חיפוש

האם יכול לאדם להסתלק מצוואה בה זכה ברכוש או מחלקו בירושה עם מות המוריש המצווה?

הסתלקות מצוואה או מירושה

אדם שעומד לרשת רכוש בשל פטירת המוריש, בין אם הזכייה היא מצוואה שערך המנוח, ובין אם מדובר באדם שלא כתב צוואה והזוכה הוא קרוב של האדם שהלך לבית עולמו ולפי שיטת הפרנטלות, הוא יורש על פי דין – יכול גם להחליט שאין הוא מעוניין בחלקו בעיזבון ולהסתלק מחלקו על פי הצוואה או חלקו כתוצאה מהירושה.

סעיף 6 לחוק הירושה קובע:

” א) לאחר מות המוריש וכל עוד לא חולק העיזבון רשאי יורש, בהודעה בכתב לרשם לענייני ירושה, או לבית המשפט כאשר העניין הועבר אליו לפי סעיף 67א, להסתלק מחלקו בעיזבון, כולו או מקצתו או ממנה שהוא זכאי לה על פי צוואה, כולה או מקצתה.

ב) מי שהסתלק מחלקו בעיזבון, רואים אותו במידה שהסתלק כאילו לא היה יורש מלכתחילה, אין הסתלקות לטובת אדם אחר, אלא לטובת בן-זוגו, ילדו או אחיו של המוריש.

ג) הסתלקות של קטין ושל מי שהוכרז פסול-דין טעונה אישור בית המשפט.

ד) הסתלקות על תנאי – בטלה

ה) בחוק זה, “רשם לענייני ירושה” – כמשמעותו בסעיף 65א.”

יורש יכול לוותר על חלקו בירושה לטובת יתר היורשים שהינם קרוביו של המוריש בלבד (בן זוגו, ילדיו או אחיו). המונח המשפטי לוויתור שכזה מכונה הסתלקות מהעיזבון. היורש יכול להסתלק מן הירושה החל ממועד פטירת המוריש וכל עוד עדיין לא חולק עיזבון המנוח.

הסתלקות מירושה – הסיבות להסתלקות מירושה

הסיבות להסתלקות מירושה נובעות בדרך כלל ממניעים אישיים או כלכליים:

המצב הנפוץ ביותר המאפיין הסתלקות מירושה הוא המצב בו הילדים מסתלקים מחלקם ברכוש המנוח שהיה אביהם או אמם לטובת ההורה שנותר בחיים.  במקרים רבים מצפים מהילדים מפאת כבוד ההורים להסתלק מן הירושה שזכו בה על מנת לכבד את ההורה השני שנותר בחיים.

אם הילדים אינם מסתלקים מן העיזבון יוצא שהינם בעלים של רבע מדירת המגורים של ההורים ועל כן בדרך כלל מקובל להסתלק על מנת שההורה שנותר בין החיים יהיה הבעלים של מלוא הדירה בה הוא מתגורר ולא יהיה תלוי בקבלת החלטות בילדיו.

כאשר יש יורש עשיר מאד ויורש עני יש נטייה בין אחים במיוחד במצבי קיצון ופערים גדולים בין אחים, כי אח אחד יוותר לאח השני אשר אינו מסודר בחייו.

ישנם מצבים בהם אחד האחים מסתלק מחלקו בעיזבון לטובת אחד מאחיו, לא משום שהוא נשמה טהורה אלא משום שיש לו אך ורק חובות ואם לא יסתלק מחלקו בעיזבון הרי שהנושים להם הוא חב כסף ייקחו את חלקו בעיזבון והוא עצמו לא ייהנה מכך.  לכן הוא מסכם בעל פה עם אחיו כי הוא יקבל את חלקו וכי בעתיד הרחוק יותר כאשר ייצר מהסיבוך הכלכלי אליו נקלע – הוא יקבל בחזרה את חלקו.

תרגיל זה יכול להצליח אך באותה מידה ישנם לא מעט פסקי דין בהם בית המשפט פסל את ההסתלקות כאשר קיימים נושים שיכולים ליהנות מהירושה והחוב כלפיהם יכוסה משהו  גם אם חלקית בלבד.

תצהיר הסתלקות מעיזבון

תצהיר הסתלקות מעיזבון הינו מסמך משפטי המיועד ומוגש לרשם לענייני ירושה, ואשר נערך ונחתם בפני עורך דין מוסמך.

