נישואין אזרחיים – מהם ?
נישואין אזרחיים הם טקס נישואין המתקיים במסגרת מדינית או אזרחית, ולא במסגרת דתית. מדובר בדרך חלופית להינשא עבור זוגות שאינם יכולים או אינם מעוניינים להינשא בטקס דתי, בהתאם לאמונתם או למעמדם. נישואין אזרחיים נערכים בדרך כלל על ידי גורם רשמי במדינה, כמו שופט, ראש עיר, או פקיד ממשלתי.
למי מיועדים נישואין אזרחיים?
בישראל, נישואין אזרחיים נחשבים לפתרון עבור זוגות שלא יכולים להינשא בטקס דתי מסיבות שונות, כגון:
- בני זוג המשתייכים לדתות שונות (נישואין בין-דתיים)
- זוגות חסרי דת
- בני זוג מאותו מין (במדינות שמאפשרות נישואין חד-מיניים)
- זוגות שאינם מעוניינים להינשא תחת מוסדות דתיים מסיבות אישיות
גם זוגות הנישאים בנישואין אזרחיים צריכים להתגרש בגירושין בבית הדין הרבני אם הינם יהודים.
הפן החיובי והפן השלילי בנישואים אזרחיים
לירון ואלחנן הינם שני אנשים צעירים, הסולדים מעצם הרעיון להינשא ברבנות בטכס דתי. האם נישואין אזרחיים בקפריסין הינן פתרון טוב ? בארץ אין פרוצדורה של נישואין אזרחיים. גירושין בישראל חוסים תחת כנפיו של בית הדין הרבני במידה ובני הזוג יהודים, גם אם התחתנו בחו”ל בנישואין אזרחיים.
הפן החיובי הוא שהממסד בארץ יכיר בלירון ובאלחנן כזוג נשוי לכל דבר ועניין. אם אלחנן ולירון יציגו תעודת נישואין מקורית המעידה על כך שנישאו על פי חוקי קפריסין, הרי שהם יירשמו במשרד הפנים כזוג נשוי, אף אם לא נשאו בארץ בטכס דתי
כל עוד אלחנן ולירון יהיו מאושרים זה עם זו – לא תהיה להם כל בעיה.
הפן השלילי מורכב יותר:
ראשית – במידה ובני הזוג יסתכסכו ביניהם, וירצו להתגרש בארץ, אפילו בהסכמה, הרי שהרשות היחידה המוסכמת לסדר גט פיטורין הינה בית הדין הרבני. גירושין של בני זוג יהודים הינם בסמכותו הייחודית של בית הדין הרבני.
שנית – כל צד רשאי – אף בלא הסכמת השני – לפנות לבית הדין הרבני בתביעה כלשהי נגד בן זוגו, ויכול לכפות על בן הזוג השני להתדיין בבית הדין הרבני.
ושלישית – נישואין אזרחיים אינם פוטרים את בן הזוג מהחיובים החלים עליו על פי ההלכה. על פי חוקי המדינה גם בני זוג שנישאו זה לזו בנישואין אזרחיים – ובתנאי ששניהם יהודים – חייבים בכל החיובים החלים עליהם על פי ההלכה היהודית.
לדוגמא, אפילו נישאו בנישואין אזרחיים, חייב אלחנן לפרנס את אשתו, ואין הוא יכול לאלץ אותה לצאת ולעבוד, ובמקרה של סכסוך תוכל לירון לתבוע מזונות ואלחנן יחוייב בכל החיובים החלים על בעל כלפי אשתו. יתר על כן אישה הנשואה בנישואין אזרחיים יכולה לתבוע מבעלה גם מזונות משקמים.
היה ולירון תעזוב את אלחנן או תסרב לקיים עמו יחסי אישות – הרי שאלחנן יוכל לפנות לבית הדין הרבני ולבקש להכריז עליה מורדת, ולשלול ממנה את הזכות למזונותיה, וכל זאת חרף העובדה שבני הזוג נישאו בנישואין אזרחיים.
נישואין אזרחיים הינם פתרון טוב כאשר מדובר בנישואי איסור (כמו כהן וגרושה) או כאשר אחד מבני הזוג יהודי, והשני חסר דת או בן דת אחרת (נוצרי, מוסלמי וכו’) זוגות כלא נאלצים להינשא בחו”ל מאחר ואין להם אפשרות להינשא בארץ.
במקרים חריגים יכול בית הדין הרבני להפקיע את הנישואין אם אחד מבני הזוג מסרב לתת גט או לקבלו, אולם אין זו הפרוצדורה השגורה והמקובלת.
הפתרון – עריכת הסכם ממון טרם נישואין
הפתרון עבור בני זוג יהודים שאינם פסולי חיתון, שמעוניינים להבטיח את זכויותיהם במערכת היחסים הזוגית, הוא עריכת הסכם ממון טרם הנישואין.
הסכם הממון נועד להגן על האינטרסים הכלכליים של שני הצדדים במקרה של פרידה או גירושין, ומאפשר להם לקבוע מראש כיצד יחולקו הנכסים, הרכוש, והחובות שנצברו במהלך הנישואין האזרחיים.
במקום להסתמך על חוקי המעמד האישי הדתי בלבד, הסכם ממון יסדיר בצורה מפורטת וברורה את כל הסוגיות הפיננסיות שעשויות להתעורר אם הנישואין ייכשלו. הסכם זה מאפשר לזוגות להימנע ממאבקים משפטיים ארוכים וכואבים בבתי הדין/ בתי המשפט לענייני משפחה במקרה של פרידה, ולהבטיח כי כל צד יצא עם חלקו המוסכם.