אדם נפטר לפני עשרות שנים ויורשיו לא טיפלו בהוצאת צו ירושה אחר עזבונו.
בחלוף זמן רב, עתר אחד מיורשי יורשיו להוצאת צו ירושה, ונוכח התנגדות שהוגשה לכך, בטענה כי עברו עשרות שנים וכי זוהי זכות אשר מתיישנת – נזקק בית המשפט לענייני משפחה בירושלים לשאלה זו.
נקבע כי לא הובאה כל אסמכתא משפטית לטענה כי הגשת בקשה למתן צו ירושה נתונה להתיישנות ואין זה מקרה. אין כל סבירות בטענה כי בקשה לצו ירושה, צו אשר מצהיר על זהותם של יורשיו של נפטר, יהיה נתון להתיישנות.
הדבר נעשה כדבר שבשגרה, מעשה יומיום, גם ביחס לנפטרים אשר חלף זמן רב ממועד פטירתם, היות שקיים אינטרס ציבורי במתן צווי ירושה, וקביעת יורשיו של נפטר, גם בחלוף זמן, אפילו זמן רב.
אי-מתן צו ירושה – דווקא הוא המצב האנומאלי אשר יוצר קושי משפטי, בהעדר המשכיות חוקית לבעלות בעיזבון, וללא הידרשות לשאלת תחולתו של הצו על נכסים קונקרטיים.
אין כל אינטרס לגיטימי להתנגד למתן צו שכזה, המצהיר על יורשיו של אדם שהלך לעולמו. נכון הוא שפסקי דין מתיישנים אחרי 25 שנה ונכון גם שחוק ההתיישנות קובע מועדים שלאחריהם מתיישנת כל עילת תביעה אבל כאשר עסקינן בצו ירושה המדובר במקרים חריגים אשר עליהם לא תחול טענת התיישנות נוכח עצם טיבם ומהותם.
וכך נפסק בהקשר זה: “איני שולל את האפשרות, שייתכנו מקרים בהם יתבקש בית המשפט להעניק סעד הצהרתי, ומחסום ההתיישנות לא יעמוד לנתבע, כגון מקרה בו אדם פונה לבית המשפט על-מנת שזה יצהיר על הסטטוס שלו (למשל בדבר גילו, מצבו המשפחתי ואזרחותו)”.
“אין הכרח שנגדיר כאן במדויק, מהם אותם מקרים חריגים, אשר אינם נתונים להתיישנות…” (ע”א 630/90 שרה רוז’נסקי נ’ ארגון מובילי לוד בע”מ פ”ד מה (5) 365).
אי אפשר להעלות על הדעת שעתירה כזו תידחה רק מהטעם שאותו מעמד נוצר לפני שנים, ועל כן אין להעניק לו את מבוקשו בשל התיישנות, שכן הצורך במתן אותה הצהרה מתעורר, בדרך כלל, בשלב מאוחר יותר.
במקרה שנדון בתיק זה המדובר הוא בבקשה למתן צו ירושה, ואשר ביחס אליה ביקש המשיב להחיל כללי התיישנות.
כל זאת להבדיל מתובענה של יורש, על בסיס צו ירושה אשר כבר ניתן – תובענה מעין זו בהחלט עשויה להיות נתונה להתיישנות, בהתאם לחוק, אך הדבר אינו רלבנטי לתיק זה.
החוק אינו מגביל את המועד להגשת בקשה לצו ירושה, שהינו, על פי מהותו, צו דקלרטיבי. משכך, אין מגבלה לשלב בו פונה אדם לקבל צו ירושה.
עו”ד אלינור ליבוביץ, מומחית בגירושין, דיני משפחה, ירושה וגישור משפחתי
כתובת המשרד: ויצמן 2, תל אביב
יצירת קשר: 03-6969916