חיפוש

דמי שימוש ראויים בין בני זוג

הקשר בין דיני המשפחה לדיני המקרקעין: פירוק שיתוף בדירת מגורים וזכויות קנייניות בגירושין

דיני המשפחה משיקים לעיתים קרובות לדיני המקרקעין. זאת, כאשר לבני זוג שחייהם עלו על שרטון והם עומדים בפני גירושין או פירוד, דירת מגורים או בית הרשומים על שם אחד או שני הצדדים.

במקרים כאלה מוגשת תביעה לפירוק שיתוף במקרקעין על מנת שהדירה או הבית יימכרו, או תביעה לפסק דין הצהרתי לצורך קביעת הזכות הקניינית של הצד שאינו רשום בלשכת רישום המקרקעין או במנהל מקרקעי ישראל.

בחוק המקרקעין יש הוראה מפורשת המתייחסת לבני זוג נשואים ולילדיהם. סעיף 40א לחוק המקרקעין התשכ”ט- 1969 (הקרוי בפי אנשי המקצוע הקרובים לנושא – תיקון 17 לחוק), קובע במפורש כי קודם שיינתן צו לפירוק השיתוף בדירת מגורים על בית המשפט להבטיח את מדורם של האישה והקטינים.

אחת השאלות החוזרות ומתעוררות היא:

האם יש לפסוק דמי שכירות ראויים כאשר אחד מבני הזוג מחזיק לאורך זמן בדירת המגורים של בני הזוג, ואילו בן הזוג השני עזב את הדירה ומתגורר במקום אחר?

דמי שימוש ראויים: סעיף 33 לחוק המקרקעין קובע:

שותף שהשתמש במקרקעין משותפים חייב ליתר השותפים, לפי חלקיהם במקרקעין, שכר ראוי בעד השימוש” 

לכאורה לשון הסעיף מאד פשוטה וברורה. לכאורה עולה כי בן הזוג שנותר בבית ומשתמש בו – צריך לשלם לבן הזוג השני מחצית משכר דירה על פי שווי הדירה להשכרה.

אולם רק לכאורה. החיוב אינו ברור לחלוטין ואינו מובן מאליו, כאשר מדובר בבני זוג הנשואים זה לזו או חיים כידועים בציבור, ולא בשותפים זרים שכל עניינם הוא עסקי וכלכלי. חיוב כזה יחול בדרך כלל על הבעל המחזיק בדירה, אך לא על האישה.

סעיף 1 לחוק עשיית עושר ולא במשפט התשל”ט – 1979 קובע כדלקמן:

מי שקיבל שלא על פי זכות שבדין נכס, שירות או טובת הנאה אחרת… חייב להשיב למזכה את הזכייה ואם השבה בעין בלתי אפשרית או בלתי סבירה, לשלם לו את שוויה…” 

הרציו של סעיף 1 לחוק עשיית עושר ולא במשפט הוא מניעת התעשרות שלא כדין על חשבון הזולת.

ההבדל בין גבר לאישה לעניין דמי שימוש ראויים

בנושא זה יש להבחין בין מצב בו גבר עוזב את הבית ומגיש תביעה כנגד אשתו לדמי שימוש ראויים בגין השימוש של האישה במחצית שלו בבית, לבין מצב בו אישה עוזבת את הבית ומגישה תביעה לדמי שימוש ראויים בגין השימוש במחצית שלה בבית.

הדין אינו שוויוני. גבר חייב במדור אשתו כחלק ממזונותיה. אישה אינה חייבת במדור של בעלה. אין לה חובה לספק לו קורת גג או מזונות.

לכן אם אישה עוזבת את הבית והבעל נשאר לגור בבית סיכוייה של האישה לקבל דמי שימוש בשווי של מחצית מדמי שכירות – טובים ביותר. לעומת זאת סיכוייו של גבר לקבל דמי שימוש מאשתו – קלושים לאור חובתו לספק לה מדור- קורת גג, חובה המעוגנת בדין האישי של הצדדים, הוא דין תורה.

