העדר כשירות לפעולות משפטיות, לרבות לחתימה על צוואה.
אם ברצונך לדאוג למשפחה ובמיוחד לילדים לאחר פטירתך, עליך לערוך צוואה והדברים נכונים שבעתיים אם אתם מצויים בזוגיות או בנישואין שניים/ שלישיים ומעלה, או כאשר יש ילד עם נכות או חוסר יכולת או חוסר כשירות שיש להגן עליו.
צוואה היא הדרך הבטוחה ביותר לדאוג לחלוקת העיזבון על פי רצונו של הנפטר.
החוק בישראל מציין בחוק הירושה ארבעה סוגים שונים של צוואות, שעל ביצוען מופקד הרשם לענייני ירושה במשרד המשפטים.
צוואה היא הצהרה בכתב (למעט כאשר עסקינן בצוואה בעל פה כאשר מדובר בשכיב מירע), המהווה מסמך משפטי, ומסדירה את חלוקת הרכוש של אדם לאחר מותו.
מקרה לדוגמא בו נכון וראוי לערוך צוואה
אדגים מקרה שבו יש צורך לערוך צוואה דווקא כדי שלא לקפח אף ילד.
רונית התאלמנה מבעלה ולה ארבעה ילדים, שתי בנות ושני בנים. שתי הבנות נישאו ולצורך רכישת דירה בסמוך לנישואין נתנו רונית ובעלה המנוח 300,000 ₪ לכל בת.
הבנים טרם נישאו ויש בכוונת רונית, וכך גם הוסכם בינה לבין בעלה המנוח, כי יש להקציב לכל בן 300,000 ₪ בדיוק כפי שהבנות קיבלו בעת שנישאו.
אם רונית לא תערוך צוואה – כל רכושה יתחלק בין ארבעת הילדים, ללא כל התחשבות בעובדה שהבנות קיבלו מתנה כאשר נישאו ורכשו דירה, והבנים טרם נישאו ורכשו דירה. במצב כזה שבו רונית לא ערכה צוואה המתייחסת להקצבה לדירה לכל ילד – הסכום שמיועד להם נבלע בתוך העזבון, ולא ייוחד להם.
זוהי דוגמא פשוטה, לא דרמטית, שיכולה לקרות בכל בית ובית בישראל. ההורים מספיקים לעזור לילד אחד בטרם נפטרו, ולילדים האחרים לא הספיקו לסייע ברכישת בית. זה יכול לקרות כמעט בכל משפחה.
המקרה שתיארתי לעיל, הוא המקרה הקלאסי בו הורים מעוניינים לתת שווה בשווה ללא אפליה וללא קיפוח לכל ארבעת ילדיהם, אך אם ההקצבה המיוחדת לרכישת דירה בעת נישואין לא תאוזכר בצוואה – יקופחו שני הבנים למרות שאין ולא הייתה להורים כל כוונה להפלות בין ילדיהם.
אין גם בטחון שהאחיות יאפשרו לאחים לקחת את חלקם בטרם חלוקת העזבון והן גם לא חייבות להסכים לכך, לפחות מההיבט המשפטי ולהיבט המוסרי אין אני נכנסת במאמר זה.
מה מציע המשרד בכל הנוגע לעריכת והכנת צוואה?
עריכת צוואה לאחר הפעלת שיקול דעת משותף, לרבות קבלת הסבר מקדים על כל האפשרויות הנוגעות לצוואה וחלוקת העזבון וזאת על ידי צוות עורכי דין מנוסה עד מאד מומחה בדיני משפחה וירושה.
משרדנו קיים למעלה מ- 30 שנה ועורכי הדין הינם עורכי לדין לדיני משפחה ולדיני ירושה, ואין אנו עוסקים בכל נושא אחר מלבד דיני משפחה, ירושה וגירושין.
אצלנו תקבלו מידע מקיף על הכנה נכונה של צוואות.
אנחנו שומרים על עותק של הצוואה ומדריכים אתכם למי ליתן עותק ממנה וכן נותנים לכם הדרכה על הפקדת הצוואה ברשם הירושות.
אנו נותנים שירות של הוצאת צו ירושה או צו קיום צוואה במקרה של פטירה.
אנחנו מבצעים עמכם תכנון מוקדם לטיפול ברכוש ונכסים תוך שמירה על זכויותיכם וזכויות קרוביכם.
אנו עורכים ומנסחים גם צוואה הדדית, אשר מקובלת בדרך כלל בין בני זוג.
פנו אלינו ונשמח לסייע לכם בעריכת צוואה, בהוצאת צו קיום צוואה ובהוצאת צו ירושה, ובכל עניין הנוגע להורשה לאחר המוות ולניהול עזבון.
עו”ד אלינור ליבוביץ, מומחית בגירושין, דיני משפחה, ירושה וגישור משפחתי
כתובת המשרד: ויצמן 2, תל אביב
יצירת קשר: 03-6969916