המילה גירושין נגזרת מהמילה "לגרש". זהו טקס בו הבעל מגרש את אשתו ומפטיר עצמו מחובותיו כלפיה, וממועד זה האישה מותרת לכל גבר אחר. בניגוד לדעה הרווחת בציבור, הבעל אינו יורק על אשתו וגם אינו זורק עליה נעל. הטקס אינו משפיל אף אחד מבני הזוג, אינו מעליב , אך נמשך מספר שעות בשל כתיבה ידנית של הגט.
הבעל כותב בעזרתו ובאמצעותו של סופר דיינים מגילת קלף שהינה ספר הכריתות. בהליך הגט, הבעל אוחז בגט, שם אותו בידי האישה, המגביהה את ידיה, הולכת מספר מטרים, חוזרת, ובזה מסתיים הטקס. אין בו כל דבר משפיל או מבזה. הזוג נדרש לבוא בבגדים סבירים שאינם חושפניים, אולם אין חיוב ללבוש חצאית דווקא או להתחפש לאדם דתי.
חשוב לציין, כי גם הממסד הדתי עשה כברת דרך ארוכה, וכיום ההתנהלות בבית הדין מכובדת, ותלונות בדבר קיפוח קיצוני של נשים או חוסר הגינות כלפיהן הינן נחלת העבר בלבד והמקרים נדירים יחסית.
לעורכי דין המתמחים בנושא, יש מידע על מספר הרכבים ספציפיים בבתי הדין הרבני ברחבי הארץ, שדווקא נוטים לטובת נשים באופן בולט ושומרים על זכויותיהן בקפדנות.
בספר דברים פרק כד' פסוק א', נאמר כדלקמן: "כי ייקח איש אישה ובעלה והיה אם לא תמצא חן בעיניו כי מצא בה ערוות דבר וכתב לה ספר כריתות ונתן בידה ושילחה מביתו" למרות דברי הפסוק לא מדובר באקט חד צדדי נוסח המוסלמים.
מאז החרם שקבע רבנו גרשון, יתבצעו גירושין אך על דרך הסכמה של שני הצדדים גם יחד, אלה אם תוכח עילה הלכתית לחייב את אחד הצדדים להתגרש זה מזו בגט פיטורין כדמו"י (כדת משה וישראל).
משמע – הגט צריך להיות מרצון חפשי ובהסכמת שני הצדדים, הבעל והאישה. ישנם מקרים בודדים של סרבני גט המעדיפים לשבת בבית האסורים ולא לתת גט לאשה, או אנשים הנעלמים ומותירים את בת זוגם עגונה.
רק יהודים יכולים להתגרש בבית הדין הרבני. גם זוגות שנישאו בנישואין אזרחיים בחו"ל צריכים להתגרש בבית הדין הרבני. אין הליך מיוחד לזוגות שנישאו בנישואין אזרחיים. כל יהודי ויהודיה – מתגרשים בבית הדין הרבני.
לגבי נישואי תערובת או שאינם יהודים – יש להתיר את נישואיהם בהליך שנקבע על ידי בית המשפט העליון, הקרוי התרת נישואין. בשנים האחרונות, חלה התקדמות משמעותית ובית הדין הרבני קיבל סמכויות לאכוף פסקי דין לגירושין נגד סרבני גט, הן נשים והן גברים, באמצעות צווי הגבלה המעניקים לבית הדין הרבני את הזכות והסמכות להטיל הגבלות שונות על סרבן גט.
ההגבלות מפורטות בחוק בתי הדין הרבניים (קיום פסקי דין לגירושין) התשנ"ה – 1995, והטלתן מקשה מאד על חיי אותו אדם (לדוגמא: שלילת רישיון נהיגה, עיכוב יציאה מהארץ, הגבלות על פעילות בחשבון בנק ועוד').