בעבר, היו בתי המשפט דנים בשאלה האם עזיבתה של האישה מוצדקת ורק אם הייתה נמצאת סיבה ראויה לעזיבתה את בעלה – הייתה נמצאת זכאית לדמי שכירות.

כיום, לאור התפתחות חוקי היסוד וההגנה על כבוד האדם פוסקים בתי המשפט כי שאלת ה”אשם” אינה רלוונטית, ולא בהכרח יש צורך בצידוק לעזיבת האישה את הבית, וכי זכותה לקבל דמי שכירות נובעת מהזכות הקניינית המעוגנת בחוק המקרקעין. אין היא צריכה להוכיח אלימות או התעללות אחרת כדי להיות זכאית למחצית מדמי השכירות בגין הדירה שנטשה ואשר הבעל מחזיק בה.

כמוסבר לעיל, כאשר בעל עוזב את הבית ולאור העובדה שהוא חייב במדורה של אשתו – לא יפסקו לו מחצית מדמי שכירות, בשל חיובו לספק לאשתו את מדורה ולכן גם לא תיבחן השאלה אם מוצדקת עזיבתו או לא.

אין ספק כי בנקודה זו אין הדין עברי שוויוני ובנושא זה לנשים יתרון בולט על פני גברים. יחד עם זאת חשוב לציין כי בנושאים אחרים נמצאות הנשים נחותות לעומת הגברים.

בפסיקה הישראלית נקבעו מספר כללים מרכזיים בנוגע לדמי שימוש ראויים בין בני זוג פרודים:

זכות השימוש הבלעדי: כאשר אחד מבני הזוג עושה שימוש בלעדי בדירת המגורים המשותפת, בעוד השני עזב את הדירה, עשוי להתעורר חיוב בתשלום דמי שימוש ראויים. עם זאת, אם בן הזוג שעזב עשה זאת מרצונו החופשי וללא מניעה מצד בן הזוג הנותר, ייתכן שלא ייפסקו דמי שימוש.

הסכמה משתמעת או מפורשת: אם בן הזוג שעזב הביע הסכמה, במפורש או במשתמע, לכך שבן הזוג הנותר ימשיך להתגורר בדירה ללא תשלום, עשוי הדבר לשלול את הזכות לדמי שימוש. לדוגמה, אם לא הוגשה תביעה לפירוק שיתוף או לדרישת דמי שימוש במשך תקופה ממושכת, ייתכן שתיחשב הסכמה לשימוש ללא תמורה.

חובת המדור: במקרים בהם קיימת חובת מדור, כגון חובת הבעל לספק מדור לאשתו במסגרת מזונות, עשויה חובה זו להשפיע על הזכאות לדמי שימוש. במקרים מסוימים, חובת המדור עשויה למנוע חיוב בדמי שימוש, במיוחד כאשר מדובר במגורי האישה והילדים בדירה המשותפת.

תקופת החיוב: הפסיקה מתייחסת לתקופה ממנה ניתן לדרוש דמי שימוש. בדרך כלל, החיוב מתחיל ממועד הגשת התביעה לפירוק שיתוף או לדרישת דמי שימוש, ולא רטרואקטיבית ממועד העזיבה.

שווי דמי השימוש: הערכת דמי השימוש נעשית בהתאם לשווי השוק של דמי השכירות עבור הנכס, תוך התחשבות בחלקו של כל אחד מבני הזוג בנכס. לדוגמה, אם הדירה בבעלות משותפת שווה, כל אחד זכאי למחצית משווי דמי השכירות.

הפחתות בגין תשלומים משותפים: במקרים בהם בן הזוג הנותר בדירה נושא לבדו בתשלומים כמו משכנתא, ארנונה או תחזוקה, עשויה הפסיקה להתחשב בכך ולהפחית את סכום דמי השימוש בהתאם.

