חיפוש

האם יכול יורש להגיש תביעה כנגד בן הזוג שנותר בחיים לפי הלכת השיתוף בין בני זוג?

לא ניתן לתבוע או להיתבע בשם עזבון

פעמים רבות, מוגשות לבתי המשפט תביעות בהן מצוין כי התובע הוא עיזבונו של אדם שהלך לעולמו. במקרים אחרים, מוגשת תביעה נגד עיזבון.

על פי הפסיקה תביעות כאלה הינן פגומות וזאת מאחר ועיזבון אינו אישיות משפטית, ומשכך אינו יכול להיות בעל דין בהליך משפטי כלשהו. כלומר לא תובע ולא נתבע.

עזבון אינו אישיות משפטית

ההתייחסות אל עיזבון כאל בעל דין היא טעות שכיחה, החוזרת על עצמה ולא תמיד השופטים מתייחסים לטעות זו לעיתים מתעלמים ממנה וממשיכים בניהול ההליך.  בתי המשפט משלימים במקרים רבים עם טעות זו, בלא להעלותה מיוזמתם. רק אם צד מעלה טענה זו מיוזמתו, אין לשופט ברירה אלא להתייחס לטענה זו ולפסוק האם יש או אין מעמד למי מהצדדים בניהול התביעה כנגד או מטעם העזבון.

ברע”א 6590/10, עזבון המנוח פואד אשתיה ז”ל ואח’ נ’ מדינת ישראל משרד הביטחון (פורסם בנבו), פסק דין מתאריך 28.05.2012 – עומד הנשיא גרוניס על מושכלות יסוד הנוגעות למהותו של העיזבון ולהלן סיכום תמציתי של פסק הדין:

המשמעות המילונית של המילה עיזבון הינה “ירושה רכוש שנשאר אחרי מות אדם” (מילון אבן שושן המרוכז 713) כלומר, העיזבון הינו כינוי למסת הנכסים שהותיר אחריו המנוח.

אין לעיזבון אישיות משפטית משל עצמו, ולא ניתן לעשות שימוש בו, כבעל דין, לצורך הגשת תביעה (רע”א 10/5059 אלום גולד בע”מ נ’ דור).

כפי שלא ניתן להגיש לבית המשפט תביעה בשם כלי רכב, ארון או מיטה,  או בשם כל הנכסים הללו ביחד, כך לא ניתן לתבוע בשם עיזבון. במילים אחרות, “מותו של אדם אינו מוליד כל גוף משפטי או מעין-משפטי…” (ע”א 67/181 גרינשפן נ’ שרעבי, פ”ד כא 2 ,630.

הדין – כלומר חוק הירושה – מסדיר את העברת הבעלות של נכסי המנוח, כלומר את העיזבון ליורשים.

עיקרון הנפילה בדיני הירושה

סעיף 1 לחוק הירושה, קובע בהקשר זה, כי “במות אדם עובר עזבונו ליורשיו“. משמעות הדברים היא, כי עם מותו של המנוח עוברים נכסיו לידי יורשיו.

עיקרון זה מכונה “עיקרון הנפילה” אולם, עצם העברת העיזבון לידי היורשים אין בה כדי להקנות אישיות משפטית לעיזבון.

יפים לעניין זה, דבריו של השופט מ’ זילברג, אשר ציין כי “העזבון, כלומר: כלל נכסי המת העוברים בירושה אל היורש, אינו הוא גופו גוף משפטי, ואין לו – בנפרד מן היורשים או הזכאים האחרים או מנהליו – שום מעמד עצמאי באיזה משא-ומתן משפטי שהוא” (ע”א 53/148 מ. פנץ ו”אגד” בע”מ נ’ פלדמן, פ”ד ט 1711).

המסקנה כי עיזבון אינו יכול להיות בעל דין נלמדת, בנוסף, דרך בחינת הוראות הדין הכלליות המקנות כשרות לבצע פעולות משפטית.

כפי שיובהר, עיזבון אינו נמנה עם ישויות משפטיות שונות להן היקנה הדין כשרות משפטית כאמור. כך, קובע סעיף 2 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ”ב-1962), כי “כל אדם כשר לפעולות משפטיות, זולת אם נשללה או הוגבלה כשרות זו בחוק או בפסק דין של בית משפט”.