בו היורש מצהיר כי הינו מעוניין לבצע הסתלקות מעיזבון, היינו לוותר על חלקו המלא או החלק היחסי שלו בירושה. בתצהיר זה יש לציין לטובת מי חלה ההסתלקות (בן זוגו, ילדיו או אחיו בלבד של המוריש). את תצהיר ההסתלקות מעיזבון יש למלא בנוכחות עורך דין, שיאמת את תוכן התצהיר. לא ניתן לבצע הסתלקות מירושה בעל פה וללא תצהיר הסתלקות מעיזבון.

סוגי הסתלקויות מעיזבון וההבדלים בין הסתלקות מירושה לבין הסתלקות מצוואה

ניתן לחלק את המושג הסתלקות מירושה לשלושה סוגים עיקריים:

  • הסתלקות כללית – זוהי הסתלקות מלאה ומוחלטת של היורש מצו קיום ירושה המציבה את היורש בסטטוס שלכאורה מלכתחילה לא היה יורש.
  • הסתלקות חלקית – זוהי הסתלקות יחסית מהצוואה, בה היורש מוותר על חלקו היחסי בצוואה בשיעור באחוזים.
  • הסתלקות ספציפית – זוהי הסתלקות מיחידות ספציפיות של נכסים, למשל הסתלקות מירושה של דירה או רכב, או איגרת חוב ספציפית.

ההבחנה בין ירושה על פי דין ובין ירושה על פי צוואה

בירושה על פי דין אין היורש יכול להסתלק מהירושה “הסתלקות ספציפית”, דהיינו, מנכסים ספציפיים הנתונים לרשותו מתוקף צו קיום צוואה, אלא יוכל להסתלק רק על פי “הסתלקות כללית” או “הסתלקות חלקית”, כלומר או הסתלקות כללית ומוחלטת או הסתלקות יחסית בשיעור של אחוזים מחלקו.

לעומת זאת, כאשר מדובר בירושה על פי צוואה, באפשרותו של היורש להסתלק מנכסים ספציפיים הנתונים לרשותו מתוקף צו קיום צוואה.

מהו המועד להסתלקות מירושה?

בדרך כלל ההסתלקות מהירושה או ההסתלקות מהצוואה נעשות כאשר עומדים להגיש בקשה לצו ירושה או לצו קיום צוואה, כלומר לפני שרשם הירושות מכריז באמצעות צו שהוא נותן על היורשים.

ההסתלקות מהצוואה או מהירושה כמובן מומצאת לרשם לענייני ירושה כדי שתהיה בפניו כאשר הוא עומד לתת את הצו.

ישנה מחלוקת בפסיקה האם ניתן לחזור מהסתלקות לאחר שניתן תצהיר הסתלקות מירושה אך טרם ניתן צו בהתחשב בתצהיר ההסתלקות.

הסתלקות מירושה לאחר מתן צו ירושה

האם ניתן להסתלק מירושה לאחר מתן צו ירושה? התשובה הינה חיובית ואם יורש מעוניין לבצע הסתלקות מירושה לאחר מתן צו ירושה או מתן צו קיום צוואה יהיה צורך לבצע תיקון צו ירושה או תיקון צו קיום צוואה, והיורש יוכל להסתלק מהירושה.

הודעת הסתלקות היורש הינה בכתב בלבד באמצעות תצהיר הסתלקות מעיזבון המאומת על ידי עורך דין.

הודעת ההסתלקות הינה מוחלטת ואין להתנות אותה בתנאי מסוים. כמו כן הינה בלתי הפיכה, דהיינו, עם הגשת ההודעה לרשם לענייני ירושה או לבית המשפט לא ניתן לחזור עוד מן ההודעה והמודיע לא נכלל עוד בין יורשיו של המנוח.

תוכן עניינים

לוגו נוסף - עורכת דין גירושין ומשפחה אלינור ליבוביץ'
רוצים להתייעץ?

38 שנות ניסיון כאן למענכם –
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