קריטריונים לפסיקת דמי שימוש

 יש להכיר בכמה קריטריונים מרכזיים שמנחים את בית המשפט בקביעת הזכאות והחבות. ראשית, תקופת הזמן שהדירה בשימוש בלעדי מהווה שיקול חשוב – ככל שהשימוש הבלעדי של אחד הצדדים מתארך, כך עשויה להיות השפעה משמעותית על גובה דמי השימוש הנפסקים לצד השני.

יש להתחשב בשווי השוק של דמי השכירות – הערכת השווי נעשית לרוב באמצעות חוות דעת שמאית על בסיס מחירי השוק, במטרה לקבוע דמי שימוש ראויים ואובייקטיביים.

גם נטל החובות המשותפים או האישיים יכול להביא להפחתה בגובה דמי השימוש הנדרשים, במקרים בהם הצד המשתמש בנכס נושא לבדו בתשלומים כמו משכנתא, מסים או תחזוקה שוטפת של הנכס.

חובת המדור של הגבר, המעוגנת בדין האישי, משפיעה גם היא על האפשרות לחייבו בדמי שימוש כאשר האישה נותרת בנכס. חובת המדור מונעת את האפשרות של גבר לדרוש דמי שימוש במקרים מסוימים, בניגוד לאישה שבמקרים מקבילים תוכל לדרוש דמי שימוש בזכותה הקניינית. סוגיה זו מעוררת דיון על עקרון השוויון המהותי, שבמסגרתו עולה השאלה האם המצב המשפטי כיום מקדם שוויון מגדרי או שמא מנציח הבחנות מסורתיות שאינן מתאימות למציאות המשתנה.

לסיכום:

לסיכום, דמי שימוש ראויים בדירת מגורים משותפת של בני זוג פרודים מהווים כלי לאיזון זכויות קנייניות במקרקעין לאחר פרידה.

הפסיקה מתמקדת בזכות הקניינית של בן הזוג שעזב את הדירה לשווי הוגן בגין שימושו הבלעדי של בן הזוג הנותר בנכס.

שיקולים מרכזיים כוללים את משך השימוש הבלעדי, שווי השוק של דמי השכירות, והשתתפות בתשלומים שוטפים על הנכס, כגון משכנתא ותחזוקה. חובת המדור, במקרים של בני זוג נשואים, משפיעה על זכותו של הגבר לדמי שימוש, בשל מחויבותו לספק מדור לאשתו וילדיו. כל מקרה נבחן לגופו, תוך ניסיון לאזן בין זכויותיהם הקנייניות של בני הזוג לבין עקרונות הצדק והשוויון.

**יש לכם שאלה? זקוקים לייעוץ פרטני? אתם מוזמנים לפנות אליי בכל עת לקבלת ייעוץ אישי ללא התחייבות, במסגרתו אני מעמידה את כל שנות ניסיוני בתחום למענכם. אשמח לסייע!!

תוכן עניינים

לוגו נוסף - עורכת דין גירושין ומשפחה אלינור ליבוביץ'
רוצים להתייעץ?

38 שנות ניסיון כאן למענכם –
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