הכוונה בסעיף זה לפעולות משפטיות הדורשות הבעת רצון. הגשת תביעה היא פעולה משפטית במשמעות סעיף זה. מכל מקום, סעיף 2 לחוק הכשרות המשפטית מקנה את הכשרות לפעולות משפטיות לבני אדם בלבד ולא למשל לתאגיד. חשוב לציין בהקשר זה כי ההסדר בסעיף 2 לחוק הכשרות המשפטית אינו ממצה. כלומר, אין בו כדי למנוע את האפשרות להקנות כשרות משפטית לישויות שאינן בני אדם.

הכלל הוא, שלצורך מתן כשרות משפטית לישויות כאלה נדרשת הוראה מפורשת בדין ואכן, בהוראות דין שונות קבועות הוראות המקנות לישויות משפטיות, שאינן בני אדם, את הכוח לבצע פעולות משפטיות, ובין היתר את האפשרות לתבוע ולהיתבע (חברות, אגודות שיתופיות, עיריות ועוד ועוד).

הנתון החשוב לענייננו הינו, כי לגבי עיזבון לא קבועה בדין כל הוראה המעניקה לו כשרות משפטית. מכך ניתן ללמוד כי עיזבון אינו אישיות משפטית, כלומר כי לא ניתן להגיש בשמו או נגדו תביעה לבית משפט. משכך, תביעה המוגשת בשם עיזבון או נגד עיזבון הינה פגומה מיסודה, שהרי היא מוגשת בשם או כנגד מי שאינו יכול, מבחינה עקרונית, להיות תובע או נתבע.

אחד הפתרונות האפשריים הוא מינוי מנהל עזבון אשר יכול לפעול מההיבט המשפטי בשם העזבון.

על פי הוראת סעיף 121 לחוק הירושה, משנתמנה מנהל עזבון, אין היורשים רשאים עוד לעשות בעזבון אלא ברשות מנהל העזבון או בית המשפט.

מנהל העזבון יכול להגיש תביעות בשם העזבון. סעיף 82 לחוק הירושה מטיל על מנהל העזבון חובה לכנס את נכסי העזבון. סעיף 98 לחוק הירושה מקנה למנהל העזבון זכות לדרוש, שנכסי העזבון יימסרו לו ושחובות שהגיעו למוריש יסולקו לו.

פעולות של יורשים לטובת העזבון

באשר לתביעה של יורשים לטובת עזבון, מורה סעיף 122 לחוק הירושה:

  1. פעולה של אחד היורשים טעונה הסכמת האחרים או אישור בית המשפט מראש או למפרע.
  2. בתובענה של אחד מהיורשים נגד אחד היורשים יכול שהאישור יינתן ע”י בית המשפט הדן בתובענה.

הוראת סעיף 122 חלה כאשר לא מונה מנהל עזבון. כאשר מונה מנהל עזבון, התביעה תוגש באמצעות מנהל העזבון או באמצעות היורשים בהרשאת מנהל העזבון.

יש להחיל את הוראת סעיף 122 (ב) לחוק הירושה, כאשר מנהל העזבון נותן הרשאה ליורשים להגיש תביעה ואין הסכמה של כל היורשים.

תוכן עניינים

לוגו נוסף - עורכת דין גירושין ומשפחה אלינור ליבוביץ'
רוצים להתייעץ?

38 שנות ניסיון כאן למענכם –
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

