זוג ששניהם שכירים והזכויות שנצברו ברורות יכולים לסיים את פרשת הנישואין שלהם בהסכם מהיר תוך ביצוע איזון משאבים מהיר באמצעות רואה חשבון או אקטואר מוסכם ואין צורך לשכור עורכי דין בעשרות או מאות אלפי שקלים. זהו נושא קל ופתיר, אם אף אחד מבני הזוג לא הבריח כספים או נכסים ואם אף אחד מהם לא הולך עם הראש בקיר.
איזון משאבים מתייחס לסיטואציה בה צדדים נפרדים או מתגרשים ויש צורך לאסוף, לכמת ולהעריך את השווי של כל אחד מהנכסים שמצויים בבעלות ו/או בשליטת בני הזוג- לחלק את שווים באופן שוויוני בין הצדדים. חלוקה לא שוויונית נדירה יחסית ויש צורך בנסיבות מיוחדות כדי שנכס שנצבר במהלך חיי הנישואין ותוך כדי ניהול חיי משפחה יחולק שלא שווה בשווה.
כמעט בכל תיק ותיק נכסים משותפים, שבשל אופיים נחשבים משותפים – מאוזנים בין בני זוג. בעקרון הנכסים שנחשבים כנכסים קלאסיים שהינם ברי שיתוף הם דירות או בתים שנרכשו תוך כדי חיי הנישואין גם אם הן רשומות/רשומים על שם בן הזוג האחר. דירת מגורים נחשבת גולת הכותרת של הנישואין ובדרך כלל בית המשפט יקבע כי המדובר בנכס משותף גם אם נרכש קודם לנישואין וגם אם נקנה מהאמצעים של אחד מבני הזוג בלבד או בני משפחתו. לדירת המשפחה דין שונה ומיוחד.
נכס קלאסי אחר שהינו בר איזון ובר חלוקה הם הזכויות הסוציאליות שנצברו במהלך התקופה המשותפת ועד ליום הקרע, פנסיה, לרבות פנסיה תקציבי, קרן השתלמות, ביטוח מנהלים, חסכון מכל מין וסוג שהוא, קופת גמל, אופציות, מניות ועוד ועוד. משמע כל זכות שנצברה במהלך העבודה וכל חסכון שנעשה במהלך החיים המשותפים.
ירושה שאדם ירש במהלך חיי הנישואין, אינה שייכת גם לבן הזוג השני אלא אם כן הוטמעה במסת הרכוש המשותף. ולמה הכוונה? אם אדם ירש מיליון ₪ והכניס את הכספים לחשבון המשותף הרי שזו הטמעה ובכך יש לראות באותו אדם כמי שרוצה לשתף את בת או בן זוגו בירושתו. לעומת זאת אם שמר על הכספים בחשבון נפרד הרי שיש להבין מכך שרצונו ליצור הפרדה רכושית בנוגע לירושה. חוק יחסי ממון קובע שירושה הינה נפרדת. יחד עם זאת עם ביצוע הטמעה – הופך הנפרד למשותף.
עוד דוגמא היא שימוש בכספים לצורך רכישת נכס משותף, הנרשם על שם בני הזוג, בלי להחתים את בן הזוג על הסכם ממון לפיו הירושה תחזור לבעליה.
היה ובוצעה הטמעה של רכוש שמקורו בירושה ברכוש המשותף – אין דרך חזרה, ולעומת זאת אם היורש שומר על ירושתו בנפרד וללא שהטמיע את הירושה – אין הרכוש שהגיע בירושה, שייך למסת הרכוש המשותף.
לאור האמור לעיל ברור שזוג שמעוניין להתגרש באופן מיידי ובלי הליכים יכול להגיע להסכם כולל לפיו יבוצע איזון משאבים במקביל לגירושין עצמם, למנות אקטואר שהוא בעל מקצוע, שמבצע את האיזונים הכספיים, בין אם היוון ובין שללא היוון כלומר איזון דחוי.
ממילא בית המשפט או בית הדין יפעלו כך, ואם כן מדוע שלא לחסוך את הזמן ולהסכם ביניכם על איזון משאבים באמצעות אקטואר או רואה חשבון שיבצע את האיזון הכספי.
במקביל עליכם להסכים על נכסים המצויים בבעלות אחד מכם שעליהם לא ניתן להסכים כי הינם נכסים משותפים, כגון ירושה שלא הוטמעה, פיצוי בגין נזקי גוף, גמלת נכות ועוד.
הסדר איזון המשאבים כמו גם הלכת השיתוף לא יחול על כל אחד מהנכסים הבאים:
נכסים שהוסכם בין הצדדים בכתב (במיוחד בהסכם ממון אך לא בהכרח רק בהסכם ממון) כי לא יהיו משותפים.
כספי גימלה, המגיעים לאחד מבני הזוג מהמוסד לביטוח לאומי. המדובר בגימלת נכות המתקבלת בזכות הנכות ואינה ברת איזון.
פיצוי כספי שנפסק הגיע ו/או יגיע בעתיד לאחד מבני הזוג בשל נזקי גוף או מוות. למשל פיצויים בשל תאונת דרכים אינה שייכת לרכוש המשותף מאחר והפיצוי ניתן עבור הנזקים הגופניים שהביאו לסבל מכאוב או נכות כלשהי.
הנכסים המפורטים להלן כשאין כל כוונה לשתף בהם את בן הזוג השני:
נכסים שהיו בבעלות כל אחד מבני הזוג לפני הנישואין ונשארו בבעלותו במהלך הנישואין, אך לא הוכנסו לחשבון המשותף.
כספי ירושה אינם נכללים בגדר איזון משאבים כמפורט לעיל.
נכסים שהתקבלו במתנה במהלך הנישואין ונותרו על שם בן הזוג האחד.
הפסיקה משתנה ומתפתחת
יחד עם זאת יש לציין כי הפסיקה מתפתחת ומתקדמת ונכון לדצמבר 22 ניתן פסק דין שדי מערער את אמות הסיפים בנוגע לשיתוף ברכוש שנקבע באשר לזוג שנשוי 40 שנה, אשר שמר על הפרדה רכושית, ובכל זאת בית המשפט המחוזי בתל אביב, קבע כי מחצית מ- 39 מיליון ש”ח שקיימים בחשבון הבנק של הבעל – שייכים לאשה, ועל כך במאמר נפרד.
מפסק דין זה אנחנו למדים חד משמעית שמי שמחזיק בכספים בסכומים כה נכבדים, כמו גם אנשים שיש באמתחתם רכוש פחות משמעותי – חייבים לעשות ביניהם הסכם ממון. שכן, קיים סיכוי שלאחר 40 שנים של נישואין, טובים יותר או פחות, עשוי בית המשפט לענייני משפחה להכריע ולקבוע כי זהו רכוש משותף גם אם מקורו היה נפרד.
כך גם קבע בית המשפט המחוזי בתל אביב בעמ”ש 65410-11-21 נקבע כי האשה זכאית למחצית מחלקו של הבעל בבית (שמינית) בדירת ירושה נוכח השקעות ושיפוצים בדירה זו וזאת לאחר 12 שנות נישואין בלבד.
עו”ד אלינור ליבוביץ, מומחית בגירושין, דיני משפחה, ירושה וגישור משפחתי
כתובת המשרד: תובל 40, מגדל ספיר, רמת גן
יצירת קשר: 03-6969916