ניב יחזקאלי
קרא עוד
לפני שאתחיל קודם כל חשוב לי לומר שאלינור בנאדם. כבר מהפגישה הראשונה היה לי חיבור וכימיה איתה. היא מאוד סובלנית, קשובה, נעימה, ישרה לא חיפשה לקחת את התיק אלא ללכת בדרך היפה בלי משפטים ובלאגן. היה לי מענה לכל שאלה שרק רציתי בכל שעה ובכל זמן אלינור עורכת דין מהשורה הראשונה. אבל צנועה שאין להסביר עורכת דין מנוסה עם סופררר הבנה וניסיון במה שהיא עושה אלינור הביאה אותי למקום אחר בחיים ואיפשרה לי להתחיל את החיים שלי מחדש ממקום בטוח וחזק.
יובל גולדברגר
קרא עוד
משרד מצוין. מקצועי מיומן וישר עם ניסיון של עשרות שנים
דרור דקל
קרא עוד
מקצועית, אמינה, מחירים הוגנים מאוד
אורי דן
קרא עוד
כשיצאתי לפנסיה, הבנתי שאני נכנס לפרק חדש בחיי - וזהו השלב שעליי להתכונן לעתיד. שלב זה כלל עריכת צוואה. כדי להבטיח שכל בני המשפחה יקבלו את המגיע להם, פניתי אל משרדה של עו"ד אלינור ליבוביץ. תודה על העזרה והסיוע המשפטי והמקצועי.
דנה לוין
קרא עוד
פרידה מבן הזוג היא לא פשוטה אף פעם. עם זאת, הצוות המקצועי של עו"ד אלינור ליבוביץ ליווה אותי ברגישות לאורך כל הליך הגירושין, סייע לי, תמך בי ועזר לי בכל שלב. אין ספק, הם סייעו והביאו לתוצאות הטובות ביותר עבורי ועבור משפחתי. תודה רבה על המקצועיות והרגישות!
ליה ברקוביץ
קרא עוד
כדי להבין האם בעלי ואני אכן צריכים להתגרש, פניתי אל עו"ד אלינור ליבוביץ - והתחלנו בהליך גישור. כך, הצלחנו לגשר על הפערים, להתכונן לעתיד המשותף - ולהבין כיצד נבנה את הפרק הבא בחיינו היטב ומבלי לפגוע בילדים המשותפים שלנו. תודה!
י עוז
קרא עוד
עורכת דין מנוסה בטירוף בדיני משפחה, יודעת להבחין בין העיקר לטפל. הראתה מסירות ורגישות יוצאת דופן לכל פרט ופרט בתיק שהסתיים בהצלחה. תודה רבה
שירה צדיק
קרא עוד
תותחית-על, מקצועית, כמו אנציקלופדיה בתחום דיני משפחה. יודעת הכל ונותנת מעצמה תמיד מכל הלב. תודה רבה על האדיבות והנכונות!
אביחי צרפתי
קרא עוד
משרד עורכי דין אלינור ליבוביץ הוא מהמובילים במשרדי עורכי הדין בארץ, ניסיון רב השנים, האכפתיות והמקצועיות של עוה"ד ליבוביץ מביא את משרדה למצוינות. כך צריך לנהוג עורך דין, במקצועיות ורגישות ללקוחותיו. ממליץ בחום.
תיקי פראטר
קרא עוד
ממליצה בחום על עו"ד לייבוביץ! עו"ד ותיקה, מנוסה, אכפתית ותמיד זמינה ללקוחות. יש לה רעיונות יצירתיים והיא תמיד חותרת לסיים הליכי גירושין בהסכם לטובת כל הצדדים המעורבים.
הקודם
הבא
לוגו נוסף - עורכת דין גירושין ומשפחה אלינור ליבוביץ'
צריכים עורך דין לענייני משפחה/גירושין?

לתיאום פגישת ייעוץ ללא התחייבות

מלאו את הפרטים שלכם | נחזור אליכם בהקדם

עורכת דין אלינור ליבוביץ’ – מחלוצות עורכי הדין לענייני משפחה וגירושין בישראל, עם ניסיון מקצועי עצום של 38 שנים (!) ברציפות

למשרד ניסיון מצטבר של טיפול באלפי תיקים בדיני משפחה, גירושין וירושה – כולל הצלחות תקדימיות בשורת תחומים, לרבות: מזונות, משמורת, ידועים בציבור, ניכור הורי ועוד.

עו”ד ליבוביץ’ ניהלה במשך שנים ארוכות בהצלחה את פורום דיני משפחה וגירושין באתר “וואלה!”. היא העבירה הרצאות במסגרת רשמית של לשכת עורכי הדין למאות עו”ד וחנכה דורות של עורכי דין בתחום לאורך השנים.

במשרד חיים ונושמים כל ניואנס של דיני המשפחה. ראינו כבר את כל הסרטים. טיפלנו בכל הסוגיות. פירקנו את כל סוגי המוקשים ועמדנו בכל אתגר – מה שהקנה למשרד מעמד מיוחד של אוטוריטה בתחום.

אלינור ליבוביץ' עורכת דין גירושין ומשפחה
דילוג לתוכן