נישואין אזרחיים – מהם ?
גם זוגות הנישאים בנישואין אזרחיים צריכים להתגרש בגירושין בבית הדין הרבני אם הינם יהודים.
הפתרון – עריכת הסכם ממון טרם נישואין
לירון ואלחנן הינם שני אנשים צעירים, הסולדים מעצם הרעיון להינשא ברבנות בטכס דתי. האם נישואין אזרחיים בקפריסין הינן פתרון טוב ? בארץ אין פרוצדורה של נישואין אזרחיים. גירושין בישראל חוסים תחת כנפיו של בית הדין הרבני במידה ובני הזוג יהודים, גם אם התחתנו בחו"ל בנישואין אזרחיים.
הפן החיובי הוא שהממסד בארץ יכיר בלירון ובאלחנן כזוג נשוי לכל דבר ועניין. אם אלחנן ולירון יציגו תעודת נישואין מקורית המעידה על כך שנישאו על פי חוקי קפריסין, הרי שהם יירשמו במשרד הפנים כזוג נשוי, אף אם לא נשאו בארץ בטכס דתי
כל עוד אלחנן ולירון יהיו מאושרים זה עם זו – לא תהיה להם כל בעיה. הפן השלילי מורכב יותר.
ראשית – במידה ובני הזוג יסתכסכו ביניהם, וירצו להתגרש בארץ, אפילו בהסכמה, הרי שהרשות היחידה המוסכמת לסדר גט פיטורין הינה בית הדין הרבני. גירושין של בני זוג יהודים הינם בסמכותו הייחודית של בית הדין הרבני.
שנית – כל צד רשאי – אף בלא הסכמת השני – לפנות לבית הדין הרבני בתביעה כלשהי נגד בן זוגו, ויכול לכפות על בן הזוג השני להתדיין בבית הדין הרבני.
ושלישית – נישואין אזרחיים אינם פוטרים את בן הזוג מהחיובים החלים עליו על פי ההלכה. על פי חוקי המדינה גם בני זוג שנישאו זה לזו בנישואין אזרחיים – ובתנאי ששניהם יהודים – חייבים בכל החיובים החלים עליהם על פי ההלכה היהודית.
לדוגמא, אפילו נישאו בנישואין אזרחיים, חייב אלחנן לפרנס את אשתו, ואין הוא יכול לאלץ אותה לצאת ולעבוד, ובמקרה של סכסוך תוכל לירון לתבוע מזונות ואלחנן יחוייב בכל החיובים החלים על בעל כלפי אשתו. יתר על כן אישה הנשואה בנישואין אזרחיים יכולה לתבוע מבעלה גם מזונות משקמים.
היה ולירון תעזוב את אלחנן או תסרב לקיים עמו יחסי אישות – הרי שאלחנן יוכל לפנות לבית הדין הרבני ולבקש להכריז עליה מורדת, ולשלול ממנה את הזכות למזונותיה, וכל זאת חרף העובדה שבני הזוג נישאו בנישואין אזרחיים.
נישואין אזרחיים הינם פתרון טוב כאשר מדובר בנישואי איסור (כמו כהן וגרושה) או כאשר אחד מבני הזוג יהודי, והשני חסר דת או בן דת אחרת (נוצרי, מוסלמי וכו') זוגות כלא נאלצים להינשא בחו"ל מאחר ואין להם אפשרות להינשא בארץ.
במקרים חריגים יכול בית הדין הרבני להפקיע את הנישואין אם אחד מבני הזוג מסרב לתת גט או לקבלו, אולם אין זו הפרוצדורה השגורה והמקובלת.
במקרה של בני זוג ששניהם יהודים ושאינם פסולי חיתון, הפתרון אינו נישואין אזרחיים אלא עריכת הסכם יחסי ממון בין בני זוג, שיסדיר את כל הבעיות שעשויות להתעורר במקרה של כישלון הנישואין.