ניב יחזקאלי
קרא עוד
לפני שאתחיל קודם כל חשוב לי לומר שאלינור בנאדם. כבר מהפגישה הראשונה היה לי חיבור וכימיה איתה. היא מאוד סובלנית, קשובה, נעימה, ישרה לא חיפשה לקחת את התיק אלא ללכת בדרך היפה בלי משפטים ובלאגן. היה לי מענה לכל שאלה שרק רציתי בכל שעה ובכל זמן אלינור עורכת דין מהשורה הראשונה. אבל צנועה שאין להסביר עורכת דין מנוסה עם סופררר הבנה וניסיון במה שהיא עושה אלינור הביאה אותי למקום אחר בחיים ואיפשרה לי להתחיל את החיים שלי מחדש ממקום בטוח וחזק.
יובל גולדברגר
קרא עוד
משרד מצוין. מקצועי מיומן וישר עם ניסיון של עשרות שנים
דרור דקל
קרא עוד
מקצועית, אמינה, מחירים הוגנים מאוד
אורי דן
קרא עוד
כשיצאתי לפנסיה, הבנתי שאני נכנס לפרק חדש בחיי - וזהו השלב שעליי להתכונן לעתיד. שלב זה כלל עריכת צוואה. כדי להבטיח שכל בני המשפחה יקבלו את המגיע להם, פניתי אל משרדה של עו"ד אלינור ליבוביץ. תודה על העזרה והסיוע המשפטי והמקצועי.
דנה לוין
קרא עוד
פרידה מבן הזוג היא לא פשוטה אף פעם. עם זאת, הצוות המקצועי של עו"ד אלינור ליבוביץ ליווה אותי ברגישות לאורך כל הליך הגירושין, סייע לי, תמך בי ועזר לי בכל שלב. אין ספק, הם סייעו והביאו לתוצאות הטובות ביותר עבורי ועבור משפחתי. תודה רבה על המקצועיות והרגישות!
ליה ברקוביץ
קרא עוד
כדי להבין האם בעלי ואני אכן צריכים להתגרש, פניתי אל עו"ד אלינור ליבוביץ - והתחלנו בהליך גישור. כך, הצלחנו לגשר על הפערים, להתכונן לעתיד המשותף - ולהבין כיצד נבנה את הפרק הבא בחיינו היטב ומבלי לפגוע בילדים המשותפים שלנו. תודה!
י עוז
קרא עוד
עורכת דין מנוסה בטירוף בדיני משפחה, יודעת להבחין בין העיקר לטפל. הראתה מסירות ורגישות יוצאת דופן לכל פרט ופרט בתיק שהסתיים בהצלחה. תודה רבה
שירה צדיק
קרא עוד
תותחית-על, מקצועית, כמו אנציקלופדיה בתחום דיני משפחה. יודעת הכל ונותנת מעצמה תמיד מכל הלב. תודה רבה על האדיבות והנכונות!
אביחי צרפתי
קרא עוד
משרד עורכי דין אלינור ליבוביץ הוא מהמובילים במשרדי עורכי הדין בארץ, ניסיון רב השנים, האכפתיות והמקצועיות של עוה"ד ליבוביץ מביא את משרדה למצוינות. כך צריך לנהוג עורך דין, במקצועיות ורגישות ללקוחותיו. ממליץ בחום.
תיקי פראטר
קרא עוד
ממליצה בחום על עו"ד לייבוביץ! עו"ד ותיקה, מנוסה, אכפתית ותמיד זמינה ללקוחות. יש לה רעיונות יצירתיים והיא תמיד חותרת לסיים הליכי גירושין בהסכם לטובת כל הצדדים המעורבים.
הקודם
הבא
לוגו נוסף - עורכת דין גירושין ומשפחה אלינור ליבוביץ'
צריכים עורך דין לענייני משפחה/גירושין?

לתיאום פגישת ייעוץ ללא התחייבות

מלאו את הפרטים שלכם | נחזור אליכם בהקדם

עורכת דין אלינור ליבוביץ’ – מחלוצות עורכי הדין לענייני משפחה וגירושין בישראל, עם ניסיון מקצועי עצום של 38 שנים (!) ברציפות

למשרד ניסיון מצטבר של טיפול באלפי תיקים בדיני משפחה, גירושין וירושה – כולל הצלחות תקדימיות בשורת תחומים, לרבות: מזונות, משמורת, ידועים בציבור, ניכור הורי ועוד.

עו”ד ליבוביץ’ ניהלה במשך שנים ארוכות בהצלחה את פורום דיני משפחה וגירושין באתר “וואלה!”. היא העבירה הרצאות במסגרת רשמית של לשכת עורכי הדין למאות עו”ד וחנכה דורות של עורכי דין בתחום לאורך השנים.

במשרד חיים ונושמים כל ניואנס של דיני המשפחה. ראינו כבר את כל הסרטים. טיפלנו בכל הסוגיות. פירקנו את כל סוגי המוקשים ועמדנו בכל אתגר – מה שהקנה למשרד מעמד מיוחד של אוטוריטה בתחום.

אלינור ליבוביץ' עורכת דין גירושין ומשפחה
דילוג לתוכן