ניב יחזקאלי
קרא עוד
לפני שאתחיל קודם כל חשוב לי לומר שאלינור בנאדם. כבר מהפגישה הראשונה היה לי חיבור וכימיה איתה. היא מאוד סובלנית, קשובה, נעימה, ישרה לא חיפשה לקחת את התיק אלא ללכת בדרך היפה בלי משפטים ובלאגן. היה לי מענה לכל שאלה שרק רציתי בכל שעה ובכל זמן אלינור עורכת דין מהשורה הראשונה. אבל צנועה שאין להסביר עורכת דין מנוסה עם סופררר הבנה וניסיון במה שהיא עושה אלינור הביאה אותי למקום אחר בחיים ואיפשרה לי להתחיל את החיים שלי מחדש ממקום בטוח וחזק.
יובל גולדברגר
קרא עוד
משרד מצוין. מקצועי מיומן וישר עם ניסיון של עשרות שנים
דרור דקל
קרא עוד
מקצועית, אמינה, מחירים הוגנים מאוד
אורי דן
קרא עוד
כשיצאתי לפנסיה, הבנתי שאני נכנס לפרק חדש בחיי - וזהו השלב שעליי להתכונן לעתיד. שלב זה כלל עריכת צוואה. כדי להבטיח שכל בני המשפחה יקבלו את המגיע להם, פניתי אל משרדה של עו"ד אלינור ליבוביץ. תודה על העזרה והסיוע המשפטי והמקצועי.
דנה לוין
קרא עוד
פרידה מבן הזוג היא לא פשוטה אף פעם. עם זאת, הצוות המקצועי של עו"ד אלינור ליבוביץ ליווה אותי ברגישות לאורך כל הליך הגירושין, סייע לי, תמך בי ועזר לי בכל שלב. אין ספק, הם סייעו והביאו לתוצאות הטובות ביותר עבורי ועבור משפחתי. תודה רבה על המקצועיות והרגישות!
ליה ברקוביץ
קרא עוד
כדי להבין האם בעלי ואני אכן צריכים להתגרש, פניתי אל עו"ד אלינור ליבוביץ - והתחלנו בהליך גישור. כך, הצלחנו לגשר על הפערים, להתכונן לעתיד המשותף - ולהבין כיצד נבנה את הפרק הבא בחיינו היטב ומבלי לפגוע בילדים המשותפים שלנו. תודה!
י עוז
קרא עוד
עורכת דין מנוסה בטירוף בדיני משפחה, יודעת להבחין בין העיקר לטפל. הראתה מסירות ורגישות יוצאת דופן לכל פרט ופרט בתיק שהסתיים בהצלחה. תודה רבה
שירה צדיק
קרא עוד
תותחית-על, מקצועית, כמו אנציקלופדיה בתחום דיני משפחה. יודעת הכל ונותנת מעצמה תמיד מכל הלב. תודה רבה על האדיבות והנכונות!
אביחי צרפתי
קרא עוד
משרד עורכי דין אלינור ליבוביץ הוא מהמובילים במשרדי עורכי הדין בארץ, ניסיון רב השנים, האכפתיות והמקצועיות של עוה"ד ליבוביץ מביא את משרדה למצוינות. כך צריך לנהוג עורך דין, במקצועיות ורגישות ללקוחותיו. ממליץ בחום.
תיקי פראטר
קרא עוד
ממליצה בחום על עו"ד לייבוביץ! עו"ד ותיקה, מנוסה, אכפתית ותמיד זמינה ללקוחות. יש לה רעיונות יצירתיים והיא תמיד חותרת לסיים הליכי גירושין בהסכם לטובת כל הצדדים המעורבים.
הקודם
הבא
לוגו נוסף - עורכת דין גירושין ומשפחה אלינור ליבוביץ'
צריכים עורך דין לענייני משפחה/גירושין?

לתיאום פגישת ייעוץ ללא התחייבות

מלאו את הפרטים שלכם | נחזור אליכם בהקדם

עורכת דין אלינור ליבוביץ’ – מחלוצות עורכי הדין לענייני משפחה וגירושין בישראל, עם ניסיון מקצועי עצום של 38 שנים (!) ברציפות

למשרד ניסיון מצטבר של טיפול באלפי תיקים בדיני משפחה, גירושין וירושה – כולל הצלחות תקדימיות בשורת תחומים, לרבות: מזונות, משמורת, ידועים בציבור, ניכור הורי ועוד.

עו”ד ליבוביץ’ ניהלה במשך שנים ארוכות בהצלחה את פורום דיני משפחה וגירושין באתר “וואלה!”. היא העבירה הרצאות במסגרת רשמית של לשכת עורכי הדין למאות עו”ד וחנכה דורות של עורכי דין בתחום לאורך השנים.

במשרד חיים ונושמים כל ניואנס של דיני המשפחה. ראינו כבר את כל הסרטים. טיפלנו בכל הסוגיות. פירקנו את כל סוגי המוקשים ועמדנו בכל אתגר – מה שהקנה למשרד מעמד מיוחד של אוטוריטה בתחום.

אלינור ליבוביץ' עורכת דין גירושין ומשפחה
דילוג לתוכן